Milieu en Gezondheid
10 juni 2021, 06:20
Het is eindelijk zover. Nederland is sinds afgelopen weekend na een half jaar deels uit de lockdown. Zo mogen we weer uit eten, een filmpje pakken, naar het museum of stomen in de sauna. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 1.607, dat zijn er 184 minder dan op woensdag
Op dinsdag 8 juni testte 5 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 783, dat zijn er 51 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 297, dat zijn er 7 minder dan op woensdag
Op donderdag zijn 5 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.705 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 11.395.454 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Het Veiligheidsberaad van burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio wil dat gemeenten en organisatoren van evenementen zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over de voorwaarden om iets te mogen organiseren. Volgens het beraad is het vanuit het gezondheidsoogpunt goed nieuws dat het zo goed gaat met de besmettingen dat er deze zomer weer evenementen mogelijk zijn. Maar de openbare orde en de veiligheid moeten wel goed geregeld zijn, aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.
Het Veiligheidsberaad en justitieminister Ferd Grapperhaus overlegden donderdagavond digitaal over het besluit dat het kabinet naar verwachting vrijdag gaat nemen over evenementen. Het beraad wil dat de voorwaarden voor evenementen zo snel mogelijk na het besluit van vrijdag worden uitgewerkt, zodat iedereen op tijd weet waar hij aan toe is.
Het beraad heeft ook benadrukt dat er rekening gehouden moet worden met de belastbaarheid van politie, ambulance, GGD en veiligheidsregio's. De hulpdiensten hebben tijdens de coronacrisis "enorm veel uren" gewerkt en zij verdienen enige rust in de komende maanden, stelt Bruls.
Wie in 1990 geboren is kan donderdagavond al een afspraak maken voor een vaccinatie tegen corona. "Een mooie verrassing", noemt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het in een tweet. "Vanavond kun je al je prikafspraak maken. Rond 20:30 uur staat de website open. Dus #PlanDePrik online en deel het met anderen."
Duizenden patiënten uit kwetsbare groepen die in ziekenhuizen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, kunnen geen stempel in hun gele vaccinatieboekje krijgen. Onder meer het Erasmus MC en het UMC Utrecht zien het niet zitten om deze patiënten in de komende weken nogmaals te ontvangen. "Het gaat bij ons om tegen de tienduizend mensen", legt een woordvoerster van het Erasmus MC uit. "Je moet er niet aan denken dat zo'n grote groep ineens over de vloer komt." Het ziekenhuis geeft eigen medewerkers die er zijn gevaccineerd wel een stempel als ze daar om vragen.
Er zijn ook ziekenhuizen die wel ruimte maken om patiënten uit de groep met een hoog risico die ze geprikt hebben van een stempel te voorzien. Het Radboudumc in Nijmegen bijvoorbeeld. Daar kunnen patiënten van komende maandag tot en met 4 juli terecht met hun gele boekje. Ze moeten dan wel de registratiekaart laten zien die ze bij de vaccinatie kregen.
Medewerkers van GGD'en hebben op meerdere plaatsen te maken gekregen met dreigementen en scheldpartijen van mensen die een stempel eisen in hun gele vaccinatieboekje. "Ongekend dat dit gebeurt", zegt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland. "Gedraag je alsjeblieft. Onze medewerkers werken zich met bloed, zweet en tranen uit de naad. En we doen wat we kunnen."
Sinds begin deze week kunnen mensen die eerder door de GGD zijn gevaccineerd tegen het coronavirus daar alsnog een aantekening, stempel of sticker van krijgen in het gele boekje. Dat heeft voor coronavaccinaties weliswaar geen officiële status, maar het is in de praktijk goed genoeg om zonder recente coronatest diverse landen binnen te komen, waaronder Duitsland.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 1607 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat betekent dat het aantal positieve tests verder daalt. In de afgelopen week zijn 12.407 mensen positief getest, gemiddeld 1772 per dag. Dat is het laagste peil sinds september.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg minder meldingen dan op woensdag, terwijl het aantal positieve tests doorgaans juist iets oploopt gedurende de week. Vorige week donderdag meldde het RIVM bijna 2800 positieve tests, de week ervoor bijna 3400 en nog een week eerder meer dan 4600.
Rotterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de Maasstad kregen 81 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Den Haag heeft 71 bevestigde besmettingen en in Amsterdam werden 63 mensen positief getest. Daarna volgen Enschede (28), Amersfoort (26), Nijmegen en Den Bosch (elk 22) en Utrecht (21). In 63 gemeenten testte helemaal niemand positief. Daaronder zijn Vlissingen en Heerenveen. Verder waren er 63 gemeenten waar maar één nieuw geval aan het licht kwam, waaronder Sittard-Geleen.
