Milieu en Gezondheid
17 sep 2021, 13:49
Na anderhalf jaar heeft de anderhalvemeterregel zijn langste tijd gehad, want vanaf zaterdag 25 september loopt de regel officieel ten einde. Ook stelt de overheid op die datum geen risiconiveaus voor elke veiligheidsregio meer vast. In plaats daarvan komt er een landelijk waarschuwingssysteem. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuw bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 2.172, dat is hoger dan het weekgemiddelde (2.107)
Op woensdag 15 september testte 7,7 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 560, dat zijn er 24 minder dan op donderdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 194, dat zijn er 8 minder dan op donderdag
Op vrijdag zijn 10 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.107 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 23.320.388 coronavaccins toegediend in Nederland
Theater De Liefde in Haarlem heeft vrijdagavond een boete gekregen voor de volle zaal bij de voorstelling van Theo Maassen. Donderdagavond werd bij de eerste voorstelling al een dwangsom van 2500 euro opgelegd, het theater zette de tweede show desondanks door.
Volgens de huidige coronamaatregelen mogen theaters maximaal twee derde van de zaal vullen met bezoekers. Een woordvoerder van de gemeente Haarlem liet weten dat er vrijdag al 110 stoelen bezet waren, meer dan de maximaal toegestane 80 bezoekers. Tijdens de try-out van donderdag waren alle 120 stoelen bezet. De bezoekers moesten wel hun CoronaCheck-app laten zien.
Radiozender 100% NL kondigde donderdag aan dat luisteraars de boete met elkaar willen betalen. Wanneer de boete op de mat valt, brengt de radiozender de luisteraars en het theater met elkaar in contact. De manager van Theo Maassen zegt niet te willen reageren op de situatie. De cabaretier heeft wel laten weten achter de actie van het theater te staan.
Viroloog Marion Koopmans en ic-arts Diederik Gommers van het Outbreak Management Team (OMT) willen dat er geen versoepelingen van de coronaregels komen als burgemeesters en ondernemers niet van plan zijn om streng te gaan handhaven op de coronapas. In gesprek met Tijs van den Brink bij de podcast Virusfeiten (EO) waarschuwen ze voor een nieuwe coronagolf. Koopmans zegt dat het de verkeerde kant op kan gaan met het aantal coronabesmettingen als de coronapas niet wordt gecontroleerd.
"De coronamaatregelen zijn alleen versoepeld, omdat er gebruik moet worden gemaakt van de coronapas, anders was dat niet gebeurd", aldus Koopmans. "Als de intentie is dat we het gaan doen en het gaat af en toe mis, dan is het prima. Maar nu wordt meteen gezegd dat ze wel doorgaan met de versoepelingen, maar niet met de pas."
"Dit kan eigenlijk echt niet", aldus de voorzitter van de Nederlandse vereniging van ic-artsen Diederik Gommers. "Als expert geef je een advies. En dan zeggen de burgemeesters, we gaan het niet doen, maar we gaan wel door met de versoepelingen." Gommers zegt dat er geen versoepelingen waren gekomen zonder coronapas. De arts wil op tijd waarschuwen. "Ik wil dat er ook in januari nog ic-bedden zijn voor spoedgevallen." Gommers en Koopmans zeggen tegen Van den Brink dat ze een ander advies hadden gegeven als ze hadden geweten dat er niet gehandhaafd zou gaan worden.
Een terrasje bezoeken kan straks zonder coronapas. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week voor het gebruik van toegangspassen in onder meer de horeca, maar vond het controleren ervan op terrassen te ver gaan. Het kabinet gaat daarmee nu akkoord.
Verschillende partijen, waaronder de voltallige coalitie, zetten grote vraagtekens bij de maatregel op het terras omdat mensen daar in de buitenlucht zitten. Daar verspreidt het virus zich minder snel.
Demissionair coronaminister Hugo de Jonge begrijpt de overwegingen van de Tweede Kamer. Bovendien stelt hij dat op terrassen over het algemeen geen heel grote groepen mensen bij elkaar zitten. Daarom gaat het kabinet mee met de Kamer en komt de toegangspas voor terrasbezoekers er niet.
Bijna 2200 mensen zijn in de afgelopen dag positief getest op het coronavirus. Dat zijn er aanzienlijk minder dan vorige week vrijdag. Daardoor daalt het weekgemiddelde naar het laagste niveau sinds begin juli. Het aantal meldingen van sterfgevallen loopt wel flink op.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 2172 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Precies een week geleden meldde het instituut bijna 2700 nieuwe gevallen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 14.747 positieve tests geregistreerd. Voor het eerst sinds 7 juli, ruim twee maanden geleden komt dit weekcijfer onder de 15.000 uit. Gemiddeld komt het neer op iets meer dan 2100 gevallen per dag. Dat gemiddelde daalt nu voor de zevende dag op rij.
