Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG |  De Jonge: heel weinig ruimte voor versoepelingen

LIVEBLOG | De Jonge: heel weinig ruimte voor versoepelingen

Milieu en Gezondheid

1 feb 2021, 08:36

Nederland is inmiddels al ruim anderhalve maand in lockdown en wacht in spanning de nieuwe coronapersconferentie van morgen af. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 3.280, dat zijn er 434 minder dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.270, dat zijn er 51 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 639, dat zijn er 7 minder dan op zondag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op maandag: 27, er zijn tot nu toe 14.025 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er 346.790 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 23:16 - Ministerie herstelt: duizenden prikken dubbel geteld

De nieuwe rekenmethode waar het ministerie van Volksgezondheid zondag mee kwam, zorgde ervoor dat duizenden prikken dubbel zijn geteld. Bij de update van het coronadashboard is de fout hersteld, en komt het totaalcijfer op 343.881 prikken.

Op zondag ging het aantal gezette prikken zoals op het dashboard was te zien ineens van 226.000 naar 346.000, door een nieuwe rekenmethode van het ministerie. De meldingen van ziekenhuizen en de instellingen voor langdurige zorg kwamen pas later binnen, en de nieuwe methode hield rekening met die vertraging.

Hier kwam echter kritiek op van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), waarop het ministerie de cijfers nog eens tegen het licht hield. Samen met het RIVM kwam het erachter dat "sprake is van een dubbeltelling van 17.550 prikken".

Update 21:42 - Medewerkers EBI in Vught besmet, gedetineerden in quarantaine

Twee medewerkers van de zwaarbeveiligde EBI (Extra Beveiligde Inrichting) in Vught zijn positief getest op het coronavirus. Een deel van de gedetineerden is daarom preventief in quarantaine geplaatst en zij mogen tijdelijk hun cel niet uit. Dat bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na berichtgeving van het AD.

Hoeveel gedetineerden er in quarantaine zijn geplaatst, kan de woordvoerder niet zeggen. Zij worden woensdag getest. "In ieder geval tot de uitslag van de coronatest moeten zij in hun cel blijven", aldus de woordvoerder. De gedetineerden kunnen tot die tijd niet naar de sportruimte, met andere gedetineerden luchten of contact hebben met hun advocaten.

Update 19:48 - Blokhuis: coronasituatie Caribische eilanden stabiel

Op de Caribische eilanden binnen het koninkrijk is de coronasituatie inmiddels stabiel. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Rond de feestdagen ging het nog slecht op onder meer Curaçao en Bonaire, maar na scherpe maatregelen daalde het aantal ziekenhuisopnamen daar sterk. Op Curaçao zijn de maatregelen inmiddels weer iets versoepeld, schrijft Blokhuis.

Op alle eilanden gelden coronamaatregelen, waaronder een avondklok op Curaçao en Aruba. Vanaf half februari wil men er starten met vaccineren.

Update 19:21 - 'Middelbare scholier minimaal één keer per week naar school'

Leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten vanaf volgende week minstens één keer per week naar school kunnen. Daarvoor is ook ruimte in het recente advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, stelt de VO-raad, een vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. "Grote groepen leerlingen in het voortgezet onderwijs gaan al vanaf half december niet meer naar school. Het is onwenselijk en onverantwoord om dit nog veel langer te laten voortduren", aldus de raad, die daarom wil dat de middelbare scholieren in ieder geval één keer per week fysiek onderwijs krijgen. Volgens de VO-raad is minstens één schooldag per week "cruciaal voor het welzijn van de leerlingen".

Update 19:02 - De Jonge: heel weinig ruimte voor versoepelingen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ziet heel weinig ruimte om de huidige lockdown te versoepelen. Dat zei hij maandag na overleg met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. "Als je gewoon eerlijk bent over het epidemiologisch beeld dan is daar gewoon heel weinig ruimte om een stap te zetten", aldus de bewindsman. Er komt een derde golf aan en "en dat betekent dat je heel behoedzaam moet zijn" met de eerste stappen die je kunt zetten.

