Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Ook vaccin Moderna goedgekeurd, 50 mutatie-besmettingen in Nederland

LIVEBLOG | Ook vaccin Moderna goedgekeurd, 50 mutatie-besmettingen in Nederland

Milieu en Gezondheid

6 jan 2021, 06:00

Nederland zit middenin een lockdown van vijf weken. De jaarwisseling ligt inmiddels achter ons en Nederland kijkt halsreikend uit naar het begin van het vaccinatieproces Ondertussen blijft het aantal ziekenhuisopnames gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 7.142, dat zijn er 743 meer dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.827, dat zijn er 55 minder dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 696, dat zijn er 27 minder dan op dinsdag – Aantal sterfgevallen dat gemeld is op woensdag: 175 , in totaal 11.999 geregistreerde coronadoden tot nu toe – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 21:00 - Krijgen jongeren voorrang op laatste ic-bed, of moeten artsen loten?

Als het aan de Tweede Kamer ligt mag er – in uiterste gevallen – op basis van leeftijd bepaald worden welke patiënten een plek krijgen op de intensive care. Als er bij ‘code zwart’ gekozen moet worden tussen ernstig zieken met dezelfde overlevingskans, krijgen jongeren voorrang, vinden de Kamerleden. Maar is dat wel eerlijk? Lees hier meer. 

Update 19:10 - Britse coronavariant vastgesteld bij zo'n 50 mensen in Nederland

De waarschijnlijk extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus is inmiddels bij zo'n 50 mensen in Nederland vastgesteld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde dat aantal woensdagavond. In de middag had de GGD Rotterdam-Rijnmond al bekendgemaakt dat zeker 30 mensen uit die regio besmet zijn geraakt met de gemuteerde versie. Deze besmettingen houden verband met de uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek. Ze zijn inbegrepen bij de circa 50 gevallen waar het RIVM over rapporteert. Ook in Amsterdam is een cluster van meerdere besmettingen. Diverse mensen bij wie de Britse variant is ontdekt waren in het Verenigd Koninkrijk geweest, maar niet iedereen.

Update 18:28 - Nederlanders tien dagen in quarantaine bij bezoek aan Zwitserland

Nederlanders die vanaf 15 januari naar Zwitserland reizen moeten tien dagen verplicht in quarantaine. De gezondheidsautoriteiten hebben onder meer Nederland, Denemarken en Tsjechië op de quarantainelijst gezet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel geldt ook bij overlegging van een negatieve coronatest. Zakenlui, mensen die om medische redenen reizen en transitpassagiers kunnen worden uitgezonderd.

Update 17:48 - Kamer buigt zich over wettelijke verankering testplicht reizigers

De Tweede Kamer buigt zich met spoed over een voorstel om de verplichte negatieve coronatest die reizigers moeten overleggen voordat zij uit een risicogebied naar Nederland reizen, een extra wettelijke basis te geven. Het is de bedoeling dat daar al donderdagmiddag over wordt gestemd. Vervoersmaatschappijen mogen sinds vorige week alleen reizigers uit risicogebieden meenemen naar Nederland met een negatieve testuitslag. Die bepaling doorstond een eerste toets bij de rechter evenwel niet. In een kort geding werd de overheid in het ongelijk gesteld. Het kabinet liet al weten tegen die uitspraak in beroep te gaan. Om verdere juridische discussies over de wettelijke grondslag van de testplicht voor te zijn, is besloten voor een extra verankering te zorgen. De maatregel wordt daarom opgenomen in de Wet publieke gezondheid, die regelt welke bevoegdheden de overheid heeft om de verspreiding van besmettelijke ziektes tegen te gaan.

Update 16:53 - Europese Commissie akkoord met markttoelating vaccin Moderna

Het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna mag in de Europese Unie verkocht en toegediend worden. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. "Het Moderna Covid-19-vaccin is goedgekeurd voor gebruik door de commissie, de tweede in de EU. Het dagelijks EU-bestuur heeft het laatste woord over markttoelating in de EU en volgt met zijn besluit het zwaarwegende advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat eerder woensdag positief oordeelde over het Moderna-vaccin. Het is na het vaccin van BioNTech/Pfizer het tweede vaccin dat in Europa kan worden ingezet tegen het coronavirus.

