Milieu en Gezondheid
14 sep 2021, 19:21
Na anderhalf jaar heeft de anderhalvemeterregel zijn langste tijd gehad, want vanaf 25 september loopt 'ie officieel ten einde. Dat is voor het demissionaire kabinet het belangrijkste besluit dat op 14 september is genomen. Maar er zijn meer versoepelingen en nieuwe coronamaatregelen aangekondigd, lees ze hier in dit overzicht.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
Lang niet iedereen hield zich er meer aan, maar vanaf 25 september komt er dan echt een eind aan de anderhalvemeterregel. Op 15 maart 2020 sprak toenmalig minister Bruins het eerst over het anderhalve meter afstand houden, die vervolgens uitgroeide tot een van de basisregels in de aanpak van het coronavirus. Nu wordt de regel veranderd in een dringend advies. "Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven en dan blijft 1,5 meter de veilige afstand. Deze basisregel helpt aantoonbaar om besmetting te voorkomen", zo schrijft de overheid. De andere basisregels blijven in stand.
In ruil voor het afschaffen van de afstandsmaatregel moeten mensen op meer plekken bewijs overleggen dat ze gevaccineerd, negatief getest of hersteld zijn. Nu moeten mensen dat bewijs al gebruiken om naar evenementen te gaan of voor reizen binnen Europa. Vanaf 25 september zal het coronabewijs ook nodig worden in de horeca en bij culturele instellingen als musea, theater- en concertzalen en bioscopen. Voor mensen die geen coronabewijs hebben blijft het de komende tijd nog gratis om een coronatest te halen.
Clubs en discotheken mogen op 25 september weer open. Wel moeten ze de deuren sluiten om middernacht, om zo de contacten tussen mensen beperkt te houden. De nachthoreca moet dan voldoen aan dezelfde regels als andere horecagelegenheden. Bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs laten zien voordat ze binnenkomen. Voor nachthoreca wordt gewerkt aan steunmaatregelen.
Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden, maar wel met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75 procent van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur. Voor deze laatste groep wordt gewerkt aan steunmaatregelen.
Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast naar "werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is". Werkgevers en werknemers maken zelf afspraken over een goede verdeling tussen werk en thuis.
Demissionair premier Mark Rutte spreekt van een lichte versoepeling. Het is aan werkgevers en werknemers om tot een goede verdeling te komen tussen werken vanuit huis en op kantoor.
De verplichting om mondkapjes te dragen vervalt op stations, perrons en haltes. Ook in het voortgezet onderwijs, het mbo en hoger onderwijs vervalt de mondkapjesplicht buiten de les- en collegezalen. Op luchthavens, het openbaar vervoer en in taxi’s blijft het gebruik van een mondkapje verplicht.
Bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang en het primair onderwijs, is het niet meer verplicht dat de hele groep of klas in quarantaine gaat en getest wordt. Verder vervalt vanaf 25 september de maximale groepsgrootte in het mbo en hoger onderwijs. Ook vervalt de mondkapjesplicht buiten de les- en collegezalen in het voortgezet onderwijs, het mbo en hoger onderwijs.
Het kabinet neemt het Gezondheidsraadadvies over om mensen met een zeer ernstige immuunstoornis een derde prik tegen het coronavirus te geven. Via hun behandelend specialist krijgen deze mensen een uitnodiging voor zo'n derde prik. Een boostervaccin voor de verdere bevolking wordt voorlopig nog niet geadviseerd, omdat de effectiviteit van de vaccins hoog blijft.
Voor reizen naar Nederland veranderen vanaf 22 september de quarantaineregels. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoeven niet meer in quarantaine.
Beeld: ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.