Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Ziekenhuizen zetten half miljoen extra prikken per week

LIVEBLOG | Ziekenhuizen zetten half miljoen extra prikken per week

Milieu en Gezondheid

6 mei 2021, 06:19

Nederland is sinds vorige week weer een klein beetje van het slot. Zo is de avondklok verleden tijd, is het thuisbezoek uitgebreid, zijn de terrassen 's middags open en kunnen winkeliers weer bezoekers ontvangen zonder afspraak. Wat gaan deze versoepelingen doen met de cijfers? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 6.861, dat zijn er 424 minder dan op woensdag

  • Tussen 27 april en 3 mei testte 11,9 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.552, dat zijn er 6 meer dan op woensdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 807, dat zijn er 23 minder dan op woensdag

  • Op donderdag zijn 24 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.269 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 5.860.446 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 22.23 - De Jonge bereid te praten over vrijgeven vaccinpatenten

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil "best praten" over het vrijgeven van de patenten van coronavaccins zodat ook andere landen hun eigen vaccins kunnen maken.

Hij vraagt zich wel af of dit leidt tot een snellere vaccinproductie. Volgens De Jonge is de grootste belemmering daartoe niet de kennisoverdracht, maar de productiecapaciteit.

"Het is niet zo dat er in bijvoorbeeld Afrika fabrieken klaarstaan en alleen nog wachten op het receptje van een vaccin", zegt de minister. Het vergroten van de productiecapaciteit is volgens De Jonge nu het belangrijkste. Daar ligt een taak voor "het rijke Westen. Zo niet uit medemenselijkheid, dan wel uit eigenbelang." Zolang het virus elders in de wereld nog bestaat, is de kans groot dat het daar muteert en ook in Nederland weer kan rondgaan. "Dat betekent dat we alles moeten doen om de capaciteit te verhogen, en al het geld beschikbaar moeten stellen wat daarvoor behulpzaam is."

Wel vreest hij dat de bereidheid om te investeren in een medicijn of vaccin afneemt, als men de juridische bescherming van het recept ervan "makkelijk opzij kan schuiven". Maar Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan noemt het "een mythe" dat farmaceutische bedrijven de investeringen in coronavaccins moeten terugverdienen. Zij hebben die vooral gemaakt met publiek gefinancierd onderzoek, zegt ze. Bovendien is er volgens haar "een morele taak" om tijdens een pandemie vaccins beschikbaar te stellen voor de rest van de wereld.

Update 22.06 - Opnamestop Covid-patiënten Zuyderland ziekenhuizen

De ziekenhuizen van Zuyderland in Heerlen en Sittard hebben een opnamestop afgekondigd voor coronapatiënten. Van donderdagochtend tot 16.00 uur was er een volledige opnamestop.

Doordat een aantal patiënten kon worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen, werd de opnamestop voor alle patiënten beëindigd, maar voor coronapatiënten blijft die voor onbepaalde tijd van kracht. De ziekenhuizen liggen helemaal vol, zei een woordvoerder donderdagavond naar aanleiding van berichtgeving in Dagblad de Limburger Woensdagavond werd de afdeling spoedeisende hulp van Zuyderland plotseling geconfronteerd met de instroom van 35 nieuwe coronapatiënten. Dat leidde tot acute problemen, aldus de woordvoerder. Als gevolg daarvan worden in Zuyderland nu 116 Covid-patiënten verpleegd, het hoogste aantal sinds het begin van de tweede golf. Van hen liggen er 29 op de intensive care. En dat terwijl er bij Zuyderland eigenlijk maar plek is voor 60 coronapatiënten conform landelijke afspraken, de zogenoemde fair share. "Daar zitten we nu fors boven", zei de woordvoerder van Zuyderland.

Op de ic's van Zuyderland waren donderdagavond nog maar twee bedden vrij. "Dat aantal kan snel wijzigen", benadrukte de woordvoerder. Mensen in de regio's Heerlen en Sittard die nu wegens corona aangemeld worden voor ziekenhuisopname, moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen.

