Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Weinig steun voor PvdA om te wachten met versoepeling coronaregels

LIVEBLOG | Weinig steun voor PvdA om te wachten met versoepeling coronaregels

Milieu en Gezondheid

22 apr 2021, 09:51

Nederland gaat vanaf volgende week woensdag weer een klein beetje van het slot. Dan verdwijnt de avondklok, wordt het thuisbezoek uitgebreid, mogen de terrassen 's middags open en kunnen winkeliers weer bezoekers ontvangen zonder afspraak. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 9.648, dat zijn er 1.118 meer dan op woensdag

  • Tussen 13 april en 19 april testte 10,2 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.682, dat zijn er 68 meer dan op woensdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 839, dat zijn er 17 meer dan op woensdag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op dinsdag: 27, er zijn tot nu toe 16.965 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 4.688.307 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 19:13 - Bonaire heft avondklok en alcoholverbod op

Op Bonaire wordt vanaf vrijdag de avondklok opgeheven en er mag dan in openbare ruimtes weer alcohol gedronken worden. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna donderdag bekendgemaakt. Het eiland kent steeds minder coronabesmettingen en gaat daarom van risiconiveau 5 naar 4.

Dat betekent dat alle winkels, restaurants (tot 22.00 uur 's avonds), casino's, fitnessruimtes en kerken open mogen. Er gelden nog wel restricties wat betreft sociale afstand en het maximale aantal mensen in een ruimte. Ook mogen er geen evenementen zoals Koningsdag worden georganiseerd.

Er zijn nog 34 actieve besmettingen op het eiland. De druk op het ziekenhuis is flink afgenomen. Er zijn nog vijf coronapatiënten opgenomen. Er ligt nog één patiënt uit Bonaire op Aruba en één in Colombia in het ziekenhuis.

Volgens de gezaghebber verloopt het vaccinatieproces voorspoedig. Met bijna 11.500 mensen die voor de eerste keer zijn gevaccineerd, is meer dan 60 procent van de volwassen bevolking bereikt. Meer dan 4000 mensen hebben al een tweede vaccin gekregen.

Update 18:53 - Weinig steun voor PvdA om te wachten met versoepeling coronaregels

De PvdA lijkt er niet in te slagen de voor volgende week geplande coronaversoepelingen tegen te houden in de Tweede Kamer. Een voorstel om te wachten tot de druk op de ziekenhuizen echt is afgenomen, kan waarschijnlijk niet op een meerderheid rekenen, zo is duidelijk geworden tijdens het coronadebat.

De PvdA vindt dat de besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en de druk op de intensive cares nu niet toestaan dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Fractieleider Lilianne Ploumen vindt het "onverantwoord" dat het kabinet dat, tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) in, toch wil doen.

"Rutte leek vorige week nog doordrongen van de ernst van de situatie", aldus Ploumen. Dat nu toch wordt versoepeld, noemt zij "willekeur". Zij roept op om alsnog de adviezen van het OMT te volgen. Het is voor het eerst dat de PvdA met een motie een kabinetsbesluit over de coronamaatregelen probeert tegen te houden.

De regeringspartijen VVD en D66 spreken evenwel onomwonden steun uit voor de versoepelingen, waaronder beperkte heropening van de terrassen in de horeca, het opheffen van de avondklok en het beperkt toestaan van fysiek onderwijs op hogescholen en universiteiten. "We moeten perspectief bieden", aldus VVD-Kamerlid Sophie Hermans.

Doel van het beleid blijft volgens Hermans om kwetsbaren te beschermen en overbelasting van de zorg te voorkomen. Maar: "daarvoor hebben we wel draagvlak in de samenleving nodig. Een beetje ruimte en perspectief is ook belangrijk". Daarom is de VVD "bereid deze stap te nemen".

D66 steunt versoepelingen ook. "Het zijn geen reuzenstappen, maar ze betekenen heel veel voor veel mensen", aldus Kamerlid Jan Paternotte. Hij vraagt zich wel af waarom de eindtijd voor de terrassen 18.00 uur is, en niet 20.00 uur zoals ook geldt voor de alcoholverkoop. Hij wil daarnaast weten waarom winkels wel open mogen en bibliotheken niet.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma reageert eveneens kritisch op het voorstel van Ploumen. Hij wijst erop dat de PvdA daarmee ook zegt dat het hoger onderwijs nog langer dicht moet blijven. Heerma wil wel weten wat het kabinet doet als de prognoses waarop het besluit tot versoepelen gebaseerd is, niet blijken te kloppen.