In de week tot aan afgelopen vrijdag kreeg het RIVM meer dan 17.500 meldingen van positieve tests. Dat betekent dat het aantal bevestigde besmettingen met bijna 16 procent is gedaald. Dit is de grootste afname op weekbasis sinds 9 augustus, toen de vierde golf over zijn top was.
Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met tien. Voor een vrijdag is dat het hoogste aantal sinds 28 mei. Het gaat om twee mensen uit de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland en verder om inwoners van de gemeenten Utrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Ede, Veenendaal, Hoogeveen, Huizen en Gilze en Rijen. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Het kan soms een tijdje duren voor een sterfgeval door corona is gemeld.
Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel 194 ernstig zieke coronapatiënten. Het is voor het eerst in precies een maand dat er minder dan 200 mensen met Covid-19 op de ic's liggen. Ook op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met corona verder af. In totaal liggen er vrijdag nog 566 coronapatiënten in de ziekenhuizen.
Dat betekent dat het aantal mensen met corona dat een ziekenhuisbed bezet houdt in vier dagen tijd met 92 is afgenomen. Afgelopen maandag lagen er nog 658 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen.
De ic's verzorgen vrijdag 8 patiënten minder dan een etmaal eerder. Er werden 10 nieuwe ernstig zieke mensen met Covid-19 op een intensive care opgenomen. Dat er per saldo minder mensen met corona een ic-bed bezet houden dan een dag geleden, komt omdat er meer mensen de afdeling mochten verlaten of overleden dan er nieuw werden opgenomen.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel nog 372 coronapatiënten, zes minder dan een dag eerder. De klinieken namen afgelopen etmaal 51 nieuwe mensen met Covid-19 onder hun hoede.
Meer dan negentig mensen die twee weken geleden de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort hebben bezocht, zijn positief getest op het coronavirus. Het evenement heeft "niet tot grote uitbraken geleid", concludeert de GGD Kennemerland.
Het aantal bevestigde besmettingen staat vrijdagmiddag op 91, maar dit kan in de komende dagen nog iets oplopen . Bovendien kan het daadwerkelijke aantal besmettingen iets hoger liggen. Misschien hebben toeschouwers met een positieve zelftest dit niet gemeld. Het kan ook zijn dat mensen geen coronaklachten hebben gekregen en zich daarom niet hebben laten testen, aldus de GGD.
Van de 91 tot nu toe positief geteste mensen was ongeveer de helft besmettelijk op het moment dat ze op het circuit rondliepen. Dit betekent dat ze kort voor de Grand Prix het virus hebben opgelopen. Om toegang te krijgen tot een circuit moesten de bezoekers een negatieve uitslag van een coronatest laten zien, maar het kan zijn dat de besmetting ten tijde van de test nog zo pril was dat de test de virusdeeltjes nog niet kon oppikken.
De andere helft van de positief geteste mensen was voor de race nog niet besmet. Het zou kunnen zijn dat ze op de tribune het coronavirus hebben opgelopen, maar volgens de GGD kan dit ook in de trein op weg naar huis zijn gebeurd, of in de dagen na de race op een totaal andere plek.
Van de positief geteste mensen was twee derde immuun, zegt de GGD. Zij waren gevaccineerd of zijn hersteld van een eerdere coronabesmetting.
De Formule 1 zelf heeft tijdens het raceweekeinde bijna 6700 coronatests uitgevoerd onder coureurs, monteurs en anderen rond de Grand Prix. Dit bracht zestien besmettingen aan het licht. Onder hen was coureur Kimi Räikkönen, die daardoor de races op Zandvoort en in Italië miste. Die zestien positieve tests zijn niet meegenomen in de cijfers van de GGD.
Theo Maassen staat ook vrijdagavond voor een volle theaterzaal. Theater De Liefde in Haarlem heeft, ondanks de donderdag opgelegde dwangsom van 2500 euro, besloten de tweede voorstelling met volledige zaalcapaciteit door te zetten.
Donderdag stond Maassen ook voor een volle zaal. Volgens de huidige coronamaatregelen mag de zaal maximaal voor twee derde gevuld zijn. Theater De Liefde besloot zich niet aan deze regel te houden. Bezoekers moesten wel hun CoronaCheck-app laten zien.
De dwangsom van 2500 euro geldt als een soort waarschuwing, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Als het theater vrijdagavond weer meer bezoekers binnenlaat dan toegestaan, wordt de dwangsom omgezet in een boete.
Radiozender 100% NL kondigde donderdag een inzamelingsactie aan om de dwangsom te helpen betalen. Het theater wordt volledig gerund door vrijwilligers en is net een maand open. De Liefde noemt de actie "helemaal geweldig".
De manager van Theo Maassen zegt niet te willen reageren op de situatie. De cabaretier heeft wel laten weten achter de actie van het theater te staan.
De deelnemers aan de Leiden Marathon op zondag 10 oktober en de toeschouwers hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Volgens de organisatie beschouwt burgemeester Henri Lenferink van Leiden de hardloopwedstrijden in zijn stad niet als een evenement, maar als sportbeoefening die zonder beperkingen kan plaatsvinden. De organisatie hoeft daarom niet te controleren of de deelnemers en toeschouwers langs de route gevaccineerd of negatief getest zijn. Bij alle evenementen is dat vanaf volgende week zaterdag wel verplicht, zowel binnen als buiten.