Update 18:19 - Thuiszorgpersoneel Meander ingeënt met overgebleven vaccin

De Limburgse zorgaanbieder Meander heeft afgelopen weekend een groot aantal thuiszorgmedewerkers zelf ingeënt met vaccins die overgebleven waren na vaccinatie van bewoners van verpleeghuizen. Dat kon door efficiënter gebruik van de eigen beschikbare ampullen, maakte Meander maandag bekend. "Wij hebben zes doses uit een ampul gehaald, waar er regulier vijf doses uit komen. Daarmee konden we extra medewerkers vaccineren", aldus bestuursvoorzitter Jack Jansen. Zodoende kon Meander 200 van de 1200 personeelsleden vaccineren. Meander ging tot deze maatregel over omdat de thuiszorgmedewerkers volgens Jansen "achteraan in de rij staan" met vaccineren. Daardoor dreigt overbelasting. En dat terwijl Meander een hoog ziekteverzuim kent: 170 medewerkers zitten thuis, dat is 13 procent van de thuiszorgmedewerkers.

Update 17:40 - EMA buigt zich over eerste mogelijke coronageneesmiddel

Drie coronavaccins zijn al toegelaten in de Europese Unie, en nu buigt de toezichthouder zich voor het eerst over een middel dat coronapatiënten misschien kan helpen genezen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is begonnen met een zogeheten rolling review van een therapie van het Amerikaanse Regeneron en het Zwitserse Roche. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump kreeg dat middel toen hij het coronavirus had opgelopen.

Er lijkt volgens EMA een gunstig effect te zijn: het middel zou de hoeveelheid virussen in het bloed van een patiënt kunnen verminderen en vooral van pas komen bij mensen die niet in het ziekenhuis liggen. Het is echter allemaal te vroeg om conclusies te trekken over de baten en risico's, zegt de EMA.

Update 17:36 - Relschoppers Den Bosch en Eindhoven blijven in voorarrest

Zes mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de rellen en plunderingen van vorige week in Den Bosch en Eindhoven, blijven veertien dagen langer in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Bosch maandag besloten. Alle zes zitten volgens de rechtbank vast voor openlijk geweld. Drie van hen zitten bovendien vast voor diefstal.  Het gaat om drie Bosschenaren van 20 jaar en daarnaast om een 25-jarige en een 43-jarige Bosschenaar die worden verdacht van betrokkenheid bij de rellen in hun woonplaats. De zesde verdachte die vast blijft zitten, is een man van 47 jaar uit Nunspeet. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de rellen in Eindhoven.

Update 17:12 - Kuipers: niet in de luren laten leggen door daling coronabesmettingen

De snelle opmars van de Britse variant van het coronavirus baart voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zorgen. Hij heeft begrip voor het kabinetsbesluit om de basisscholen te heropenen, maar benadrukt dat "je de gemuteerde versie alleen maar onder de duim houdt met een strakke set van maatregelen". Het aantal besmettingen is weliswaar al een paar weken aan het dalen, maar "we moeten ons niet in de luren laten leggen", aldus de voorzitter van de acute zorgsector, die tevens topman is van het Erasmus MC in Rotterdam. Hij verwacht weinig effect van het openstellen van winkels voor het afhalen van producten als dat met de nodige voorzorgsmaatregelen gebeurt. Die mogelijkheid ligt momenteel op tafel bij het kabinet.

Update 16:21 - De Jonge: nieuwe vaccincijfers kloppen mogelijk toch niet

De nieuwe vaccincijfers van het ministerie van Volksgezondheid, die het resultaat zijn van een nieuwe rekenmethode, kloppen mogelijk toch niet. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zegt maandag de cijfers verder te willen onderzoeken. De vaccinaantallen in de langdurige zorg zijn wellicht dubbel meegeteld. "Als het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) zegt dat er iets niet klopt, dan zou dat zomaar kunnen", zegt De Jonge. "Ik ken de LNAZ als een degelijke club, dus we gaan het onderzoeken en herstellen mogelijke fouten." Op het coronadashboard van de Rijksoverheid staat dat er ongeveer 81.000 prikken zijn gezet in ziekenhuizen, maar volgens het LNAZ, dat de cijfers zelf al vanaf het begin dagelijks registreert, zijn dat er maar 60.000. Het ministerie gaf als reden hiervoor dat "ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg het aantal prikken pas later meldden". Het LNAZ noemde die verklaring "apert onjuist".

