Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | De Jonge: begin juli kan iedereen ten minste deels geprikt zijn

LIVEBLOG | De Jonge: begin juli kan iedereen ten minste deels geprikt zijn

Milieu en Gezondheid

2 mrt 2021, 06:15

Nederland blijft tot zeker tot maandag 15 maart in een gedeeltelijke lockdown, al gloort er hoop aan de horizon: vanaf deze week krijgen scholieren één keer per week fysiek les, mogen de kappers weer aan de slag en kun je winkelen op afspraak. Maar ook andere branches snakken naar versoepelingen. Volg hier het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 4.032, dat zijn er 206 meer dan op maandag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 1.984, dat zijn er 73 meer dan op maandag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 540, dat zijn er 4 meer dan op maandag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op dinsdag: 66, er zijn tot nu toe 15.650 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.379.655 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 23:08 - De Jonge: begin juli kan iedereen ten minste deels geprikt zijn

Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli minimaal één maal geprikt zijn, mits de nu verwachte leveringen doorgaan. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge dinsdag gezegd bij het televisieprogramma Op1.

Van de nu beschikbare vaccins zijn twee prikken nodig. Van het vaccin van farmaceut Janssen, dat naar verwachting volgende week wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau, is maar één prik nodig.

Eerder dacht het kabinet nog dat het tot het begin van de herfst zou duren voordat iedereen die dat wil ten minste deels gevaccineerd zou zijn. Maar op basis van de ervaringen van de afgelopen tijd, met onder meer het prikken en de leveringen van de verschillende vaccins, is De Jonge nu optimistischer en denkt hij dat het aan het einde van het tweede kwartaal al zo ver kan zijn.

Van de 14 miljoen volwassen Nederlanders is zo’n 85 procent bereid zich te laten prikken, is waar het kabinet van uitgaat. Twee derde daarvan kan begin juli al helemaal gevaccineerd zijn, de rest zou dan één prik hebben gehad. Alles hangt wel af van de leveringen van de verschillende farmaceuten, benadrukt De Jonge. Als die tegenvallen, kan het alsnog langer duren voor iedereen gevaccineerd is.

Update 21:23 - 'Na corona verdwijnt een derde van non-foodwinkels'

Na de coronacrisis zal een derde van de non-foodwinkels verdwijnen. Hoe langer de winkels dicht zijn, hoe meer er zullen sluiten. Dat voorspelt de Retailagenda op basis van onderzoek onder consumenten, winkeliers, vastgoedeigenaren en gemeenten.

Bij grootwinkelbedrijven zal 15 tot 30 procent sluiten. Vastgoedeigenaren denken aan een sluiting van tussen de 10 en 30 procent van hun winkels. Als winkels pas begin april open mogen, dan verwacht 40 procent van de gemeenten dat tot een vijfde van de non-foodretailers in de eigen gemeente zal verdwijnen.

De Retailagenda, opgezet door het ministerie van Economische Zaken, denkt dat een 'nieuw normaal' in aantocht is en zegt dat de crisis en de bijbehorende lockdowns, reisbeperkingen en het thuiswerken het consumentengedrag blijvend hebben veranderd. De Retailagenda voorspelde eerder al dat consumenten minder winkelen en ook minder naar steden gaan om te winkelen. Ook kopen ze meer online en gerichter, met een voorkeur voor lokaal.

Na de coronacrisis krijgen vooral middelgrote steden last van de sluiting van winkels, omdat het aanbod en dus de aantrekkelijkheid om er te gaan winkelen afneemt. Grote steden worden minder hard getroffen dan eerder verwacht, aldus de Retailagenda. Deze worden compacter en leefbaarder. Winkelcentra in de wijk profiteren juist van dit nieuwe koopgedrag, omdat deze op de dagelijkse boodschappen zijn gericht en goed bereikbaar zijn.

Update 20:25 - Ministerie: bijna 80 procent van kiezers wil gaan stemmen

Bijna evenveel Nederlanders zijn van plan te stemmen als vier jaar geleden. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken, op basis van onderzoek van I&O Research.

Van de ondervraagden zegt 79 procent zeker naar de stembus te gaan, 13 procent wil waarschijnlijk stemmen. Bij de verkiezingen van 2017 kwam bijna 82 procent van de kiesgerechtigden opdagen. Dat was de hoogste opkomst sinds 1986.

