Milieu en Gezondheid
4 jan 2021, 06:00
Nederland zit middenin een lockdown van vijf weken. De jaarwisseling ligt inmiddels achter ons en Nederland kijkt halsreikend uit naar het begin van het vaccinatieproces Ondertussen blijft het aantal ziekenhuisopnames gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 6.671, dat zijn er 767 minder dan op zondag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.836, dat zijn er 135 meer dan op zondag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 706, dat zijn er 11 meer dan op zondag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Ruim vier op de tien Nederlanders heeft minder vertrouwen in minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gekregen door het vaccinatiebeleid. Voor een derde is de maat helemaal vol: zij willen dat hij aftreedt. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 3.000 mensen. Lees hier meer over het onderzoek naar het vertrouwen in het vaccinatiebeleid van minister De Jonge
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft toch nog geen eindoordeel geveld over het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Tijdens een vergadering is maandag nog geen conclusie bereikt. Voorzitter Ton de Boer van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmidelen (CBG) maakte maandagavond bekend dat "nog niet alle vragen zijn beantwoord". Het speciale comité van het EMA heeft meer tijd nodig om "zorgvuldig tot een oordeel te komen" en praat woensdag verder, aldus De Boer. "Je hoopt dat het anders is, maar dit kan gebeuren", aldus de CBG-voorzitter. "Dit gebeurt onder grote tijdsdruk. Afgelopen weekend zijn nog vragen gesteld." Volgens De Boer is het "niet gegarandeerd" is dat het comité er woensdag wel zal uitkomen. Inhoudelijk wil hij niet ingaan op de gesprekken. Hij kon niet zeggen welke vragen dan nog beantwoord moeten worden, de besprekingen van het EMA-comité zijn namelijk besloten. Dat het besluit nu uitgesteld wordt, heeft volgens De Boer niets te maken met de betrouwbaarheid van het Moderna-vaccin. "Ik denk dat dit betrekking heeft op de zorgvuldigheid en dat men geen bochten afsnijdt of denkt 'dit accepteren we maar'", aldus de voorzitter. "Normaal doen we over die beoordelingen anderhalf jaar", benadrukt hij.
Alle Nederlanders zouden vóór het vierde kwartaal van dit jaar gevaccineerd kunnen zijn, als alle bestelde vaccins tijdig worden geleverd. Dat blijkt uit de vaccinatiestrategie die minister Hugo de Jonge maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. "De levering van de vaccins is leidend voor de snelheid van de vaccinaties", benadrukt hij. Vaccinatie is niet verplicht, dus het kabinet houdt er rekening met dat een deel van de mensen dit niet zal doen. Kinderen onder de 18 jaar worden vooralsnog niet ingeënt tegen het coronavirus. Lees hier op wanneer de verschillende bevolkingsgroepen volgens de planning van het kabinet in aanmerking komen voor een prik
Op woensdag 6 januari maken we een gezamenlijke start en worden bij de GGD-priklocatie in Veghel en in diverse ziekenhuizen de eerste mensen gevaccineerd. We starten met medewerkers in verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen en directe COVID-zorg. ?https://t.co/CoVOTv1pty pic.twitter.com/rd8vAkwtJs
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) January 4, 2021
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geeft toe dat de coronavaccinatie in Nederland waarschijnlijk eerder had kunnen beginnen als hij de GGD'en eerder had gevraagd de systemen alvast klaar te maken voor grootschalige vaccinaties. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de bewindsman maandag "dat we onvoldoende wendbaar zijn gebleken om de veranderingen die zich voordeden snel genoeg te kunnen accommoderen. Dat had wellicht anders gekund en gemoeten." In een toelichting zegt hij dat de eerste inentingen dan "mogelijk enkele dagen eerder" hadden kunnen worden gezet.
Ziekenhuizen hebben waarschijnlijk ongeveer een week nodig om het grootste deel van de eerste groep van circa 30.000 medewerkers hun eerste prik met het coronavaccin te geven. Die verwachting sprak voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandag uit. "In een ziekenhuis is prikken niet helemaal vreemd", zei hij. Kuipers herinnerde eraan dat ziekenhuizen ook zelf ieder jaar hun medewerkers tegen het griepvirus vaccineren. Voor een effectieve bescherming is na 3 weken een tweede injectie nodig.