Wat PVV-voorman Geert Wilders betreft gaan de versoepelingen niet ver genoeg. Wat hem betreft gaan de terrassen open zonder dat ondernemers moeten voldoen aan "85 onzinregels". Hij wil ook dat de 1,5 meter afstand in de buitenlucht helemaal wordt losgelaten.

SP-leider Lilian Marijnissen steunt het opheffen van de avondklok en juicht daarnaast toe dat mensen meer ruimte krijgen om thuis bezoek te ontvangen. Ze vindt die "persoonlijke vrijheden" belangrijker dan wat zij "de economische versoepelingen" noemt. Die kunnen wat haar betreft ook vervangen worden door uitbreiding van de steunpakketten.

Ploumen mag nog wel hopen op steun van GroenLinks. Kamerlid Lisa Westerveld is het met haar eens dat het besluit tot versoepeling op dit moment niet is uit te leggen. "Hoe kan je verwachten dat mensen maatregelen volgen als er zulke willekeur bestaat?"

Update 18:42 - Opnamestop hart-longafdeling ziekenhuis Scheemda na coronauitbraak

Het Ommelander ziekenhuis in Scheemda (Groningen) heeft een opnamestop afgekondigd voor de hart-longafdeling na een uitbraak van het coronavirus onder personeel en patiënten. Afgelopen dagen werden negen patiënten en tien medewerkers positief getest.

Hart- en longpatiënten moeten tijdelijk naar een ander ziekenhuis in de buurt, aldus een woordvoerder van het Ommelander. Zo'n honderd medewerkers van het ziekenhuis die vaak op de hart- en longafdeling komen, worden de komende tijd regelmatig getest. De opnamestop duurt "totdat we zeker weten dat er geen verborgen besmettingen meer zijn onder medewerkers", zegt de woordvoerder.

Patiënten die positief testten zijn verplaatst naar de corona-afdeling van het ziekenhuis. De overgebleven patiënten mogen tijdens de opnamestop geen bezoek ontvangen.

Update 17:09 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuis Curaçao daalt

Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen op Curaçao neemt af. Volgens cijfers van de overheid lagen er woensdag 82 coronapatiënten in het CMC ziekenhuis, van wie 32 op de intensive care. Twee weken eerder lagen 126 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 39 op de intensive care. Het eiland telde toen ruim 4500 geregistreerde coronabesmettingen. Dat is inmiddels gedaald naar ruim tweeduizend.

Er zijn in totaal negen Curaçaose patiënten naar Aruba overgebracht. Van hen liggen er nog vijf op de intensive care.

Het aantal overleden coronapatiënten is wel flink gestegen. Volgens de cijfers van woensdag zijn er in totaal 95 mensen overleden, twee weken eerder ging het om 58 personen.

Sinds eind maart nam het aantal coronapatiënten op Curaçao in korte tijd fors toe. Het eiland deed onder meer een beroep op Nederland, dat tientallen mensen stuurde voor het verlenen van medische zorg. Een deel van hen werkt in het ziekenhuis, een ander deel is werkzaam in één van de vaccinatiecentra.

Bijna 63.000 mensen hebben een eerste vaccin gekregen. Zeker 15.500 personen hebben ook al een tweede prik gehad. Er zijn bijna 125.000 volwassenen op het eiland.

Update 16:10 - PvdA hoopt coronaversoepelingen met motie tegen te houden

De PvdA vindt dat de besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en de druk op de intensive cares nu niet toestaan dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Er moeten pas nieuwe stappen gezet worden als de cijfers een duidelijke daling laten zien, zoals het Outbreak Management Team ook adviseert, stelt Kamerlid Attje Kuiken. Ze dient een motie in om de regering daartoe te dwingen.

Jaap van Dissel van het RIVM zei eerder donderdag in de Tweede Kamer dat zijn OMT had aangeraden om pas te versoepelen als uit de cijfers blijkt dat het zevendaags gemiddelde van de ziekenhuisopnames en ic-opnames ten minste 10 procent is gedaald. Pas dan is zeker dat de derde golf echt over zijn piek heen is. Nu ziet hij hooguit een "plateau", en is het nog de vraag of de daling zal doorzetten. Het had het OMT verstandiger geleken om niet woensdag al te versoepelen, zoals het kabinet dinsdag besloot.