Update 16:30 - Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant na schooluitbraak

Na de corona-uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek (Zuid-Holland) is al bij zeker 30 mensen de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt dat de infecties "te linken zijn aan de school". Ook op een andere school die in hetzelfde gebouw is gevestigd zijn mensen besmet geraakt met de gemuteerde versie van het virus, die volgens de Britse overheid besmettelijker is dan eerdere varianten. De GGD en het Erasmus MC onderzoeken de uitbraak en maakten woensdag de eerste resultaten bekend.

Update 16:00 - 'Ziekenhuizen gaan vaccinaties snel opmaken'

Onder het medisch zorgpersoneel is er veel belangstelling om zich te laten vaccineren. Meerdere ziekenhuizen verwachten voor het einde van deze week hun woensdag ontvangen lading vaccins al opgemaakt te hebben. In de regio Noord-Holland/Flevoland zijn nog niet alle ziekenhuizen begonnen met vaccineren. Toch verwacht het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), verantwoordelijk voor de coördinatie van de vaccindoses in die twee provincies, dat de vaccins daar snel op zullen zijn. "Bijna elk ziekenhuis zal vanwege het beperkte aantal vaccinaties de voorraad vrij snel opmaken." Het ROAZ uit de regio Brabant verwacht dat de lading van duizend vaccins er uiterlijk donderdag al doorheen is. "Er heerst heel veel belangstelling onder het personeel, de intekenlijsten waren in no-time vol", zegt een woordvoerder.

Update 15:36 - RIVM meldt 7142 nieuwe coronabesmettingen, meer dan dag eerder

Het RIVM heeft 7142 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het aantal positieve testresultaten dat tussen dinsdag- en woensdagochtend binnenkwam, ligt hoger dan een dag eerder. Toen bedroeg het aantal nieuwe gevallen volgens gecorrigeerde cijfers 6399. Het laatste cijfer is wel lager dan het gemiddelde van de afgelopen week. Dat ligt op ruim 7700 positieve testresultaten per dag. Het aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen steeg met 175. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal aan het coronavirus zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas later geregistreerd. Dinsdag registreerde het RIVM 152 sterfgevallen.

Update 14:18 - Gommers dient eerste vaccinatie in Erasmus toe en krijgt ook prik

Intensivist Diederik Gommers heeft zelf het eerste coronavaccin toegediend in het Erasmus MC in Rotterdam, het ziekenhuis waar hij werkt. Hij diende het middel toe aan een verpleegkundige. Daarna werden de rollen omgedraaid. Gommers kreeg de tweede prik in het ziekenhuis van de verpleegkundige. "Mooi van de wetenschap en de farmaceutische industrie. Heel gaaf, echt heel gaaf. We hebben hier zo lang naartoe gewerkt. Ik zie dit als een nieuwe fase. We moeten ervoor zorgen dat we de komende maanden zo veel mogelijk mensen gevaccineerd krijgen. Dan pakken we ons gewone leven weer op", zei Gommers na de vaccinatie.

Update 14:07 - 'Nieuwe vaccin werkt naar verwachting ook tegen Britse coronavariant'

Het nieuwe coronavaccin van Moderna zal ook gewoon werken tegen de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus, zo is de verwachting volgens voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dat het vaccin ook deze mutatie effectief bestrijdt, moet nog wel definitief worden bevestigd door nader onderzoek.

Update 13:59 - Coronavaccinaties mogen zonder handschoenen

De vaccinaties tegen het coronavirus mogen zonder medische handschoenen worden gezet. De eerste publieke prikken, woensdagochtend in priklocatie Veghel en even later ook in het Amsterdamse UMC, riepen op sociale media veel vragen op. Want fysiek contact tijdens de coronapandemie is toch niet de bedoeling? Vaccineren zonder gebruik van handschoenen is in lijn met de richtlijn die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) daarover heeft opgesteld. "Handschoenen worden nooit gebruikt bij vaccinaties", bevestigt een woordvoerder van het RIVM.

