Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Horecabranche wil heropening afdwingen, sleept de Staat voor de rechter

LIVEBLOG | Horecabranche wil heropening afdwingen, sleept de Staat voor de rechter

Milieu en Gezondheid

22 feb 2021, 07:50

Nederland blijft tot zeker tot 2 maart in lockdown, vooral de oprukkende Britse coronavariant baart het kabinet nog steeds kopzorgen. Maar er gloort ook weer hoop aan de horizon voor de culturele sector. Vorige week werden er meerdere proefevenementen gehouden, de resultaten komen deze week binnen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 4.217, dat zijn er 484 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 1.908, dat zijn er 59 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 561, dat zijn er 27 meer dan op zondag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op maandag: 32, er zijn tot nu toe 15.401 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.014.290 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 20:08 - Kabinet reageert niet op rechtszaak horeca, wijst op extra steun

Het kabinet kan niet vooruitlopen op een rechtszaak die de horecabranche gaat aanspannen tegen de Staat, zegt een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken. Ze reageert daarmee op de gang van de horecasector naar de rechter, om heropening af te dwingen van café's en restaurants en daarnaast meer steun te ontvangen van de overheid. De horeca is al maanden gesloten in verband met het coronavirus.

Het ministerie wijst wel op een recente uitbreiding van de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) op 21 januari. Die houdt in dat meer ondernemers gebruik kunnen maken van de regeling en dat meer steun wordt verleend. In de eerste week na de openstelling van de regeling op 15 februari, kwamen er 46.000 aanvragen binnen. Daarvan zijn al 19.000 aanvragen goedgekeurd, meldt Economische Zaken maandag. Dat kost de Staat 160 miljoen euro.

Het aantal aanvragen is veel hoger dan het aantal aanvragen in de eerste week na de opening van de TVL-regeling in het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen ging het om 26.000 aanvragen. Ondernemers kunnen nog tot 30 april een aanvraag doen.

Update 20:02 - Rijschoolhouders houden dinsdag rijdende demonstratie

Rijschoolhouders houden dinsdag een landelijke protestactie tegen de coronamaatregelen en pleiten voor een snelle herstart van de rijlessen. Via Facebook roepen de groepen Rijdende Demonstratie Rijscholen en Rijscholen in Actie rijschoolhouders op mee te doen aan de actie. "De rijscholen moeten gewoon weer open", zegt een woordvoerder van de organisatie.

Hij verwacht dat er dinsdag honderd tot tweehonderd lesauto's meedoen. "We hebben aanmeldingen vanuit het hele land, van Limburg tot Friesland", aldus de woordvoerder.

Rijschoolhouders worden opgeroepen zich rond 12.00 uur te verzamelen bij het hoofdkantoor van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk. Vandaar gaat het in optocht naar het Binnenhof. Volgens de organisatoren is de rijdende demonstratie aangemeld bij de gemeente Den Haag en is het zeker niet de bedoeling om verkeersopstoppingen of onveilige situaties te veroorzaken. "Gebruik je gezond verstand. Opzettelijk hinderen van verkeer is uit den boze", wordt de deelnemers op het hart gedrukt.

Het CBR in Rijswijk is niet betrokken bij de actie, maar waarschuwt examenkandidaten dat het examencentrum aan de Lange Kleiweg rond het middaguur mogelijk minder goed bereikbaar is wegens de actie.

Update 19:45 - Veiligheidsberaad: maak juist buitenactiviteiten mogelijk

Maak bij een versoepeling van de coronamaatregelen, juist buitenactiviteiten mogelijk. Dat is logischer dan binnen meer vrij te geven. Dat advies hebben de burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandag aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gegeven. Dinsdag beslist het kabinet over een eventuele afschaling van de maatregelen.

Het ligt volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's meer voor de hand om buiten meer toe te staan dan binnen. "Buiten is meer coronaproof", zegt beraadvoorzitter en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. Als de dagen langer worden en het weer aangenaam is, gaan mensen meer de deur uit. "Zij snakken ernaar om naar buiten te gaan. Dat gaat gebeuren. Neem dan ook de juiste maatregelen."

Bruls spreekt van een lastig dilemma. "Wij zitten op een splitsing der wegen. Er is met de dreiging van de mutaties weinig ruimte voor versoepeling. Het virus lijkt weer te kunnen oplaaien. Als je het OMT-advies heel strikt neemt, kunnen we nu niet versoepelen. Maatschappelijk is daar wel heel veel behoefte aan. Als burgemeesters horen we dat dagelijks."

