Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | 'Coronacrisis kost honderdduizenden Nederlanders hun baan'

LIVEBLOG | 'Coronacrisis kost honderdduizenden Nederlanders hun baan'

Milieu en Gezondheid

8 juni 2020, 06:16

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis in Nederland.

  • Het aantal bevestigde coronadoden in Nederland is opgelopen tot 6.016

  • In totaal zijn er tot nu toe 47.739 mensen in ons land positief getest op het virus.

  • De toestroom in de ziekenhuizen is aan het afvlakken: 11.794 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

  • Er liggen op dit moment nog 96 coronapatiënten op de intensive care.

Update 23:30 - Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Hou Hartvannederland.nl in de gaten voor het laatste (corona)nieuws.

Update 23:10 - Man spuugt meisje (12) vol in het gezicht

Een man heeft in Voorschoten een meisje van twaalf in haar gezicht gespuugd. Het incident vond plaats op donderdag 4 juni rond 12.45 uur, op de Admiraal de Ruytersingel, ter hoogte van de Willem Barentzlaan. Lees hier meer

Update 22:16 - 'Niet hele sectoren testen, maar alleen bij risico's'

De GGD kan niet alles en iedereen testen op corona. "Hele sectoren zoals de slachthuizen testen op het virus, gaat niet lukken. Het testen moet behapbaar blijven." Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag na afloop van het beraad van de burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) was hierbij aanwezig. De Jonge liet eerder weten dat hij wel voorstander was van een branchebeleid. De afgelopen tijd hadden meerdere slachthuizen te maken met corona-uitbraken. Volgens Bruls moet er getest worden als je al weet dat iemand mogelijk besmet is met het virus of als er een behoorlijk risico is op besmetting. "Er moet wel een aanleiding zijn om te testen of om extra onderzoek te doen. Wij kunnen niet oneindig een beroep doen op de capaciteit van de GGD. Dat gaat ten kostte van testen in bijvoorbeeld het onderwijs. De GGD'en in het land zijn al enorm belast. Daarom moeten wij risicogestuurd optreden", aldus Bruls die voorzitter is van het beraad. Hij zegt dat per regio moet worden gekeken welke maatregelen het beste kunnen worden genomen.

Update 21:46 - 'Basisschoolkinderen thuishouden uit angst voor coronabesmetting mag niet'

Ondanks het feit dat basisscholen voor het grootste gedeelte weer open zijn, houden sommige ouders hun kind thuis uit angst voor een besmetting met het coronavirus. Maar dat mag niet, zegt het ministerie van Onderwijs.

"Experts zeggen dat het veilig is om kinderen naar school te laten gaan", laat een woordvoerder van het ministerie weten aan Hart van Nederland. "Niet voor niets roepen we op dat de scholen weer kunnen opengaan."

Lees hier het hele verhaal.

Update 19:47 - Oppositie wil coronawet niet afraffelen onder tijdsdruk

De oppositie in de Tweede Kamer is geërgerd over de late komst van een spoedwet om de coronamaatregelen een wettelijke basis te geven. De Kamer dringt al weken aan op deze tijdelijke coronawet, maar het kabinet heeft het voorstel nog steeds niet naar de Tweede Kamer gestuurd. Zorgminister Hugo de Jonge wil wel dat de wet al op 1 juli ingaat. GroenLinks, SP, PvdA en SGP vrezen dat voor de Kamer te weinig tijd overblijft om de wet kritisch te doorgronden, bleek maandag tijdens een overleg. Het voorstel was in consultatie en moet nu nog door de Raad van State worden beoordeeld. Het is niet duidelijk hoe lang dat advies op zich laat wachten. In het wetsvoorstel wordt geregeld dat de huidige noodverordeningen om het coronavirus te bestrijden - zoals de 1,5 metermaatregel en beperkte groepsvorming - worden vervangen door onder meer ministeriële regelingen. Noodverordeningen zijn afspraken tussen het kabinet en burgemeesters. De Tweede Kamer kan daarop geen invloed uitoefenen. Ze mogen daarom niet te lang duren. Ook de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen. Begin juli begint het zomerreces voor beide Kamers.

