Milieu en Gezondheid
22 feb 2021, 23:10
Steungezinnen zijn harder nodig dan ooit, maar de gezinnen die hulp nodig hebben, blijven door de coronacrisis buiten beeld. Daarvoor waarschuwt de oprichter van Buurtgezinnen Leontine Bibo.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.
Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op de gedachte 'opvoeden doen we samen'. Gezinnen die het zwaar hebben, worden gekoppeld aan een warm en stabiel steungezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra aandacht en worden ouders even ontlast.
Het aantal aanmeldingen van steungezinnen is vorig jaar met 75 procent gestegen. Maar gezinnen die hulp nodig hebben blijven door de coronacrisis buiten beeld. Scholen en sportclubs zijn dicht en dat zijn doorgaans de instanties die gezinnen doorverwijzen.
Maaike en Guido vormen een zogenoemd vraaggezin. Maaike heeft sinds 2016 MS, Guido kreeg vorig jaar uitval van spieren en kon door een virus plotseling niet meer lopen. Het consultatiebureau bracht hen april vorig jaar in contact met Buurtgezinnen om hulp te bieden aan hun tweejarige dochtertje Elva.
"In het begin voelde dat moeilijk", zegt vader Guido. "Je wilt het zelf kunnen. Maar we vonden het belangrijk voor onze dochter." Ze werden gekoppeld aan een gezin uit de buurt, Tim en Bianca. "We hadden een heel goede match met steungezin. Het voelde meteen goed en dat was heel bijzonder."
Oprichter van Buurtgezinnen Leontine Bibo merkt dat na de eerste twijfel er vaak een heel goede match wordt gemaakt. "Het is geen pleegzorg. Dus de problemen zijn ook minder groot dan in pleegzorg. Het gaat om ouders bij wie het allemaal even boven het hoofd groeit. Ze krijgen een klein beetje hulp bij dingen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een keertje eten of een middagje spelen."
Steunouders Bianca en Tim hebben wel eens nagedacht over een pleegkind. "Maar dat vonden we te heftig naast ons werk. Ik werk vier dagen, mijn man vijf. Je wilt toch alle aandacht aan het kind besteden." Daarom sloegen ze direct aan op de advertentie over de kleine Elva.
"Het is een warm liefdevol gezin met problemen met gezondheid. Ik dacht meteen: hier wil ik helpen. Dit was de invulling die we zochten." Een keer in de twee weken halen ze Elva een dagje op en gaan dan naar de speeltuin, of naar de kinderboerderij. "We doen wel echt wat leuks met haar."
Leontine Bibo hoopt dat door het verhaal van deze gezinnen meer mensen hulp durven te vragen. De drempel om dat de doen, ligt vaak onnodig hoog. "We hebben vorige maand alleen al 86 mooie matches tussen gezinnen gemaakt. Vraag om hulp als dat nodig is, dat is heel normaal."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.