Milieu en Gezondheid
7 jan 2021, 15:00
Nederland zit al drie weken op slot, maar de lockdown lijkt vooralsnog niet het gewenste effect te hebben. De besmettingscijfers zijn weliswaar over het hoogtepunt, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft hoog. Ook op de ic-afdelingen blijft het druk. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 9.737, dat zijn er 2.609 meer dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.756, dat zijn er 71 minder dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 704, dat zijn er 8 meer dan op woensdag – Aantal sterfgevallen dat gemeld is op donderdag: 85, er zijn tot nu toe 12.084 coronadoden geregistreerd – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
In totaal 144.913 mensen die in de langdurige zorg werken, zoals verpleeghuismedewerkers, hebben inmiddels een afspraak gemaakt om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. "Het gaat hard", aldus GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van de gezondheidsdiensten die de vaccinaties uitvoeren, donderdagavond. De medewerkers krijgen in de komende weken hun eerste dosis toegediend, en exact drie weken later een tweede prik om het vaccin effectiever te maken. Daarvoor zijn verspreid over het land 25 vaccinatielocaties opgebouwd. De medewerkers zijn voor de vaccinatie uitgenodigd door hun werkgever. GGD GHOR Nederland weet niet hoeveel mensen in totaal al zijn uitgenodigd. Bij de 144.913 in te enten mensen die zich nu hebben gemeld, zijn de artsen en verpleegkundigen van ziekenhuizen en de ambulancemedewerkers niet inbegrepen. Zij worden sinds woensdag ook ingeënt, maar dat gaat buiten de GGD'en om.
Het behandelen van ernstig zieke coronapatiënten met reumamedicijnen kan de overlevingskans van de patiënt verbeteren. De overlijdenskans vermindert met 8,5 procent. Ook verkort de behandeling de tijd die de patiënten op de ic verblijven met gemiddeld een week. Dat is volgens het UMC Utrecht de uitkomst een baanbrekend onderzoek. Het gaat volgens het ziekenhuis om de middelen tocilizumab en een tweede medicijn sarilumab. Eind vorig jaar werden positieve vroege bevindingen over tocilizumab vrijgegeven voordat de volledige gegevens waren verzameld. Nu de volledige analyse beschikbaar is, zijn onderzoekers ervan overtuigd dat de bevindingen verbeteringen kunnen bieden. "Dit is een belangrijke bevinding die onmiddellijke gevolgen zou kunnen hebben voor de ziekste patiënten met COVID-19", zegt Lennie Derde, die samen met arts-microbioloog en UMC Utrecht-collega Marc Bonten het wereldwijde REMAP-CAP-onderzoek In Europa coördineert. "Dit onderzoek toont aan dat deze medicijnen de kans op overleving en herstel kunnen vergroten bij de meest ernstig zieke volwassen patiënten die worden beademd op de ic. In een tijd waarin ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van Covid-19 blijven toenemen, is het van cruciaal belang dat we doorgaan met het zoeken naar effectieve behandelingen die kunnen helpen om deze ziekte te stoppen."
Nederland heeft bedankt voor de mogelijkheid om tegen het einde van dit jaar extra doses van het coronavaccin van Moderna te krijgen. Tegen die tijd zijn naar verwachting voldoende alternatieven beschikbaar voor dit vaccin. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid na een bericht van de NOS. De lidstaten van de Europese Unie hebben samen 80 miljoen vaccins besteld bij Moderna, met een optie op nog eens 80 miljoen stuks. Nederland koopt daarvan in totaal 6,2 miljoen doses. Omdat bij de tweede levering sommige landen niet alle toebedeelde vaccins afnemen, kunnen andere landen extra doses kopen. Duitsland zou daar wel gebruik van maken. De zegsman benadrukt dat het gaat om vaccins die niet op korte termijn geleverd kunnen worden. Hij wijst erop dat Nederland in EU-verband overeenkomsten heeft met farmaceuten voor bij elkaar ruim zestig miljoen doses van zes potentiële vaccins, waarvan er inmiddels twee zijn toegelaten. Er is "bewust op meerdere kansrijke paarden gewed". De EU is overigens in onderhandeling met Moderna over een derde levering. "Mocht die er komen dan overweegt Nederland serieus daar aan mee te doen". Daarbij wordt wel gekeken welk vaccin tegen de beste voorwaarden geleverd kan worden. Dat van Moderna geldt als relatief duur.
