Milieu en Gezondheid
9 aug 2021, 07:59
Na een enorme piek in besmettingen gaat het weer de goede kant op met de coronacijfers. Het aantal positieve tests daalt, het R-getal is ruim onder de 1 en ook kleuren de eerste regio's weer oranje. Ondertussen blijven ziekenhuizen wel druk met coronapatiënten. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 2.077, dat is lager dan het weekgemiddelde (2.585)
Op zaterdag 7 augustus testte 12 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 690, dat zijn er 17 meer dan op zondag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 212, dat zijn er 12 meer dan op zondag
Op maandag zijn er 2 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.8671 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 21.344.541 coronavaccins toegediend in Nederland
Het laten afnemen van een coronatest om mee naar het buitenland te reizen zou ook na augustus nog door de overheid moeten worden vergoed. Zo wordt een grote groep mensen die net buiten het hoogseizoen op vakantie gaat niet met flinke extra kosten opgezadeld. Dat zeggen bedrijven en organisaties in de reissector tegen BNR.
De Koninklijke Marechaussee heeft maandag bij de Belgische grens geen boetes hoeven te geven omdat reizigers geen geldig coronabewijs bij zich hadden. Hoewel mensen al vanaf zondag gecontroleerd konden worden op zo'n bewijs, werd dit maandag voor het eerst gedaan. Volgens een woordvoerder zijn vanaf 13.00 uur zo'n 65 auto's steekproefsgewijs aangehouden in Bladel, waar reizigers via de A67 de grens van België met Nederland passeren. Ze werden naar een controlepost vlakbij Eersel begeleid.
Reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, moeten per 8 augustus een coronabewijs kunnen laten zien, oftewel een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatief testbewijs. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Wie tijdens een controle geen coronabewijs bij zich heeft, krijgt een boete van 95 euro.
"Je ziet dat in landen als België en Frankrijk strenge regels gelden, dus de meeste mensen zijn wel voorbereid", aldus de zegsman. Naast Nederlanders zijn veel Belgen en Duitsers gecontroleerd. Volgens de marechaussee is dat toeval.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen is maandag voor de vierde dag op rij gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2077 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, het laagste aantal sinds 5 juli.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu telde zondag 2347 nieuwe positieve tests. Dat cijfer gaf mogelijk wel een vertekend beeld omdat niet alle meldingen konden worden doorgegeven door een technische storing. Het effect daarvan is volgens een woordvoerder van het RIVM echter erg klein.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 18.096 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 2585 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde is nu al tijden aan het afnemen.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is weer iets toegenomen, na de lichte daling een dag eerder. In totaal liggen er nu 690 mensen met corona in de hospitalen, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er zeventien meer dan gisteren.
De coronabezetting in de ziekenhuizen laat al bijna een week een stabiel beeld zien. Op de intensive cares is het wel drukker aan het worden. Daar liggen nu 212 coronapatiënten, twaalf meer dag gisteren. Het is bovendien het hoogste aantal sinds half juni.
ziekenhuizen
Extra coronamaatregelen zijn nu niet nodig. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag tijdens een persmoment. De coronacijfers lieten de afgelopen week een dalende trend zien en dus is een ander beleid volgens hem niet nodig. Het was vooraf al niet de verwachting dat Rutte een verandering in het coronabeleid zou aankondigen.
Voor vrijdag staat namelijk weer een nieuwe coronapersconferentie op de planning. Daarin zullen Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bekendmaken hoe het na de zomer verder zal gaan. Daarvoor is ook nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd. Daar wilde de premier nu niet op vooruitlopen.
In Middelburg heeft een 61-jarige man uit de Zeeuwse plaats vanochtend de priklocatie aangevallen. Hij vernielde een tent met een mes en probeerde deze ook in brand te steken. Een beveiliger zag de man na de vernielingen wegrijden op een fiets. Agenten wisten hem even verderop te arresteren. Hij kwam volgens de politie verward over en zit vast.
Beelden: Provicom
Iedereen die dat wil, kan binnenkort twee gratis zelftesten bestellen. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving hierover door De Telegraaf. "Testen blijft belangrijk want zonder dat je het zelf weet, kun je andere mensen besmetten met het coronavirus, ook als je geen klachten hebt", aldus het departement.
Deze maand krijgen alle Nederlandse huishoudens een brief met een code in de bus, waarmee ze de twee gratis zelftesten kunnen bestellen. De eerste brieven vallen morgen al op de mat. Scholieren en studenten kunnen de gratis zelftesten ook krijgen via hun school, universiteit of andere opleiding.
Vorig jaar liep direct na de zomervakantie het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames snel op. Het kabinet hoopt dat dit najaar te voorkomen, onder meer met de gratis verstrekking van de zelftesten. Mensen die meer dan twee zelftesten nodig hebben, kunnen deze kopen bij de supermarkt, drogist en apotheek.
De NS heeft in 2020 op werkdagen ruim 55 procent minder personen vervoerd ten opzichte van het jaar ervoor. De impact van de coronacrisis op de reizigersaantallen was enorm, stelt het vervoersbedrijf. Op een gemiddelde werkdag waren er vorig jaar ongeveer 591.000 reizen. In 2019 ging het nog om 1,35 miljoen reizen per werkdag.
Vooral in de spits nam het aantal reizigers af, onder andere door het strenge advies om thuis te werken. "In periodes met een strenge lockdown bleven treinen met een aangepaste dienstregeling rijden, maar waren de reizigersaantallen minder dan 15 procent van het niveau van 2019."
Station Schiphol Airport liet vorig jaar de sterkste daling zien (70 procent minder). Dat heeft te maken met het vliegverkeer ook fors afnam door de coronacrisis. Na Schiphol volgen Tilburg Universiteit (66 procent minder) en Amsterdam Bijlmer Arena (65 procent minder). Het grootste station bleef Utrecht Centraal met ruim 87.000 in- en uitstappers op werkdagen.
Zandvoort NS
Kunnen we verdere versoepelingen verwachten? Vandaag komt een een aantal ministers bij elkaar om het over het coronabeleid te hebben. Grote aankondigingen of wijzigingen worden er nog niet verwacht. Vrijdag staat namelijk een persconferentie gepland waarin wel veel bekend zal worden gemaakt. Wel wordt er weer een tussentijdse update gegeven.
Voor de nieuwe coronapersconferentie zal het kabinet alle maatregelen tegen het licht houden. Vrijdag moet dan duidelijk worden wat er na de zomer allemaal mogelijk is, bijvoorbeeld op de middelbare scholen en in het hoger onderwijs. Ook is er de vraag of cafés en clubs 's nachts de deuren weer mogen openen.
Het kabinet praat deze week ook over de basismaatregelen, zoals de anderhalve meterregel in het algemeen.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.