Milieu en Gezondheid
11 mrt 2021, 06:20
Nederland blijft nog zeker tot het einde van deze maand in de huidige lockdown, inclusief avondklok. Toch gloort er volgens het kabinet hoop en zijn er misschien nieuwe versoepelingen mogelijk rond Pasen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 5380, dat zijn er 75 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 1925, dat zijn er 12 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 572, dat zijn er 12 meer dan op woensdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op donderdag: 50, er zijn tot nu toe 15.098 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.740.095 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Tijdens de Fieldlab-voetbalwedstrijd tussen Almere City FC en Cambuur Leeuwarden op zondag 28 februari, hebben geen coronabesmettingen plaatsgevonden. Het was het tweede duel dit jaar waarbij publiek werd toegelaten. Dat gebeurde in het kader van de zogenoemde Fieldlab-experimenten, waarbij wordt onderzocht hoe dit in tijden van corona zo veilig mogelijk kan.
Bij de tweede test, vijf dagen na de wedstrijd, kwam 82 procent van de bezoekers opdagen. Daaruit kwam één positief testresultaat, maar uit bron- en contactonderzoek is gebleken dat deze besmetting niet tijdens de wedstrijd maar in de privé-omgeving na de wedstrijd heeft plaatsgevonden, aldus Fieldlab.
De ruim driehonderd officiële Nederlandse Oranjeverenigingen gaan op Koningsdag, 27 april, op kleine schaal activiteiten aanbieden aan vooral jongeren en ouderen. Het gaat om initiatieven die coronaproof kunnen plaatsvinden, zoals een beperkt buitenspeelprogramma voor kinderen of het aanbieden van oranjetompoezen aan ouderen in verzorgingshuizen.
Dat heeft de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) laten weten. De plannen voor het aangepaste programma worden donderdagavond onder de leden verspreid. Het draaiboek is besproken met het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeester van de 25 veiligheidsregio's zitten. Het is de bedoeling dat ook de Koningsspelen op 23 april in een beperkte, coronaproof vorm doorgaan dit jaar.
"Er komen geen grootschalige evenementen, daar zal ook geen burgemeester toestemming voor geven", zegt een woordvoerder van de KBOV. "Maar vooral deze twee groepen, die het het afgelopen jaar zwaar hebben gehad, willen we toch de mogelijkheid bieden vooral buiten iets aan Koningsdag te doen."
HAARLEM (ANP) - IKEA stelt vanaf dinsdag zijn woonwarenhuizen open voor winkelen op afspraak. Dat heeft het Zweedse concern besloten na de door de overheid aangekondigde versoepelingen voor grote winkelketens. Eerder koos IKEA er nog voor om voorlopig dicht te blijven.
De nieuwe openstelling is vooral bedoeld voor mensen die bij IKEA bijvoorbeeld keukens willen laten inrichten. Ook kunnen klanten zo bijvoorbeeld een bank uitproberen of een keukenkastje in het echt bekijken. Producten retourneren is nog niet mogelijk. De tijdslots duren 45 minuten en winkelen is enkel toegestaan met één persoon.
Militairen worden voorlopig niet verplicht gevaccineerd. Alleen personeel dat op missie naar het buitenland gaat, kan tot vaccinatie verplicht worden "wanneer niet-ingeënt zijn een verhoogd risico oplevert voor de inzetbaarheid van de krijgsmacht", aldus het ministerie van Defensie.
Defensie kan op basis van de Wet Immunisatie Militairen (WIM) leden van de krijgsmacht onder bepaalde omstandigheden verplichten tot een vaccinatie. De minister moet dan wel vooraf advies vragen aan een speciale commissie van deskundigen.
Dat is ook gebeurd in het kader van de coronavaccinatie. De commissie adviseert nu dat vaccinatie voorlopig op vrijwillige basis moet gebeuren. Dat houdt verband met het feit dat er nog de nodige onzekerheid is over de werkzaamheid en beschikbaarheid van de vaccins.
Het coronavaccin van het Leidse Janssen mag in de Europese Unie verkocht en toegediend worden. De Europese Commissie laat het vaccin toe na positief advies van toezichthouder EMA, meldt voorzitter Ursula von der Leyen op Twitter.
Het 'Nederlandse' vaccin is het vierde dat in de strijd tegen het coronavirus in de EU gebruikt mag worden. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) concludeerde donderdagmiddag dat het veilig is en goed werkt, en de commissie volgt het oordeel van de toezichthouder steevast. Eerder gebeurde dat al met de vaccins van de Amerikaans-Duitse combinatie Pfizer/BioNTech, het Amerikaanse Moderna en het Brits-Zweedse AstraZeneca.