Donderdag zijn in totaal 9.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd tegen corona, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Het was de tweede dag waarop ziekenhuismedewerkers en ambulancepersoneel werden ingeënt. Woensdag werden er 6.000 prikken gezet. Het LNAZ verwachtte al dat het aantal hoger zou liggen, omdat ziekenhuizen al vroeg op de dag konden beginnen met vaccineren. Ook werd er in meer ziekenhuizen begonnen met inenten omdat ze de eerste lading vaccins hadden binnengekregen. In totaal komen er 30.000 medewerkers uit de acute zorg in ziekenhuizen en bij ambulancediensten in aanmerking voor een prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech. De verwachting is dat de vaccinatie van deze groep maandag is afgerond.
Ziekenhuizen zoeken zo'n 2.000 Nederlanders die zich als proefpersoon willen laten inenten met een nieuw coronavaccin. Het gaat om een middel van het Duitse CureVac. UMC Utrecht leidt het klinisch onderzoek in Nederland. Amsterdam UMC liet donderdag weten zich als eerste ziekenhuis te hebben aangesloten. "Je helpt de wetenschap bij de speurtocht naar een werkend vaccin, je schrijft hiermee geschiedenis", zegt professor Martin Grobusch over de test. Hij is onderzoeksleider van Amsterdam UMC. "Ook heb je 50 procent kans een vaccin te krijgen, veel eerder dan je waarschijnlijk volgens het huidige vaccinatieschema van de overheid aan de beurt komt." De andere helft van de proefpersonen krijgt een placebo. Mensen uit de controlegroep die het nepmiddel hebben gekregen, krijgen aan het eind van het onderzoek alsnog het echte vaccin aangeboden. Deelnemers krijgen ook een financiële vergoeding. Voor het onderzoek worden gezonde mensen van achttien jaar en ouder gezocht die nog geen corona hebben gehad. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, worden uit voorzorg uitgesloten. Ook moeten ze voorkomen dat ze binnen drie maanden na de laatste prik zwanger raken. Hoe werkt het Pfizer-vaccin en is het veilig? Lees hier alles wat je moet weten over het middel waar nu mee wordt ingeënt
De zoektocht naar meerdere vaccins tegen corona gaat door. Onderzoekers van Amsterdam UMC zoeken mensen uit de regio Amsterdam die willen meedoen aan een wereldwijd onderzoek: https://t.co/yysfor4SfP
— Amsterdam UMC (@amsterdamumc) January 7, 2021
Koning Willem-Alexander heeft donderdag digitaal met leraren en ouders gesproken over de impact van het thuisonderwijs nu leerlingen niet naar school kunnen door de lockdown. De koning sprak eerst met drie basisschoolleraren en twee docenten uit het voortgezet onderwijs. Zij vertelden de koning onder meer over de effecten van onderwijs op afstand. Zo zijn er zorgen over oplopende leerachterstanden nu alle lessen digitaal moeten plaatsvinden. Ook sprak de vorst over de verhoogde werkdruk voor docenten. Daarna deelden een aantal ouders hun verhaal over de uitdagingen het thuisonderwijs in combinatie hun eigen werk geeft.