Update 21.25 - GGD'en van 1,5 miljoen naar 2 miljoen prikken per week in juni

De GGD'en bereiden zich voor om vanaf eind mei 2 miljoen coronavaccins per week toe te dienen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat gevraagd aan de gemeentelijke gezondheidsdiensten, zegt een woordvoerster van het departement donderdag. De GGD'en kunnen op dit moment 1,5 miljoen prikken per week zetten.

De komende weken worden grote leveringen van vaccins verwacht. Vooral het vaccin van Pfizer/BionTech en Janssen vormen straks de hoofdmoot. Van Janssen is maar één prik nodig.

Als er in een week meer dan 2 miljoen prikken gezet kunnen worden, dan zullen ziekenhuizen dat overschot voor hun rekening nemen, is volgens het ministerie de afspraak. Daarom bereiden ziekenhuizen zich voor om per week een half miljoen prikken te kunnen zetten. Zij zullen niet structureel vaccineren, maar alleen als er meer vaccins zijn geleverd dan de GGD'en aankunnen, aldus de woordvoerster van VWS. De hulp van ziekenhuizen kan per week variëren, omdat ook de leveringen niet gelijkmatig zijn.

Als de prognoses uitkomen, krijgen in juni zeker 8 miljoen mensen een prik. Het gaat dan om de grote bulk mensen tussen de 18 en 60 jaar. Speciale doelgroepen zijn als het goed is al eerder (deels) gevaccineerd. Tot nu toe zijn er ongeveer 5,9 miljoen prikken gezet. Ongeveer 1 miljoen daarvan betrof een tweede prik.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft steeds gezegd dat begin juli iedereen een eerste prik kan hebben gekregen.

Update 20.32 - De Jonge: toegangstest eerst gratis, later mogelijk wel bijdrage

Voorlopig zullen toegangstesten voor activiteiten en evenementen gratis zijn, maar het kabinet wil wel de mogelijkheid open houden om "op enig moment" een eigen bijdrage te vragen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zei in een Kamerdebat dat hij het de vraag vindt of de belastingbetalers allemaal moeten meebetalen voor degenen die bijvoorbeeld later dit jaar naar een festival gaan.

"Het lijkt me onverstandig als je de mogelijkheid voor de invoering van een eigen bijdrage onmogelijk maakt in de wet", aldus De Jonge. Hij verwacht dat toegangstesten op termijn vooral nog voor evenementen nodig zijn waar veel mensen samenkomen. Voor andere gelegenheden is het mogelijk dan al niet meer nodig. Voor die grote bijeenkomsten wil de minister de optie van een eigen bijdrage houden.

Een Kamermeerderheid stuurt erop aan om geen eigen bijdrage te heffen. Zo'n bijdrage zou een kwart zijn van de kostprijs van een toegangstest, vooralsnog ongeveer 7,50 euro. Maar omdat de prijs van de testen daalt, denkt De Jonge dat de eigen bijdrage dan ook daalt, bijvoorbeeld naar 5 euro.

Volgens de minister heeft het kabinet lang gediscussieerd over het al dan niet invoeren van de eigen bijdrage. "Daar waren we het onderling ook niet over eens, daarover klap ik nu alvast uit de school."

Als mensen al direct moesten meebetalen aan testen zouden ze wellicht niet naar restaurants of evenementen gaan, en dan zou de heropening van de samenleving "niet gaan vliegen", denkt De Jonge. Hij hoopt dat bedrijven en instellingen weer eerder "op eigen benen kunnen staan" als ze deels open kunnen met toegangstesten, waardoor ze minder overheidssteun nodig hebben.

Update 20.08 - De Jonge: toegangstesten kosten mogelijk helft van 1,1 miljard

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge spreekt tegen dat de overheid straks 1,1 miljard euro kwijt is aan het mogelijk maken van toegangstesten voor activiteiten. In de Tweede Kamer zei hij dat het ging om een raming van Stichting Open Nederland uit januari, die het toegangstesten organiseert. Maar nu verwacht De Jonge dat het bedrag tussen de 500 en 700 miljoen euro uit zal komen.