Van de 13 procent die het nog niet zeker weet, twijfelt ruim de helft nog vanwege het coronavirus. Onder de 5 procent van de ondervraagden die waarschijnlijk niet gaat stemmen, noemt één op de drie corona als reden.

Update 18:26 - Europese toezichthouder oordeelt op 11 maart over Janssen-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam buigt zich op 11 maart over het coronavaccin van het bedrijf Janssen in Leiden. Toezichthouder EMA organiseert op die dag een buitengewone bijeenkomst van zijn comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP). Het doel is om de evaluatie over doeltreffendheid en veiligheid, indien mogelijk, af te sluiten, aldus EMA over het vaccin van Janssen, een dochter van de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson.

Als het oordeel van EMA positief is, dan is de verwachting dat de Europese Commissie in Brussel kort daarop een vergunning verleent. De Europese Unie heeft afspraken met Johnson & Johnson voor de aankoop van 200 miljoen doses, met een optie voor nog eens 200 miljoen. Nederland heeft zeker ruim 11 miljoen doses besteld.

Update 18:13 - Meer dan zestig relschoppers Museumplein voor rechter

Meer dan zestig verdachten van de rellen in januari op het Amsterdamse Museumplein zijn door het Openbaar Ministerie opgeroepen voor de rechter te verschijnen. Van de veertig meerderjarige mannen die inmiddels voor de rechter hebben gestaan, zijn er 31 veroordeeld. De meesten kregen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van enkele weken, meldt het OM dinsdag.

De rechter in Amsterdam sprak twee verdachten vrij en zeven zaken werden aangehouden omdat de rechter nog agenten of getuigen wilde horen. Het OM heeft op dit moment in zes zaken hoger beroep ingesteld.

Dinsdag stonden opnieuw drie verdachten voor de rechtbank en op woensdag staan er vijf in het beklaagdenbankje. Donderdag staat de man terecht die ervan verdacht wordt met een ploertendoder op een politiepaard te hebben geslagen. Deze laatste zaak betreft overigens een inleidende zitting en wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

Ook de afgelopen zondagen heeft de politie diverse keren op het Museumplein ingegrepen. Afgelopen zondag werden daarbij zeventien aanhoudingen verricht.

Update 17:32 - Poorten van Vondelpark in Amsterdam opnieuw dicht

De gemeente Amsterdam heeft dinsdag opnieuw tijdelijk de toegang tot het Vondelpark gesloten. Bezoekers kunnen het park alleen nog verlaten via de hoofdingangen.

Het is de vijfde dag in korte tijd dat de gemeente het park sluit. Vorige week was het er ook steeds te druk, alleen maandag hoefde de gemeente de poorten van het park 's middags niet te sluiten.

De gemeente roept mensen op drukke plekken te mijden en 1,5 meter afstand te houden.

Update 17:15 - 'Gooise scholieren besmet na losbandige vakantie'

Middelbare scholen van het Sint Vituscollege en het Willem de Zwijger College in Bussum hebben te kampen met een flinke uitbraak van het coronavirus onder leerlingen. Dat meldt NH Nieuws dinsdagmiddag.

Er zouden op de scholen zeker twintig leerlingen ziek zijn, 45 anderen zijn nog in afwachting van hun testuitslag en zitten in quarantaine. De besmettingen zouden komen na veel onveilig contact in de voorjaarsvakantie, mogelijk tijdens feestjes.

Volgens beide scholen zijn de besmettingen terug te leiden naar de voorjaarsvakantie. Er wordt gesproken over enkele feestjes van groepen leerlingen, maar de rectoren willen verder geen duidelijkheid geven over eventuele besmettingshaarden.

Update 16:21 - Mogelijk minder ritten en personeel voor ov Rotterdam en Den Haag

Om de financiële klap van de coronacrisis te ondervangen moet er worden bezuinigd op het openbaar vervoer in Rotterdam en Den Haag, concludeert Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Trams, bussen en metro's moeten minder vaak rijden en het aantal conducteurs en toezichthouders moet met ongeveer een kwart worden teruggebracht.

Gedurende de coronapandemie wordt er in de regio Rotterdam Den Haag 65 procent minder gebruikgemaakt van het openbaar vervoer dan normaal, berekende de vervoersautoriteit. Zonder aanvullende overheidssteun leidt dat tot een tekort van minstens 379 miljoen euro. In het ergste scenario is dat tekort zelfs 1,17 miljard euro.

