Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

LIVEBLOG | Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Milieu en Gezondheid

22 mei 2021, 07:34

Deze week ging het land weer een beetje van het slot. Zo kunnen we langer op het terras zitten, kunnen we de coronakilo's eraf sporten in de sportschool en het zwembad. Ook kunnen mensen weer naar pretparken en dierentuinen. Ondertussen blijven besmettingscijfers en de cijfers in de ziekenhuizen dalen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 3.221, dat zijn er 955 minder dan op vrijdag

  • Op woensdag 19 mei testte 11,4 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 1.731, dat zijn er 91 minder dan op vrijdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 602 dat zijn er 6 minder dan op vrijdag

  • Op vrijdag zijn 12 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.518 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 8.040.730 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 18:05 - Kabinet overweegt volgende stap versoepeling te versnellen

Het kabinet overweegt de volgende stap van de versoepeling van de coronamaatregelen iets te versnellen. De volgende verruiming zou dan ingaan op 5 juni in plaats van 9 juni, melden ingewijden na het Catshuisoverleg zaterdag.

Het zou betekenen dat de horeca en culturele instellingen een paar dagen eerder open mogen dan gepland. Ook zouden huishoudens meer mensen thuis mogen ontvangen, namelijk vier. Of de versnelling er komt hangt af van verdere positieve cijfers over onder meer besmettingen en ziekenhuisopnames.

Lees hier meer

Update 16:32 - Middelbare scholen mogen op 31 mei weer helemaal open

De middelbare scholen mogen op 31 mei weer helemaal open. Dat heeft het kabinet zaterdag besloten na een extra overleg met deskundigen zaterdag op het Catshuis.

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft positief geadviseerd over de opening. De coronacijfers zijn de afgelopen weken flink verbeterd en in het voortgezet onderwijs kan de 1,5 meterregel losgelaten worden.

Wel moeten de leerlingen twee keer per week een zelftest thuis doen. Ook moeten ze afstand houden tot hun docenten.

De meeste middelbare scholieren in het voortgezet onderwijs krijgen momenteel maar een paar dagen per week les. Ze kunnen sinds maart weer voor minstens een dag in de week naar school. Op 7 juni moeten alle scholen weer open zijn.

Update 15:56 - Aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn bij het RIVM 3221 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 955 minder vergeleken met de voorgaande dag. Ten opzichte van vorige week zaterdag gaat het om een daling van ruim 1200 positieve tests.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 29.255 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 4179 nieuwe besmettingen per dag. Dit gemiddelde daalt al weken.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met negentien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Vrijdag werden er twaalf overlijdens geregistreerd.

Update 13:22 - Minder coronapatiënten in ziekenhuizen voor vijfde dag op rij

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag voor de vijfde dag op rij gedaald, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal worden er momenteel 1731 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, 91 minder dan vrijdag.

Net zoals vrijdag zijn er 24 nieuwe patiënten met Covid-19 op de intensive care opgenomen. Het totaal aantal patiënten op de ic staat op 602 patiënten, 6 minder dan een dag eerder. Er zijn dus meer patiënten ontslagen, of overleden, dan dat er werden opgenomen.

Ook op de verpleegafdelingen is de leegloop hoger dan de instroom. Er werden in het afgelopen etmaal 139 mensen opgenomen, maar er liggen 85 minder mensen op de verpleegafdelingen dan een dag eerder. Het totaal staat op 1129.

Update 11:39 - NAC-finale zorgt voor enorme drukte bij teststraat

De finalewedstrijd NAC - NEC in de play-offs zorgt in Breda voor een enorme drukte bij de coronaspoedteststraat voor evenementen, schrijft Omroep Brabant. Vanaf zaterdagochtend vroeg staat er een lange rij wachtenden en loopt de wachttijd soms op tot een uur. "Je moet er iets voor over hebben", zegt een supporter die denkt dat NAC zondag promoveert.

"Het is enorm schijtweer en het is niet leuk om hier in de regen te staan om even een stokkie in je neus te krijgen", zegt supporter Bram, die al bijna een uur staat te wachten. "Maar je wilt er natuurlijk bij zijn. Je moet iets voor je club over hebben. Maar als je om je heen kijkt, zie je dat NAC leeft."

Bram is de enige niet. Er staat een rij zo lang als de gehele zijde van het stadion. De teststraat, op de parkeerplaats van het Rat Verlegh Stadion in Breda, is pas sinds dinsdag open en moet eigenlijk per uur tweehonderd mensen kunnen testen.

Er mogen zondag 2500 supporters in het stadion aanwezig zijn als NAC hoopt te promoveren naar de Eredivisie. En die moeten in twee dagen tijd allemaal getest worden.

Update 09:14 - Mensen uit 1967 en 1968 kunnen afspraak coronavaccinatie maken

Mensen die geboren zijn in 1967 en 1968 kunnen vanaf zaterdag online een afspraak maken om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Ze krijgen het Janssen-vaccin en hoeven dus maar een keer gevaccineerd te worden, meldt GGD GHOR.