Update 19:14 - Partijen willen mkb na corona ontzien in energietransitie

Politieke partijen van links tot rechts zijn het eens: de rekening van de energietransitie moet na de coronacrisis niet naar kleine bedrijven. Alle deelnemers aan het Mauritshuisdebat over de overgang naar schone energie vinden dat. Aan het debat deden de VVD, CDA , SP, PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie mee. Hoe lang de partijen het mkb willen ontzien, zeiden ze niet.

PvdA'er William Moorlag wil nu niet de kleine ondernemer aansporen om bijvoorbeeld over te stappen op milieuvriendelijkere LED-lampen, maar hij wil juist meer actie van grote bedrijven. De SP sluit zich daarbij aan. Ook de VVD wil na corona eerst de druk op het mkb wegnemen en dan pas kijken wat nodig is om de klimaatdoelen te halen. Volgens D66 moet de rekening naar de "grote vervuilers".

Het bedrag van het Groeifonds, dat bedoeld is voor economische groei, moet volgens GroenLinks worden verdrievoudigd voor een "groene wederopbouw" na de coronacrisis. Vooralsnog is het Groeifonds de komende vijf jaar goed voor in totaal 20 miljard euro.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 minstens 49 procent minder broeikasgassen uitstoot in vergelijking met 1990. Dat kost ongeveer 3 miljard euro per jaar, becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving eerder.

Update 18:16 - 'Als winkelen op afspraak kan, dan kan lunchen op afspraak ook'

Als het voor winkels mogelijk wordt om één of meerdere klanten te ontvangen, dan moet dat ook voor de horeca gelden, zegt horecaondernemer Johan de Vos. Hij is vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Breda en boegbeeld van een groep van rond de 65 horecaondernemers die het tijd vindt dat de horeca de deuren kan openen.

Horecazaken zijn al vanaf half oktober verplicht gesloten. Het is volgens De Vos onterecht dat horecazaken ook pas als laatste open zouden mogen. De beelden van het weekend met grote aantallen mensen die in parken en stadscentra dichtbij elkaar staan te borrelen zorgen volgens De Vos voor nog meer frustratie bij ondernemers. "Wij kunnen dit juist oplossen door de terrassen gecontroleerd te openen, zodat dit soort ongecontroleerde situaties niet ontstaat."

Het plan om de deuren van restaurants en cafés weer te openen wanneer winkels hun deuren mogen openen, ontstond al in januari toen ze zelf besloten om hun eerdere openingsplannen op te schorten. De Vos verwacht dat de opening van de horeca "dichtbij" komt.

De rechtszaak die KHN aanspant tegen de overheid om opening en om meer schadevergoeding af te dwingen, juicht De Vos toe. "Dat had eigenlijk al eerder moeten gebeuren."

Update 18:13 - Eerste ggz-cliënten in instellingen deze week geprikt

In verschillende grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg zullen deze week de eerste inwonende cliënten worden geprikt tegen corona. Ook zorgmedewerkers daar worden nu snel ingeënt, meldt het RIVM.

De medische diensten van de instellingen geven de vaccinaties zelf aan, om te beginnen, de eerste groep van circa 8000 mensen. Zij worden beschermd met het middel van AstraZeneca. Mensen van 65 jaar en ouder echter krijgen het vaccin van Moderna zodra dat beschikbaar is.

In totaal komen circa 22.000 patiënten van de geestelijke gezondheidszorg plus 42.500 medewerkers in aanmerking voor een coronaprik.

Update 17:58 - Mbo en ho probeert diverse coronasnel- en thuistesten uit

Verscheidene instellingen in mbo en hoger onderwijs, plus de brandweer op Schiphol, gaan op vermoedelijk korte termijn grootschalige proeven doen met diverse coronasnel- en thuistesten. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk ettelijke tienduizenden studenten aan gaan meedoen. Een projectleider van VWS bevestigt een bericht van de NOS daarover.

Een van de pilots heeft plaats verspreid over Den Bosch en Breda. Het gaat hier om een thuistest, mede om uiteindelijk te voorkomen dat besmette studenten aan het openbaar vervoer deelnemen. Deze pilot van drie instellingen samen begint met vijftien deelnemers, maar zal over vijf weken moeten zijn uitgemond in een proef waaraan wel 2500 deelnemers meedoen.

De universiteit van Eindhoven neemt deel met een speekselsneltest, waarbij studenten op de campus in een bakje spugen om zo te laten controleren of ze besmet zijn.