Update 13:45 - Coronavaccins werken anders dan alle vroegere vaccins

De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn beide gebaseerd op nieuwe medische technologieën. Voor het eerst is de hoofdrol weggelegd voor een genetische code, zogeheten messenger-RNA (mRNA). Eerdere vaccins waren gebaseerd op de ziekteverwekkers zelf, bijvoorbeeld verzwakt of inactief gemaakt virus. De techniek achter de nieuwe coronavaccins is wezenlijk anders, maar evengoed veilig, benadrukken de fabrikanten en de Europese medicijnautoriteiten.

Update 13.35 - Autoriteiten blijven uitwerking vaccin 'goed in de gaten houden'

De Europese medicijnautoriteiten blijven de veiligheid en werkzaamheid van het coronavaccin van Moderna "goed in de gaten houden", benadrukt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het vaccin is woensdag onder voorwaarden goedgekeurd. Dat betekent dat de fabrikant verplicht is de komende twee jaar aanvullende informatie te geven aan de Europese instanties. Uit nader onderzoek moet nog blijken hoe lang het vaccin bescherming geeft tegen Covid-19. Ook moet nog duidelijk worden hoe goed het werkt bij mensen met een minder goed werkend afweersysteem, kinderen en zwangere vrouwen. Daar doet Moderna nog onderzoek naar.

Update 13:22 - Ook coronavaccin Moderna krijgt positief oordeel van EMA

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt positief over het coronavaccin van Moderna. Het is volgens de deskundigen die het hebben beoordeeld veilig en effectief. Als de Europese Commissie het zwaarwegende advies volgt, mag het middel binnenkort worden toegediend in Nederland en de andere EU-lidstaten. Het is dan het tweede vaccin dat in Europa kan worden ingezet tegen het coronavirus. Eerder keurde Brussel al het vaccin van Pfizer en BioNTech goed na een positief oordeel van het EMA. Dat middel is woensdag voor het eerst in Nederland gebruikt. Een verpleegkundige kreeg het geïnjecteerd op een priklocatie in Veghel. Het beoordelingscomité van het EMA praatte maandag ook al over het vaccin van het Amerikaanse Moderna. Toen kwam het nog niet met een eindoordeel, omdat nog niet alle vragen waren beantwoord.

Update 12:58 - Deel penitentiaire inrichting Roermond in quarantaine

Twee van de vier afdelingen van de penitentiaire inrichting (PI) in Roermond moeten tien dagen in quarantaine. In de PI voor mannen zijn drie positieve coronagevallen opgedoken onder gedetineerden. Een van hen ligt in het ziekenhuis. Het gaat om in totaal 84 gedetineerden die de komende tijd in hun cel moeten blijven, aldus een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Ze mogen niet werken, niet sporten en ook geen bezoek ontvangen. Wel mogen ze, zoveel mogelijk een voor een, buiten hun cel telefoneren en eens per dag "luchten". Een van de twee afdelingen is dinsdag in quarantaine gegaan, de ander woensdagochtend, laat de woordvoerder weten. "Het is een preventieve maatregel, om te zorgen dat het virus zich niet verder over de inrichting verspreidt." Ondanks de "dikke muren" en het naleven van de coronamaatregelen kan het virus, via bijvoorbeeld personeel, volgens hem toch naar binnen komen.

Update 12:51 - Ook Amsterdam UMC begonnen met vaccineren

Het eerste coronavaccin in Noord-Holland is toegediend in het Amsterdam UMC locatie AMC. Rond 12.00 uur was ic-verpleegkundige Carol Verdonk als allereerste medewerker aan de beurt. "Ik ben echt heel erg blij dat hij gezet is en dat ik hem als eerste in het Amsterdam UMC heb mogen ontvangen", zei Verdonk tegen nieuwszender AT5. "Het is superfijn dat dit kan en we hopen dat heel veel mensen gaan volgen. Hopelijk kunnen we dan weer naar terug het 'oude normaal'." Noortje Swart, hoofd van de apotheek Amsterdam UMC, hoopt dat woensdag in het ziekenhuis 150 tot 200 personen ingeënt worden. Het UMC Maastricht is voor zover bekend als eerste ziekenhuis in Nederland gestart met vaccineren tegen het coronavirus. De rest van de dag volgen ziekenhuizen in de rest van het land.