Koning Willem-Alexander spreekt online met leraren en ouders over de impact van het thuisonderwijs op het werk van leraren en het dagelijks leven van ouders. Er wordt o.a. gesproken over leerachterstanden en de verhoogde werkdruk https://t.co/mnG7N0mib0 pic.twitter.com/hKPghdXfLI
— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) January 7, 2021
De spoedwet van het kabinet die een negatieve PCR-coronatest verplicht stelt voor reizigers die Nederland binnenkomen vanuit een risicogebied kan op steun rekenen van de Tweede Kamer. De regering kondigde de testplicht eind december aan, maar de rechter vond de juridische basis onvoldoende. De spoedwet moet de testverplichting een extra wettelijke basis geven. De Kamer kwam terug van reces om de spoedwet te behandelen. Ondanks de steun zijn de Kamerleden niet helemaal tevreden. Zo vroeg regeringspartij VVD zich af waarom het niet eerder geregeld is. Onder andere D66 en PvdA vinden dat het mogelijk moet worden om reizigers uit landen met virusmutaties te verplichten een extra test te doen bij aankomst. Volgens minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid was laatste wetsvoorstel niet "proportioneel en doelmatig". Hij vreest bovendien dat reizigers uit risicogebieden zich nog minder aan de quarantaineregels gaan houden als ze een extra test krijgen. Ze moeten nu na aankomst in Nederland tien dagen thuisblijven. Wel gaat de bewindsman kijken of de termijn waarbinnen een test moet worden gedaan zo beperkt mogelijk kan worden gehouden. De negatieve testuitslag mag nu maximaal drie dagen oud zijn bij aankomst in Nederland. De Kamer ziet die termijn het liefst teruggebracht naar twee dagen uur voor vertrek.
Meer ziekenhuizen hebben in de afgelopen week de zogeheten planbare zorg stilgelegd of teruggeschroefd omdat ze het te druk hebben met het behandelen van coronapatiënten. Inmiddels ligt in 55 procent van de ziekenhuizen de zogenoemde 'niet-kritieke planbare zorg' nu helemaal stilligt. Het gaat dan om zorg die kan wachten, zonder dat uitstel leidt tot blijvende schade bij de patiënt. Bijna een derde van de ziekenhuizen slaagt er op dit moment ook niet meer volledig in om planbare zorg die wél kritiek is te leveren. Hieronder valt alle zorg die binnen zes weken noodzakelijk is om blijvende gezondheidsschade te voorkomen. Nog eens 3 procent van de ziekenhuizen kan zelfs niet altijd de (semi-)acute zorg verlenen die nodig is. Vrijwel alle ziekenhuizen die nog wel patiënten ontvangen voor planbare behandelingen die niet als kritiek gelden, doen dat nog maar gedeeltelijk. Landelijk is ook de operatiecapaciteit inmiddels met meer dan de helft teruggeschroefd, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit tot slot.
Ziekenhuizen hebben de reguliere zorg sinds vorige week verder afgeschaald. Voor de kritiek planbare zorg is minder capaciteit beschikbaar. 31 procent van de ziekenhuizen zegt deze zorg nog maar deels te kunnen leveren. Vorige week was dat 29 procent ? https://t.co/7NZuHcq54F
— Nederlandse Zorgautoriteit (@Zorgautoriteit) January 7, 2021
De Efteling heeft 2020 afgesloten met een verlies van zeventien miljoen euro. Niet eerder eindigde het pretperk zo zwaar in de min. Om "er alles aan te doen" om dit jaar niet opnieuw in de rode cijfers te belanden, moet het attractiepark in de kosten snoeien. Een aantal maatregelen zal ook gevolgen hebben voor het personeel, aldus de Efteling. Het bekendste pretpark van Nederland moest vorig jaar vanwege de coronamaatregelen drie keer de deuren sluiten. Volgens algemeen directeur Fons Jurgens was het park bij elkaar opgeteld zo'n veertien weken dicht, wat neerkomt op ruim drie maanden. Door steun van de overheid en Stichting Natuurpark de Efteling kon het verlies beperkt blijven. Slechts 30 procent van de investeringen gingen