Het aantal sterfgevallen steeg met vijf. Het gaat om inwoners van Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Diemen, Castricum en Tholen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd.
De Amerikaanse fabrikant Moderna wil dat zijn coronavaccin ook kan worden toegediend aan tieners van 12 tot 17 jaar. Het concern heeft de Amerikaanse waakhond FDA gevraagd dat mogelijk te maken voor "gebruik in noodgevallen", dus via een snellere procedure.
Het nieuws komt kort nadat de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC ouders dringend heeft geadviseerd hun tieners te laten inenten tegen corona. Er is een forse toename van het aantal jongeren dat met verontrustende Covid-19-verschijnselen in het ziekenhuis belandt.
Jongeren tussen de 12 en 17 jaar worden in de Verenigde Staten al ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Volgens recente cijfers zijn ruim 2,2 miljoen 16- en 17-jarigen volledig ingeënt. In de categorie 12-15 jaar hebben ruim 3 miljoen tieners een eerste prik gehad.
Eerder diende Moderna al bij onder meer de Europese toezichthouder EMA een aanvraag in voor toelating bij tieners.
De corona-afdelingen van ziekenhuizen worden leger en leger. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is donderdag gedaald tot onder de 500 en de intensive cares behandelen nu minder dan 300 coronapatiënten. Daarmee kwam het totale aantal patiënten uit onder de 800, voor het eerst sinds begin oktober.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de achttiende dag op rij. Intensivisten en verpleegkundigen hebben nu nog 297 patiënten onder hun hoede, zeven minder dan op woensdag. Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen daalde met 44 naar 486. In totaal liggen er dus 783 mensen in het ziekenhuis vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. In de afgelopen 24 uur zijn 51 bedden vrijgekomen.
De Europese Unie bedankt voor de koop van 100 miljoen Janssen-vaccins, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters. Nog eens 100 miljoen doses zouden mogelijk wel worden aangekocht, maar vervolgens aan armere delen van de wereld worden geschonken.
De EU heeft met fabrikant Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Janssen dat het vaccin ontwikkelde, afgesproken dat het 200 miljoen doses sowieso levert. Brussel kreeg een optie op nog eens 200 miljoen. Maar de hoge verwachtingen van het vaccin zijn wat bekoeld. Net als bij het AstraZeneca-vaccin bleek er een, weliswaar minieme, kans op een gevaarlijke bijwerking. En de aanvoer verloopt moeizaam door onder meer een vergissing in een Amerikaanse fabriek.
De EU maakt daarom volgens de bronnen van Reuters geen gebruik van de optie, die zij nog tot eind juni kan lichten. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is er nog geen besluit gevallen en overleggen de EU-landen er nog over. Als de EU afziet van de aanspraak, zou dat volgens hem ook niet betekenen dat de unie niet meer met Janssen in zee gaat.
Miljoenen Janssen-vaccins worden nog vastgehouden omdat ze mogelijk vervuild zijn geraakt in een Amerikaanse fabriek. De verzending is geblokkeerd in afwachting van onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder, maar dat laat op zich wachten.
De mondkapjesplicht blijft in Nederland voorlopig onverminderd van kracht. Pas als de effecten van de vaccinaties en recente versoepelingen duidelijker zijn, overweegt de overheid om deze maatregel te schrappen. "Er zijn nu nog te veel onzekerheden", liet een landsadvocaat donderdagochtend weten tijdens een kort geding in de rechtbank in Den Haag.
De spoedprocedure was aangespannen door de Stichting Bewust Nederland. De organisatie eiste een verbod op de mondkapjesverplichting.
De advocaat van Bewust Nederland betoogde bij de voorzieningenrechter dat met de draagplicht "grondrechten van burgers worden geschonden". "Mensen snappen de maatregel niet. Juist dan zou wetenschappelijk onderzoek helderheid moeten bieden, maar dat onderzoek is er niet", aldus de raadsman.
Hij vergeleek de mondkapjesplicht met "een klamboe van kippengaas tegen muggen". "Het werkt niet, het gaat er doorheen." Volgens de stichting zouden mensen door deze "schijnveiligheid" belangrijker maatregelen als de verplichte 1,5 meter afstand negeren, wat volgens hem veel gevaarlijker is.
Alle Nederlanders die geboren zijn in 1989 kunnen vanaf donderdag online een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge donderdagochtend bekend via Twitter.