Nederland zou kunnen rekenen op 11,3 miljoen doses van het Janssen-vaccin, waarvan 3 miljoen nog voor de zomer.
Nederland gaat door met vaccineren met het middel van farmaceut AstraZeneca. Dat heeft minister Hugo de Jonge donderdagmiddag gezegd. Enkele andere Europese landen stopten deze week uit voorzorg, nadat er bij enkele gevaccineerden bloedproppen waren geconstateerd.
Volgens het Europees geneesmiddelenbureau EMA zijn er geen aanwijzingen dat de bloedproppen zijn veroorzaakt door het coronavaccin. Ook is het aantal gevallen dat voorkomt onder gevaccineerde mensen niet hoger dan onder de gehele bevolking, aldus de toezichthouder.
De Fietselfstedentocht krijgt dit jaar een andere vorm. Door aanhoudende coronamaatregelen vindt de organisatie het te onzeker om een reguliere tocht uit te schrijven. Als alternatief mogen de 15.000 toerfietsers komende zomer op eigen gelegenheid langs de elf Friese steden fietsen.
"Na het afgelasten van de editie van vorig jaar was het voor het bestuur geen optie om in 2021 opnieuw een streep door de tocht te zetten. Het verlangen van de deelnemers om dit jaar weer te fietsen is daarvoor simpelweg te groot", stelt de organisatie. De Fietselfstedentocht wordt jaarlijks georganiseerd. Iedere pinkstermaandag vertrekken 15.000 fietsers vroeg in de ochtend vanuit Bolsward om daar na 235 kilometer fietsen 's middags of 's avonds ook weer te finishen. Voor de 84e editie kiest de organisatie niet voor een reguliere tocht, maar voor een alternatieve versie.
Landen hoeven niet te stoppen met het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat adviseert de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). "De veiligheidscommissie van het EMA vindt dat de voordelen nog steeds groter zijn dan de risico's en dat het toedienen van het vaccin kan doorgaan terwijl het onderzoek naar gevallen van trombose en embolie loopt", laat de in Amsterdam gevestigde organisatie weten.
Meerdere landen, waaronder Denemarken en Oostenrijk, waren tijdelijk gestopt met het toedienen van AstraZeneca-doses. Meerdere mensen hadden trombose en embolie gekregen na vaccinatie, en zeker één persoon is daaraan overleden, maar volgens het EMA is er geen aanwijzing dat dit door het vaccin komt.
Huisartsen hebben vorige week weer bijna net zoveel patiënten naar medisch specialisten verwezen als in 'normale' tijden zonder coronapandemie. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) becijfert dat 121.000 mensen naar een specialist zijn doorverwezen, 97 procent van het aantal dat zonder de virusuitbraak te verwachten zou zijn. Dit percentage lag vorige week op 86 procent en daarvoor nog lager. Sinds de corona-uitbraak zijn in Nederland ruim 1,4 miljoen minder verwijzingen uitgeschreven.
Nog altijd hebben ziekenhuizen het erg druk met de behandeling van mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Slechts 8 procent van de ziekenhuizen in het land zegt op dit moment alle zogeheten planbare zorg te kunnen leveren, 83 procent kan dit gedeeltelijk. Het gaat dan om behandelingen die zonder gezondheidsschade uitgesteld kunnen worden, zoals staar- en knieoperaties.
Het Nederlandse coronavaccin van Janssen blijkt goed te werken bij ouderen. De effectiviteit bij mensen van 65 jaar en ouder ligt rond de 80 procent. "Daarom is het middel geschikt om te gebruiken bij ouderen", zegt klinisch beoordelaar Ingrid Schellens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag. Bij de totale groep zit de werkzaamheid rond de 67 procent.
Het vaccin voorkomt ernstige Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. "De ziekte verloopt milder en het aantal ziekenhuisopnames is klein", aldus Schellens. Het vaccin is volgens haar een "belangrijke aanvulling" op de drie al bestaande vaccins, namelijk Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Het Janssenvaccin lijkt het meest op dat van AstraZeneca. Ook Janssen is gebaseerd op een onschuldig verkoudheidsvirus. Eén vaccinatie volstaat.
Het middel blijkt ook te werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant, omdat een deel van het onderzoek onder proefpersonen plaatsvond in dat land, waar de mutatie toen al circuleerde.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 5380 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er aanzienlijk meer dan een week geleden, toen er 4109 positieve tests werden geturfd. Ook vergeleken met woensdag (5305) is er sprake van een stijging.