Update 09:00 - 'Zorgen bij schoolleiders over voldoende personeel'

Schoolleiders maken zich zorgen over het tijdspad en de beschikbaarheid van het personeel voor het Nationaal Programma Onderwijs na corona. Meer schoolleiders (56 procent) zijn wel positiever over het plan zelf. In maart was dit nog 23 procent. Dat meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) na een onderzoek onder schoolleiders.

Scholen willen het extra geld volgens het onderzoek vooral gebruiken voor extra handen in de klas. Zo wil ongeveer de helft van de scholen werken met kleine groepen en het geld uitgeven aan onderwijsassistenten, interventies gericht op het welzijn van leerlingen, klassenverkleining of individuele instructie. "De grootste uitdaging waar scholen voor staan is het aantrekken van personeel, want daar is in het onderwijs al een groot tekort aan. Zijn ze wel te vinden en kunnen we dus wel de juiste hulp en ondersteuning bieden? Dat is een zorg die veel leeft bij schoolleiders en is al langer een structureel probleem", aldus voorzitter Petra van Haren.

Naast extra personeel zijn onder meer feedback, een-op-een-begeleiding, samenwerkend leren, sportieve activiteiten, leren van en met medeleerlingen, betrokkenheid van ouders en uitbreiding van het onderwijs belangrijke onderwerpen om geld in te steken. "Investeren in professionaliseren van mensen en daarmee een langer en structureler effect bereiken is een kans, juist ook voor schoolleiders zélf."

Volgens de schoolleiders is er door het structurele personeelstekort en de wisselende afwezigheid van leerkrachten en leerlingen vanwege corona extra druk op scholen. Door corona waren schoolleiders afgelopen maanden veel bezig met het inrichten van regulier onderwijs, afstandsonderwijs en van vervanging voor afwezige leraren. "Ook het beantwoorden van zorgvragen van ouders, leerlingen en personeel behoeft aandacht en tijd. Daarbij wordt hard gewerkt aan de analyse voor het Nationaal Plan Onderwijs na corona. Dit plan komt in veel gevallen ook vooral op de schouders van de schoolleiders", zegt Van Haren. "Het maken van een goed plan, overleg met team en medezeggenschap kosten tijd. Voldoende tijd en aandacht voor de kwaliteit van onderwijs staat op dit moment daardoor nog onder druk."

Update 09:00 - 'Basisscholen maken matig gebruik van coronazelftesten'

Op 40 procent van de basisscholen maakt niet al het personeel gebruik van de coronazelftesten die het ministerie van Onderwijs opstuurde. Dat komt naar voren uit een peiling die de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder bijna 700 basisschoolleiders deed.

De zelftesten zijn bedoeld als voorzorgsmaatregel voor de docenten. Het personeel van 32 procent van de scholen gebruikt de zelftesten. Een op de vier ondervraagde scholen zegt tevreden te zijn over de coronazelftesten. Ruim 40 procent zegt niets te merken van het effect van de zelftests.

"De hoop was dat de tests wat druk bij schoolleiders zou wegnemen", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren "Maar het effect is beperkt. De huidige tests zijn alleen preventief. Daarnaast worden alleen leraren getest, het zegt niets over de mate waarin leerlingen besmet kunnen zijn."

Vorige week had de helft van de basisscholen nog geen test ontvangen, door een leveringsfout bij het ministerie. Inmiddels heeft 93 procent van de scholen de testen ontvangen. In Nederland zijn ongeveer 6700 basisscholen.

Update 07:37 - Mondkapjesdeal leverde Van Lienden c.s. tot 30 miljoen euro op

Sywert van Lienden en zijn zakenpartners haalden vorig jaar in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid voor ruim 100 miljoen euro mondkapjes uit China. Wat ze daaraan hebben verdiend, wil Van Lienden niet zeggen. Follow the Money meldt na onderzoek dat het, op basis van de marktprijzen destijds, mogelijk gaat om een marge tot 30 miljoen euro.

Update 06:20 - Experts: goede voorbereiding voor vakantie is essentieel

Op vakantie gaan vergt dit jaar huiswerk. Veel Nederlanders staan te trappelen om op reis te gaan of te boeken, maar experts waarschuwen in De Telegraaf dat een goede voorbereiding essentieel is.

Update 03:30- Kabinet buigt zich over heropening voortgezet onderwijs

Blijven de beperkingen in het voortgezet onderwijs van kracht, of gaan de middelbare scholen de laatste weken van het schooljaar weer volledig open, zonder dat leerlingen 1,5 meter afstand moeten bewaren? Die vraag ligt zaterdag voor in het Catshuis, waar het kabinet over de kwestie praat.

Middelbare scholieren krijgen momenteel nog maar een deel van de week fysiek les, alleen voor eindexamenleerlingen zijn de beperkingen al opgeheven. Het Outbreak Management Team is gevraagd of ze voor alle scholieren weer open kunnen, en zo ja, hoe.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.