"Op naar de jaren '90!", schrijft De Jonge in zijn tweet. "Rond 11:30 uur kunnen mensen uit 1989 hun vaccinatie-afspraak maken. Dus #PlanDePrik en vertel het anderen." De groep mensen uit bouwjaar 1988 kunnen hun prik inplannen via coronavaccinatie-afspraak.nl. Deze mensen zijn 32 of 31 jaar oud en krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is begonnen met een campagne om bedrijven te werven die mensen moeten testen die deze zomer naar het buitenland op reis willen. Vanaf maandag kunnen geïnteresseerde bedrijven zich aanmelden op www.testenvoorvertrek.nl. De deadline ligt een week later op 21 juni.
Het kabinet wil mensen die nog niet de kans hebben gehad volledig ingeënt te zijn in juli en augustus een gratis test aanbieden. De Kamer drong daar al langer op aan, maar coronaminister Hugo de Jonge toonde zich in eerste instantie niet enthousiast. Toen duidelijk werd dat Europese landen waarschijnlijk reizigers pas willen toelaten als ze volledig gevaccineerd zijn, ging hij overstag.
Het ministerie stelt een aantal voorwaarden: zo moeten geïnteresseerden zowel PCR- als antigeentesten kunnen uitvoeren. Ze moeten hier ten minste zes maanden ervaring mee hebben, en in die periode minstens 5.000 testen hebben uitgevoerd. Daarnaast moeten ze over de relevante vergunningen en verzekeringen beschikken.
Op vrijdag 25 juni worden de deelnemers bekendgemaakt. In de dagen daarna moeten de bedrijven aangesloten worden op de CoronaCheck-app van de overheid, zodat een negatieve test daarin kan worden opgeslagen.
De overheid kijkt nog of de GGD'en een deel van deze testen voor hun rekening kunnen nemen.
Het werk voor de 160 militairen van de marine, landmacht en luchtmacht die maandenlang op de speciale Covid-afdelingen van het UMC Utrecht werkten, zit erop. Donderdag is hun laatste werkdag in het academische ziekenhuis.
Sinds vorig jaar oktober werkten de groene artsen en verpleegkundigen samen met hun witte collega's in het academische ziekenhuis. Andere militairen hielpen onder meer met ondersteunende taken zoals het klaarzetten en opruimen van medische apparatuur. Zo konden de verpleegkundigen en artsen zich helemaal richten op de zorg voor de patiënten.
De unieke civiel-militaire samenwerking stopt sneller dan verwacht. Dat komt door de flinke daling van het aantal coronapatiënten dat moet worden opgenomen. Het academische ziekenhuis kon daarom de nood-ic in het calamiteitenhospitaal en een tweede verpleegafdeling voor Covid-19-patiënten al sluiten. De inzet van militairen in het UMCU wordt officieel per 1 juli beëindigd.
"Het ministerie van Defensie ondersteunt het UMC Utrecht sinds het begin van de pandemie met de inzet van geneeskundige specialisten en ondersteunend personeel. Tijdens de tweede golf zijn militairen centraal ingezet in Utrecht om de impact van de inzet te vergroten. Covid-19-patiënten voor wie geen plek was in ziekenhuizen in de eigen regio, werden opgevangen in het UMC Utrecht", laat een woordvoerster van het ziekenhuis weten. Utrecht was logisch om de centrale ligging in Nederland.
Ook op andere plekken in het land hielp Defensie bij de bestrijding van het virus. Zo werd ze onder meer ingezet bij de GGD Amsterdam en GGD Nederland in Utrecht, bij het Landelijke Coördinatieteam Diagnostische Keten in Utrecht en bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in Zeist.
Justitieminister Ferd Grapperhaus praat donderdagavond met het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. De bewindsman wil tijdens dit digitale overleg van de burgemeesters weten hoe ze denken over de coronaregels voor evenementen die in de zomer waarschijnlijk weer mogelijk worden.
Het kabinet wil vóór vrijdag van de burgemeesters weten wat hun aandachtspunten zijn op het gebied van handhaving en vergunningverlening. Gekeken wordt onder meer naar de resultaten van de Fieldlabs, het toegangstesten, het vaccinatiebewijs en andere regels. Ook praten Grapperhaus en de burgemeesters over maximale aantallen bezoekers van evenementen.
Volgens ingewijden komt het kabinet vrijdag met een besluit over de nieuwe coronaregels voor evenementen, omdat organisatoren op tijd de vergunningen moeten hebben geregeld.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.