In de afgelopen week zijn er gemiddeld 4775 positieve tests per dag gemeld bij het RIVM. Dat gemiddelde stijgt nu voor de vierde dag op rij.
Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 50. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Woensdag werden 31 overlijdens geregistreerd.
Ook het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gestegen. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1925, dat zijn er 12 meer dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Nu het Nederlandse coronavaccin van Janssen een positief oordeel heeft gekregen, is het een kwestie van tijd voor het middel wordt toegelaten door de Europese Commissie. Na dat groene licht beschikt Europa over vier vaccins tegen het coronavirus. Maar daar blijft het niet bij, er zijn meer middelen op komst.
Drie vaccins waren al goedgekeurd. Zij zijn ook al toegediend. Het gaat om de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.
Europa heeft ook vier coronavaccins besteld die nog in ontwikkeling zijn. Die worden gemaakt door het Duitse CureVac, het Franse Sanofi, het Amerikaanse Novavax en het Franse Valneva. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kijkt al mee met de onderzoeken van CureVac en Novavax, zodat de vaccins sneller beoordeeld kunnen worden.
De gekochte vaccins worden verdeeld over de lidstaten van de Europese Unie. Dat gebeurt op basis van het aantal inwoners. Nederland krijgt 3,89 procent van de bestelde doses. Voor het einde van dit jaar moet Nederland ruim 73 miljoen doses hebben ontvangen, ruim genoeg om iedere inwoner te vaccineren.
Ook andere vaccinontwikkelaars proberen in Europa een voet tussen de deur te krijgen. Zo kijkt het EMA alvast naar het Russische vaccin Spoetnik V. Dat vaccin is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Gamaleya uit Moskou. Dat werkt bij de aanvraag samen met een bedrijf uit Duitsland en wil het vaccin produceren in Italië. Hongarije en Slowakije hebben, buiten de Europese Unie om, al doses van het vaccin besteld. Ook Kroatië zou dat willen doen. Ook Chinese bedrijven als Sinopharm en Sinovac hopen op toelating in Europa.
Het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden krijgt een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), de organisatie die toezicht houdt op vaccins in Europa. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat voor Nederland deel uitmaakt van het EMA, laat dat weten.
Het positieve oordeel is de laatste stap voor goedkeuring. Het is nu aan de Europese Commissie om te besluiten of het middel op de markt mag worden gebracht. Bij de eerdere vaccins nam Brussel dat besluit binnen een paar uur.
Het protest in zes steden van de kermisbranche voor verbetering van hun benarde positie is donderdagochtend "publieksvriendelijk" en "vredelievend" verlopen. Kermisexploitanten zeggen hardere demonstraties echter niet uit te sluiten, mocht er op korte termijn geen verbetering in de situatie komen.
In Amsterdam, Breda, Den Haag, Groningen, Deventer en Weert overhandigden kermisexploitanten en hun gezinnen symbolisch hun lege agenda's en portemonnees aan wethouders en politici. Dat deden ze onder stormachtige omstandigheden op de kermispleinen. "We hebben ons publieksvriendelijk op de Dam gepresenteerd en de gemeente verzocht om hulp", zegt Karin Blokker over het protest in Amsterdam. Namens de gemeenteraad waren Marianne Poot en Claire Martens van de VVD aanwezig. "Zij hebben niet gereageerd op ons verzoek. Dat was niet helemaal wat we ervan verwacht hadden."
In Groningen stond wethouder Glimina Chakor van GroenLinks de kermishouders te woord. Dat was volgens botsauto-exploitant Martin Speelman een goed gesprek. "Ze reageerde heel positief op onze punten. Het was een vredelievende demonstratie." Hij hoopt dat er spoedig meer uitzicht is voor hem en zijn collega's.
Beide exploitanten zeggen hardere demonstraties serieus in overweging te nemen, mocht er niets veranderen. "Onze branche zit in het verdomhoekje", aldus Blokker. "We hebben nu op een nette manier om aandacht gevraagd. Maar dat houdt een keer op."
Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland maar één melding van een mogelijke trombose over het vaccin AstraZeneca ontvangen. "Het gaat om een verdenking van een trombose, zonder ernstige gevolgen", zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.
Zij ziet geen reden om te stoppen met het coronavaccin. "We zien niets bijzonders, maar we zijn er natuurlijk wel extra alert op", aldus Kant.