afgelopen jaar door, zegt Jurgens. In het nieuwe jaar zal van de geplande 85 miljoen euro maar 27 miljoen worden geïnvesteerd, bijvoorbeeld in onderhoud. Daarmee hoopt het attractiepark genoeg capaciteit te houden om, wanneer dit weer kan, helemaal open te gaan. Een deel van de maatregelen zal het personeel raken. Zo worden alleen noodzakelijke tijdelijke contracten verlengd en oproepkrachten zo min mogelijk ingezet. Daarnaast staat de dertiende maand op de tocht. Boven kunnen medewerkers minder gebruikmaken van hun personeelsabonnement. Op die manier probeert de Efteling ontslagen te voorkomen
In tijden van corona zaten Nederlanders vorig jaar per dag gemiddeld bijna een kwartier langer voor de buis. In 2020 brachten we dagelijks drie uur 26 minuten voor een televisiescherm door, 14 minuten langer dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO). We keken het afgelopen vooral 'ouderwets' naar live televisie, namelijk 136 minuten per dag. Gemiddeld maakten Nederlanders dagelijks 25 minuten vrij om programma's terug te kijken. Verder keken mensen ongeveer drie kwartier per dag naar niet-televisiezenders, zoals streamingdiensten als Netflix en Videoland. Dat is tien minuten meer dan een jaar eerder. De tweede coronatoespraak van premier Mark Rutte - waarin hij vanuit het Torentje de tweede lockdown afkondigde - was het best bekeken uitzending van 2020. Op 14 december keken op meerdere televisiezenders gemiddeld ruim zes miljoen Nederlanders naar de rede. Er keken in totaal bijna acht miljoen mensen naar de Nationale Dodenherdenking, maar Rutte trok gemiddeld de meeste kijkers over de hele uitzending. Daarmee was de laatste coronatoespraak van de premier zelfs de op één-na-best bekeken uitzending sinds de start van de SKO-metingen in 2002.
Het SKO #jaaroverzicht met de belangrijkste TV cijfers van 2020 is beschikbaar. Ook op het kijkgedrag heeft de coronacrisis een aanzienlijke impact gehad. Daarom is ook een factsheet beschikbaar met meer kijkcijfers in het licht van de coronacrisis. https://t.co/fjhxA0DNFc pic.twitter.com/EV2DVQ0sqX
— SKO (@KijkOnderzoek) January 7, 2021
In de afgelopen dag zijn er in totaal 260 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Op dit moment liggen er in de ziekenhuizen 2.756 mensen die corona hebben, dat zijn 71 minder dan een dag eerder. Van de opgenomen coronapatiënten liggen er 704 op de intensive care, acht meer dan op woensdag. Lees hier meer over het aantal ziekenhuisopnames en overplaatsingen tussen ziekenhuizen
Het aantal nieuwe coronabesmettingen is de afgelopen fors toegenomen. Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn er bij gezondheidsdienst RIVM 9.737 positieve tests gemeld, ruim 2.600 meer dan een dag eerder. Lees hier meer over de laatste besmettingscijfers van gezondheidsdienst RIVM
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verwacht maandag de laatste lading vaccins binnen te krijgen die is bestemd voor de groep medewerkers in de acute zorg. Daarna denkt het LNAZ het inenten van het ziekenhuispersoneel snel af te ronden. "Het verloopt heel snel en voorspoedig, de bereidheid om te vaccineren is erg hoog onder het medisch personeel." Op de eerste dag van vaccinatie zijn woensdag volgens de woordvoerder 6.000 personen ingeënt. In totaal komen er 30.000 medewerkers uit de acute zorg in ziekenhuizen en bij ambulancediensten in aanmerking voor een prik. Daarvoor zijn 33.000 vaccins gereserveerd. Het LNAZ gaat ervan uit dat het aantal gezette vaccinaties donderdag een stuk hoger zal liggen dan de 6.000 prikken van woensdag. "Nu kunnen ziekenhuizen al vroeg op de dag beginnen met vaccineren", aldus de woordvoerder. "Bovendien doen er een stuk meer ziekenhuizen mee. Volgens planning hebben de kleinere ziekenhuizen pas vandaag hun eerste lading vaccins gekregen."