Update 12:48 - Duitsland verwacht volgende week eerste levering Moderna-vaccin

De Duitse minister van Volksgezondheid verwacht dat de eerste doses van het Moderna-vaccin volgende week worden geleverd. Het middel wordt woensdag naar verwachting goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voor gebruik in de EU. Het zou het tweede coronavaccin zijn dat wordt goedgekeurd door die toezichthouder.

Update 12:35 - 'Fors meer slachtoffers kindermishandeling tijdens lockdown'

Het aantal slachtoffers van kindermishandeling is tijdens de eerste lockdown van vorig jaar fors hoger geweest vergeleken met andere periodes, toen scholen en de kinderopvang gewoon open waren. Volgens Leidse onderzoekers kregen slachtoffers vooral te maken met emotionele verwaarlozing en waren ze getuige van huiselijk geweld. Naar schatting maakten bijna 40.000 kinderen, oftewel 14 per 1000 kinderen, mishandeling mee tijdens de eerste lockdown die half maart begon. Ter vergelijking: in dezelfde driemaandsperiode in 2017 ging het om bijna 15.000 kinderen.

Update 12:10 - Koning brengt digitaal bezoek aan ziekenhuis Zwolle

Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend een digitaal bezoek gebracht aan het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Dat deed hij in het kader van de bestrijding van het coronavirus. De koning sprak met artsen, verpleegkundigen, medewerkers van het crisis-coördinatieteam en leden van de raad van bestuur over de tweede coronagolf. Aan het begin van de pandemie, in maart, had de koning dezelfde mensen ontmoet. In het gesprek ging het onder meer over de verschillen en overeenkomsten tussen de eerste en de tweede golf. Ook de start van de vaccinatiecampagne kwam voorbij. Vervolgens sprak de koning met verpleegkundigen over de zorg voor de coronapatiënten en de lessen die zijn geleerd het afgelopen jaar. Daarbij kwamen ook de verwachtingen voor de komende periode aan bod.

Update 12:10 - Nederlandse corona-app kan nu ook met België praten

Nederlanders die gevaarlijk dicht en lang in de buurt zijn geweest van een besmette Belg, kunnen voortaan gewaarschuwd worden door hun corona-app. Omgekeerd werkt dat ook. De Nederlandse CoronaMelder werkt sinds vorige maand al samen met soortgelijke corona-apps uit Duitsland, Denemarken, Spanje, Italië, Ierland, Polen, Kroatië, Letland en Cyprus. Woensdag kwam daar België bij, melden Belgische media. Later zullen nog andere EU-landen zich aansluiten. De apps houden met geanonimiseerde codes bij welke telefoons er enige tijd dicht bij de telefoon van de gebruiker zijn geweest. Als die het coronavirus blijkt te hebben opgelopen, kan die hun een seintje geven. De CoronaMelder is inmiddels meer dan 4 miljoen keer gedownload.

Update 11:35 - 'UMC Maastricht als eerste ziekenhuis gestart met vaccineren'

Het UMC Maastricht is voor zover bekend als eerste ziekenhuis in Nederland gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Om 10.30 uur kreeg ic-verpleegkundige Maurice Hoorens als eerste medewerker van het ziekenhuis een vaccinatie toegediend. In het ziekenhuis is een speciale vaccinatiestraat ingericht waar medewerkers de komende dagen tussen 06.00 uur 's morgens en middernacht kunnen worden ingeënt. Hoorens is blij dat hij de vaccinatie heeft gekregen: "We hebben hier lang op gewacht en dan is het des te meer een opluchting dat het eindelijk zo ver is. Laten we hopen dat de start van de vaccinaties er nu voor gaat zorgen dat we het coronavirus snel onder de duim krijgen. Ik heb er alle vertrouwen in."

Update 11:31 - De ampul van de eerste vaccinatie tegen Covid-19 is voor Rijksmuseum Boerhaave

De eerste corona-ampul die vandaag werd gebruikt om de eerste mensen in te enten komt in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden te staan. "We zijn trots dat we deze belangrijke mijlpaal in onze geschiedenis mogen toevoegen aan de rijkscollectie. Nu kunnen we eindelijk de lege vitrine vullen in onze tentoonstelling Besmet!" aldus museumdirecteur Amito Haarhuis. Rijksmuseum Boerhaave is het rijksmuseum voor wetenschap en geneeskunde. In juli opende Koning Willem-Alexander de tentoonstelling Besmet!, over de uitbraak van epidemieën door de eeuwen heen. Deze tentoonstelling stond al twee jaar gepland, maar werd destijds uitgesteld door de eerste lockdown. In de tentoonstelling staat een tijdlijn met medicatie tegen virussen. In het heden staat al sinds de opening een lege vitrine, die bestemd is voor het eerste vaccin tegen Covid-19.