Het kabinet heeft voor de eerste helft van dit jaar 740 miljoen euro vrijgemaakt om ov-bedrijven financieel te ondersteunen. Voor de tweede helft van 2021 wil het kabinet de staatssteun in versoberde vorm verlengen, maar wel op de voorwaarde dat de vervoerssector plannen maakt voor verbeteringen en kostenbesparingen. Volgende week bespreekt de MRDH zijn plannen met de gemeenten. Besluitvorming volgt op 24 maart.

Update 16:11 - Meer dan miljoen mensen hebben eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Het aantal eerste prikken steeg afgelopen week naar 1.004.757. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van hen hebben 331.671 ook al een tweede dosis toegediend gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig tegen het virus beschermd zouden moeten zijn.

In de afgelopen week hebben 209.431 mensen een eerste prik gekregen. Daarnaast ontvingen 112.958 mensen de herhaalprik.

De grootste groep gevaccineerden bestaat uit thuiswonende ouderen en mensen die werken in de langdurige zorg, zoals verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en de wijkverpleging. In die groep hebben bijna 300.000 mensen de eerste prik gekregen en meer dan 190.000 van hen ook al de tweede prik.

Update 16:03 - Grapperhaus: met horeca ook data voor openen terrassen bespreken

Justitieminister Ferd Grapperhaus wil samen met horecaondernemers tot een plan komen om straks langzamerhand de terrassen en misschien de restaurants ook weer te openen. De horeca in Nederland snakt al maanden naar versoepelingen voor de branches.

De minister wil met de horecabranche het tijdspad bespreken, maar ook bijvoorbeeld bij welke hoogte van de besmettingsgraad de sector weer iets meer kan. De bewindsman reageert op de actie van kroegbazen en restauranteigenaren op verschillende plekken in het land, die dinsdag als protestactie de terrassen opengooiden. In veel gevallen was dit slechts bij wijze van een "ludieke actie", maar op sommige plekken werden ook gasten ontvangen op het terras.

Update 15:52 - Eerste coronadode op Schiermonnikoog

Voor het eerst is een inwoner van Schiermonnikoog overleden aan het coronavirus. Het Waddeneiland, de kleinste gemeente van het land, was een van de vier gemeenten waar het virus nog geen levens had geëist. Nu zijn Ameland, Vlieland en Rozendaal de enige gemeenten zonder coronadoden.

Het sterfgeval werd in het afgelopen etmaal doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Informatie over de overleden patiënt is niet naar buiten gebracht. Het is ook niet bekend wanneer de persoon is overleden. Sterfgevallen door corona worden soms met wat vertraging geregistreerd.

De Waddeneilanden bleven door hun ligging lange tijd gespaard bij de corona-uitbraak. Schiermonnikoog was in oktober de laatste gemeente waar het coronavirus werd vastgesteld. Sinds half februari kampt het eiland echter met een uitbraak. In de laatste twee weken testten 25 inwoners van Schiermonnikoog positief.

Update 15:24 - RIVM meldt 4032 coronabesmettingen, minder dan gemiddeld

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 4572 positieve tests bij. Het gemiddelde schommelt al bijna een week iets boven de 4500.

Op maandag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 3826 positieve tests, op zondag 4708, zaterdag 4957 en vrijdag 5117.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 66. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werden 22 overlijdens geregistreerd.

Update 14:34 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen flink gestegen

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 10 februari.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 73 gestegen. Sinds zaterdag steeg het aantal opgenomen coronapatiënten met 175.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1444 coronapatiënten, 69 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De druk op de intensive cares is redelijk stabiel. Momenteel liggen daar 540 mensen met Covid-19, vier meer dan de voorgaande dag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 280 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds 19 januari. Daar staat tegenover dat 207 coronabedden zijn vrijgekomen. Hoeveel van deze patiënten zijn opgeknapt en hoeveel zijn overleden, is niet bekend.

Update 14:27 - Musicus zo blij met prik dat hij concert geeft op priklocatie

Componist en pianist Laurens van Rooyen is zo "overmand door emoties van dankbaarheid" nu hij zijn eerste coronaprik heeft gehad, dat hij donderdagochtend een pianoconcert gaat geven op een vaccinatielocatie in Leiden. Dat meldt Het Rode Kruis.

Laurens van Rooyen maakte de muziek voor tien films en werkte samen met onder anderen Herman van Veen, Jan Akkerman, Louis van Dijk, Tonny Eyk en Pim Jacobs. Zijn stichting Imaginary Landscapes produceerde Dance Opera, een coproductie met de componist van Tiësto. Van Rooyen maakte circa 45 cd 's.