Ongeveer 103.000 mensen die in de langdurige zorg werken hebben inmiddels een afspraak gemaakt om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Ze krijgen in de komende weken hun eerste dosis toegediend, en exact drie weken later een tweede prik om het vaccin effectiever te maken. Daarvoor zijn verspreid over het land 25 vaccinatielocaties opgebouwd. De medewerkers zijn voor de vaccinatie uitgenodigd door hun werkgever. De GGD weet niet hoeveel mensen in totaal al zijn uitgenodigd. Bij de 103.000 in te enten mensen is ziekenhuispersoneel niet inbegrepen. Zij worden sinds woensdag ook ingeënt, maar dat gaat buiten de GGD om.
Niet iedere dikkerd loopt extra gevaar bij een coronabesmetting, maar wel de mensen met een dikke buik. Vet op de heupen bijvoorbeeld maakt minder uit. Dat hebben medisch onderzoekers van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam volgens eigen zeggen vastgesteld. "'De plaats waar het vet zit is belangrijk voor het risico op een ongunstig verloop bij Covid-19", aldus Cathelijne van Zelst, arts-onderzoeker. Ze volgde met collega's 86 patiënten met Covid-19 vanaf het moment dat ze op de spoedeisende hulp kwamen. Van deze groep kregen 31 patiënten ernstige problemen met hun longen. De onderzoekers bekeken ook andere symptomen van een ongezonde levensstijl, zoals hoge bloeddruk en cholesterol, maar vooral de buikomvang levert volgens hen extra risico op bij Covid. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open Respiratory Research.
Hoogleraar virologie Marion Koopmans hoopt dat het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alsnog spoedig naar China mag afreizen om de oorsprong van het coronavirus te onderzoeken. Eerder deze week werd bekend dat China hiervoor nog steeds geen groen licht heeft gegeven. Het tienkoppige team, waar Koopmans deel van uitmaakt, zou eigenlijk begin januari vertrekken. "Het is teleurstellend. We staan nog op stand-by, we hopen dat het snel duidelijk wordt wanneer we wel kunnen gaan. Misschien wordt het na het Chinees Nieuwjaar (12 februari)", aldus de viroloog. Waarom het team de toegang tot China is geweigerd, kon ze niet zeggen. Een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder deze week dat het weigeren van de experts niet alleen een visumkwestie is. Ze noemde het onderzoek naar de herkomst van het virus "ongelofelijk complex". Ook gaf ze aan dat "noodzakelijke procedures" gevolgd moeten worden om te zorgen dat de missie van de deskundigen goed verloopt. Politiek ligt dit onderzoek erg gevoelig. Zo hebben de Verenigde Staten de Chinese autoriteiten verweten niet transparant te zijn geweest over de oorspronkelijke uitbraak.
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verwacht dat het vaccineren van de groep medewerkers in de acute zorg maandag is afgerond. Op de eerste dag van vaccinatie zijn woensdag volgens een woordvoerder 6.000 personen ingeënt. In totaal komen er 30.000 medewerkers uit de acute zorg in ziekenhuizen en bij ambulancediensten in aanmerking voor een prik. Het LNAZ gaat ervan uit dat het aantal gezette vaccinaties donderdag een stuk hoger zal liggen dan de 6000 prikken van woensdag. "Nu kunnen ziekenhuizen al vroeg op de dag beginnen met vaccineren", aldus de woordvoerder. Woensdagochtend werd in Veghel de eerste prik gezet bij de 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri kreeg als eerst het Pfizer-vaccin toegediend, onder toeziend oog van minister Hugo de Jonge.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen UMCG gaat zich bezighouden met de verhoging van de vaccinatiegraad bij minderheden en etnische gemeenschappen in Europa. Het gaat een internationaal onderzoek leiden dat uiteindelijk die verhoging moet opleveren. In Nederland wordt er vooral gefocust op HPV voor Turkse en Marokkaanse meisjes. "De vaccinatiegraad bij minderheden en etnische gemeenschappen in Europa is onaanvaardbaar lager in vergelijking met de algemene bevolking. Zo is bijvoorbeeld in Nederland de vaccinatiegraad wat betreft meningokokken onder Turkse en Marokkaanse adolescenten 30 procent lager dan onder andere adolescenten", zegt het UMCG. Etnische, religieuze of culturele minderheden in heel Europa hebben vaak minder goed toegang tot de gezondheidszorg, verklaart het centrum. Voor het onderzoeksproject is vijf jaar uitgetrokken.
