Milieu en Gezondheid
13 mei 2021, 22:42
Het aantal burn-outs is tijdens de coronacrisis verdubbeld. Mensen hebben het loodzwaar met eenzaamheid, korte lontjes en werkstress, blijkt uit onderzoek van het CNV. Veel stress is gerelateerd aan het coronavirus. Albert kreeg tijdens de eerste coronagolf klachten en is nu herstellende van zijn burn-out.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
"In maart vorig jaar zag ik al die vreselijke filmpjes en onbewust bouwde ik daar heel veel angst voor op. Ik sprak met twee collega’s die toen ziek werden, toen wist ik instinctief: corona is foute boel", vertelt Albert aan Hart van Nederland.
"Ik kreeg op een gegeven moment een paniekaanval, had last van druk op de borst en was verkouden. Maar een jaar geleden kon ik niet getest worden. Ik was volgens de dokter bovendien te fit om mezelf te laten testen. Ik heb lang met die stress rondgelopen. Dat had veel impact, want ik ben erg extravert", legt Albert uit.
De stress brak Albert uiteindelijk op. Dagelijks was hij bezig met het virus. "Afgelopen januari wilde ik mijn bed uit, maar dat lukte niet. Ik kon geen scherm meer lezen en was gevoelig voor geluid." Ook dokters konden hem niet helpen. "Ik kreeg pillen voorgeschreven. De diagnose van een burn-out bestaat vrijwel niet. Als ik mijn klachten vertelde aan mensen, reageerden ze dat ze er nog nooit van hadden gehoord."
Albert zocht hulp bij de burn-outpoli van Barbara Kok. Volgens haar is de hoeveelheid mensen met burn-outklachten zo hoog doordat mensen lang geen perspectief hadden. "We zien een heleboel mensen omvallen die normaal niet burn-out zouden worden. Dat zou zomaar eens 20 procent kunnen zijn", zegt ze tegen Hart van Nederland.
Daarbij komt nog dat veel slachtoffers zich aan het begin van de crisis niet ziek durfden te melden, aldus Kok. "Mensen dachten: als ik me nu ziekmeld bij mijn werk, ben ik in januari de eerste die eruit vliegt. Dus er zat heel veel angst op."
Door de hulp van Kok en de therapeuten knapt Albert langzaam op. Voor het werk dat hij zo graag doet, is hij nog steeds 100 procent afgekeurd. "Als je een burn-out hebt, kun je werkelijk niets meer. Je bent mentaal en fysiek overbelast", aldus Albert.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.