Milieu en Gezondheid
17 okt 2020, 12:30
De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft in rap tempo oplopen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown'. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 8.141, 152 meer dan vrijdag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 1.568, 15 meer dan vrijdag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 352, 7 meer dan vrijdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.708 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Voor het eerst zijn er meer dan 8.000 nieuwe coronabesmettingen per dag in Nederland geregistreerd. In de afgelopen dag werden er 8.141 positieve tests gemeld bij gezondheidsdienst RIVM. Vrijdag ging het nog om 7.997 nieuwe gevallen, maar dat aantal is zaterdag met acht naar beneden bijgesteld. Lees hier meer over de laatste cijfers over het aantal besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames
Op dit moment zijn er 1.568 coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er vijftien meer dan vrijdag. Van de patiënten met corona liggen er 352 op de intensive care, een toename van zeven in vergelijking met de dag ervoor. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding meldt verder dat in de afgelopen dag 24 coronapatiënten zijn overgeplaatst naar ziekenhuizen in andere regio's. Dit om sommige ziekenhuizen te ontlasten. Met name in steden in de Randstad liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis. "We hebben momenteel nog voldoende capaciteit om patiënten in Nederland op te vangen, er zijn nog geen patiënten verplaatst naar Duitsland", reageert voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg op de nieuwe cijfers.
Het Bravis ziekenhuis, met vestigingen in Roosendaal en Bergen op Zoom, stelt alle geplande operaties vanaf maandag uit. De reden is de hoge toestroom van nieuwe coronapatiënten en een hoog ziekteverzuim onder het personeel. Volgens het Brabantse ziekenhuis zitten er zo'n 240 medewerkers ziek thuis of in quarantaine vanwege besmette huisgenoten. "De druk op de zorg neemt toe, ook bij ons", meldt het Bravis. "Het aantal coronapatiënten in de kliniek is hoog en ook het aanbod van coronapatiënten op de spoedeisende hulp neemt toe." Vanaf maandag worden er alleen nog acute en oncologische ingrepen gedaan. "In de loop van de week wordt gekeken of verdere maatregelen nodig zijn of dat er andere mogelijkheden zijn voor de continuïteit van de zorg", aldus het ziekenhuis. Op dit moment liggen er 35 patiënten in het Bravis ziekenhuis bij wie is vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus, vijf van hen liggen op de intensive care.
De traumahelikopter die speciaal wordt ingezet voor het vervoer van coronapatiënten gaat vanaf maandag weer vliegen vanaf vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Het gaat om een reserve-exemplaar van de Waddenhelikopter, die normaal wordt ingezet om ernstig zieke patiënten op te halen vanaf de Waddeneilanden. Dat vervoer blijft gewoon doorgaan. In het voorjaar is werd de traumahelikopter ook ingezet voor overplaatsen van coronapatiënten naar het buitenland. Toen zijn tot eind mei 66 Nederlanders overgebracht naar Duitse ziekenhuizen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding selecteert welke patiënten naar Duitsland gaan. Op dit moment hebben de Duitse ziekenhuizen 71 in totaal bedden op de intensive care beschikbaar gesteld voor Nederlandse coronapatiënten. Waarschijnlijk worden dit weekend al mensen per ambulance naar ziekenhuizen over de grens gebracht.
Het griepseizoen van aankomende winter zal de druk op ziekenhuizen nog groter maken. Die druk is nu al erg hoog vanwege de tweede coronagolf. "Zelfs een milde griepgolf gaat tot extra werk leiden", waarschuwt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. Patiënten met griepverschijnselen die een ziekenhuis binnenkomen moeten in isolatie worden geholpen. "Mensen met griep, maar ook andere luchtwegvirussen, hebben klachten die overlappen met de symptomen van corona", legt Voss uit. Maar de capaciteit om deze patiënten te helpen en testen staat onder druk, merken de ziekenhuizen. Lees hier meer over de zorgen van de ziekenhuizen over de komende griepgolf
De 'gedeeltelijke lockdown' die woensdagavond is ingegaan kan mogelijk tot in december duren. Dat zegt Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding bij gezondheidsdienst RIVM, zaterdag tegen de NOS. Hij houdt er rekening mee dat de nieuwe coronamaatregelen mogelijk niet al na vier weken versoepeld kunnen worden. Het aantal nieuwe besmettingen zal eerst nog verder toenemen voordat een eventuele afname volgt, denkt Van Dissel. De viroloog verwacht dan ook een langere periode "waarin de aantallen verhoogd zijn". "Hoe lang precies, dat is gissen."
De resultaten uit de zevende ronde van het gedragsonderzoek van het RIVM en GGD’en zijn vandaag gepubliceerd. In het draadje delen we de belangrijkste resultaten ? https://t.co/6krNO31nFd pic.twitter.com/E2zn77cYea
— RIVM (@rivm) October 16, 2020
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.