"Wat mij opviel was dat iedereen zo betrokken was met elkaar, ik voelde een enorme saamhorigheid op de vaccinatielocatie waar ik was", zegt Van Rooyen. Met het concert wil hij alle vaccinatiekrachten van GGD en Het Rode Kruis bedanken en verder stimuleren. "Samen maken we één front tegen corona", zegt de musicus.

De locatie in Leiden is niet de plek waar Van Rooyen zelf is geprikt, zegt Het Rode Kruis, maar wel "zo groot als een voetbalveld" en daarom goed geschikt voor een concert waarbij de toehoorders 1,5 meter afstand van elkaar moeten bewaren.

Update 14:14 - Koolmees: geen aparte steunregeling voor sekswerkers

Sekswerkers kunnen niet rekenen op een aparte steunregeling van het kabinet, omdat ze een bijzondere rechtspositie hebben. "Het lastige aan deze groep is dat ze geen zelfstandigen zijn en ook niet in loondienst zijn", zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) dinsdag na crisisoverleg over corona.

Sekswerkers voeren later dinsdagmiddag actie vlak bij de Tweede Kamer, omdat ze het er niet mee eens zijn dat zij nog niet aan de slag mogen. De andere contactberoepen mogen vanaf woensdag wel weer de deuren openen voor klanten. De sekswerkers vinden dat ze met de juiste beschermingsmaatregelen wel veilig genoeg hun diensten kunnen verlenen. Ook klagen ze dat ze buiten de voorwaarden voor financiële coronasteun vallen.

Het is volgens Koolmees voor het kabinet echter "niet uitvoerbaar om voor één specifieke groep een speciale regeling te maken". Hij wijst erop dat er alleen generieke steunmaatregelen voor mensen en bedrijven zijn. "Ik kan weinig voor ze betekenen, eerlijk gezegd". Koolmees verwijst de betrokkenen naar de gemeenten waar ze reguliere bijstand kunnen aanvragen.

Update 13:33 - Deze week 5500 rijexamens gepland, maar veel uitstel verwacht

Van woensdag tot en met zaterdag staan er ongeveer 5500 praktijkexamens gepland, meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De organisatie verwacht echter dat veel kandidaten hun auto-examen zullen uitstellen, omdat ze sinds december niet hebben kunnen lessen.

Een week geleden kondigde het demissionaire kabinet versoepelingen aan in de coronamaatregelen. Vanaf woensdag 3 maart kunnen rijinstructeurs weer rijlessen geven en mogen er weer praktijkexamens afgenomen worden.

Volgens het CBR is het "logisch dat kandidaten eerst nog autorijlessen willen nemen om zich goed voor te bereiden op het examen. Want dat is superbelangrijk. We zien dat er voor aankomende dagen minder auto-examens zijn gereserveerd dan normaal in deze periode. We roepen iedereen op om echt alleen examen te doen als je er klaar voor bent".

Kandidaten met een reservering tussen 3 maart en 2 april kunnen het examen verplaatsen. Ze krijgen voorrang op kandidaten die nog geen examen hebben gereserveerd. Hiervoor houdt het CBR tot en met mei plekken vrij. Kandidaten en opleiders zijn hierover geïnformeerd, aldus het CBR.

Het totaal aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens is opgelopen tot meer dan 600.000. Nieuwe kandidaten die nog geen examen hadden gereserveerd, moeten rekening houden met een wachttijd van twintig weken tot een half jaar

Update 13:13 - Voorman KHN-afdelingen ontmantelt terras weer

Johan de Vos, woordvoerder van ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die dinsdagmiddag hun terrassen hebben geopend, heeft het terras voor zijn Bredase kroeg weer ontmanteld na overleg met de gemeente. De stoelen van het terras zijn op elkaar gestapeld en de tafels zijn op zijn kop gezet.

"We hebben een statement afgegeven en laten zien dat we op een verantwoorde manier kunnen opengaan", zei De Vos.

Het terras zat kort na de opening bomvol en de eerste kopjes koffie en biertjes werden al snel verkocht. Mensen kunnen nu nog wel bij een luik een bestelling doen.