De vaccinatie van de eerste groep mensen wordt toch vervroegd. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen worden vanaf woensdagochtend vanaf de GGD-priklocatie in Veghel gevaccineerd, twee dagen eerder dan eerst gedacht. Verleners van acute zorg, zoals ambulancepersoneel en IC-medewerkers worden vanaf woensdag in ziekenhuizen geprikt. Minister Hugo de Jonge heeft dit samen met zorgcoördinator Ernst Kuipers (LNAZ) bekendgemaakt.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is toegenomen tot 2836. Dat zijn er 135 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 706 op intensivecareafdelingen, 11 meer dan zondag. Het afgelopen etmaal zijn 11 coronapatiënten verplaatst tussen regio's, van wie er 5 op de intensive care liggen. In Duitse ziekenhuizen liggen nog steeds 9 Nederlandse Covid-patiënten op de ic. Dat zijn er net zoveel als zondag. Het LCPS meldde zondag slechts een lichte toename, van in totaal 7 coronapatiënten.
Het afgelopen etmaal zijn 6671 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een daling met 757 ten opzichte van zondag. Dat blijkt uit cijfers over het aantal positieve tests van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zondag ging het aantal nieuwe gevallen ook al flink omlaag, met bijna 1200. In 24 uur tijd werd het overlijden gemeld van 65 patiënten aan de gevolgen van het coronavirus. Zondag waren dat er 47, zaterdag 38 en vrijdag, op de eerste dag van het nieuwe jaar, 98. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms overigens pas na een tijdje doorgegeven. In de afgelopen zeven dagen zijn 57.600 mensen positief getest, tegen ruim 69.500 de week ervoor.
Bij het speciale belcentrum van de GGD GHOR hadden zich maandag om 13.00 uur al 10.000 zorgverleners gemeld voor een coronaprik. Dat meldt een woordvoerder. Het gaat om medewerkers die werkzaam zijn in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapten, die maandag een brief met een uitnodiging hebben gehad van hun werkgever. Afgesproken is om de uitnodigingen gespreid te versturen. Dagelijks gaan er brieven uit, zodat niet alle belangstellenden zich tegelijk melden. Het belcentrum meet soms wachttijden van 6 minuten, maar zegt de drukte toch goed aan te kunnen. De GGD GHOR Nederland opende het belcentrum om 08.00 uur. Tweeduizend medewerkers stonden klaar om de afspraken in te plannen. Het callcentrum is zeven dagen per week geopend van 08.00 tot 20.00 uur. Het inenten begint eind deze week. BioNTech-Pfizer levert de vaccins, genoeg om 225.000 zorgmedewerkers twee keer te prikken.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt mogelijk maandagavond al met een eindoordeel over het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP bespreekt maandag de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin, zo bevestigt het EMA aan het ANP. Het is nog niet zeker of maandag al een conclusie wordt bereikt. Als dat wel zo is, dan zal het geneesmiddelenbureau "zo snel mogelijk na de vergadering" de conclusie naar buiten brengen. Kort daarna geeft het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in dat geval een toelichting, zo laat een woordvoerster van het CBG weten. Als het comité maandag nog niet tot een eindoordeel komt, praten de deskundigen woensdag verder. Het EMA had eerder bekendgemaakt pas woensdag een conclusie te verwachten. Het laatste woord over toelating van het vaccin is aan de Europese Commissie.
De politie heeft afgelopen week in het hele land bijna 900 mensen bekeurd die zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Ook kregen honderden mensen een waarschuwing, meldt de politie. Het gaat om de week van maandag 28 december tot maandag 4 januari, waar dus ook de jaarwisseling onder valt. Er zijn 895 mensen bekeurd en 605 anderen zijn gewaarschuwd. Tijdens de jaarwisseling beëindigde de politie 39 illegale feesten. De politie sprak 1 januari over een drukke nacht. Er waren veel meldingen van overlast, maar grote excessen bleven uit.
Het Amsterdam AMC bevestigt aan Hart van Nederland deze week nog te beginnen met vaccineren. "Hoe eerder hoe beter, maar in ieder geval deze week," aldus een woordvoerder. Dat houdt in dat personeel van de ic, de corona-afdeling en de spoedeisende hulp deze week al een prik kunnen halen.