De druk op de zorg is te groot en de cijfers zijn te onzeker, vindt Kuiken. Ze stelt daarom voor om iedere week te kijken hoe het ervoor staat met de verspreiding van het virus, en dan te kijken of de daling waar het OMT naar uitkijkt inderdaad is ingezet.

Het voorstel van Kuiken lijkt in ieder geval op steun van GroenLinks te kunnen rekenen. Ook die partij begrijpt niet dat het kabinet in dit stadium versoepelt. "We snappen niet op basis waarvan deze keuze nu wordt gemaakt", zei een woordvoerder. Donderdagmiddag is er een coronadebat.

Update 15:25 - Bijna 10.000 nieuwe coronagevallen, hoogste aantal sinds begin januari

Er zijn de laatste 24 uur 9.648 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds 7 januari. Ook het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gestegen met 17, de grootste stijging sinds 8 april.

Lees meer

Update 14:34 - Grootste toename aantal coronapatiënten op ic's in 2 weken

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is donderdag gestegen met 17, de grootste stijging sinds 8 april. In totaal liggen 839 mensen met corona op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er lagen voor het laatst op 22 januari zoveel coronapatiënten op de intensivecareafdelingen.

Er liggen al bijna een week meer dan 800 Covid-patiënten op de ic's. Daarnaast worden er momenteel 419 ic-bedden bezet door non-covidpatiënten, wat de totale bezetting op de ic's op 1258 brengt.

In totaal zijn nu 2682 patiënten met Covid-19 opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 68 meer dan woensdag en het hoogste aantal sinds begin januari. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten donderdag toe met 51 tot 1843.

"Gemiddeld is het aantal opnames gestegen en ook de bezetting op de ic en kliniek neemt toe", aldus het LCPS. "Met name de ic zit tegen de maximale capaciteit aan. Patiëntenspreiding is nu noodzakelijk om de zorgdruk zoveel mogelijk gelijk over het land te verdelen." De afgelopen 24 uur zijn 24 mensen overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land, van wie vijf ic-patiënten.

Update 13:31 - Zorgautoriteit: ziekenhuiszorg nog verder in gedrang door corona

Nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laten zien dat de situatie in de ziekenhuizen steeds penibeler wordt. Meer dan een derde van de ziekenhuizen (37 procent) slaagt er door de toestroom van coronapatiënten niet meer in alle "kritiek planbare zorg" volgens planning te leveren. Dat is zorg die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij de patiënt te voorkomen. Uit de rapportage die donderdag verscheen, blijkt een verdere verslechtering ten opzichte van vorige week. Toen gaf 31 procent van de ziekenhuizen aan de planning niet volledig te halen voor ingrepen die eigenlijk binnen zes weken zouden moeten. Uit de rapportage die donderdag verscheen, blijkt een verdere verslechtering ten opzichte van vorige week. Toen gaf 31 procent van de ziekenhuizen aan de planning niet volledig te halen voor ingrepen die eigenlijk binnen zes weken zouden moeten.

Update 13:28 - EU bedankt voor 100 miljoen extra coronavaccins AstraZeneca

De Europese Unie doet voorlopig geen beroep op AstraZeneca voor extra coronavaccins. De EU ziet af van de 100 miljoen doses waarop zij, bovenop haar bestelling van 300 miljoen doses, desgewenst aanspraak kon maken, zegt de Europese Commissie.

De verstandhouding van de EU met AstraZeneca is verzuurd omdat de farmaceut al maanden veel minder vaccins levert dan afgesproken. Bovendien zijn er zorgen over gevaarlijke bloedstollingsproblemen die in heel zeldzame gevallen na het inenten optreden.

Heel wat EU-landen hadden zwaar ingezet op het middel van de Brits-Zweedse fabrikant, maar prikken nu alleen ouderen, die minder gevaar lijken te lopen. De Europese Commissie maakte vorige week al duidelijk dat ze voortaan de voorkeur geeft aan vaccins met een ander procedé, zoals die van Pfizer/BioNTech, Moderna en CureVac.

Update 13:18 - Onzuiverheden in vaccin mogelijk oorzaak problemen AstraZeneca

De zeer zeldzame, maar gevaarlijke bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca is misschien te voorkomen door de vaccins beter te zuiveren. Dat schrijft de Volkskrant. Het vaccin blijkt minuscule restjes te bevatten van wel duizend stoffen die daar helemaal niet horen, hebben Duitse wetenschappers volgens de krant ontdekt.