Update 12:46 - Halsema treedt op tegen openen terras Amsterdamse horeca

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema waarschuwt horecaondernemers dat er wordt opgetreden als ze tegen de coronaregels in hun terras openen. Dinsdagochtend gebeurde dat bij café Del Mondo op de Nieuwmarkt, waar mensen genoten van een drankje op het terras. De uitbater heeft de zaak inmiddels weer gesloten.

Halsema roept de horeca op "ondanks de moeilijke situatie en hoge nood" terrassen niet te openen. Een stille protestactie, zoals een terras afgezet met bijvoorbeeld roodwit lint of met omgekeerde tafels, wordt ongemoeid gelaten. Maar het werkelijk openen van terrassen is vanwege de coronapandemie niet toegestaan. "Dan moeten we optreden." Horecazaken die toch opengaan, riskeren sluiting "door last onder bestuursdwang".

Update 12:20 - Songfestivalorganisatie creëert bubbel voor artiesten

De organisatie van het Eurovisiesongfestival heeft dinsdag een eerste coronadraaiboek voor het evenement gepubliceerd. Het protocol is opgesteld op basis van de maatregelen van het RIVM en is geïnspireerd op soortgelijke voorschriften in de sportwereld. Zo verblijven de artiesten tijdens hun tijd in Nederland in een bubbel en wordt er volop ingezet op testen.

"Met behulp van uitvoerig testen, mondkapjes, hygiënemaatregelen, aandacht voor ventilatie en innovatieve maatregelen wordt een omgeving gecreëerd waarin medewerkers, artiesten en pers zo veilig mogelijk kunnen werken," zegt uitvoerend producent Sietse Bakker.

Iedereen die straks in mei in Rotterdam Ahoy werkt, wordt regelmatig getest in een daarvoor speciaal opgezette teststraat. Artiesten wordt aangeraden voor vertrek naar Nederland vijf dagen in quarantaine te gaan en moeten voor vertrek ook getest worden. Eenmaal in Nederland moeten ze in hun hotel blijven, behalve wanneer zij voor officiële programmaonderdelen de deur uit moeten.

"Ons doel is helder: besmettingen tijdens het evenement voorkomen. Mocht iemand positief getest worden, dan gaat ons isolatieprotocol in werking, ondersteunen we de GGD bij bron- en contactonderzoek en nemen we waar nodig aanvullende maatregelen", zegt Bakker. Als daardoor een deelnemer niet kan optreden wordt gebruikgemaakt van de opnames die ieder land dit jaar verplicht moet aanleveren als back-up.

De songfestivalorganisatie mikt nog altijd op een 1,5 metereditie waarin alle deelnemers naar Rotterdam komen. Ook wordt een songfestival met publiek nog niet uitgesloten.

Update 12:11 - Voorman KHN-afdelingen bedient toch mensen op zijn terras

Johan de Vos, woordvoerder van ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die dinsdagmiddag hun terrassen hebben geopend, heeft ook klanten voor zijn Bredase kroeg bediend. Hij overtreedt daarmee coronamaatregelen die voorschrijven dat eet- en drinkgelegenheden gesloten moeten blijven. Burgemeester Paul Depla van Breda en burgemeesters elders in het land zeiden maandag te zullen handhaven als mensen worden voorzien van een drankje of hapje op een terras.

Het terras zit bomvol en de eerste kopjes koffie en biertjes zijn al gereserveerd. Ook bij het naastgelegen terras, dat iets eerder openging, zit vol.

Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt De Vos eerst aangesproken op zijn gedrag. "Als hij doorgaat, krijgt hij een waarschuwing. Zet hij door, dan volgt een boete. Zo zijn we daar steeds mee omgegaan."

Verschillende afdelingen van KHN riepen hun leden eerder op om op 2 maart de terrassen tegen de regels in weer open te gooien. Ze vinden de horecasluiting onzinnig voor de buitenruimtes. Reden hun terras opgepoetst en wel buiten te zetten. Veel terraseigenaren verzonnen er een opvallende actie bij om zoveel mogelijk aandacht te trekken.

De Vos zei maandag dat het om een ludieke actie gaat en het niet de bedoeling was dat mensen ook zouden worden bediend, al hield hij voor zijn eigen café een slag om de arm. Dinsdag besloot hij toch die stap te zetten. Hij riskeert daarmee een coronaboete van 4000 euro en andere mogelijke maatregelen van het gemeentebestuur.

