Milieu en Gezondheid
13 juni 2020, 08:27
Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis in Nederland.
Het aantal bevestigde coronadoden in Nederland is opgelopen tot 6.057.
In totaal zijn er tot nu toe 48.640 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen is aan het afvlakken: 11.822 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment nog 77 coronapatiënten op de intensive care.
Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is de afgelopen dat licht toegenomen. Er liggen nu 77 coronapatiënten op de ic, vier meer dan vrijdag. Een dag eerder was het aantal nog met vier gedaald tot 73. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zaterdag. Daarnaast worden er 572 mensen met andere aandoeningen op de ic behandeld, vijftien meer dan vrijdag. Op de verpleegafdelingen liggen nog 289 die het coronavirus hebben opgelopen. Dat zijn er tien meer dan vrijdag. "Wij signaleren een lichte stijging van Covid-patiënten op de ic en in de kliniek", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Maar in het licht van de gestage daling van het aantal Covid-patiënten op de ic, en de sterke daling in de kliniek in de afgelopen week, geeft de ontwikkeling in de afgelopen 24 uur geen reden tot zorg."
Nederland krijgt mogelijk eind dit jaar al "enkele honderdduizenden" doses van een Brits vaccin dat tegen het coronavirus zou kunnen beschermen. Met Duitsland, Frankrijk, Italië koopt Nederland 300 miljoen doses van het middel, waarvan nog moet worden aangetoond dat het werkt en veilig is. Ze willen de gereserveerde partij verdelen over de Europese Unie. Lees hier meer over de aankoop
Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn de afgelopen 24 uur vier nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Daarmee komt het officiële dodental op 6057. De GGD'en in het land hebben negen nieuwe ziekenhuisopnames doorgegeven. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger. Niet iedereen wordt getest en sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Het totaal aantal coronabesmettingen nam toe met 179. Het coronavirus is nu vastgesteld bij 48.640 mensen.
De corona-spoedwet die het kabinet op korte termijn wil laten ingaan, "behoeft echt verbetering", vindt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. "Ik denk dat er breder in de coalitie een gevoel is van: deze wet gaat in deze vorm niet door", zegt de voorman van de kleinste regeringspartij tegen het ANP. De Tweede Kamer moet zich nog buigen over de wet, die het kabinet veel bevoegdheden geeft. "Wij gaan hem tegen het licht houden", zegt Segers. "Maar er zitten elementen in waar ik zeer kritisch op ben." Deskundigen op het gebied van staatsrecht, maar ook bijvoorbeeld de ombudsman hebben kritiek geuit op het wetsvoorstel, dat de coronamaatregelen voorziet van een wettelijke basis. De coronaregels zijn nu vastgelegd in noodverordeningen. Deze worden vervangen door onder meer ministeriële regelingen. De corona-spoedwet vervalt na een jaar. "Dat is echt te lang", vindt Segers. Verder zitten er nog best wat "open einden" in, vindt hij. ChristenUnie-leden hebben "heel veel zorgen" geuit over de wet. Segers zegt hierover tal van e-mails te hebben ontvangen vanuit zijn achterban. Hij deelt die zorgen voor een groot deel, zei de CU-leider tijdens het online-congres van zijn partij. Hij hoopt deze mensen gerust te stellen: "Wij gaan alleen instemmen met de wet als-ie deugt. Als-ie goed is."
De ruimte om maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus verder te versoepelen, is bijna op. Dat zegt Jacco Wallinga van gezondheidsinstituut RIVM in een interview met de NOS. "Wat we tot nu hebben gezien en berekend, daarbij zeggen we nu: de ruimte is ongeveer op. De maatregelen zijn een voor een versoepeld, en de ruimte wordt gewoon steeds kleiner." Lees meer.
Nederland zou moeten kiezen voor het indammen van het coronavirus in plaats van vast te houden aan een strategie van het opbouwen van groepsimmuniteit, melden KPMG en de Vrije Universiteit op basis van een onderzoek. Dit biedt volgens hen "significante voordelen voor zowel economie als volksgezondheid". Het huidige testen en bron- en contactonderzoek is volgens de onderzoekers 'suboptimaal' en zou moeten worden aangescherpt. Een indamstrategie levert in de jaren tot 2022 een bedrag op van 123 miljard euro voor de Nederlandse economie, claimen de onderzoekers. Zij stellen verder dat zo'n aanpak mogelijk zo'n 50.000 dodelijke slachtoffers aan COVID-19 voorkomt.
Als Nederland actiever dan nu het coronavirus bestrijdt, scheelt dat de komende twee jaar 123 miljard euro. Dat meldt Trouw op basis van een onderzoeksrapport van KPMG en de VU in Amsterdam dat zaterdag verschijnt. De strategie van 'indammen' vereist actievere maatregelen. Het test- en traceerprogramma zal veel intensiever moeten. Ook zouden Nederlanders op drukke plaatsen FFP1-mondkapjes moeten dragen. Indammen was onder meer in Denemarken, Zuid-Korea, China en IJsland effectief. Dat is winst voor de volksgezondheid en daarmee ook voor de economie, is de boodschap van het rapport. Het besmettingsrisico blijft zolang Nederland vasthoudt aan 'maximale controle', wat eigenlijk geen echte strategie is, betogen de onderzoekers. Bij Wereldgezondheidsorganisatie WHO is hij in elk geval onbekend, aldus Trouw.
Het Nederlandse zorgstelsel moet ook na de coronacrisis centraal gestuurd worden en de ieder voor zich-mentaliteit moet overboord. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een interview met het AD. De crisis bewijst volgens hem dat verregaande samenwerking nodig blijft tussen ziekenhuizen, verpleegzorg en huisartsen. Volgens de minister was de Nederlandse zorg niet opgewassen tegen de epidemie. "Bij het testen ontbrak overzicht, bij de beschermingsmiddelen, bij de ic-capaciteit. Je wil die regie hebben. Hoe we dat precies gaan doen, moeten we nog uitwerken en met de Kamer bespreken. Maar dat er wat moet gebeuren, is nu wel duidelijk."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.