Update 11:11 - Nieuw Nederlands coronavaccin in de maak

Het Maastrichtse biotechnologiebedrijf Cristal Therapeutics en Intravacc, een Nederlandse instituut voor vaccinonderzoek, gaan samen vaccins ontwikkelen tegen corona. Intravacc is volgens een woordvoerder op dit moment bezig met de ontwikkeling van vier verschillende vaccins. Cristal Therapeutics heeft volgens hem een technologie ontwikkeld om therapieën efficiënter en veiliger te maken. Door de technologieën van de bedrijven te combineren "zal een snelle ontwikkeling van kandidaat-vaccins voor een breed scala aan ziekten mogelijk worden". Vorige maand werd al bekend dat Intravacc de komende vijf jaar vaccinontwikkelingsprojecten voor de Nederlandse overheid blijft uitvoeren. Sinds 1 januari van dit jaar is Intravacc een zogenoemde beleidsdeelneming, met de Staat als enige aandeelhouder. Daarvoor opereerde Intravacc als afzonderlijke entiteit onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS.

Update 11:06 - Bijwerkingencentrum staat voor monsterklus: 'We verwachten tussen de 30.000 en 40.000 meldingen'

Het Bijwerkingencentrum Lareb verwacht de komende maanden tussen de dertig- en veertigduizend meldingen van mensen met bijwerkingen na het coronavaccin. Het centrum gaat de meldingen analyseren om een goed beeld te krijgen van klachten die kunnen optreden na de prik. Bij zorgwekkende signalen wordt het RIVM ingeschakeld. die de klachten dan verder onderzoeken Directeur Agnes Kant kan van het Bijwerkingencentrum ziet dat de meeste meldingen uit het buitenland gaan over bekende bijwerkingen. Het gaat dan vaak over klachten zoals: hoofdpijn, koorts en irritatie van de prikplek. "Hevige allergische reacties zijn zeldzaam, maar komen wel voor." Volgens de directeur komt dat ongeveer één op de miljoen keer voor. Omdat een allergische reactie direct na de vaccinatie optreedt kunnen medici snel ingrijpen. Lees hier verder.

Update 11:02 - Koning en koningin: vaccinaties bieden hoop op een uitweg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeggen dat de start van de vaccinatiecampagne "hoop geeft" in de coronacrisis. Op Twitter bedankt het koninklijk paar iedereen die meewerkt aan het vaccineren. "De start van de vaccinaties is een keerpunt dat hoop geeft op een uitweg uit deze crisis", aldus het paar. "Veel dank aan iedereen die hieraan meewerkt! Nu is het van belang om samen vol te houden." https://twitter.com/koninklijkhuis/status/1346748039650795520

Update 10:47 - Hugo de Jonge dolblij: 'Begin van het einde van coronacrisis is in zicht'

De eerste ziekenhuis- en verpleeghuismedewerkers zijn woensdag gevaccineerd. Coronaminister Hugo de Jonge is in zijn nopjes. “Dit is voor iedereen in Nederland een fantastisch moment”, zegt hij tegen Hart van Nederland. De eerste prik werd in Veghel, Brabant gezet bij de 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri. De perfecte locatie volgens de minister. “Juist híer waar de crisis 10 maanden geleden is begonnen, in het hart van Brabant, ook het begin van het einde van de crisis meemaken, is bijzonder”, zegt de minister. Lees hier verder.