De verlaagde bijstelling heeft ermee te maken dat er minder gebruik zal worden gemaakt van toegangstesten, ook omdat meer mensen straks zijn gevaccineerd. Daarnaast is het bedrag van de testen omlaag gegaan doordat er een aanbesteding is gekomen. De prijs komt nu per test uit op 15 tot 20 euro, zei de minister. Eerder ging men uit van ongeveer 30 euro per test. Bovendien kunnen zaken eerder weer (deels) open met toegangstesten, waardoor ze weer zelf geld kunnen verdienen en minder afhankelijk zijn van overheidssteun.

Eerder dacht De Jonge nog wel dat het totaalbedrag op ruim een miljard zou uitkomen. Wel benadrukte hij dat het bedrag niet in een keer aan de stichting zou worden overgemaakt, maar per fase. In de Kamer was verontwaardiging over de hoogte van dit bedrag. Zo sprak PvdA-leider Lilianne Ploumen over "een zwart gat" waarin het geld zou verdwijnen.

Ook was er kritiek dat de opdracht voor de stichting niet was aanbesteed. Bovendien zou er te weinig toezicht zijn hoe Stichting Open Nederland het geld kon besteden, meldde onderzoeksplatform Follow the Money. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zou een aanbesteding te veel tijd in beslag nemen. Bovendien zou wel degelijk met de stichting zijn vastgelegd hoe het de uitgaven moet verantwoorden.

Update 19.15 - Ziekenhuizen zetten half miljoen extra prikken per week

Ongeveer zestig Nederlandse ziekenhuizen krijgen vanaf eind mei priklocaties voor de vaccinatiecampagne. Dat bevestigt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) aan Hart van Nederland na berichtgeving van Nieuwsuur. Het is de bedoeling dat de ziekenhuizen een half miljoen prikken per week gaan zetten bij vooral "jonge, gezonde mensen", zegt een woordvoerder.

In april meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat vanaf mei wekelijks 2,5 miljoen prikken gezet moeten worden. De GGD's nemen daarvan 1,5 miljoen voor hun rekening. De overige prikken zullen de ziekenhuizen zetten.

"We zijn druk bezig om dit voor te bereiden", zegt een woordvoerder van het LNAZ. "In principe kan er vanaf eind mei geprikt worden, als alle leveringen van de vaccins natuurlijk goed doorkomen." De komende weken worden er tussen de 800.000 en 1,2 miljoen vaccins per week aan Nederland geleverd. Op dit moment worden er wekelijks zo'n 800.000 prikken gezet. Tot nu toe waren de ziekenhuizen vooral betrokken bij het vaccineren van eigen personeel en patiënten.

Update 18.20 - De Jonge: 1,5 meter kan met testen mogelijk al in juni deels weg

Als het toegangstesten van de grond komt, kan mogelijk al bij stap vier van de versoepeling van de coronaregels de 1,5 meterregel op sommige plekken geschrapt worden. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in de Tweede Kamer. Die stap wordt volgens de huidige planning, en als er geen nieuwe tegenvallers komen in het aantal coronabesmettingen, al in de tweede helft van juni gezet.

De Jonge verdedigt in de Kamer het kabinetsvoorstel om het wettelijk mogelijk te maken dat bepaalde sectoren eerder kunnen heropenen als ze alleen mensen toelaten die kunnen aantonen dat ze recent negatief getest zijn op het coronavirus. De Jonge omschreef die toegangstesten als "een extra instrument in de gereedschapskist" hiervoor.

Lees hier meer

Update 17.36 - Gevaccineerde bewoner verpleeghuis overleden na coronabesmetting

Een bewoner van een verpleeghuis in het Gelderse Wehl die onlangs ná vaccinatie besmet raakte met corona, is overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van Sensire, waar het verpleeghuis onder valt, na berichtgeving van Omroep Gelderland. Het is nog niet duidelijk of de coronabesmetting ook de oorzaak van het overlijden van de bewoner is.