"De burgemeester steekt hiermee zijn nek uit voor ons", zegt voorzitter Tjeerd Scheffer. "Dat vinden wij niet alleen heel stoer, maar ook verantwoord. We zullen het vertrouwen van Henri Lenferink niet beschamen. We gaan er alles aan doen om dit in goede banen te leiden. We zullen inspelen op de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers en toeschouwers, vooral in de communicatie. Er is genoeg ruimte, gebruik die ruimte dus ook."
Maximaal 10.000 atleten kunnen meedoen aan de diverse afstanden in Leiden, met de marathon over 42,195 kilometer als hoogtepunt. Normaal gesproken ontvangt Leiden zo'n 15.000 lopers, maar de organisatie heeft de limiet nu op 10.000 gezet. De teller staat momenteel op zo'n 5000 inschrijvingen. "Sinds duidelijk is dat we door mogen gaan, loopt het harder op."
Scheffer heeft demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge zowel via een open als persoonlijke brief een uitnodiging gestuurd om mee te doen. "Vooralsnog zonder reactie, maar ik houd persoonlijk een plekje voor ze vrij op de 10 kilometer. Ze kunnen dan zelf komen ervaren hoe een sportwedstrijd verloopt."
Leiden moest de laatste drie edities (mei 2020, november 2020 en mei 2021) schrappen vanwege het coronavirus en alle beperkingen die daarmee gepaard gingen. "Iedereen is nu wel weer eens toe aan een hardloopfeestje en dat willen we de mensen ook geven", zegt Scheffer. De marathon trekt normaal gesproken zo'n 50.000 tot 60.000 bezoekers. "We gaan onze vrijwilligers instrueren dat ze mensen erop aanspreken als er echt veel dicht bij elkaar staan. We gaan de bezoekers erop wijzen, maar we gaan niet handhaven. De verantwoordelijkheid ligt bij de lopers en toeschouwers zelf."
Vooral mensen van 18 tot en met 35 jaar oud hebben zich in de afgelopen dagen laten vaccineren tegen het coronavirus. Dit geldt ook voor de gemaakte afspraken voor een eerste prik.
GGD GHOR Nederland ziet een "duidelijke verschuiving" sinds de aankondiging dat mensen een coronatoegangsbewijs nodig hebben om naar bijvoorbeeld restaurants, cafés, bioscopen en theaters te kunnen gaan. "Dit is waarschijnlijk te verklaren uit het feit dat deze groep zich meer zal willen begeven op plaatsen waar de coronapas straks nodig is", aldus de koepel van GGD'en.
In de afgelopen dagen hebben gemiddeld ruim 14.000 mensen per dag een afspraak gemaakt voor een eerste vaccinatie. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorige week, toen er dagelijks gemiddeld 8360 eerste afspraken werden genoteerd. Bij 46 procent van die afspraken deze week gaat het om iemand tussen de 18 en 35. Vorige week was dit 38 procent. Bij de 12- tot en met 17-jarigen daalt het percentage juist. Vorige week vormden deze minderjarigen 36 procent van alle afspraken, de afgelopen dagen 27 procent. Het percentage 36-plussers bleef vrijwel gelijk.
Op meerdere vaccinatielocaties kunnen mensen zonder afspraak terecht voor een inenting. Deze week hebben gemiddeld bijna 5500 mensen per dag zo een vaccinatie gekregen, tegen iets meer dan 3500 per dag vorige week. Dat is een stijging van ruim 56 procent.
Bij de 'vrije inloop' is 42 procent tussen de 18 en 35, tegen 36 procent vorige week. Verder is 30 procent minderjarig, tegen 36 procent vorige week. En ook hier blijft het percentage 36-plussers gelijk.
Nu het demissionaire kabinet heeft besloten dat er verder kan worden versoepeld in het onderwijs, doemt de vraag op hoe een veilige schoolgang dit najaar gegarandeerd kan worden. Slechts één op de drie tieners is volledig gevaccineerd, en de ventilatiesystemen deugen op het gros van de scholen niet. CNV Onderwijs pleit daarom voor een snelle verbetering van de luchtkwaliteit in de klassen, meldt De Telegraaf.
Uit cijfers van CNV Onderwijs blijkt dat 33 procent van de leraren in primair onderwijs de ventilatie op orde acht, terwijl dat op de mbo’s om slechts 23 procent gaat. "Dat is zorgelijk", zegt voorzitter Danielle Woestenberg. "Slechte ventilatie zorgt ook in ’normale tijden’ al voor ziekte en uitval. Je zou toch verwachten dat corona als katalysator voor een oplossing van dit al jaren bestaande probleem zou zijn aangegrepen. Maar er gebeurt veel te weinig. Iedereen wijst nog altijd naar elkaar."
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.