Update 16:57 - Horecabranche wil heropening afdwingen bij rechter

Horecabranchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil bij de rechter afdwingen dat de sector weer open mag. KHN noemt het onacceptabel dat cafés en restaurants gesloten moeten blijven en "opnieuw achteraan moeten sluiten" bij de versoepelingen.

Ook wil KHN een schadevergoeding voor de branche.

Update 16:31 - Het is weer even druk op de weg en in het ov als voor de vorstperiode

We pakken met z'n allen weer net zo vaak de auto als voor de vorstperiode. Op de wegen en in het openbaar vervoer wordt het weer drukke. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), ov-chipkaartbedrijf Translink en Google.

Op drukke verkeerspunten reden vorige week op werkdagen gemiddeld 283 auto's per uur voorbij. Dat is duidelijk meer dan de 233 auto's die werden geteld in de vorstweek die daaraan vooraf ging. Vergeleken met de week voor de vorst reden er ongeveer evenveel auto's voorbij. Dat baseert het NDW op metingen op 200 verkeerspunten verspreid over het land.

In het openbaar vervoer is iets vergelijkbaars te zien. Vorige week checkten Nederlanders op weekdagen gemiddeld ongeveer 1,5 miljoen keer in bij een trein, bus, metro, tram of veerpont, wat vergelijkbaar is met de week voor de vorst.

Update 16:15 - Kuipers: cijfers gunstiger dan gedacht, maar speelruimte beperkt

Cijfers over de verspreiding van het coronavirus en de druk die dat geeft op de ziekenhuizen zien er "aanzienlijk gunstiger uit dan we half januari hadden durven hopen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Dat geeft wat hem betreft wat lucht, maar hij zegt er wel direct bij dat de speelruimte om maatregelen te versoepelen "beperkt" is.

Kuipers toont begrip voor het kabinetsvoornemen om enkele versoepelingen door te voeren. Het belangrijkste plan is om de middelbare scholen weer deels open te stellen. Mogelijk mogen ook mbo's en kappers weer de deuren openen.

Update 15:27 - 4217 nieuwe positieve tests, iets boven het weekgemiddelde

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4217 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen dat op 4124 ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Zondag turfde het instituut over een etmaal gemeten 4720 positieve tests, eveneens boven het zevendaags gemiddelde. Het RIVM waarschuwde eerder al voor toenemende besmettingscijfers doordat steeds meer mensen de oprukkende Britse variant van het coronavirus oplopen.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 32. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Zondag werden 17 overlijdens geregistreerd, zaterdag 62, vrijdag 50 en donderdag 74.

Update 15:22 - 10 pilots met snel- en thuistest om bruikbaarheid uit te proberen

De inzet van coronasneltesten en -thuistesten moet een belangrijk hulpmiddel worden bij de geleidelijke heropening van de maatschappij, meldt de NOS. Nu uit onderzoek is gebleken dat de testen goed genoeg zijn, gaan op korte termijn tien grote pilots van start om te kijken of de testen in de praktijk bruikbaar zijn.

Acht van de pilots vinden plaats bij onderwijsinstellingen verspreid over het land, een bij de brandweer op Schiphol en de laatste bij een bedrijf. Alle pilots worden begeleid vanuit universiteiten en ziekenhuizen. Er lopen al pilots bij leraren in het primair onderwijs en een in het voortgezet onderwijs.

Update 15:11 - Schoonheidsspecialisten: alleen kappers open onacceptabel

Schoonheidsspecialisten vinden het ongelofelijk en onacceptabel dat het kabinet overweegt kappers wel open te stellen, maar andere contactberoepen nog niet. Dat zegt bestuursvoorzitter Jantine van 't Klooster van branchevereniging ANBOS.

"ANBOS vindt het onacceptabel als de contactberoepen nu ineens uit elkaar worden getrokken, kappers wel open, andere contactberoepen niet", reageert Van 't Klooster.

ANBOS vindt dat de schoonheidsspecialisten veilig en verantwoord open kunnen. Daartoe riep de vereniging eerder al op. "Onze branche werkte altijd al met strikte hygiëneprotocollen. Onze verscherpte covid-protocollen voldoen aan alle gestelde veiligheidseisen en maatregelen, en deze zijn goedgekeurd door het RIVM."

Schoonheidsspecialisten werken een-op-een en op afspraak, met een registratieplicht en in een aparte behandelruimte.