Update 16:01 - 90-jarige overleden na coronavaccinatie, doodsoorzaak wordt onderzocht

Een hoogbejaarde persoon die was ingeënt tegen het coronavirus, is kort na de vaccinatie overleden. Onderzoek moet duidelijk maken waaraan de 90-plusser is overleden, maar volgens bijwerkingencentrum Lareb "ligt een andere oorzaak dan de vaccinatie voor de hand", omdat de persoon al ernstige gezondheidsklachten had.

Update 15:53 - Man (21) aangehouden voor brand in GGD-teststraat in Urk

Een 21-jarige man uit Emmeloord is maandag aangehouden voor betrokkenheid bij de brandstichting bij de GGD-teststraat in Urk, aldus de politie. De teststraat werd vorige week zaterdag in brand gestoken tijdens ongeregeldheden.

Lees meer

Update 15:29 - Laagste aantal nieuwe coronagevallen geteld sinds eind september

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt maandag 3280 nieuwe besmettingen. Dat is het laagste aantal sinds 29 september.

In de afgelopen zeven dagen zijn 29.031 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 4147 positieve tests per etmaal. Dat cijfer daalt al weken.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is toegenomen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2270 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er 51 meer dan op zondag.

Update 14:30 - 'Kabinet draait avondklok volgende week weer terug'

De avondklok wordt volgende week woensdag weer afgeschaft, melden bronnen rond het kabinet aan NRC. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zouden dat volgens de krant dinsdag op de coronapersconferentie bekendmaken.

De spertijd blijft wel onderdeel van de 'gereedschapskist' van het kabinet met maatregelen die genomen kunnen worden. Als de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames weer toenemen, kan de regering in overleg met de Tweede Kamer later opnieuw een avondklok invoeren.

Update 12:01 - Kabinet overweegt heropening winkels voor afhalen bestellingen

Winkels kunnen mogelijk volgende week weer open voor het afhalen van bestellingen. Het kabinet kijkt serieus naar die mogelijkheid, bevestigen Haagse bronnen aan Hart van Nederland.

Een definitief besluit is er nog niet. Met name de vrees voor de Britse coronavariant, die een stuk besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus, maakt elke mogelijke versoepeling nu nog erg onzeker.

In de strijd tegen het coronavirus besloot het kabinet medio december alle niet-essentiële winkels te sluiten. Winkeliers zagen daardoor de belangrijke kerstperiode grotendeels aan zich voorbijgaan. Klanten mogen wel spullen bestellen, maar die moeten dan worden thuisbezorgd. Afhalen is niet toegestaan.

Een uitzondering geldt voor bouwmarkten en andere doe-het-zelfwinkels. Daar mogen vooraf bestelde artikelen wel worden afgehaald. Dat geldt ook voor bibliotheken en voor winkels die diervoeding verkopen voor hobbymatig gehouden boerderijdieren, zoals kippen, varkens of geiten.

Update 11:57 - Meer voorzorgsmaatregelen voor leerlingen groep 7 en 8 op komst

Het basisonderwijs gaat volgende week weer open, maar om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden worden extra maatregelen genomen. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert vooral in groep 7 en 8 meer te doen dan voorheen. De deskundigen raden onder meer aan om de oudere kinderen in koppels te laten samenwerken. "Waar mogelijk" moeten zij 1,5 meter afstand van de anderen houden.

Voor de lagere groepen suggereert het OMT te gaan werken met vaste groepjes van een maximale grootte, bijvoorbeeld vijf kinderen. Op die manier wordt het aantal contacten tussen kinderen beperkt.

Verder kan worden overwogen om kinderen uit groep 7 en 8 een mondneusmasker te laten dragen in de gangen van hun school, als afstand houden daar niet goed mogelijk is. Ze moeten dan wel goede instructies krijgen. Ook leerkrachten van de hoogste twee groepen kunnen een mondkapje overwegen.