Denemarken maakte donderdag bekend voorlopig te stoppen met het vaccineren van mensen met AstraZeneca. Reden is dat daar herhaaldelijk melding is gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel.
Een megapriktent van de GGD Gelderland-Zuid in Malden bij Nijmegen is op de dag van de opening alweer gesloten. Reden is dat de GGD de veiligheid van medewerkers en mensen die een vaccinatie komen halen niet kan garanderen vanwege de harde wind. Er worden nieuwe prikafspraken gemaakt. Medewerkers van de GGD vangen bij de tent bezoekers op die tevergeefs naar Malden zijn gereden.
De vaccinatielocatie heeft een oppervlakte van 2000 vierkante meter en telt acht priklijnen. Donderdag zouden de eerste prikken worden gezet bij personeel uit de wijkverpleging en de thuiszorg. Tot en met zondag liggen er 350 vaccinaties klaar.
Aan demonstraties in Den Haag mogen niet meer dan tweehonderd mensen meedoen. De organisatie van zo'n demonstratie moet bovendien een gedegen plan kunnen overleggen waaruit blijkt dat alles is gedaan om verspreiding van corona te voorkomen. Dat heeft de Haagse burgemeester Jan van Zanen donderdag aan de gemeenteraad laten weten.
Groeperingen die op het laatste moment een betoging aanmelden bij de gemeente kunnen wat Van Zanen betreft alleen terecht op het Malieveld en het nabijgelegen park Koekamp. Demonstratieve tochten, bijvoorbeeld door het stadscentrum, zijn vanwege de strenge coronamaatregelen ook verboden.
"Den Haag heeft een ruimhartig demonstratiebeleid, dat is gericht op mogelijk maken en niet op beperken", aldus de gemeente donderdag. "Tegelijkertijd bevinden we ons in een uitzonderlijke situatie. Ruim een jaar proberen we de verspreiding van het coronavirus in te perken. Daarvoor worden deze verregaande maatregelen genomen."
Voor zondag staan op het Malieveld en de Koekamp twee betogingen gepland van mensen die samen demonstratief koffie willen gaan drinken. Op dit soort demonstraties komen vaak veel meer dan tweehonderd mensen af.
Urkers kunnen zich vanaf volgende week donderdag weer in hun eigen gemeente laten testen op corona. Op die dag gaat de nieuwe corona-teststraat van de GGD open in sporthal De Vlechttuinen. De teststraat in de sporthal vervangt de testlocatie in een tent, die op 23 januari in brand werd gestoken tijdens avondklokrellen.
De politie heeft voor de brandstichting in de teststraat drie verdachten uit Urk en Emmeloord opgepakt. Het onderzoek is nog niet afgerond.
Veel inwoners van Urk waren geschokt over het vernielen van de GGD-locatie in het havengebied. Jongeren startten een crowdfundingsactie, waarmee ze 10.000 euro inzamelden voor de inrichting van een nieuwe teststraat. Volgens wethouder Freek Brouwer van Urk blijkt daaruit dat "ook de jeugd erg ontstemd was over de ongeregeldheden."
Urkers kunnen op dinsdag, donderdag en zaterdag op afspraak een coronatest doen.
De testlocatie in de Zuid-Hollandse gemeente Nissewaard is dicht vanwege de storm. "Vanwege de harde wind is testlocatie Nissewaard uit veiligheidsoverwegingen vandaag en morgen gesloten", aldus de GGD Rotterdam-Rijnmond.
Afspraken worden zoveel mogelijk verzet. Testlocaties Ahoy en Middelharnis staan klaar om afspraken daarheen te kunnen verplaatsen.
Eerder werd al bekend dat twee vaccinatielocaties in het noorden van Noord-Holland donderdag dicht blijven. De maatregel geldt voor de prikstraten in Alkmaar en Middenmeer. Daar staan tenten waarin mensen gevaccineerd worden.
In Zeeland is de teststraat in Vlissingen donderdag uit voorzorg dicht. Mensen die een afspraak hadden, kunnen zich in Goes laten testen. De storm trekt donderdag over Nederland. Het KNMI verwacht windstoten tot 110 kilometer per uur en heeft daarom code geel ingesteld.
Een delegatie van fitnessondernemers, instructeurs en clubleden overhandigt vrijdagochtend in Den Haag een brandbrief aan minister Van Ark (Sport) en aan staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken). Ze eisen een snelle heropening van de sportscholen.