De Nederlandse BOA Bond heeft bij het ministerie van Justitie en Veiligheid gepleit voor een snelle vaccinatie van boa's. Dit zegt vakbondsvoorzitter Ruud Kuin. "Boa's worden gezien als een vitaal en essentieel beroep. Ze hebben veel contacten met andere mensen en lopen daarom extra risico op besmetting met het coronavirus. Een snelle vaccinatie van boa's is gewenst", zegt Kuin. "We willen niet vooraan staan", benadrukt Kuin. "Het is logisch dat zorgpersoneel en kwetsbare ouderen voorrang krijgen bij de inentingen, maar daarna verdienen ook boa's een snelle vaccinatie. We hebben dit aan de orde gesteld bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar uiteindelijk gaat het ministerie van Volksgezondheid over de volgorde." Ook de politiebonden dringen aan op snelle vaccinatie van agenten. De bonden krijgen hierover veel vragen van hun leden, zeggen de bestuurders van de politiebond ACP en de Nederlandse Politiebond.
"We snappen dat we niet tot de kopgroep behoren en dat de zorg eerst moet, maar als we willen dat de boel straks weer volledig gaat draaien dan moeten we ervoor zorgen dat het onderwijspersoneel zo snel mogelijk gevaccineerd wordt", zegt een woordvoerster. Daarbij wijst ze erop dat er maandag alweer fysiek les gegeven wordt op scholen. "Er wordt nu eigenlijk verplicht door de minister om eindexamenklassen fysiek les te geven. Daar zijn heel veel zorgen over", aldus de zegsvrouw. De AOb wil dat er meer ruimte komt om deze lessen voor een deel online te geven. Volgens haar zijn "een hele boel leraren" bereid zich te laten vaccineren. "Maar er is ook nog veel onrust, onder meer over de nieuwe variant van het virus. Dat roept veel vragen op". Onderwijsbonden deden al eerder de oproep om mensen in het onderwijs voorrang te geven bij het vaccineren. Vorige week riep Leraren in Actie op om het fysieke onderwijs aan examenleerlingen op te schorten.
Het passagiersvervoer via luchthaven Schiphol heeft vorig jaar keiharde klappen gekregen van de coronacrisis en de wereldwijde lockdownmaatregelen tegen de viruspandemie. Het aantal reizigers dat in 2020 werd verwerkt door Schiphol kelderde met 71 procent tot 20,9 miljoen. In totaal waren er afgelopen jaar 227.304 vliegbewegingen op Schiphol, een daling van 54 procent ten opzichte van 2019.
Politiebond ACP dringt aan op het zo snel mogelijk vaccineren van agenten. "Het kabinet bestempelt de politie als een vitaal beroep, dan is het logisch om deze beroepsgroep ook snel te vaccineren", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP. "We hebben afgelopen dagen veel vragen van leden gekregen over dit onderwerp. We zijn in gesprek met de korpsleiding en het ministerie of sneller vaccineren mogelijk is en hoe snel dat kan", zegt Van de Kamp. Volgend hem komen agenten veel in contact met mensen die besmet blijken te zijn met het coronavirus. Politiemedewerkers worden sinds september versneld getest op corona als er capaciteitstekorten dreigen en het werk in de knel dreigt te komen. Deze sneltesten, die worden uitgevoerd door een commercieel bedrijf, zijn vooral bedoeld voor de basispolitiezorg en bijzondere diensten zoals beveiliging en (speciale) interventies. Het werk van deze diensten heeft direct invloed op de veiligheid van de burger en op straat. Van de Kamp: "De volgende stap zou versneld vaccineren zijn. Daar dringen we op aan." In de vaccinatiestrategie van het kabinet wordt vanaf vrijdag eerst verzorgend personeel in verpleegtehuizen ingeënt, daarna de in die tehuizen wonende ouderen. Ook mensen die in de acute zorg werken worden zo snel mogelijk gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken, maar ook ambulancepersoneel. Huisartsen zullen eveneens met prioriteit een vaccinatie krijgen. Van de Kamp: "Als ik kijk naar de ontwikkelingen van afgelopen dagen, ziet dat er heel chaotisch uit. We kiezen voor een weg om het vaccineren van politiemedewerkers op een goede manier voor elkaar te krijgen. Het is logisch dat de politie voorrang krijgt. Vanuit die logica is het goed dat het kabinet daar snel op reageert."