Ook vakbond FNV roept op tot heropening van kappers, schoonheidsspecialisten, visagisten, pedicures en nagelstylisten, mits de gegevens van corona-experts en de cijfers het toelaten. Uit een peiling onder leden kwam volgens de bond vorige week naar voren dat de meeste werknemers en zzp'ers in de branche weer aan het werk willen omdat ze vrezen voor hun inkomen of loon. Ook wil de bond dat de contactberoepen eerder gevaccineerd worden.

Update 15:02 - StukTV maakt samen met Rijksoverheid video's voor steun jongeren

De mannen van StukTV willen jongeren tijdens de coronacrisis een steuntje in de rug bieden. In het YouTube-programma Samen kunnen we niet Stuk, dat in samenwerking met de Rijksoverheid is opgezet, proberen ze jongeren perspectief te bieden.

In de show worden positieve verhalen uit de coronacrisis belicht. Bekende Nederlanders, onder wie Emma Heesters en Sophie Milzink, komen aan het woord over hun ervaringen.

"Met Samen kunnen we niet Stuk willen we een breed publiek inspireren en motiveren. Laten zien welke mogelijkheden er op dit moment al zijn", vertelt Giel de Winter van StukTV over het programma. "Vanuit het hele land zijn er namelijk veel mooie en positieve verhalen te vertellen."

Update 14:47 - Volgende coronapersconferentie 9 maart, niet in verkiezingsweek

De volgende persconferentie over de bestrijding van het coronavirus, na die van deze week, vindt plaats op 9 maart. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge maandag.

De afgelopen tijd zaten er telkens drie weken tussen de persconferenties, waarop premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het land bijpraatten over de bestrijding van het virus.

Maar als die planning wordt aangehouden, zou de volgende persconferentie na die van dinsdag plaatsvinden op 16 maart, een van de drie dagen waarop mensen volgende maand naar de stembus kunnen gaan. Om dat te voorkomen wordt het persmoment een week naar voren gehaald.

Update 14:40 - Sportschool wil 'essentieel' zijn, net als onderwijs en supers

Sportscholen vinden dat zij als essentiële sector bestempeld moeten worden door de overheid, net als scholen en supermarkten. Dan zouden Nederlanders in deze coronacrisis tenminste weer kunnen sporten, zegt branchevereniging NL Actief.

De organisatie is in gesprek met het kabinet om nog invloed uit te oefenen op de definitieve besluiten voor de persconferentie van dinsdag. "We vragen de overheid om de sportscholen gedeeltelijk te openen, zoals dat voor 15 december het geval was", vertelt directeur Ronald Wouters. "Dus met controle op het aantal mensen, een goede spreiding en goede luchtzuiveringssystemen."

Wouters stelt dat uit onderzoek van sportkoepel NOC*NSF blijkt dat bijna de helft van de mensen de afgelopen tijd minder is gaan sporten of zelfs helemaal gestopt is met sporten. "Dat is schadelijk voor de gezondheid van mensen. Sport is geen recreatie, maar een essentiële factor voor de volksgezondheid."

De overheid moet mensen juist laten sporten om de volksgezondheid te bevorderen, verklaart Wouters. "Wij zijn onderdeel van de oplossing voor de coronacrisis." Wouters vindt het ook "bizar" dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid 200 miljoen euro wil besteden aan leefstijlcoaches. "Hij gaat dan voorbij aan de hele, al bestaande, infrastructuur van sportscholen die gericht is op een gezonde leefstijl, maar nu verplicht gesloten is."

Update 14:17 - Kabinet bekijkt of meer contactberoepen weer open kunnen

Het kabinet overweegt de sportregels voor jongvolwassenen te versoepelen. Ook wordt bekeken of naast de kappers meer contactberoepen weer kunnen worden toegestaan, melden meerdere Haagse bronnen aan het AD.

Momenteel zijn slechts kinderen tot en met 17 jaar en topsporters uitgezonderd van de coronaregel die stelt dat sport buiten slechts met maximaal twee personen mag plaatsvinden en op anderhalve meter afstand. Kinderen mogen buiten wel sporten in teamverband, als ze maar geen wedstrijden tegen teams van andere clubs spelen. Volgens de ingewijden wil het kabinet de sportregels meer gelijk trekken met andere activiteiten voor jongeren en jongvolwassenen.

Ook overwegen de bewindslieden weer meerdere contactberoepen toe te staan, als de kapper weer van start mag. Vanzelfsprekend moeten daarbij strenge coronaregels in acht worden genomen. "Het is moeilijk uit te leggen dat als we de risico's voor kappers aanvaardbaar achten, we dat niet vinden voor andere contactberoepen", stelt een ingewijde.