Die stoffen zouden weleens voor de kettingreactie kunnen zorgen die in zeer zeldzame gevallen leidt tot de ongewone trombose in combinatie met bloedplaatjestekort. Die bijwerking trof tot dusver ook acht Nederlanders en kostte er één het leven.

Dat zou betekenen dat de bijwerking typisch een gevaar is van vaccins zoals dat van AstraZeneca, Janssen en mogelijk het Spoetnik-vaccin uit Rusland en niet van die van Pfizer en Moderna.

Update 12:57 - Zes leveranciers mogen nu coronazelftesten verkopen

Het ministerie van Volksgezondheid heeft inmiddels zes leveranciers van coronazelftesten goedkeuring gegeven om testen op de markt te brengen. Vier nieuwe antigeensneltesten zijn vanaf deze week beschikbaar in apotheken, drogisterijen en supermarkten. Testen van Roche en Biosynex waren al te koop.

Het ministerie hoopt dat door de laagdrempelige zelftesten meer besmettingen worden ontdekt, omdat mensen zonder klachten zichzelf kunnen testen. Het is niet de bedoeling dat mensen met klachten een zelftest doen, die moeten een PCR-test doen bij de GGD. Coronaminister Hugo de Jonge benadrukte eerder ook dat mensen die positief blijken na een zelftest alsnog een test moeten doen bij de GGD. De uitslag van een zelftest is binnen een kwartier bekend.

De nieuwe zelftesten komen van AEnerG BV Lyher, Acon Biotech Flowflex, MP Biomedicals Rapid en BD Veritor. De goedkoopste, Flowflex, ligt in de winkels voor 2,89 euro.

Update 11:26 - Door corona 170.000 rechtszaken minder afgehandeld

De coronacrisis is van grote invloed geweest op de rechtspraak. Vooral daardoor zijn vorig jaar 170.000 rechtszaken minder afgehandeld dan in 2019. In totaal werd in 1,37 miljoen zaken rechtgesproken. Een daling van 11 procent ten opzichte van 2019, meldt de Raad voor de rechtspraak in zijn jaarverslag.

Nadat vorig jaar het coronavirus in Nederland was uitgebroken, konden veel fysieke zittingen in maart, april en mei niet doorgaan. Ongeveer 14.000 misdrijfzaken bij de rechtbanken en ruim 3000 strafzaken bij de gerechtshoven konden niet worden behandeld. De ontstane achterstanden in misdrijfzaken zijn al grotendeels weggewerkt en naar verwachting uiterlijk eind dit jaar helemaal ingelopen.

Ruim driekwart van de bijna 1,4 miljoen afgehandelde zaken betrof civielrechtelijke handelsgeschillen en familiezaken (rechtbank, hof en kanton). 17 procent van de zaken was een strafzaak, de resterende 7 procent bestond uit bestuursrechtszaken, vreemdelingenzaken en belastingzaken.

Update 10:51 - Van Dissel ziet na 'stabilisatie' een nieuwe fase aanbreken

De instroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen "lijkt af te vlakken" en het aantal besmettingen stabiliseert, constateert Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van een duidelijke afname is echter nog geen sprake, zei hij tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden. Op basis van modelberekeningen verwacht het RIVM dat de daling wel binnenkort zal inzetten.

De bedbezetting in de ziekenhuizen bereikt volgens de berekeningen over één tot twee weken een piek. Van Dissel benadrukt dat de modellen wel "forse onzekerheden" kennen, dus de piek zou zich ook later kunnen voordoen en hoger kunnen zijn dan het instituut nu voorziet.

Van Dissel zei dat "een nieuwe fase" is aangebroken. "Het virus botst steeds vaker op tegen iemand die het al heeft gehad, of die is gevaccineerd", schetste de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding. "Tot nu toe was het zo dat een afname alleen werd veroorzaakt door strengere maatregelen. Nu komt het door opbouw van immuniteit."

"We lijken een plateau te hebben bereikt", vatte de adviseur van het kabinet, die ook voorzitter is van het Outbreak Management Team (OMT), de situatie samen. Het aantal ziekenhuisopnames en het aantal besmettingen ligt wel nog steeds hoog.

De effecten van de vaccinatiecampagne beginnen volgens Van Dissel steeds duidelijker zichtbaar te worden. Hij wees nog eens op cijfers waaruit blijkt dat ouderen in de hoogste leeftijdsgroepen het virus nauwelijks nog oplopen.