De actie is een initiatief vanuit de hele fitnessbranche en wordt gedragen door organisaties als NL Actief en de VES (Vereniging Exclusieve Sportcentra). Ook oud-topsporter Erben Wennemars is bij de overhandiging.
Sportscholen zijn al meer dan zeven maanden (gedeeltelijk) op slot. Sinds de tweede lockdown zitten drie miljoen leden stil. De branche ziet dat steeds meer leden afhaken (en vreest dat sommigen nooit meer terugkomen). De meeste fitnessclubs zijn technisch failliet. Ontslagen, sluitingen en faillissementen zijn niet meer te ontlopen, stelt de sector.
Han de Hair, voorzitter Vereniging van Exclusieve Sportcentra: "Het is frustrerend dat 4000 sport- en fitnessondernemers in Nederland hun vak niet mogen uitoefenen in een tijd dat het juist zo hard nodig is om met weerstand en vitaliteit bezig te zijn. Het is niet uit te leggen dat fastfoodketens, slijterijen en snoepzaken door het kabinet als essentieel worden gezien, maar de professionals op gebied van leefstijl en preventie niet."
Ronald Wouters, algemeen directeur NL Actief: "De actie is een uiterste poging om politiek Den Haag wakker te schudden over het belang van opening. De fitnessbranche is een deel van de oplossing, niet het probleem. Daarom strijden we voor erkenning dat de overheid ons ook als essentieel ziet. Een petitie hiertoe leverde deze week al binnen recordtijd meer dan 51.000 handtekeningen op."
Webwinkel bol.com verkocht in het coronajaar 2020 met name meer spullen voor thuiswerken en thuissporten en schoonmaak in verband met de virusuitbraak. Daar stond tegenover dat de verkoop van reisartikelen juist afnam omdat vanwege de pandemie veel minder vakanties werden geboekt naar het buitenland.
Uit een onderzoek naar het aankoopgedrag komt naar voren dat vorig jaar fors meer webcams, headsets en yogamatjes werden verkocht dan een jaar eerder. Daarnaast werden er bijvoorbeeld flink meer huishoudhandschoenen en verf voor klusjes in en rond het huis verkocht. Om de kinderen te vermaken in coronatijd kochten mensen meer speelgoed, evenals stickers en stoepkrijt.
In de categorie persoonlijke verzorging was volgens bol.com een wisselend beeld te zien. Zo werden minder make-upartikelen verkocht, maar steeg de verkoop van bijvoorbeeld kappersscharen en nagelvijlen, omdat mensen thuis meer aan zelfverzorging deden.
Door de reisbeperkingen tegen het coronavirus verkocht de webwinkel minder reisstekkers en bagagekoffers en ook minder snorkelmaskers. Hier waren volgens bol.com dan ook de grootste dalingen te zien.
Het dochteronderdeel van supermarktconcern Ahold Delhaize zei verder dat het aankoopmoment meer is verschoven naar de vrijdagavond en het weekend omdat mensen vaker thuiszitten. Ook deden zij hun aankopen meer verspreid over de dag, waar klanten voor corona hun bestellingen vooral na 17.00 uur deden.
Bijna de helft van de basisscholen (43 procent) heeft afgelopen week ten minste één klas naar huis moeten sturen wegens een coronabesmetting. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 800 basisschooldirecteuren, waar de Volkskrant over schrijft
Het testen van leerlingen en het doorgeven van de testuitslagen loopt ondertussen vertraging op, omdat kinderen vaak geen DigiD hebben.
Toch is bijna 90 procent van de basisschooldirecteuren tevreden over de heropening van hun school, nu een maand geleden. Al blijken niet alle maatregelen even werkbaar. Met name afstand houden tussen leerkrachten en leerlingen en het werken in kleine, vaste groepjes ('bubbels') is volgens schooldirecteuren bijna ondoenlijk. Het weren van ouders uit school en kinderen met verkoudheidsklachten thuis laten blijven gaat wel goed.
Een aanzienlijke groep Nederlandse artsen vindt dat de overheid tijdens de coronacrisis "te veel nadruk legt op de zorg en te weinig op andere maatschappelijke gebieden, zoals economie en onderwijs". Met die stelling is ruim vier op de tien van de ondervraagden (44 procent) het eens in een peiling van vakblad Medisch Contact. Een net iets grotere groep (47 procent) is het ermee oneens. Aan de enquête deden 6809 artsen, voormalige artsen en geneeskundestudenten mee.