Update 13:57 - VO-raad: geef scholen ruimte om heropening zelf in te richten

De VO-raad ondersteunt het voornemen van het demissionair kabinet om middelbare scholen te heropenen, maar wil dat scholen van de regering de vrijheid krijgen om de heropening naar eigen mogelijkheden in te richten. In de zondag uitgelekte plannen van het kabinet wordt de mogelijkheid genoemd om slechts een aantal klassen per dag fysiek naar school te laten komen. Dat zou betekenen dat leerlingen een of anderhalve dag per week naar school mogen.

De VO-raad waarschuwt voor een te veel in beton gegoten richtlijn. "We vinden het belangrijk dat scholen voldoende ruimte krijgen om het contact op school naar eigen mogelijkheid in te vullen", zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs.

Volgens de VO-raad verschilt het per onderwijsinstelling hoeveel leerlingen zij tegelijkertijd kunnen ontvangen. "Dat hangt af van de beschikbare ruimte in de school, het soort onderwijs en het aantal leerlingen." De woordvoerder wijst op de periode van juni tot de zomervakantie vorig jaar, toen middelbare scholen ook weer opnieuw opengingen. "Gemiddeld bleek een derde van alle leerlingen tegelijk naar school te kunnen. Maar dat is een gemiddelde."

Update 12:05 - Politie schrijft 6436 avondklokboetes uit

De politie heeft afgelopen week 6436 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. De politie beëindigde afgelopen weekend 96 illegale feesten.

Ook zijn er 285 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. Er zijn 383 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand van elkaar.

Het aantal avondklokboetes van afgelopen week is 947 minder dan de week ervoor toen er 7.383 boetes zijn uitgeschreven tussen 21.00 en 04.30 uur. Het aantal boetes voor groepsvorming ligt ook flink lager dan de 454 in de voorafgaande week. Het aantal van 96 beëindigde feesten is precies gelijk.

De politiebonden voeren sinds maandagochtend 07.00 uur actie uit protest tegen het stukgelopen cao-overleg met het kabinet. Tijdens de actie schrijft de politie geen boetes uit voor kleine vergrijpen, maar overtredingen van de coronavoorschriften vallen daar buiten.

Update 11:43 - Corona-uitbraak UMCG eist dode; ruim 50 mensen besmet

De uitbraak van het coronavirus in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), die vorige week werd vastgesteld, heeft inmiddels één patiënt het leven gekost. Intussen is het aantal besmettingen onder patiënten en personeel opgelopen tot 52 in totaal, 24 patiënten en 28 medewerkers.

Een woordvoerder van het centrum bevestigt een bericht van RTV Noord. Het gaat hier om de 'Britse' variant van het virus, die nog besmettelijker is dan de gangbare.

Voor zover de zegsman nu weet, is verder niemand door corona heel ernstig ziek of nog heel veel zieker geworden. Een aantal besmette patiënten is ook gewoon naar huis. Eén bleek er naar het Martini Ziekenhuis in Groningen te zijn overgebracht, voordat geconstateerd was dat deze patiënt ook besmet was.

De uitbraak had plaats op een afdeling met vooral hart- en longpatiënten. Hoe het virus daar kon toeslaan is nog niet bekend, er wordt nog volop bron- en contactonderzoek gedaan.

Honderden medewerkers van het UMCG worden extra getest om verdere verspreiding te voorkomen.

Update 11:23 - Onderwijsbond blij met perspectief voor leerlingen, ondanks zorgen

Dat het kabinet een begin wil maken met het heropenen van de middelbare scholen "biedt perspectief voor leerlingen", reageert de Algemene Onderwijsbond (AOb). De bond is daar blij mee, maar benadrukt wel dat maatregelen nodig blijven om het risico op coronabesmettingen te beperken. "De zorgen over de gezondheid van personeel zijn nog altijd groot", zegt een woordvoerder van de AOb.

De regel om 1,5 meter afstand te houden tot anderen blijft heel belangrijk voor de bond. Een van de opties die bij het kabinet op tafel ligt, is om slechts een aantal klassen per dag fysiek naar school te laten komen. Op die manier is er genoeg ruimte om afstand te houden.

De AOb vindt daarnaast dat zo snel mogelijk meer sneltesten beschikbaar moeten komen voor het onderwijs. Op termijn is het de bedoeling dat alle leerlingen en leraren die minimaal één lesuur in dezelfde ruimte zijn geweest als iemand die het virus heeft opgelopen, een test aangeboden krijgen. Er zijn al scholen waar dit gebeurt, maar het is nog lang niet overal de praktijk.