"Dit zijn heel kwetsbare mensen", aldus de woordvoerder. "Het komt vaak voor dat een bewoner overlijdt. Deze bewoner had voor de positieve coronatest al luchtwegklachten, maar het is niet uit te sluiten dat de besmetting een rol heeft gespeeld bij het overlijden." Naar de precieze doodsoorzaak wordt onderzoek gedaan.

Lees hier meer

Update 17.17 - Kuipers: kans op snel 20 procent minder ziekenhuisopnames klein

Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de kans klein dat het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten komende dinsdag met 20 procent zal zijn gedaald. Het aantal opnames daalt de laatste week weliswaar, maar dat kan volgens Kuipers ook een schommeling zijn.

Dinsdag is de eerstvolgende gelegenheid om versoepelingen aan te kondigen voor de week of weken daarna. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om pas verder te versoepelen als het aantal mensen met corona dat in een "lopend 7-daagsgemiddelde" in de ziekenhuizen wordt opgenomen, met 20 procent is gedaald.

Om van een echte daling te kunnen spreken, moet het aantal ziekenhuisopnames twee weken op rij afnemen, stelt Kuipers. De lichte daling van afgelopen week kan daarvan een voorbode zijn, maar dat valt nog niet met zekerheid te zeggen. "In theorie kan het aantal de komende dagen heel sterk afnemen, maar dat lijkt niet erg waarschijnlijk", aldus Kuipers. Hij verwacht namelijk juist komende dagen nog een effect van de drukte op Koningsdag terug te zien in de ziekenhuizen.

Het flink opschroeven van het aantal vaccinaties per dag heeft volgens Kuipers het grootste effect op de besmettings- en daarmee de ziekenhuiscijfers. "Maar als het snel beter weer wordt kan ook dat een positieve invloed op het aantal opnames hebben." Voor komende dinsdag gaat dat echter geen verschil meer maken, omdat een daling van het aantal besmettingen pas een aantal weken later tot een daling in het aantal ziekenhuisopnames leidt.

Update 15.37 - Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen

Het aantal nieuwe coronagevallen is voor de derde dag op rij gedaald. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6861 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 424 minder dan woensdag. Vergeleken met vorige week donderdag gaat het om een daling van 435 positieve tests.

Ook ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is er nu sprake van een afname. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7172 besmettingen per etmaal.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 24. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Woensdag werden eveneens 24 overlijdens geregistreerd.

Update 15.18 - Kamer vindt dat de coronatestwet nog verbeterd moet worden

De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest waarmee ze straks bijvoorbeeld naar een festival of museum zouden mogen. Ook moet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) beter duidelijk maken hoe lang de wet die de testen mogelijk maakt van kracht blijft, vinden zowel oppositie- als coalitiepartijen donderdag tijdens een debat over die wet.

De Tweede Kamer debatteert over de Tijdelijke wet testbewijzen Covid-19. Met die wet kunnen mensen zonder klachten zich buiten de GGD om laten testen, en met een negatief testbewijs weer toegang krijgen tot bijeenkomsten of sectoren die anders dicht zouden blijven. In de Kamer is breed kritiek op de invulling van die wet.

Het wetsvoorstel laat nog veel ruimte voor nadere invulling, vindt de Kamer. Onder meer de Partij van de Arbeid vindt dat daardoor het risico bestaat dat hij te lang van kracht blijft en wordt ingezet voor gevallen waarin testen niet per se noodzakelijk is. D66 wil dat de minister concreet maakt in welke gevallen hij wil toestaan dat de tests gebruikt worden voor studenten in het hoger onderwijs.

Update 14.21 - Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen, maar minder opnames

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal heel licht gestegen, na een paar dagen van daling. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2551 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zes meer dan op woensdag, maar ruim negentig minder dan afgelopen maandag en zo'n 150 minder dan een week geleden.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg naar 1744. Dat is een toename van 29 ten opzichte van woensdag, maar een flinke daling ten opzichte van vorige week. Intensive cares behandelen nu 807 mensen vanwege de gevolgen van een coronabesmetting, 23 minder dan op woensdag. Dat aantal schommelt al ongeveer drie weken tussen de 800 en 850.

De ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 259 patiënten nieuw opgenomen op intensive cares en verpleegafdelingen. Voor een donderdag is dat het laagste aantal sinds half maart. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn in de afgelopen week 2019 nieuwe patiënten opgenomen, gemiddeld 288,4 per dag, en dat is het laagste peil in ongeveer drie weken.

Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, vindt dat de bestaande coronamaatregelen pas zouden moeten worden versoepeld als het aantal ziekenhuis- en ic-opnames met 20 procent daalt ten opzichte van de situatie vorige week. Daarvoor zouden de aantallen nog aanzienlijk verder omlaag moeten.

Update 14.06 - Nederlandse vlucht met medische hulpmiddelen onderweg naar India

Een eerste vlucht met medische hulpmiddelen is onderweg van Nederland naar India. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten. Het gaat om ventilatoren voor mensen die beademd moeten worden, en apparaten waarmee zuurstof uit de lucht kan worden gefilterd en zuurstofflessen vervolgens kunnen worden gevuld.

Het is de eerste van drie vluchten, de andere gaan vrijdag en zaterdag. In totaal gaan er 449 ventilatoren en honderd zogenoemde zuurstofconcentratoren naar India, aldus het ministerie.

Update 12.37 - Extra steunmaatregel voor boekwinkels en auteurs

Het Nederlands Letterenfonds, bemiddelaar de Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond gaan de door de coronacrisis ook zo getroffen boekhandels helpen met een extra steunmaatregel. Nu de boekenwinkels weer open mogen, kunnen ze tot 1 juli goedkoper een of meer auteurs boeken voor een optreden, op locatie, online of allebei.

Het Letterenfonds subsidieert het honorarium voor de schrijvers tot maximaal 500 euro per optreden. Ook krijgt de winkel van de Boekverkopersbond een extra bijdrage van 500 euro voor de organisatie. Met steun geboekte optredens kunnen ook na 1 juli plaatshebben.

Update 10.58 - Jaap van Dissel krijgt prijs voor zijn rol in bestrijden coronapandemie

Jaap van Dissel, RIVM-directeur en hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten aan de Universiteit Leiden, ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Volgens de jury krijgt hij de prijs voor de wijze waarop hij tijdens de corona-epidemie de minister van Volksgezondheid en het crisisteam van de overheid heeft geadviseerd over de bestrijding van Covid-19. Van Dissel krijgt de onderscheiding op 31 mei.

"Als voorzitter van het landelijke Outbreak Management Team heeft Van Dissel zich vanaf het begin van de pandemie met tomeloze energie en bewonderingswaardige rust ingezet om politiek en publiek te informeren over de wetenschappelijke kennis over Covid-19. Dat doet hij in een zich snel ontwikkelende crisis, en onder druk van discussies in politiek, samenleving én wetenschap", aldus de KNAW.

Update 10.56 - Gratis coronatest voor Nederlanders die pendelen naar Duitsland

Vanaf deze donderdag kunnen Nederlanders die in Duitsland werken, zorg ontvangen of studeren zich gratis op corona laten testen. Er zijn acht locaties dicht bij de grens waar de test kan worden gedaan. Dat worden er de komende dagen twintig. Grenspendelaars kunnen een testmoment reserveren op een speciale website, grenstesten.nl.

Het kabinet heeft de gratis testvoorziening opgezet, omdat Duitsland een negatieve test eist van mensen die het land binnen willen. Dat kan voor pendelaars in de papieren lopen als ze telkens naar een commerciële teststraat moeten.

Update 09.51 - EU wil praten over opzijschuiven patenten coronavaccins

De EU staat klaar om het opzijschuiven van patenten op coronavaccins te bespreken, zegt de Europese Commissie. Dat geldt voor "alles wat de crisis op een effectieve en pragmatische manier kan bestrijden", verzekert voorzitter Ursula von der Leyen.