Update 10:29 - Coronasteunlijn voor jongvolwassenen duizend keer geraadpleegd

De landelijke coronahulplijn voor jongvolwassenen is sinds de oprichting op 7 april duizend keer geraadpleegd. Gemiddeld voerden de vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn 63 telefoon- en chatgesprekken per dag met mensen tussen de 18 en 24 jaar die daar behoefte aan hadden.

De inhoud van de gesprekken varieert volgens de organisatie van praktische vragen over studievertraging tot gevoelens van stress en eenzaamheid. Moeilijkheden worden niet altijd door corona veroorzaakt maar wel vaak versterkt.

Met de supportlijn kan tussen 14.00 uur en 22.00 uur zowel worden gebeld (0800-0450) als gechat (allesoke.nl). Gesprekken zijn gratis en op anonieme basis.

Update 10:22 - Baudet krijgt coronaboete voor optreden in Urk

Voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) krijgt een coronaboete van 95 euro voor zijn optreden in Urk in februari van dit jaar. Baudet hield daar geen anderhalve meter afstand tot omstanders en deelde daar zelf ook beelden van op Twitter. Een strafrechtelijke reactie kon niet uitblijven, aldus het Openbaar Ministerie.

Baudet bezocht Urk tijdens zijn verkiezingstournee. Hij werd door honderden mensen ontvangen en liep al handenschuddend over een plein. Hij liet zich ook gearmd met anderen op de foto zetten.

Volgens het OM zijn organisatoren van een manifestatie of een soortgelijke bijeenkomst er verantwoordelijk voor dat de coronaregels in acht worden genomen. Dat is in Urk niet gebeurd en Baudet heeft zich zelf ook niet aan de regels gehouden, blijkt uit de vele beelden van de bijeenkomst. Daarom krijgt hij daarvoor een boete.

Update 10:01 - 'Meer mensen verduurzaamden hun huis tijdens coronacrisis'

Meer mensen hebben sinds het begin van de coronapandemie hun huis verbouwd om energie te besparen dan in het jaar voor de crisis. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken, op basis van onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction.

Motivaction bevroeg ruim 1000 mensen over het verduurzamen van hun woning en vergeleek de antwoorden met de resultaten van een onderzoek uit 2019. Het aantal mensen dat kleine energiebesparende maatregelen had genomen, zoals tochtstrips of radiatorfolie, nam toe met 21 procent. Grote maatregelen zoals dak- of glasisolatie werden door 19 procent meer mensen genomen.

Onder de ondervraagden is 20 procent van plan het komende jaar nog stappen te nemen om de woning zuiniger te maken, 40 procent twijfelt nog.

Update 09:42 - Janssen garandeert levering coronavaccins aan EU na sluiten fabriek

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson houdt vast aan de toezegging van de 200 miljoen coronavaccins van Janssen voor dit jaar aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland. De vestiging in Leiden verwijst naar een verklaring die het moederbedrijf afgelopen nacht uitdeed.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft een fabriek in de stad Baltimore, in de staat Maryland, gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt.

Uit een rapport blijkt dat er problemen waren met onder meer hygiëne in het gebouw en dat er slecht opgeleid personeel werkte. Het kan volgens de FDA maanden duren voordat alle problemen in de fabriek zijn opgelost.

Update 09:28 - KIJK LIVE MEE: Van Dissel praat Kamer bij over coronavirus in Nederland

Volg hier vanaf 09:30 uur live de technische briefing over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Kamerleden worden bijgepraat door Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. De Kamerleden worden bijgepraat over het coronavirus zodat ze zich kunnen voorbereiden op het plenaire debat 's middags.

Update 09:08 - Erasmus MC: alleen nog operaties die binnen twee weken nodig zijn

Het Erasmus MC in Rotterdam kan alleen nog operaties verrichten die binnen twee weken moeten plaatshebben om geen verdere gezondheidsschade te veroorzaken, meldt een woordvoerster.

Er wordt personeel uitgeleend aan corona-afdelingen en de ic-bedden liggen vol. "Met pijn in het hart" is daarom ook besloten tot een stop op de transplantaties van organen van levende donoren (aan bijvoorbeeld familieleden).

Het ziekenhuis bekijkt op 28 april hoe de zaken verder moeten worden aangepakt, maar zal de operatiemogelijkheden verruimen als het eerder kan.

Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.