Update 10:22 - Ziekenhuizen beginnen rond middaguur met vaccineren

In heel Nederland beginnen ziekenhuizen in de loop van de dag met het vaccineren, nu de eerste coronaprik in Veghel gezet is. In Amsterdam wordt rond het middaguur de allereerste vaccinatie in het AMC gezet. De vaccins komen op dit moment binnen bij de ziekenhuizen. Bij het Erasmus MC in Rotterdam is de lading al gearriveerd. Daar wordt woensdagmiddag ic-verpleegkundige Tom Burggraaf gevaccineerd door het hoofd van de Intensive Care van het Erasmus MC, Diederik Gommers. Daarna geeft de ic-verpleegkundige Gommers een prik. Hoe laat er precies gevaccineerd wordt in ieder ziekenhuis, is nog niet overal duidelijk. Dat hangt af van het tijdstip waarop de vaccins binnenkomen. De coronavaccins komen woensdag vanuit Oss aan in tien traumacentra. Vanuit daar worden ze verspreid over de ziekenhuizen in de regio.

Update 10:17 - Bijna 60.000 mensen hebben afspraak voor coronaprikken

In de afgelopen twee dagen hebben 59.608 mensen al een afspraak gemaakt om te worden ingeënt tegen het coronavirus. Ze hebben niet alleen de eerste afspraak ingepland, maar ook al de herhaalprik die over een paar weken nodig is, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op woensdag worden de eerste Nederlanders gevaccineerd. De eerste die een prik kreeg, was verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri. Dat gebeurde in Veghel. Ook verpleegkundigen en artsen op de intensive cares, spoedeisende hulp en corona-afdelingen ontvangen woensdag het vaccin, evenals ambulancemedewerkers. Vanaf vrijdag worden ook in Houten en Rotterdam verpleeghuismedewerkers gevaccineerd. Op maandag volgen Amsterdam, Den Haag en Assen, en eind volgende week beginnen ook in de rest van het land de vaccinaties. Volgens het RIVM kunnen vanaf 18 januari ongeveer 66.000 zorgmedewerkers per week worden ingeënt.

Update 09:39 - Ic-verpleger Tom Burggraaf (32) krijgt coronavaccinatie van Diederik Gommers

Tom Burggraaf (32), verpleger op de ic-afdeling van het Erasmus MC, is één van de eerste mensen in Nederland die het coronavaccin krijgt. Hij wordt geprikt door Diederik Gommers, hoofd van de Intensive Care van het Erasmus MC. De verpleger heeft het volste vertrouwen in het vaccin, vertelt hij aan Hart van Nederland. “Het vaccineren, daar sta ik heel erg positief in. Zeker als je ziet hoe hard het nodig is bij ons ziekenhuis en andere ziekenhuizen om ons heen. Ik ben blij dat we eindelijk van start kunnen gaan.” Het is van groot belang dat al het ziekenhuis- en verpleeghuispersoneel het vaccin krijgt, vindt hij, omdat de grootste druk natuurlijk in de ziekenhuizen en verzorgingshuizen ligt. Ze kunnen het zich niet veroorloven dat nog meer personeel ziek wordt. Lees hier verder.

Update 09:13 - Eerste prikken zorgmedewerkers startschot vaccinatiecampagne

Nu de eerste zorgmedewerkers de eerste coronaprikken van Nederland hebben gekregen, zijn ook andere verpleeghuismedewerkers snel aan de beurt. Ook de ziekenhuismedewerkers in de acute zorg en risicogroepen als verpleeghuisbewoners kunnen snel een prik verwachten. De vaccinatiestrategie van de regering vertelt welke groep wanneer aan de beurt is. Het staat niet vast dat dit plan precies zo zal worden uitgevoerd. De strategie is al meerdere keren aangepast. Daarnaast kan het ook spaak lopen bij de goedkeuring, levering en distributie van de vaccins. Het Pfizer-vaccin dat woensdagochtend is toegediend bij de eerste zorgmedewerkers, is als enige al volledig goedgekeurd in Nederland. Vanaf woensdag zullen ook andere zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning deze prik krijgen bij de GGD. Mensen in deze groep kunnen later mogelijk ook de vaccins krijgen van AstraZeneca, CureVac, Janssen of Sanofi, als die zijn goedgekeurd. https://twitter.com/rivm/status/1346743482845638657

Update 08:47 - Eerste prik met coronavaccin in Nederland gezet, verpleegkundige Sanna als eerst ingeënt