Vaccinfabrikanten hebben het recht de eerste jaren zelf ontwikkelde vaccins zelf te maken en te verkopen, maar dat recht staat onder druk nu er veel te weinig coronavaccins worden gemaakt om de wereld snel in te enten. De Verenigde Staten gingen woensdag om en bepleiten nu het vrijgeven van de patenten.

Von der Leyen "is klaar" om daarover te praten, zei ze donderdag.

Update 07.28 - Onderzoek: zomervakantie ook dit jaar het liefst in eigen land

Als iedereen na 15 mei weer mag reizen naar het buitenland, gaat de voorkeur van de meeste Nederlanders toch uit naar een ‘veilige vakantie’ in eigen land. Dit blijkt uit het Vakantie Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 12.000 Nederlanders.

Degenen die wél de grens overgaan, verkiezen de auto boven het vliegtuig. De Ardennen en Duitsland worden dan gezien als de veiligste opties.

‘Het coronajaar heeft ons overduidelijk voorzichtiger gemaakt. Nederlanders spelen deze zomer liever op safe als het gaat om de vakantiebestemming’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda.

'Zelfs de vakantiegangers over de grens komen niet veel verder dan de ‘veilige havens’ Duitsland en de Ardennen. We moeten eerst even vertrouwen tanken, voordat we weer massaal met het vliegtuig naar verre oorden vertrekken’. 

Update 06.25 - 'Middelbare scholen en mbo's moeten zo snel mogelijk open'

De middelbare scholen en mbo's moeten zo snel mogelijk weer volledig open, het liefst al gelijk na de meivakantie. Die oproep aan het kabinet doet Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in NRC. "Laten we alsjeblieft proberen om jongeren voor de zomer nog een paar maanden een béétje structuur te bieden."

Volgens de Kinderombudsvrouw wordt in de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en in de coronapersconferenties van de regering maar weinig rekening gehouden met de belangen van de jeugd. "Het gaat voortdurend over de opening van winkels en terrassen, over fieldlabs en vaccinatiestrategieën", stelt zij. "Maar ondertussen mogen studenten in het mbo en hoger onderwijs nog maar een dag per week naar school en zitten leerlingen in het voortgezet onderwijs gemiddeld drie dagen per week thuis."

Update 06.21 - Nog veel vragen in Kamer over 'coronatesten voor toegang'

Met behulp van toegangstesten moet het de komende maanden mogelijk worden om de samenleving weer sneller te openen, dan zonder testen het geval zou zijn. Tenminste, dat is de redenering achter het wetsvoorstel van de regering over toegangsbewijzen, waar de Tweede Kamer donderdag over praat.

Maar partijen hebben nog veel vragen, onder meer over de kosten en over de timing van het wetsvoorstel. Ook aan de noodzaak van het voorgestelde testsysteem wordt getwijfeld, nu het nog slechts een kwestie van enkele maanden lijkt tot een groot deel van de bevolking tegen het coronavirus is gevaccineerd. Voor het debat is maar liefst 12 uur uitgetrokken.

Update 06.20 - 'Chaos op de markt voor toegangstests'

Met toegangstests wil de overheid Nederland weer heropenen. Maar op de markt voor toegangstests heerst chaos, schrijft NRC op basis van gesprekken met ondernemers. Volgens de krant moeten net opgerichte bedrijven die amper ervaring hebben in de zorg in rap tempo tientallen teststraten door heel Nederland opbouwen.

Zeven bedrijven werden door Stichting Open Nederland, in opdracht van de overheid, geselecteerd om een geheel nieuwe sneltestinfrastructuur op te zetten. Gevestigde partijen waarschuwen echter voor 'cowboys' die voor 'bodemprijzen' de toegangstests gaan uitvoeren. En er speelt een conflict over een onbetaalde rekening van miljoenen euro’s tussen Lead Healthcare, het bedrijf dat honderdduizenden toegangstests zou doen en Stichting Open Nederland (SON).

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.