Milieu en Gezondheid
4 mrt 2021, 06:52
Nederland blijft tot zeker tot maandag 15 maart in een gedeeltelijke lockdown, al gloort er hoop aan de horizon: scholieren krijgen weer één keer per week fysiek les, de kappers zijn weer aan de slag en je kunt winkelen op afspraak. Maar ook andere branches snakken naar versoepelingen. Volg hier het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 4.161, dat zijn er 929 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 1.923, dat zijn er 23 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 539, dat zijn er 10 minder dan op woensdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op donderdag: 33, er zijn tot nu toe 15.731 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.425.319 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
D66-fractievoorzitter Rob Jetten, nummer twee op de lijst voor de verkiezingen, vindt dat premier Mark Rutte vastzit aan een "lockdownverslaving". Datzelfde geldt voor de andere partijleiders die zich fel keren tegen het plan van D66 om een 'vaccinatiebewijs' in te voeren, waarmee geprikte mensen meer vrijheden moeten krijgen.
"Óf met een vaccinatiebewijs, óf met een testbewijs mag je weer die winkel in, mag je weer naar een theater, kun je weer naar een festival of naar fysieke hoorcollege", legde Jetten het plan van zijn partijleider Sigrid Kaag uit aan tafel bij het RTL-programma Jinek. "Omdat we er allemaal heel erg naar snakken."
Het Outbreak Management Team adviseert om de coronaregels voor verpleeghuizen te versoepelen. Bewoners die een tweede inenting hebben gekregen, zouden twee bezoekers per dag mogen ontvangen, in plaats van één bezoeker. Als ze in contact zijn geweest met iemand die positief is getest, hoeven ze niet tien maar vijf dagen in quarantaine, meldt de NOS.
Het aantal besmettingen in verpleeghuizen daalt de laatste tijd flink. Daarom vindt het Outbreak Management Team de versoepeling verantwoord.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4161 nieuwe coronabemettingen genoteerd tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 4532 positieve tests per dag staat.
Het RIVM registreerde 33 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want sterfgevallen worden soms pas een tijd later doorgeven.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,1 miljoen Nederlanders positief getest. Van 15.737 mensen is zeker dat ze aan corona zijn overleden. De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen hoger.
De ziekenhuizen in Nederland behandelen weer iets minder coronapatiënten dan een dag eerder. Momenteel liggen 1923 mensen in een ziekenhuis vanwege Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 23 minder dan op woensdag en 61 minder dan op dinsdag.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1384 coronapatiënten. Dat is een daling van 13 ten opzichte van woensdag. Sinds dinsdag is het aantal patiënten op die vleugels met zestig gedaald. Het aantal patiënten op intensive cares daalde van 549 naar 539. Dat aantal is behoorlijk stabiel, al ongeveer een maand schommelt het tussen de 500 en 550.
Ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 198 nieuwe coronapatiënten op, tegen 226 op woensdag en 280 op dinsdag. In de afgelopen week belandden gemiddeld 212 nieuwe coronapatiënten per dag op een verpleegafdeling of intensive care. Dat gemiddelde daalde voor het eerst in een week.
De organisatie van het Rotterdamse Zomercarnaval mikt erop de straatparade dit jaar coronaproof in Rotterdam Ahoy te kunnen houden. Ook wordt er dit jaar voor het eerst een koning van het Zomercarnaval gekozen.
Het swingende spektakel is het hoogtepunt van het vijfdaagse jaarlijkse gratis festival Rotterdam Unlimited en vindt dit keer niet zoals gewoonlijk plaats in het centrum van de stad, maar wordt vanwege het coronavirus verplaatst naar de Ahoy Arena. Om Ahoy te kunnen bekostigen moeten bezoekers wel entree betalen.
"In Ahoy is het mogelijk het publiek te controleren op vaccinatiebewijzen of te werken met sneltesten", verklaart festivaldirecteur Guus Dutrieux. "Een openbaar stadsevenement in het gehele centrum van de stad, wat Rotterdam Unlimited is, zal pas als laatste doorgang kunnen vinden, namelijk als de pandemie onder controle is en het laat zich niet aanzien dat dat in de zomer van 2021 al een feit is."
Ook andere locaties zoals Theater Zuidplein en concertgebouw De Doelen zijn toneel van het tropisch festival. Zo vindt op 10 juni in De Doelen de verkiezing van de koningin van het Zomercarnaval plaats en dit jaar voor het eerst ook de verkiezing van een koning. De ‘queen’ en ‘king’ nemen deel aan de straatparade, die jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland trekt. Vorig jaar zou de 35e editie worden gehouden, maar deze werd vanwege het coronavirus afgeblazen.
Straatparade zomercarnaval Rotterdam in Ahoy.
Het is niet duidelijk waarom juist het noordelijkste deel van Noord-Holland momenteel de grootste coronabrandhaard van Nederland is. Volgens de GGD Hollands Noorden is er nog geen directe oorzaak gevonden. "We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen", laat een woordvoerder van de regionale gezondheidsdienst weten.