De 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri is woensdagochtend in Veghel als eerste in Nederland ingeënt met het coronavaccin. Minister Hugo de Jonge was erbij toen de eerste prik werd gezet. Onder luid applaus werd het moment 'gevierd'. Direct erna was de beurt aan drie collega's van Elkadiri, twee vrouwen en een man. Elkadiri, voor de eerste vaccinatie gevraagd door haar werkgever, werkt in verpleeghuis Het Wereldhuis in Boxtel en neemt twee collega's uit deze instelling mee voor de eerste prikken. De vierde collega werkt elders. Later op de dag worden nog meer mensen gevaccineerd, in Veghel maar ook in diverse ziekenhuizen in het land. Lees hier verder.

Update 07:03 - Nederland ondanks lockdown duizenden bedrijven rijker

Het aantal bedrijven in Nederland blijft ondanks de coronacrisis gestaag groeien. In december nam het aantal ondernemers dat een bedrijf begon met 19 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Tegelijkertijd beëindigden in de laatste maand van 2020 minder bedrijven hun activiteiten. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van inschrijvingscijfers. Op 1 januari waren er in totaal 2.078.716 bedrijven in Nederland. Dat waren er aan het begin van vorig jaar nog 2.000.404, meldde de KvK destijds. Met name in de detailhandel kwamen er vorige maand veel nieuwe bedrijven bij. Hun aantal steeg ten opzichte van december 2019 met 58 procent tot 3767 ondernemingen. Terwijl fysieke winkels gedwongen dicht moesten om de sterke opleving van de besmettingscijfers tegen te gaan, schoot het aantal nieuwe webshops juist omhoog. In de horeca begonnen juist beduidend minder mensen een nieuw bedrijf.

Update 06:06 - CNV: risico op maandenlange vertraging bij vaccineren

Nederland loopt een groot risico dat eind 2021 nog lang niet iedereen is gevaccineerd. Dit stelt het CNV. De vakbond vindt dat de huidige capaciteit bij priklocaties volstrekt onvoldoende is. Daarom pleit het CNV ervoor zo snel mogelijk op te schalen en daarbij de evenementensector in te zetten. "Wie zich nu wil laten vaccineren, staat soms een uur in de wacht bij een callcenter. Het komt allemaal moeizaam op gang. Het aantal mensen dat straks bij voldoende vaccins kan vaccineren, is te weinig. We prikken bovendien nu alleen tijdens kantoortijden. Terwijl we in zo’n diepe gezondheidscrisis verkeren. Onbestaanbaar', aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het CNV wil dat er dagelijks lang wordt gevaccineerd. Van 6.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds. Ook in het weekend.

Update 05:51 - Eindelijk de eerste prik in een Nederlandse arm

De 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri krijgt woensdag in de vroege ochtend in Veghel de allereerste coronaprik van Nederland. Daarop volgen meteen drie collega's, twee vrouwen en een man. Later woensdag zullen alleen al op deze priklocatie in Veghel zoveel mogelijk mensen uit de zorg tegen corona worden ingeënt, maar bijvoorbeeld ook al in diverse ziekenhuizen. Elkadiri, voor de eerste vaccinatie gevraagd door haar werkgever, werkt in verpleeghuis Het Wereldhuis in Boxtel en neemt twee collega's uit deze instelling mee voor de eerste prikken. Maandag werd bekend dat de corona-vaccinatie woensdag zou beginnen, twee dagen eerder dan het plan was. Er wordt aangevangen met zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, bijvoorbeeld voor gehandicapten. Ook medewerkers uit de directe Covid-zorg in ziekenhuizen en bij ambulancediensten horen bij de eerste groepen die de komende dagen een prik krijgen. De eerste prik moet in principe na drie weken worden gevolgd door de tweede om de maximale bescherming te bereiken.

Update 05:38 - Aantal nieuwe coronagevallen Duitsland bijna verdubbeld

Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland is vastgesteld in het laatste etmaal, is bijna verdubbeld ten opzichte van het aantal dat dinsdag nog werd gemeld. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde woensdagochtend 21.237 nieuwe vastgestelde besmettingsgevallen. Dinsdag meldde het RKI nog 11.897 nieuwe gevallen, een matige toename ten opzichte van de 9847 nieuwe gevallen van maandag. Het longvirus is sinds het begin van de epidemie bij 1.808.657 personen in Duitsland vastgesteld. In het afgelopen etmaal zijn in Duitsland nog eens 1019 personen gerapporteerd die aan de gevolgen van Covid-19 zijn overleden. Dat brengt het totale dodental in de Bondsrepubliek op 36.537.