De gevel en het terras van zijn café Boerke Verschuren werden in de nacht van maandag op dinsdag besmeurd met ketchup. Ook hebben onbekenden posters met de tekst "Johan de V en Paul D. Opengaan = bloed aan je handen. Opruiing is bij wet verboden" aangebracht. De Vos sprak van een "treurige actie", maar zag daarin geen reden om zijn terras binnen te houden.

Update 10:30 - Winkels in Klazienaveen zijn weer dicht

De winkels in het Drentse Klazienaveen zijn weer gesloten. Tientallen ondernemers openden de deuren uit protest tegen het coronabeleid. Maar na een waarschuwing van de gemeente gingen de zaken rond 10.15 uur weer dicht. "We willen geen revolutie, de politiek is nu aan zet", aldus voorzitter Harrie van der Velde van de winkeliersvereniging. Voor zover bekend zijn er geen boetes uitgedeeld.

Klazienaveen

Klazienaveen

Update 09:45 - Brancheorganisatie heeft begrip voor heropening winkels Klazienaveen

Het protest van de winkeliers in Klazienaveen kan op begrip rekenen van INretail. De brancheorganisatie zegt de wilde actie niet te promoten. "Maar we begrijpen het wel", aldus een woordvoerder.

Tientallen ondernemers openden vanochtend hun zaken uit protest tegen het coronabeleid. "Dit krijg je als je met beleid er niet voor zorgt dat winkelbedrijven uit de voeten kunnen", aldus de zegsman. Volgens veel winkeliers is de in hun ogen summiere versoepelingen geen oplossing.

Zij vinden dat winkelen op afspraak, wat vanaf morgen mogelijk wordt, in de praktijk amper werkbaar is, omdat per verdieping maar twee bezoekers toegestaan zijn. Daarbij is bijvoorbeeld geen rekening gehouden grote winkels als tuincentra, die vaak alleen een begane grond hebben maar wel met een heel groot oppervlak.

INretail probeert de heropening van winkels in Nederland daarom af te dwingen via de rechter. Een datum voor het kort geding weet de brancheorganisatie nog niet.

Update 09:10 - Tientallen winkels gooien deuren open in Klazienaveen

Tientallen ondernemers in het Drentse Klazienaveen hebben vanochtend tegen de regels in hun winkels geopend uit protest tegen het coronabeleid. Onder andere kledingzaken, een sportwinkel en de lokale Bruna zijn geopend.

"Verse lucht", zei eigenaar Harrie van der Velde toen hij om klokslag negen uur de deuren van Niezing-Heijes Mode opengooide. "We hebben maandenlang de deuren dicht gehad, dus we zijn blij dat we nu even kunnen doorluchten."

Het voelt goed, vertelde de winkelier. "Aan de ene kant niet, want we hadden het liever op een andere manier gehad, maar we willen gewoon ons statement maken, en dat doen we op deze manier."

Update 08:54 - Café van Bredase actievoerder besmeurd met ketchup

De gevel van het café Boerke Verschuren in het centrum van Breda is besmeurd met ketchup. Ook zijn er kritische teksten aangebracht. Zo staat er: 'opengaan is bloed aan je handen’ en ‘opruiing bij wet verboden’.

Eigenaar van het café is Johan de Vos, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Breda. Het is niet bekend wie hier achter zit, wel is duidelijk dat de dader het geen geschikt idee vindt dat De Vos zijn terras later vandaag opengooit en daarbij drankjes wil serveren.

Update 08:39 - 'Corona vaker bij kappers en in de horeca dan gemiddeld'

Het aantal mensen dat in de horeca werkt en corona heeft gehad, ligt aanzienlijk hoger dan gemiddeld bij de rest van de bevolking. Ook onder kappers en hun medewerkers blijkt corona vaker voor te komen, blijkt volgens het AD uit een studie van GGD West-Brabant.

Onderzoekers hebben het afgelopen jaar om de drie maanden 500 horecamedewerkers en kappers uit het westen van Brabant, met name in Breda en Roosendaal en omstreken, onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen Covid-19. "Antistoffen geven met 95 procent zekerheid aan dat iemand in het verleden corona heeft gehad", vertelt Michel Wissing, arts in opleiding infectiebestrijding bij GGD West-Brabant.

