Terug

Volg Hart van Nederland

Anne (25) raakte 'opgesloten' na herseninfarct, nu waarschuwt ze anderen

Milieu en Gezondheid

16 jan 2022, 22:06

Jaarlijks krijgen ruim 40.000 Nederlanders te maken met een beroerte. Het merendeel zijn 65-plussers, maar dagelijks krijgen ook tientallen jongere mensen met een herseninfarct of hersenbloeding te maken, zoals pasgeleden nog Mariska Bauer, de vrouw van Frans Bauer. Anne Cox uit Venlo kreeg in 2019 op 22-jarige leeftijd een infarct en raakte totaal verlamd. Dankzij een positieve instelling en hard werken is ze er nu weer helemaal bovenop en deelt ze haar verhaal.

"Opeens was het zwart", herinnert Anne zich nog van de dag dat ze aan een aneurysma in de hersenen werd geopereerd. Tijdens de operatie gaat het helemaal fout wanneer er drie herseninfarcten optreden. Het eerstvolgende wat Anne weet is dat ze wakker wordt op de ic. "Ik had een buisje in mijn keel, ik kon niet meer praten, alleen knipperen. Een keer voor 'ja', twee keer voor 'nee'. Ik zat opgesloten in mijn lichaam."

"Mijn zusje werd verteld dat ik nooit meer hetzelfde zou zijn, dat er delen van mijn hersenen waren afgestorven. " Toch heeft Anne nooit de moed opgegeven. "Ik werd wakker en kon niks meer, maar ik raakte niet in paniek. Ik had het gevoel 'dit komt goed'."

Mentaal sterker dan ooit

Met die positieve instelling begint een lang proces van revalidatie. En dat werpt na enkele weken zijn vruchten af. "Tijdens een avond had ik het gevoel dat mijn been weer iets kon doen. Ik keek ernaar en kon mijn been weer omhoog doen!" Later komt ook haar linkerarm weer 'tot leven', reden voor Anne om te beginnen aan een blog over haar ervaringen.

Na een jaar van herstel lukte het Anne weer om haar gewone leven op te pakken. Ze maakte haar studie verpleegkunde af, ging samenwonen met haar vriend en werkt nu 24 uur per week. "Die 100 procent zal ik nooit meer worden. Dat is waar ik nu ook vrede mee heb. Ik voel me nu mentaal sterker dan ooit!"

Wat is een herseninfarct?

Beroertes krijgen de afgelopen tijd veel aandacht na het nieuws dat de 45-jarige Mariska Bauer ook door een herseninfarct was getroffen. "Een kwart van de mensen die getroffen worden door een herseninfarct is jonger dan 65 jaar", aldus Malou Fanchamps van de Hersenstichting. "Ongeacht wie het is, is het heel dramatisch als mensen hierdoor getroffen worden. Als het om een jonge vrouw gaat die richting mijn leeftijd gaat, dan denk ik van 'oei, het kan mij dus ook gebeuren'."

Een herseninfarct ontstaat doordat er een bloedvat is afgesloten waardoor een deel van de hersenen geen zuurstof krijgt. Een TIA is een klein infarct waarbij er sprake is van een tijdelijke verstopping van een bloedvat, al geldt het wel als een belangrijke waarschuwing. Huisartsen zagen in 2020 53.600 patiënten met een TIA, en 38.200 patiënten met andere beroertes. Dit cijfer is lager dan voorgaande jaren. De vrees is dat de coronacrisis ervoor zorgde dat mensen met kenmerken van beroertes minder snel de dokter opzochten.

Bij beroertes is het van het grootste belang snel te handelen zodra je de signalen herkent. De meest voorkomende kenmerken zijn 1) een scheve mond door (halfzijdige) verlamming in je gezicht, 2) warrige spraak en denken en 3) verlamming in een arm of been. Dit wordt ook wel het mond-spraak-arm-alarm genoemd. Zie je een van deze kenmerken? Bel dan direct 112 of de spoedlijn van je huisarts.

Advies van Anne

Anne waarschuwt mensen om vooral naar hun eigen lichaam te luisteren. "Al sinds ik klein ben heb ik het gevoel dat er iets mis is. Op een latere leeftijd wordt dat dan bevestigd." Tegelijk wil ze mensen een hart onder de riem steken. "Want hoe donker het ook lijkt, probeer dat lichtpuntje te zien. Je komt er wel, maar niet door op te geven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.