Update 11:29 - 'Kans op identiteitsfraude na datalek GGD is klein'

De kans dat kwaadwillenden die persoonsgegevens hebben bemachtigd uit de coronasystemen van de GGD identiteitsfraude kunnen plegen is klein, stelt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Bij het datalek, dat ontdekt werd door RTL Nieuws, zijn onder meer adresgegevens, telefoonnummers en burgerservicenummers (bsn) gestolen.

Met alleen die gegevens kunnen geen bankrekeningen worden geopend of telefoonabonnementen worden afgesloten, aldus de RvIG. Het bsn is volgens de dienst een zogenaamd 'informatieloos' nummer. De overheid gebruikt het alleen bij verwerking van persoonsgegevens en in contact met burgers.

De dienst adviseert mensen om alert te zijn op misbruik naar aanleiding van het lek bij de GGD. Wie bang is dat zijn of haar gegevens zijn gelekt, kan contact opnemen met de GGD. Als er persoonsgegevens op straat blijken te liggen en er inderdaad misbruik van de gegevens is gemaakt, verwijst de GGD door naar het CMI en kan er aangifte worden gedaan.

Update 11:01 - Afgelopen weekend bijna 11.000 avondklokboetes uitgeschreven

De politie heeft afgelopen weekend bijna 11.000 boetes uitgeschreven aan mensen die zich niet hielden aan de avondklok. In totaal ging het om bijna 13.000 coronaboetes, bijvoorbeeld vanwege het niet voldoen aan de mondkapjesplicht.

Verder kregen meer dan 600 mensen een waarschuwing omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden.

Update 10:56 - Culturele sector ontvangt 20 miljoen euro vanwege corona

De culturele sector ontvangt dit jaar zo'n 20 miljoen euro van het Kickstart Cultuurfonds. Daarmee wil het fonds de sector ondersteunen in het organiseren van 'coronaproof' evenementen.

Met ingang van maandag kunnen producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters een aanvraag indienen voor steun. Hierbij kan onder meer compensatie worden gevraagd voor nieuwe hygiënemaatregelen, aanpassingen van gebouwen om publiek veilig te ontvangen en het aanpassen van producties aan de coronamaatregelen.

Eerder trok het Kickstart Cultuurfonds, dat een initiatief is van onder meer de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds, al miljoenen uit voor de sector. Voor het eerst kan het bedrag ook gebruikt worden voor het financieren van livestreams en corona-gerelateerde communicatieproblemen.

Update 10:05 - Vorig jaar minder autodiefstallen door coronacrisis

Door de coronacrisis zijn er vorig jaar duidelijk minder auto's gestolen in Nederland. Het totale aantal gejatte personenauto's daalde in 2020 met 9,5 procent, aldus het samenwerkingsverband tussen de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de politie en het Verbond van Verzekeraars. Volkswagens werden nog steeds het meest gestolen.

Volgens cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) waren elektrisch-hybride auto’s wel flink populairder bij dieven. De diefstal van dat soort wagens steeg met 69 procent.

Het LIV noemt geen specifieke oorzaken voor de ontwikkelingen. Maar afgelopen jaar merkte de organisatie wel dat het aantal diefstallen steeds te dalen als het virus oplaaide. Vanaf maart werden er maanden minder auto's gejat dan in het jaar ervoor. In augustus steeg het aantal weer, om in september juist weer te dalen.

Update 09:30 - IC-artsen willen dat maatregelen worden versoepeld

De coronamaatregelen eisen een te grote tol op de samenleving en wegen niet meer op tegen de gezondheidswinst die ziekenhuizen boeken. Dat schrijven vier ic-artsen in een opiniestuk in NRC. Ze pleiten voor versoepeling van de maatregelen en vinden dat we daarbij moeten accepteren dat er dan "als gevolg van corona meer mensen zullen overlijden".

De artsen, die dagelijks met coronapatiënten werken, zien dat de ingrijpende maatregelen tijdens de lockdown een "te grote tol eisen" van de bevolking. Ze stellen dat "niet-urgente reguliere zorg wordt uitgesteld" waardoor andere patiënten "soms vroegtijdig sterven".