Uit een eerste meting, zomer vorig jaar, bleek dat 8 procent van de kappers al Covid-19 had gehad, bij de horecamedewerkers lag dat percentage op 14,2 procent. Wissing wijst in dat verband op carnaval vorig jaar. In september en oktober liepen de percentages op: kappers naar 9,4 procent en horeca naar 17,7. Daarna ging de horeca dicht en later dat jaar ook de kappers, maar toen was de tweede golf al begonnen, waardoor de cijfers stegen naar respectievelijk 20,7 en 28,8 procent.

Naar schatting van bloedbank Sanquin heeft 15 procent van de bevolking antistoffen.

Update 08:38 - Winkels in Klazienaveen gaan open

Ongeveer honderd middenstanders in het Drentse Klazienaveen (gemeente Emmen) openen dinsdagmorgen om 09.00 uur hun winkeldeuren. De winkeliers doen dat uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet, zegt Harrie van der Velde, voorzitter van winkeliersvereniging Klazienaveen Centrum. "Het water staat ons aan de lippen. We willen geen burgeropstand, maar we moeten. We kunnen niet meer anders."

Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen heeft maandag nog tevergeefs geprobeerd de winkeliers op andere gedachten te brengen. Hij heeft veel begrip voor de problemen van de middenstand, zei hij. Van Oosterhout vindt ook dat het tijd wordt voor regionaal coronamaatwerk. "Want de Kalverstraat in Amsterdam vraagt om ander beleid dan de Hoofdstraat in Klazienaveen."

Maar aangezien het nu nog verboden is om alle winkels onbeperkt te heropenen, zal hij ingrijpen als de winkels dinsdag geopend zijn. De winkeliers weten dat, maar zetten hun actie toch door volgens Van der Velde. Ze rekenen erop dat in elk geval een aantal zaken een coronaboete van 4000 euro zal oplopen. Hoe Van Oosterhout precies gaat handhaven wil hij niet zeggen. "We zijn goed voorbereid, als het nodig is. Ik kan winkeliers in Klazienaveen niet meer toestaan dan ondernemers elders in het land."

Update 08:35 - Horecaondernemers zetten hun terrassen buiten

Op heel veel plaatsen in het land zetten horecaondernemers dinsdag hun terrassen op straat. Of ze eventuele gasten op het terras ook gaan bedienen moet nog blijken. Tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben hun leden opgeroepen om er een 'ludiek' protest tegen de coronaregels van te maken: wel het terras heropenen, maar geen eten en drinken verkopen.

Update 06:40 - De Jonge kritisch over proef rond voorstelling Guido Weijers

Na de proefvoorstelling van Guido Weijers vorige maand is geen enkele bezoeker positief getest, meldde organisator Fieldlab maandag trots. Er was alleen wel een grote disclaimer: een op de vijf bezoekers heeft zich na afloop níet laten testen terwijl hen dit wel dring was verzocht.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid reageert teleurgesteld en noemt het voor de "effectiviteit" van het proefevenement niet goed dat een grote groep zich niet liet testen. Hierdoor zijn er wat de coronaminister betreft zeker geen conclusies uit de proef te trekken. Fieldlab laat weten wel tevreden te zijn met de opkomst na de voorstelling. "Ik begrijp dat minister De Jonge graag honderd procent deelname aan de test op dag vijf wil zien, maar heel eerlijk: wij zijn juist tevreden met een opkomst van bijna tachtig procent bij een tweede test", reageert onderzoeker Andreas Voss.

Guido Weijers ANP

Guido Weijers ANP

Update 06:00 - RIVM komt vanmiddag met nieuwe corona-update

Het aantal nieuwe coronabesmettingen loopt verder op. In de afgelopen week zijn meer dan 30.000 positieve tests geregistreerd, het hoogste aantal sinds eind januari. Het exacte cijfer maakt gezondheidsdienst RIVM later vandaag bekend in de wekelijkse corona-update.

Het RIVM meldde vorige week dinsdag dat er 29.977 nieuwe gevallen waren bevestigd in de week ervoor. In de zes dagen erna zijn er 27.996 positieve testuitslagen geteld, gemiddeld 4.666 per dag. Daarmee zou het weekcijfer nu kunnen uitkomen op 32.000 tot 33.000.

In de corona-update meldt de gezondheidsdienst ook hoeveel procent van de geteste personen corona blijkt te hebben. Verder wordt het reproductiegetal opnieuw berekend, dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.

Daarnaast meldt het RIVM hoeveel Nederlanders er tot nu toe zijn gevaccineerd. Vorige week stond de teller op 795.326 personen. Van hen hadden 218.713 ook al de tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het virus.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.