Terug

Volg Hart van Nederland

'Coronafeestjes gevolg van gebrek aan kennis over virus'

'Coronafeestjes gevolg van gebrek aan kennis over virus'

Milieu en Gezondheid

29 mrt 2020, 21:30

Jongeren houden nog steeds regelmatig coronafeestjes, ondanks het verbod op groepsvorming en alle andere voorschriften om besmettingen met corona te voorkomen. Psycholoog Bram Bakker denkt niet dat de jongeren moedwillig een risico willen zijn voor bijvoorbeeld opa of oma. “Het is vooral een gebrek aan kennis.” Vannacht nog betrapte de politie in Delft feestgangers in een woning. Er stond een verklikker voor de deur die de feestende mensen moest waarschuwen, schrijft de politie op Twitter, met de hashtag #slimmerchilleniscoronakillen. De organisator kreeg een boete. Volg hier ons liveblog voor het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. Ook in het Brabantse Dongen en Loon op Zand greep de politie in omdat mensen de regels overtraden door met drie of meer mensen bij elkaar te zijn en zich niet te houden aan de onderlinge afstand van 1,5 meter.

Begrenzen, niet elimineren

Psycholoog Bram Bakker denkt dat er de komende tijd nog steeds feestjes zullen worden gegeven, hoewel de politie optreedt en ook boetes uitschrijft. “Je kunt wel steeds slimmere sloten verzinnen, maar je moet niet de illusie hebben dat inbrekers er dan niet meer inkomen. Je kunt het begrenzen, maar niet elimineren.” De onbekendheid van wat het virus precies doet, is volgens Bakker het probleem. “Stel dat kanker besmettelijk was. Bij kanker heeft iedereen een beeld, je hebt erover gehoord. Als je weet dat jouw gedrag kanker kan veroorzaken bij een ander, denk je misschien anders over die feestjes.” Volgens Bakker is er maar één mogelijkheid om de coronafeestjes te stoppen. “Het collectief geweten moet dit aanpakken, de mensen die de informele leiders zijn. Die moeten doorkrijgen dat dit echt niet kan.”

Brandstichting in trapportaal Grand Hotel Central

Zover was het in de nacht van vrijdag op zaterdag nog niet in Rotterdam. Daar hadden jongeren verschillende kamers geboekt in het Grand Hotel Central in Rotterdam. Na brandstichting in het trapportaal liep de situatie daar uit de hand en moest de politie optreden. Burgemeester Aboutaleb besloot gisteren het hotel te sluiten tot na de coronacrisis. Lees ook: Rotterdamse jongeren op de bon geslingerd na negeren coronaregels Niet helemaal terecht, vindt general manager Sjoerd Landweer. “Wat er nu gebeurt in Nederland is uniek en wij worden geslachtofferd.” Zoals eerder bij andere hotels in Rotterdam boekten jongeren steeds los van elkaar een kamer voor 2 personen. In het Grand Hotel Central waren het er uiteindelijk 13. “De jongeren checkten op verschillende momenten in”, zegt Landweer. “Soms ging één van de twee dan weer alleen naar buiten, om later terug te komen met iemand anders. Als het druk is, heb je dat niet zo in de gaten.” Wel was door het grote aantal jongeren in het hotel de nachtbewaking al met één portier uitgebreid naar twee.

Nachtportiers belden de politie

Het ging mis toen jongeren ’s nachts brand stichtten in het trappenhuis en het brandalarm afging. “Er was rook, er was adrenaline, mensen moesten naar buiten. Een deel wilden rellen schoppen, een deel wilde de brand blussen”, zegt Landweer. “Maar twee nachtportiers kunnen geen groep van dertig of veertig jongeren in bedwang houden.” Daarom volgden de portiers het protocol en werd de politie gebeld. Een deel van de jongeren werd weggestuurd, een ander deel mocht blijven. Maar via de branddeur, die was ontgrendeld door het brandalarm, kwamen ook weer jongeren naar binnen. Uiteindelijk moest de politie nog een keer ingrijpen. De volgende dag werd het hotel door burgemeester Aboutaleb voor onbepaalde tijd gesloten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Regels zijn regels, dat begrijp ik”, zegt Landweer daarover. Maar dit soort feestjes vinden ook in andere hotels plaats. En wat er nu in Nederland gebeurt is uniek. Door corona is er sprake van een andere situatie en die vraagt om een andere manier van kijken.” “Die feestjes zijn een veel groter probleem, een maatschappelijk probleem”, zegt Landweer. “We hebben de 3- en 4-persoonskamers al gesloten, ik anticipeer al op de situatie. Hoever moet ik gaan? Dat wij nu moeten sluiten voelt onrechtmatig.” Beeld: Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.