Daarbij wijzen de brievenschrijvers erop dat zij als artsen coronapatiënten "redden" die zelden volledig herstellen doordat ze "ernstige co-morbiditeit" hebben zoals overgewicht, hoge bloeddruk of suikerziekte. "Allemaal risicofactoren voor een ernstig verlopende corona-infectie", aldus de ic-artsen.

De medici maken zich verder ook zorgen over leerlingen die door de schoolsluiting een serieuze leerachterstand oplopen. Daarnaast vrezen ze dat veel ondernemers deze crisis niet zullen "overleven" nu winkels, cafés, restaurants en kapsalons erg lang gesloten zijn.

Bovendien zijn ze bang dat het aantal mensen dat in armoede leeft zal toenemen en dat de kloof tussen arm en rijk in Nederland zal groeien. Allemaal redenen voor de artsen om nu te pleiten voor minder strenge coronamaatregelen.

Een van de opstellers van de brief is Hans van der Hoeven, ic-afdelingshoofd in het RadboudUMC in Nijmegen

IC-artsen

IC-artsen

Update 08:20 - Pfizer/BioNTech belooft snellere levering van vaccin

De Europese Unie kan mogelijk meer doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech krijgen. Dat zegt financieel en operationeel directeur Sierk Poetting van de farmaceut in het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Volgens Poetting zouden in het tweede kwartaal tot wel 75 miljoen doses eerder kunnen worden geleverd dan verwacht.

De reden voor de versnelde leveringen zouden een aantal positieve ontwikkelingen in het productieproces zijn, waaronder een uitbreiding van het aantal samenwerkingspartners. Eerder maakte AstraZeneca bekend de EU in februari en april niet 31 miljoen, maar veertig miljoen van de afgesproken tachtig miljoen doses van zijn inenting te leveren.

Update 07:55 - 'Aan de slag met mentale welzijn van samenleving'

Er moet een herstelbeleid komen voor na de coronacrisis, waarbij niet alleen gekeken wordt naar economische steun voor ondernemers, maar ook naar het mentale welzijn van de samenleving. Dat adviseert de Denktank Coronacrisis, met daarin onder meer de Sociaal-Economische Raad (SER).

Volgens de denktank steunt het grootste deel van de Nederlanders de strenge coronamaatregelen, maar blijven er nog veel vragen. "De onrust die is ontstaan toont dat naast het bieden van financiële steun het sociale en mentale welzijn urgent onze aandacht vraagt", aldus zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. "Er is een grote behoefte aan toekomstperspectief dat we met elkaar moeten formuleren."

Update 07:30 - Wethouders willen actie voor jongeren in lockdown

Wethouders hebben grote zorgen over de situatie van kinderen en jongeren tijdens de lockdown, schrijft Trouw. Ze roepen daarom op om ook jongeren weer perspectief te geven. Dat gaat volgens hen verder dan alleen het heropenen van de scholen. De wethouders willen dat het kabinet met net zoveel urgentie in actie komt als momenteel bij bedrijven gebeurt.

Initiatiefnemer van de oproep is Reshma Roopram, wethouder jeugd in het Zuid-Hollandse Barendrecht. Ze wordt al gesteund door haar collega's uit twintig andere gemeenten, waaronder Groningen, Heerenveen en Zutphen. Maandag deelt Roopram haar brief met alle gemeenten in Nederland.

Update 07:28 - Burgemeesters worden bijgepraat over coronamaatregelen

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad krijgen vandaag te horen wat het kabinet dinsdag tijdens een nieuwe coronapersconferentie bekend wil maken. Ze worden door minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onder andere bijgepraat over de avondklok en de strikte regels rond het ontvangen van visite.

Volgens een woordvoerster van de burgemeesters willen zij ook van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid horen hoe het staat met de vaccinatiestrategie. De Jonge schuift daarom ook aan bij het Veiligheidsberaad. De burgemeesters willen hun inwoners kunnen vertellen wanneer er misschien weer wat meer mogelijk is, als alles meezit.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.