De jongste respondenten vinden het vaakst dat te veel nadruk op de zorg ligt, oudere artsen zijn daar vaker tevreden over. Dat artsen verdeeld zijn over de nadruk op de zorg, wil niet zeggen dat ze vinden dat het kabinet de coronacrisis slecht aanpakt. De grote meerderheid (81 procent) kan zich vinden in deze stelling over het kabinetsbeleid: "Niet alles gaat goed, maar ik bewonder hoe ze deze crisis bestrijden."
Kermisexploitanten en hun gezinnen gaan in zes steden demonstreren voor verbetering van hun financieel benarde positie. Donderdag om 11.00 uur overhandigen zij in Amsterdam, Breda, Den Haag, Groningen, Deventer en Weert symbolisch hun lege agenda's en portemonnees aan de burgemeesters, 'kermiswethouders' en politici. Het protest wordt ondersteund door de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK) en de Nederlandse Kermisbond (NKB).
De kermisbranche vraagt zo om aandacht voor hun gebrek aan inkomen en de gebrekkige steun vanuit de overheid. In maart gaan traditioneel de eerste kermissen open, maar voorlopig is er vanwege de coronacrisis nog geen enkele vergunning verleend voor het houden van een kermis in 2021. "Normaal heeft iedere exploitant rond december zo’n 80 procent van het komende kermisseizoen ingevuld. Nu zijn de agenda’s leeg", zegt voorzitter Atze Lubach-Koers van BOVAK. Daar komt bij dat de beloofde 10,5 miljoen euro overheidssteun nog niet is overgekomen, zegt de bond.
Volgens Lubach-Koers is de wanhoop onder kermiseigenaren groot. "De emoties kunnen hoog oplopen tijdens de demonstraties, en dat mag ook."
Hij benadrukt dat de aangekondigde demonstraties ordelijk zullen verlopen. Kermisexploitanten zullen niet met hun vrachtwagens en attracties naar de steden komen en maken alleen een wandeling over het kermisplein. Per stad zijn maximaal honderd demonstranten toegestaan. "Deze zes steden zijn belangrijke kermissteden voor ons", stelt Lubach-Koers. "We zijn jaarlijks bij hen te gast en dat is ons heilig."
De GGD is niet van plan mensen zonder coronaklachten te gaan testen, bedoeld om ze met een testbewijs veiliger te kunnen laten deelnemen aan het sociale leven. Dat zegt GGD-voorman André Rouvoet in Trouw.
Volgens Rouvoet is de GGD-capaciteit primair bedoeld voor de bestrijding van het coronavirus. "De GGD is er voor de publieke gezondheid, daar ligt onze opdracht. Als er ergens uitbraken zijn, kunnen we risicogericht grootschalig testen. Ik waak ervoor dat we onze capaciteit gaan inzetten voor andere doelen dan de virusbestrijding", aldus Rouvoet.
De roep om sneltests klinkt steeds luider, omdat een negatieve test tijdelijk toegang zou kunnen geven tot een school, festival of voetbalstadion. Zo’n negatief testbewijs is alleen te verkrijgen via een testlocatie. Volgens Rouvoet zijn de teststraten van de GGD daarvoor niet bedoeld. Die zijn alleen voor mensen met klachten, stelt hij. "De taak om preventief te testen zonder aanvullende reden ligt primair bij het bedrijfsleven of het onderwijs en niet bij de GGD. Dat is zo met het kabinet besproken", aldus Rouvoet.
Hij zegt wel voorstander te zijn van het gebruik van sneltests om de samenleving te openen. "Er zijn ideeën met miljoenen sneltests per maand gericht op het openstellen van de samenleving. Naar mijn mening komt dat nog niet snel genoeg van de grond. Iedereen wil weer open, daarvoor kan testen zonder klachten wél nuttig zijn. Ik zou zeggen: maak daar werk van."
Politie en bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) hebben vorig jaar ruim 36.000 bekeuringen uitgeschreven voor overtreding van de coronamaatregelen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.
Na beoordeling door het OM is in iets meer dan 22.000 gevallen een boete opgelegd. Hiertegen kwamen ruim 7.000 mensen in verzet, omdat ze het niet eens waren met de straf, dat is iets meer dan 30 procent. Normaal gaat zo’n 11 procent van de mensen in verzet, aldus het OM.
In 2020 heeft het OM iets meer dan vierhonderd coronagerelateerde misdrijfzaken in behandeling genomen. Het gaat dan vooral om verdachten die hoesten of spugen naar agenten of boa's waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus. Bijna driehonderd zaken zijn aan de rechter voorgelegd, meestal via een snelrechtprocedure.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.