Update 18:57 - Eerste vaatje nieuwe haring gaat naar zorgverleners

Voor het eerst in 35 jaar wordt het eerste vaatje nieuwe haring niet geveild. Het wordt donderdag aangeboden aan het zorgpersoneel in het Erasmus MC in Rotterdam. Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Diederik Gommers (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) nemen het in ontvangst. Daarna worden alle zorgverleners in het ziekenhuis op haring getrakteerd. De veiling van de Hollandse nieuwe, waar altijd veel publiek en pers bij is, kon door de coronamaatregelen dit jaar niet doorgaan. Op de vraag aan wie het eerste vaatje dan moest worden gegund, kwam volgens het Nederlands Visbureau al snel het antwoord: "de hardwerkende zorgverleners in de frontlinie". Gekozen is voor Kuipers en Gommers omdat zij al maanden het gezicht van de strijd tegen het coronavirus zijn en daarmee de verpersoonlijking van die groep. Aan de overhandiging gaat de traditionele keuring vooraf. De haring wordt "vakkundig gefileerd en aan de heren gepresenteerd". Op aanraden van Kuipers en Gommers wordt ook het personeel in drie andere ziekenhuizen donderdag getrakteerd op de eerste haring van het nieuwe seizoen, in Groningen, Enschede en Breda. Een dag later is de Hollandse nieuwe weer overal te koop.

Update 16:39 - Nog 92 coronapatiënten op intensive care

Op de intensive cares liggen nog 92 patiënten met het coronavirus, vier minder dan zondag. In de komende periode kan het aantal ic-patiënten nog licht dalen, aldus het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), maar de kans is heel klein dat er in de nabije toekomst geen enkele coronapatiënt op een intensive care ligt. "Versoepeling zal leiden tot een verspreiding", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, ook als het virus zich in de zomer minder verspreidt dan in het najaar en de winter. De ic's behandelen 477 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat er in totaal 569 mensen op een intensive care liggen. Dat is ongeveer 60 procent van de gebruikelijke drukte op de intensive cares. Op de verpleegafdelingen worden 365 mensen met corona behandeld, 98 minder dan op zaterdag. De instroom in de ziekenhuizen is al een tijdje stabiel. Elke dag worden vijf tot tien mensen opgenomen in ziekenhuizen en komen één tot drie mensen op een ic terecht. Volgens Kuipers zijn het heropenen van de basisscholen en het hervatten van de contactberoepen, vier weken geleden, niet terug te zien in de cijfers. Ook het drukke Hemelvaartweekeinde heeft geen effect gehad. Het risico is reëel dat vorige week mensen besmet zijn geraakt tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam, herhaalde Kuipers, maar dit is misschien niet terug te zien in de totale aantallen.

Update 15:17 - 'Veel horecazaken houden deuren dicht'

Veel horecazaken houden de deuren gesloten, hoewel ze vanaf 1 juni weer open mochten. Toen werden de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen versoepeld. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) schat in dat 25 tot 30 procent van de zaken vorige week gesloten is gebleven. "Ondanks de vele positieve berichten is de heropening van de eet- en drinkgelegenheden voor veel ondernemers verliesgevend", zegt een woordvoerder van KHN tegen het ANP. De branchevereniging krijgt signalen dat horecaondernemers hun zaak weer sluiten, omdat het met alle restricties niet rendabel is te krijgen.

Update 15:04 - Prinsjesdag mogelijk niet in Ridderzaal maar in kerk

Prinsjesdag vindt dit jaar vanwege het coronavirus misschien niet plaats in de Ridderzaal op het Binnenhof. De locatie is te klein om de genodigden op voldoende afstand van elkaar te houden als de koning de troonrede voorleest. Het bestuur van de Tweede Kamer kijkt of de bijeenkomst eventueel kan plaatsvinden in de Grote Kerk in Den Haag, zei Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib maandag. Maar ook in deze kerk kunnen minder mensen terecht dan gebruikelijk. Een optie is volgens Arib dat er dit keer geen partners of andere gasten van parlementariërs en bewindslieden bij kunnen zijn. Het Kamerbestuur laat snel weten hoe Prinsjesdag kan worden ingericht met de beperkingen zoals die er in september waarschijnlijk nog zullen zijn, aldus Arib.