In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij meer dan 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland. Omgerekend komt dat neer op 701 vastgestelde besmettingen op elke 100.000 inwoners. Binnen de regio schiet Hoorn er nog boven uit. In die gemeente zijn in de afgelopen twee weken 861 mensen positief getest, oftewel 1175 op elke 100.000 inwoners. Naar verhouding is dat meer dan Amsterdam (324), Rotterdam (334), Den Haag (266) en Utrecht (217) bij elkaar.
Het is volgens de GGD moeilijk om een verband te leggen met bijvoorbeeld het winterweer van een paar weken geleden, toen veel mensen samen schaatsten. "Dit is al een langere periode gaande. Het is lastig aan te geven waar het door komt, juist omdat het in de totale breedte van de bevolking zit. Als er clusters zijn, heb iets aanwijsbaars, maar er zijn geen opvallende clusters."
Het is volgens de gezondheidsdienst ook niet zo dat mensen in het noorden van Noord-Holland zich minder goed aan de coronaregels houden dan anderen. "Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen, wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt."
Het is nog niet bekend of er extra maatregelen in Noord-Holland Noord komen, bovenop de landelijke lockdown, om het aantal coronagevallen terug te dringen. De GGD roept mensen in elk geval op zich aan de bestaande regels te houden.
Over het hele door corona getekende jaar 2020 zijn er in ons land ongeveer evenveel kankerdiagnoses bij kinderen gesteld als in voorgaande jaren, circa 600. Dat blijkt uit navraag bij het Integraal Kankercentrum Nederland, dat zich baseert op de Nederlandse Kankerregistratie.
Het afgelopen jaar kwam veel reguliere zorg onder druk te staan doordat de coronacris veel aandacht en maatregelen vergde, maar de strijd tegen kanker bij kinderen bleef zo goed als gehandhaafd. Wetenschappelijk tijdschrift The Lancet meldt donderdag dat het er gemiddeld over de wereld heel anders uitziet.
Bijna de helft van deze ziekenhuizen (43 procent) zegt dat er minder nieuwe gevallen zijn vastgesteld dan verwacht. Ongeveer een derde (34 procent) meldt een stijging van het aantal gestopte behandelingen. Uit het onderzoek blijkt ook dat 7 procent de kinderkankerafdelingen op een bepaald moment tijdens de pandemie volledig is gesloten.
De effecten deden zich vooral voor in arme en minder welvarende landen. De zorg in deze landen liet ook voor de pandemie al te wensen over, en kon al minder middelen en minder toegang tot zorg bieden aan kinderen met kanker.
Zeventien mannen zijn woensdagavond gesnapt tijdens een illegaal pokertoernooi in het Noord-Hollandse Boesingheliede. De politie arresteerde de vermoedelijke organisator, een 38-jarige man uit Amsterdam. Daarnaast namen agenten 33.000 euro aan contant geld in beslag.
Het pokertoernooi vond plaats in een woning aan de IJweg. De aanwezigen waren tussen de 30 en 50 jaar oud. In het huis lag overigens een 71-jarige vrouw boven te slapen. Zij had niets met het toernooi te maken en sliep volgens de politie met oordoppen in.
Volgens de politie is illegaal gokken oncontroleerbaar en wordt op deze manier vaak crimineel geld witgewassen. De aanwezigen hielden zich ook niet aan de coronamaatregelen.
Winkeliersorganisatie INretail gaat nu ook handtekeningen inzamelen om zijn oproep tot heropening van de winkels kracht bij te zetten. De petitie is al ruim 5000 keer ondertekend. Vorige week spande de organisatie al een kort geding aan om opening af te dwingen. Die zaak dient volgende week.
Volgens INretail worden 56.000 winkels al maandenlang getroffen door sluitingen en andere beperkingen en kunnen ze alleen overleven door "echte omzet te realiseren". Winkels zijn met winkelen op afspraak te weinig geholpen en heropenen kan veilig volgens Jan Meerman, de algemeen directeur van de winkelbrancheorganisatie. De winkels lopen volgens de branche nu 700 miljoen euro omzet per week mis.
INretail is van mening dat het weer openen van de deuren de enige mogelijkheid is om te voorkomen dat winkelbedrijven massaal omvallen. Tussen de 50.000 en 60.000 banen zouden daarmee op de tocht staan.
Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer moet er met het oog op de coronacrisis snel een nieuw kabinet worden geformeerd, aldus VVD-lijsttrekker Mark Rutte in het Radio 1 Journaal.
"Niemand, denk ik, zal ervoor pleiten om midden in de crisis eens zes maanden te gaan praten over drie cijfers achter de komma over hoeveel geld er gaat naar het provinciefonds", zei Rutte. Volgens hem willen ook de andere partijen snel een nieuwe coalitie vormen. "Maar ik denk dat iedereen dat wil."