Update 10:46 - AstraZeneca levert komende twee weken minder vaccins dan beloofd

Farmaceut AstraZeneca levert de komende twee weken minder vaccins aan lidstaten van de Europese Unie dan beloofd. Voor Nederland gaat het om ruim 217.000 doses, die later zullen arriveren. De oorzaak van de vertraging heeft de vaccinmaker niet meegedeeld, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

Vanaf volgende week maandag kunnen er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen vaccins worden geleverd aan priklocaties van de GGD, aan huisartsen en aan instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Reeds geplande prikafspraken, tot en met 14 maart, blijven staan. Nieuwe afspraken worden voor deze periode voorlopig niet ingepland, aldus het RIVM. Volgens het instituut komt er op zondag 7 maart een extra levering van 211.000 doses van AstraZeneca.

Het ministerie van VWS noemt de vertraging een tegenvaller. "Eentje die past in een patroon. We hopen dat de farmaceuten de betrouwbaarheid van hun leveringsschema snel zullen vergroten."

Update 08:43 - 'Honderden artsen staan op tegen strategie Hugo de Jonge'

Demissionair minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, presenteerde op 19 februari jl. zijn nieuwe teststrategie. Vanuit de artsengemeenschap wordt hier vol ongeloof op gereageerd. Het Artsen Covid Collectief, dat ruim 1.000 medisch specialisten vertegenwoordigt, spreekt van een grote fout. “Zoals demissionair-premier Rutte zelf al aangaf, moet je je alleen laten testen bij klachten”, aldus Evelien Peeters, internist en voorzitter van het Artsen Collectief in een persbericht. “Meer en gedwongen (snel)testen bij niet zieke mensen leidt tot schijnveiligheid, versterkt angsten en is ethisch onverantwoord.”

Het Artsen Collectief vindt het massaal (snel)testen van de bevolking onacceptabel. Een sneltest/PCR-test meet geen virussen en daarom kan de test op zichzelf ook geen diagnose stellen. "Wij maken ons ernstige zorgen over de maatschappelijke druk en angstcultuur die in stand gehouden wordt. Mensen volgen hierdoor bijna willekeurig adviezen van onze overheid op. Als medici twijfelen wij oprecht en ernstig aan zowel de fundamenten als de strategie van dit beleid.”

Als grootste collectief van artsen in Nederland dat zich onafhankelijk bezighoudt met advies rondom COVID19, stelt het Artsen Collectief: “Wij adviseren burgers zich níet te laten testen zonder consult bij een arts. Al helemaal niet als er geen enkele sprake is van klachten.”  De WHO is daarbij kraakhelder over het gebruik van testen: “PCR testen zijn bedoeld als hulpmiddel bij diagnosestelling. Uitkomsten moeten door medici altijd gewogen worden in het licht van de duur en het soort klachten, de medische voorgeschiedenis en het contact met zieke personen. En in het licht van de eigenschappen van een test en zijn betrouwbaarheid. Daarnaast maakt het uit hoeveel de ziekte voorkomt.”

Het Artsen Collectief vindt de huidige beleidslijn maatschappelijk schadelijk en pleit voor het overstappen op een beleid waarbij gezonde mensen hun vrijheid terugkrijgen en kwetsbare mensen op basis van vrijwilligheid zo goed mogelijk bescherming wordt geboden.

Update 03:30 - Coronanoodsteun ook beschikbaar voor dierentuinen

Dierentuinen die de poorten gesloten moeten houden maar intussen wel alle beesten moeten verzorgen en de verblijven moeten onderhouden, kunnen vanaf maandag een beroep doen op overheidssteun. Het kabinet kreeg vorige week toestemming van de Europese Commissie om de parken te hulp te schieten. Voor het steunpakket was eerder al 39 miljoen euro gereserveerd.

Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 waren de dierentuinen twee maanden lang gesloten. In november moesten ze opnieuw twee weken dicht en sinds medio december is dat opnieuw het geval. In de tussengelegen periodes mochten zij slechts een beperkt aantal bezoekers ontvangen.

Op basis van het omzetverlies wordt vastgesteld welk deel van die kosten dierentuinen vergoed krijgen. Dierentuinen die een beroep doen op de regeling moeten een reorganisatieplan indienen.

Het kabinet heeft al 17 miljoen euro extra opzijgelegd voor het geval het steunpakket onvoldoende blijkt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.