Update 14:47 - 'Miljoenen levens gered door lockdowns in Europa'

Lockdowns in Europa hebben waarschijnlijk het leven van meer dan 3 miljoen mensen gered, zeggen onderzoekers van Imperial College London maandag. Deze mensen waren zonder de beperkende maatregelen overleden aan het coronavirus. De onderzoekers maakten eerder modellen over het aantal besmettingen en doden gebaseerd op de groei in het aantal besmettingen in het begin van de uitbraak. De geregistreerde sterftecijfers zijn een stuk lager dan was voorspeld. Ook is het aantal nieuwe besmettingen per geïnfecteerd persoon begin mei al onder de 1 gekomen door de lockdowns. "Het is belangrijk dat we meten wat het effect van de maatregelen is geweest, vanwege het ingrijpende effect op de economie en het sociale leven", aldus de onderzoekers in de samenvatting van hun onderzoek.

Update 13:55 - RIVM meldt 3 nieuwe doden door coronavirus, 5 nieuwe ziekenhuisopnames

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 6.016. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 3 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen.

Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na een tijd doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn 5 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.794. Ook die gegevens komen soms wat later binnen.

Er zijn 165 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op Covid-19, waarmee het totaal uitkomt op 47.739.

Update 13:11 - 'Coronacrisis kost honderdduizenden Nederlanders hun baan'

De coronacrisis kost waarschijnlijk honderdduizenden Nederlanders hun baan en zet de economische vooruitgang jaren terug. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB), die voor dit jaar alleen al rekent op de sterkste krimp van de werkgelegenheid sinds de jaren zeventig. Volgens de centrale bank loopt de werkloosheid in 2020 waarschijnlijk op tot 4,6 procent van de beroepsbevolking, en omdat veel bedrijven pas volgend jaar zullen reorganiseren stijgt de werkloosheid dan naar verwachting verder tot 7,3 procent. Dat betekent dat straks zo’n 700.000 mensen geen baan hebben, en wel actief op zoek zijn naar werk. De economische klap die hieraan ten grondslag ligt is fors. DNB raamt voor 2020 een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) in Nederland met 6,4 procent. Dit is een bijna twee keer zo diepe neergang als tijdens de financiële crisis in 2009. Per inwoner valt het bbp daarmee in één klap terug naar het niveau van 2015. Voor volgend jaar wordt weer een beperkt economisch herstel voorzien. De groei voor 2021 wordt geraamd op 2,9 procent en voor 2022 rekent DNB op een plus van 2,4 procent. Maar aan het einde van dat jaar is de omvang van de Nederlandse economie waarschijnlijk nog steeds circa 1 procent kleiner dan eind 2019.

Update 12:54 - Coronabesmettingen onder personeel jeugdgevangenis Spijkenisse

Zeven personeelsleden van jeugdgevangenis De Hartelborgt in Spijkenisse zijn besmet met het coronavirus. Zij blijven thuis in quarantaine, bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van berichtgeving door het AD. Er zijn volgens DJI geen jeugdige delinquenten met symptomen die duiden op een besmetting met het coronavirus. Inmiddels zijn twintig personeelsleden getest op het virus. Bij zes van hen is de uitslag negatief, van de anderen is de uitslag nog niet bekend.

Update 12:41 - Van der Valk stopt na feestje in Tiel met 'huiskamerconcerten'

Hotel Van der Valk in Tiel stopt per direct met een dinerarrangement, waarbij gasten een liveconcert konden bijwonen. Het "huiskamerconcert" liep zaterdagavond uit de hand, waardoor de coronaregels met voeten werden getreden. "We hebben het enthousiasme van onze gasten helaas onderschat", aldus de directie van het Tielse hotel. Ook andere Van der Valk-vestigingen hebben vergelijkbare arrangementen maandag doorgestreept. Volgens Van der Valk hadden zich 91 gasten ingeschreven voor het arrangement. Dat bestond uit een overnachting met diner en een concert van zanger John West. Zo'n feestje is binnen de coronarichtlijnen toegestaan, omdat een hotel meer gasten mag ontvangen dan een gewoon restaurant, zolang iedereen zich maar aan de afstandsregels houdt.