Drie actievoerders van de groepering Containment Nu! die met een koelwagen op weg waren naar het bedrijf Movianto in Oss, zijn maandagochtend door de politie tegengehouden. In het bedrijf liggen vaccins van Pfizer opgeslagen. De actievoerders zeggen niet te willen wachten tot de aftrap van de vaccinaties op 8 januari, zoals door het kabinet aangekondigd. De actievoerders wilden in Oss naar eigen zeggen tienduizenden vaccins van Movianto in de koelwagen laden en naar onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen en prikcentra brengen. De politie hield de actievoerders echter op de snelweg aan en dirigeerde hen naar een grasveld. Vanaf daar moesten zij tien minuten lopen naar het bedrijf, liet Michael Blok van Containment Nu! weten. Volgens de gemeente waren ze niet welkom met de vrachtauto. Blok denkt dat de gemeente bang is voor ongeregeldheden, maar benadrukte dat ze van hen niets te vrezen hebben. "We zijn hier met zijn drieën om te helpen. We hebben niet de intentie om maar iemand in de weg te zitten, maar we hadden het wel leuk gevonden om even met de wagen in de buurt met het bedrijf te gaan praten." De actiegroep heeft naar eigen zeggen een medicus bij zich die zelf kan beginnen met inenten. "Mocht ons aanbod van hulp worden geaccepteerd, dan kunnen maandag dus al duizenden prikken gezet worden in de armen van ouderen, verplegers en artsen", aldus de actiegroep. Pak desnoods "de dichtstbijzijnde arm", aldus de groep. Burgerplatform Containment Nu! wil naar eigen zeggen een economische en humanitaire ramp als gevolg van de verdere verspreiding van het virus voorkomen. "Nu er een vaccin is moet dit met de hoogste urgentie worden uitgerold, om levens te besparen en het virus onder controle te brengen", aldus de groep.
Supermarktconcern Jumbo verwacht dat de omzet in het jubileumjaar 2021 zal stijgen naar minstens 10 miljard euro. In het afgelopen jaar zag het winkelbedrijf de consumentenomzet onder de Jumbo-formule met 15 procent groeien tot bijna 9,7 miljard euro door het massale gehamster van boodschappen tijdens de coronacrisis. Jumbo viert dit jaar het honderdjarig bestaan. De online verkoop via Jumbo.com sprong met meer dan 50 procent omhoog en doorbrak de grens van 500 miljoen euro. Financieel topman Ton van Veen van Jumbo zegt dat de groei van de supermarktonderneming extra werd versterkt door de coronacrisis en spreekt dan ook van een "record met een grijs randje". Hij denkt dat het nog wel maanden zal gaan duren voordat de situatie weer enigszins is genormaliseerd.
De contractlonen stijgen dit jaar gemiddeld met 1,21 procent. Dat blijkt uit een analyse van werkgeversorganisatie AWVN van 26 reeds afgesloten cao's, die heel het jaar van kracht blijven. Begin vorig jaar werd er nog verwacht dat de lonen met 3 procent zouden stijgen, ruim boven de inflatie. Door de coronacrisis viel die stijging veel lager uit. Volgens voorlopige cijfers van AWVN, een belangrijke adviseur van werkgevers op het gebied van arbeidsvoorwaarden, stegen de cao-lonen over heel 2020 met 2,4 procent. De gemiddelde plus in december kwam nog maar op 1,5 procent uit. In grotere cao's met veel werknemers stijgen de lonen minder dan in kleinere. Acht van de 26 cao's zitten op de nullijn. AWVN ziet verder een tweedeling: bij bedrijven waar het slecht gaat, blijft de loonstijging laag of uit, maar bedrijven waar het wel goed gaat, komt de loonstijging boven de inflatie uit. Aan de stijging van de cao-lonen is ook af te lezen dat het in de industrie beter gaat dan in de dienstensector. In het geval van geen of een beperkte loonstijging blijven werkgevers investeren in de medewerkers, maar dan op een andere manier. Bijvoorbeeld in de vorm van een hoger persoonlijk budget, tijdelijk meer vrije dagen, een vorm van baangarantie of een eenmalige uitkering, aldus AWVN.
