Terug

Volg Hart van Nederland

Kappers ingezet om huiselijk geweld te signaleren: 'Mensen praten daar vaak makkelijker'

Milieu en Gezondheid

26 aug 2021, 23:12

Link gekopieerd

Kappers kunnen vanaf oktober een training krijgen om huiselijk geweld te signaleren. Hun beroepsgroep is bewust gekozen, omdat mensen vaak makkelijk praten bij hun eigen kapper. Zij bouwen een band op met hun klanten, waardoor ze verandering in gedrag zouden kunnen waarnemen. Tijdens de training leren kappers hoe zij huiselijk geweld kunnen signaleren en wat ze dan moeten doen.

"Je kunt bijvoorbeeld kale plekken signaleren, omdat tijdens huiselijk geweld wel eens aan haar getrokken wordt", vertelt Ilona Brekelmans van hulporganisatie Sterk Huis. Uit onderzoek in Engeland en Frankrijk blijkt dat de beroepsgroep van toegevoegde waarde in het tegengaan van huiselijk geweld. "Als kappers signaleren dat het niet lekker gaat met een klant, dan is de vraag: hoe reageer je daar dan op? We willen hen helpen om het gesprek aan te kunnen gaan", vertelt Brekelmans.

Oordeelloze kapper

Wel benadrukt Brekelmans dat de kapper geen hulpverlener moet worden. "Die moet vooral de comfortabele verwennende kapper blijven, maar wel met een extra oogje in het zeil. Daarin is het oordeelloos zijn heel belangrijk."

Sterk Huis kijkt ook naar andere beroepsgroepen om deze training te geven. "Als dit een succes wordt, gaan we zeker kijken naar andere beroepen. Denk bijvoorbeeld aan schoonheidsspecialisten en fysiotherapeuten. We krijgen ook reacties van tandartsen en mondhygiënisten. Eigenlijk alle beroepen die dichtbij iemand komen", aldus de hulporganisatie.

Drempel voor kappers

De Tilburgse kapper Fred Sterke is positief over de pilot, maar denkt wel dat kappers een drempel over moeten als ze het gesprek aan willen gaan. "Je moet kunnen inschatten of de klant wel geholpen wil worden. Je weet niet hoe die reageert op jouw vragen", zegt hij.

Volgens Sterke moeten niet direct de alarmbellen af als er een blauwe plek wordt gezien. "Als je zoiets opmerkt, kan het van alles zijn. Iemand kan ook van de trap gevallen zijn bijvoorbeeld, maar uiteraard sta ik ervoor open om een klant te helpen."

Mishandelde klant

Kapster Romy Xsara Younithy geeft aan dat ze de cursus zeker wil gaan volgen. In haar zaak in Zaandam ziet ze soms verontrustende signalen. "Bijvoorbeeld als het uitloopt, ik loop namelijk heel vaak uit. Dan blijken ze een bepaalde tijd te hebben gezegd tegen hun partner. Als we dan niet om die tijd klaar zijn, zijn ze helemaal gestresst, gaan ze smoesjes verzinnen. Daaraan merk ik wel dat het niet helemaal goed zit."

Ze gaat graag het gesprek aan met zo'n gestresste klant, maar hoe? "Je probeert haar te overtuigen dat het niet gezond is. Maar het is lastig, je kan het erger maken als je je erin gaat mengen. Ik zou dus heel graag willen weten wat pedagogisch verantwoord is.

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.