Update - 12:36 - Onderzoek naar ademtest voor opsporing corona

Artsen gaan onderzoeken of het coronavirus kan worden gedetecteerd door een soort blaastest. Het Sint Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis, in Rotterdam en Schiedam, gaat hiervoor zogeheten e-noses uitproberen, apparaten die de uitgeademde lucht analyseren. E-noses worden al gebruikt voor andere medische doeleinden. Zo kunnen de apparaten vaststellen of een patiënt het griepvirus of bepaalde bacteriën bij zich draagt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil nu weten of de e-nose ook geschikt is als hulpmiddel om de diagnose Covid-19 vast te stellen.

Update 12:15 - Zo gingen basisschoolkinderen vandaag weer naar school
Update 10:30 - Aantal besmettingen met coronavirus wereldwijd boven de 7 miljoen

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus is wereldwijd gestegen tot boven de 7 miljoen, meldt de Johns Hopkins Universiteit in het Amerikaanse Baltimore. Ook persbureau AFP meldt dat op basis van een eigen telling. Volgens Johns Hopkins staat het aantal besmettingen op 7.016.794. In een maand tijd is het aantal besmettingen ongeveer verdubbeld. Een week geleden waren er nog 6 miljoen besmettingen gemeld. Door de snelle verspreiding van het virus in landen als India en Brazilië steeg het aantal vastgestelde gevallen met meer dan 100.000 per dag. Het wereldwijde dodental door het virus steeg zondag tot boven 400.000.

Update 09:51 - Kermiswereld voert actie voor heropening

De kermisbranche voert deze week actie om het kabinet en de Tweede Kamer te overtuigen van de noodzaak de attracties zo snel mogelijk weer te laten draaien. Vijftig echtgenotes van kermisexploitanten overhandigen dinsdag op het Binnenhof een open brief ter ondersteuning van een motie van het Kamerlid Wybren van Haga, waarin wordt gevraagd de kermissen eerder dan 1 september open te stellen. De Nederlandse Kermisbond dient daarnaast samen met zusterorganisatie BOVAK deze week een protocol in bij het ministerie van Economische Zaken, waarin beschreven staat hoe de kermissen met inachtneming van de coronamaatregelen weer veilig open kunnen. "Met vereende krachten werken we eraan om de hele bedrijfstak weer aan de gang te krijgen", zegt directeur Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond, spreekbuis namens circa 700 kermisexploitanten, naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Update 03:30 - Basisscholieren krijgen weer allemaal samen les

Voor het eerst in bijna drie maanden komen basisscholieren weer samen met al hun klasgenootjes. De basisscholen gaan maandag weer met volledige klassen aan de slag. De scholen waren op 16 maart dichtgegaan. Kinderen volgden les vanuit huis en hadden af en toe digitaal contact met de leerkracht en de klasgenoten. Basisschoolleerlingen krijgen sinds 11 mei al wel weer de halve schoolweek les op school. Het kabinet wilde de scholen geleidelijk aan heropenen, omdat nog onduidelijk was hoe groot het gevaar was dat kinderen het virus oplopen en elkaar en volwassenen aansteken. Inmiddels lijken die risico's mee te vallen.

Update 01:57 - Uitslag coronatest laat lang op zich wachten

De chaos rond de coronalijn is nog altijd niet ten einde. Doodnerveuze burgers die bellen naar de GGD voor de uitslag van hun test, krijgen nul op rekest, terwijl al lang bekend is of ze wel of niet zijn besmet. Dat schrijft De Telegraaf. Medewerkers die worden gebeld door bezorgde patiënten en de uitslag op hun scherm zien, mogen die niet doorgeven omdat de identiteit van de persoon niet zou kunnen worden vastgesteld. Controlevragen, bij veel bedrijven en organisaties gebruikelijk in die gevallen, wil de GGD niet invoeren. De opdracht is: mensen worden zelf gebeld.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.