Oud-minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) is benoemd tot lid van de raad van commissarissen bij Intravacc, het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinonderzoek. Bruins is momenteel interim-bestuursvoorzitter van de Haagse vervoerder HTM. In maart vorig jaar trad Bruins af als minister, nadat hij in een coronadebat in de Tweede Kamer onwel was geworden. Ook Karin Dorrepaal is benoemd tot commissaris bij het vaccininstituut. Zij is bestuurder in de life science- en farmaceutische industrie en voormalig lid van de raad van bestuur van farmaceut Schering AG. Nico Oudendijk wordt de voorzitter van de raad van commissarissen. Hij bekleedde sinds 1991 meerdere functies binnen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Per 1 januari 2021 is Intravacc een zogenoemde beleidsdeelneming, met de Staat als enige aandeelhouder. Daarvoor opereerde Intravacc als afzonderlijke entiteit onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS. Door het op deze manier op afstand te plaatsen, blijven de publieke belangen geborgd. Daar werd door het ministerie extra naar gekeken vanwege de coronapandemie. De komende vijf jaar blijft het bedrijf vaccinontwikkelingsprojecten voor de Nederlandse overheid uitvoeren. Ook gaat de onderneming de markt op om contracten met andere biotechnologie- en farmaciebedrijven binnen te halen.
De evenementenbranche wil van het kabinet zo snel mogelijk duidelijkheid over wat er wel en niet kan worden georganiseerd de komende maanden. In een paginagrote advertentie in verschillende kranten kondigen de organisatoren van festivals, concerten en sportwedstrijden maandag een groot aantal evenementen aan voor dit jaar, waarbij ze weer bezoekers hopen te kunnen ontvangen. Onder de noemer #happynewyear, naar het gelijknamige nummer van ABBA, voert de sector deze keer actie. "Vrijwel iedereen in onze branche staat reikhalzend klaar om weer aan de slag te gaan. Wij maken er met alle plezier een Happy New Year van, maar we hebben toezeggingen en een garantiefonds, naar Duits model, vanuit de overheid nodig om door te kunnen gaan", zegt Jolanda Jansen namens de Alliantie van Evenementenbouwers. De branche wil uiterlijk 1 februari van het kabinet weten waar ze aan toe is. Jansen is bang dat er anders niet voldoende tijd is om de evenementen goed te kunnen organiseren. "We kunnen het ons niet veroorloven een tweede evenementenzomer te missen, want dan staat er straks een nog groter deel van de 100.000 mensen op straat en ligt een branche, die goed is voor 7,4 miljard omzet, compleet op zijn gat. Dan zijn niet alleen die mensen hun baan kwijt, maar de miljoenen bezoekers ook hun evenementen." De organisatoren sloegen eerder al alarm om de druk op de overheid op te voeren. Dat deden ze onder meer met de campagne #soundofsilence en #theshowmustgoon.
Duizenden medewerkers die werkzaam zijn in verpleeghuizen ontvangen vanaf maandag via hun werkgevers een uitnodiging om zich binnenkort te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het inenten begint vrijdag 8 januari in Houten, Veghel en Rotterdam. Amsterdam, Drenthe en Haaglanden volgen op 11 januari, de overige GGD-regio's op 15 januari. De GGD GHOR Nederland opent maandag om 08.00 uur het callcentrum, waar tweeduizend medewerkers klaarstaan om afspraken in te plannen voor de vaccinaties die vanaf vrijdag gezet worden. Het callcentrum is zeven dagen per week geopend van 8.00 tot 20.00 uur.
Sinds zondag 3 januari gelden nieuwe, strengere coronaregels op het eiland. Zo mogen privébijeenkomsten niet plaatsvinden met meer dan tien personen en mogen restaurants en bars maar maximaal vijftig procent van de capaciteit gebruiken, tot een maximum van vijftig personen. Ook moeten horecagelegenheden om tien uur ’s avonds dicht. Voor kerken geldt ook een maximumcapaciteit van 50 procent. Samenzang is verboden en na de dienst moet iedereen naar huis. Gokhallen, casino’s en bioscopen mogen tot uiterlijk middernacht open blijven, maar eten en drinken mag maar tot tien uur ’s avonds geserveerd worden. Discotheken en ‘seksinrichtingen’ moeten gesloten blijven. Bonaire kent sinds maart van dit jaar drie overleden coronapatiënten, 156 mensen zijn hersteld. Volgens de overheid vinden veel besmettingen plaats in de familiesfeer. ANP/Redactie
Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. Op zaterdag zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur en op zondag van 7.00 tot 9.00 uur.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.