De vorming van het huidige kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in 2017 was de langste formatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Na de verkiezingen in maart duurde het toen tot eind oktober voordat er een nieuw kabinet was.
De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), gaat meekijken met de proeven naar het Russische coronavaccin Spoetnik V. Zo'n 'rolling review' is de laatste stap voordat de ontwikkelaars vragen om goedkeuring en Europa moet beslissen of het vaccin op de markt mag komen.
Het vaccin Spoetnik V is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Gamaleya. Hongarije en Slowakije hebben, buiten de Europese Unie om, al doses van het vaccin besteld. Ook Kroatië zou dat willen doen.
De steun voor het coronabeleid van de regering is gedaald van 75 procent eind januari naar 62 procent, meldt de NOS op basis van onderzoek dat I&O Research uitvoerde op verzoek van de omroep.
Vooral de economische maatregelen, zoals het beperkt openen van de winkels en het sluiten van de horeca kan op steeds minder steun rekenen. In januari stond 53 procent van de ondervraagden daar nog achter, nu is dat 42 procent. Zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen open kunnen.
Volgens het onderzoeksbureau neemt de steun voor strengere maatregelen voor het eerst af.
De Nederlandse export blijft last houden van de coronacrisis en de lockdown. Volgens de maandelijkse Corona Monitor van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius rekent bijna de helft van de ondervraagde bedrijven op een stevige omzetdaling dit jaar.
Gemiddeld denken de exporteurs het daarbij met krap een vijfde aan minder inkomsten te moeten doen. Circa 14 procent van de exporteurs denkt dat de negatieve impact van de crisis ook volgend jaar voelbaar zal zijn.
De agrarische sector zal ook dit jaar groei laten zien, al ligt het tempo naar verwachting lager dan afgelopen jaar. Volgens het Economische Bureau van ING zal dit de productiegroei dit jaar met 0,5 procent groeien, waar dat in 2019 ene 2020 nog dik 1 procent was. Daarbij staan door de coronacrisis de prijzen wel onder druk. Ook spreken de stikstofbeperkingen in het nadeel van de sector. Volgens ING heeft de coronacrisis gezorgd voor een mindere vraag vanuit de landbouwsector. Dat heeft veelal geleid tot lagere prijzen. Onder andere telers van frietaardappelen kampten met problemen. Ook groenten die onder glas worden gekweekt werden minder afgezet in het zogeheten food-kanaal, vooral als gevolg van de sluiting van de horeca.
De productiewaarde daalde vorig jaar met 4 procent. Volgens ING is prijsherstel dit jaar haalbaar, maar van een sterk herstel zal geen sprake zijn, is de verwachting.
Opnieuw zijn er in Duitsland in de afgelopen 24 uur meer nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld dan op de dag ervoor. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde donderdag 11.912 nieuwe gevallen.
Woensdag meldde het RKI ruim 9000 besmettingen, meer dan het dubbele van het aantal van dinsdag. Toen werden er bijna 4000 nieuwe gevallen gemeld. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie bij 2.471.942 personen in Duitsland vastgesteld.
Bondskanselier Angela Merkel maakte woensdagavond laat na overleg met de deelstaatpremiers bekend dat de lockdown in het merendeel van deze maand sowieso nog van kracht blijft. Wel kondigde Merkel aan dat zij een model voor gefaseerde versoepelingen overeen was gekomen met de deelstaatregeringen.
Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. Maar liefst 72 procent van de meisjes en jongens met een beperking is door de coronacrisis eenzamer dan ooit.
De problematiek zorgt niet alleen voor sociaal isolement, maar ook voor een toename van fysieke en mentale klachten bij de kinderen. Dit blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek dat Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind uitvoerde onder gezinnen waarvan tenminste één kind te maken heeft met een beperking.
Ook voelt driekwart van de ouders/verzorgers zich onvoldoende gesteund door instanties om deze tijd door te komen. Het Gehandicapte Kind zet tijdens de lockdown extra in op het verstrekken van ondersteunende middelen voor in huis. "Op zich mooi dat we dit kunnen doen, maar ik roep iedereen ook op om met een klein gebaar kinderen met een beperking en hun gezin door deze coronatijd te helpen. Een kaartje, belletje of videobericht doet al wonderen", meent directeur Henk-Willem Laan van het Gehandicapte Kind.
Binnen de huidige coronamaatregelen is het voor kinderen toegestaan om buiten te sporten. Dit is voor kinderen met een beperking meestal ook geen optie omdat zij vaak extra begeleiding van volwassenen nodig hebben. De aanwezigheid van volwassenen op sportclubs wordt nu tot een minimum beperkt. Van de kinderen met een beperking die normaliter wel kunnen sporten, doet 58 procent dit nu minder dan voor de coronacrisis. 36 procent van de ondervraagden kan sowieso niet sporten wegens hun beperking en beperkte hulpmiddelen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.