Zo'n 280 eerstejaarsstudenten van de opleidingen doktersassistent en apothekersassistent van ROC Mondriaan in Den Haag gaan helpen met vaccineren tegen het coronavirus. Ze leren deze week te prikken, maakte het opleidingsinstituut bekend. "In het reguliere onderwijsprogramma van de eerstejaars was het injecteren pas in mei gepland, dat hebben we naar voren gehaald. We vinden het van groot belang om op deze manier een bijdrage te leveren in de bestrijding van het virus", zegt schooldirecteur Arjo van Nieuwamerongen. Vanaf maandag zijn de studenten inzetbaar om te ondersteunen bij het vaccineren, onder andere bij zorgorganisatie Middin en de GGD in de regio. In de opvolging worden ook studenten van de opleiding verpleegkunde en verzorgende IG ingezet, in totaal kan het aantal studenten dat helpt met vaccineren dan oplopen tot ruim 850.
Negentien gedetineerden van de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard hebben aangifte gedaan tegen hun gevangenisdirecteur. Zij stellen hem verantwoordelijk voor de verspreiding van corona binnen de inrichting: het dragen van mondkapjes wordt hen verboden. Dat schrijft de Volkskrant. Volgens de aangifte zijn op alle afdelingen in Heerhugowaard gedetineerden de afgelopen maanden besmet geraakt met het coronavirus, op sommige afdelingen zou meer dan driekwart van de gedetineerden besmet zijn. De ondertekenaars van de aangifte wijten de virusuitbraak onder meer aan het mondkapjesverbod voor gedetineerden. Zo zouden zij onder meer zonder beschermingsmiddelen gezamenlijk werk moeten verrichten in dezelfde ruimte. Gedetineerden die dit weigeren - ook wanneer zij in de risicogroep vallen - zouden worden 'bedreigd met extra sancties zoals langere opsluiting op cel' of zouden te horen krijgen dat bij werkweigering de datum voor voorlopige invrijheidstelling gevaar loopt.
Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen die afgelopen etmaal in Duitsland zijn vastgesteld, is verder gestegen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM heeft donderdagochtend gemeld dat er 26.391 nieuwe gevallen zijn ontdekt in de laatste 24 uur. Dat is een toename van ongeveer 5000 ten opzichte van het aantal dat woensdag werd gemeld. Toen was er sprake van een verdubbeling van het aantal nieuwe besmettingen. Tot dusver zijn er in Duitsland meer dan 1,8 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. Het Duitse dodental van de corona-epidemie liep afgelopen etmaal op met 1070. In totaal zijn in Duitsland nu zeker 37.607 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19.
Vanwege de grote toename van het aantal coronabesmettingen op Aruba heeft de regering woensdag bekendgemaakt vanaf 7 januari extra maatregelen in te voeren. Zo wordt de avondklok die enkele dagen voor oud en nieuw is ingesteld, verlengd tot eind januari. Dat betekent dat alle winkels om 22.00 uur moeten sluiten en niemand na 23.00 uur de straat op mag. Daarnaast is het verboden om vanaf 19.00 uur op een parkeerplaats of een strand te zijn. Daarmee wil de overheid voorkomen dat mensen in groepen bijeenkomen. Aruba kende dinsdag 110 nieuwe coronabesmettingen, woensdag waren het er 96. Daarmee is het aantal mensen dat momenteel met het virus besmet is gestegen tot 488. Met de stijging neemt de druk op het ziekenhuis toe. De overheid wil er alles aan doen om een derde coronagolf op het eiland te voorkomen, na de eerste golven vorig jaar in maart en april en in september.
Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. Op zaterdag zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur en op zondag van 7.00 tot 9.00 uur.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.