Update 04:44 - Comité EMA praat verder over coronavaccin Moderna

Het beoordelingscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) praat woensdag verder over de veiligheid en werkzaamheid van het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Of het comité tot een eindoordeel zal komen, hangt mede af van de antwoorden die Moderna geeft op openstaande vragen. Maandag bleef een definitieve conclusie nog uit. "Er waren nog diverse open eindjes. Die moeten wel goed worden ingevuld", licht een woordvoerster van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) toe. Het CBG praat namens Nederland mee over het vaccin. Het college had maandag ingeschat dat een eindbeoordeling er mogelijk die dag al inzat, maar een definitief oordeel bleef uit. Voorzitter Ton de Boer legde tijdens een persconferentie uit dat het comité meer tijd nodig heeft om "zorgvuldig tot een oordeel te komen". "Normaal doen we over die beoordelingen anderhalf jaar", zei hij. In het comité zitten vertegenwoordigers van de medicijnautoriteiten van de 27 EU-lidstaten. De woordvoerster van het CBG voegt eraan toe dat het "niet gek of uitzonderlijk is" dat in een eerste gespreksronde nog geen goedkeuring komt. "Nu ligt er een vergrootglas op en is het een teleurstelling als een eindoordeel nog uitblijft." De online bijeenkomst van het zogeheten geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP begint rond het middaguur. Het vaccin van Moderna kan het tweede worden dat tot de Europese markt wordt toegelaten. Voor de kerst keurde de EU al een eerste coronavaccin goed, van Pfizer en BioNTech. Het vaccin van Moderna is tot nog toe goedgekeurd in de Verenigde Staten en Canada voor gebruik bij volwassenen van 18 jaar en ouder. De Europese Commissie heeft het laatste woord over de toelating. Het oordeel van het EMA is een zwaarwegend advies.

Update 04:01 - Gezondheidsminister Aruba schrikt van forse stijging besmettingen

De Arubaanse minister van Gezondheid, Dangui Oduber, is flink geschrokken van de 110 nieuwe gevallen van corona die dinsdag werden geregistreerd. Het aantal mensen dat op het eiland momenteel besmet is, is hiermee opgelopen naar 429. Aruba is bang dat er een derde coronagolf komt na de eerste in maart en april en de tweede in september. Oduber zei na het horen van de nieuwe cijfers tegen media dat dit hard aankwam. "We moeten dit heel serieus nemen." Vlak voor kerst voerde het land opnieuw een avondklok in om verspreiding rond oud en nieuw te voorkomen. Als dat niet was gebeurd, waren de cijfers wellicht nog hoger geweest, aldus Oduber. Woensdag wordt er overlegd over nieuwe maatregelen.

Update 00:06 - Gommers: meeste zorgen om Britse virusmutatie

Ook Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is niet positief over de huidige coronacijfers. Premier Mark Rutte liet dinsdag weten "niet erg hoopvol te zijn over wat kan na 19 januari". Gommers gaat ook niet uit van een versoepeling. "Het is heel moeilijk", zei hij dinsdagavond in het televisieprogramma Op1. "De besmettingen gaan wel omlaag, maar het percentage testen dat positief is, is weer hoger. Ook het aantal opnames in ziekenhuizen blijft hoog. Terwijl we hadden gehoopt dat het na deze periode zou gaan dalen. Maar dat gebeurt nu nog niet. Ik denk dat we nog even moeten wachten tot volgende week, maar ik ben niet heel positief." Gommers maakt zich het meeste zorgen over de Britse virusmutatie, die ook in Nederland op nog kleine schaal is opgedoken. "Ik maak mij er de meeste zorgen om dat de Britse virusmutatie ons aan het eind van de maand nog te wachten staat. Daarom ben ik blij dat de vaccinaties nu naar voren zijn gehaald."

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. Op zaterdag zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur en op zondag van 7.00 tot 9.00 uur.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.