Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Advies voor hervatting gebruik Janssen-coronavaccin in VS

LIVEBLOG | Advies voor hervatting gebruik Janssen-coronavaccin in VS

Milieu en Gezondheid

23 apr 2021, 06:51

Nederland gaat vanaf volgende week woensdag weer een klein beetje van het slot. Dan verdwijnt de avondklok, wordt het thuisbezoek uitgebreid, mogen de terrassen 's middags open en kunnen winkeliers weer bezoekers ontvangen zonder afspraak. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 9.292, dat zijn er 321 minder dan op donderdag

  • Tussen 15 april en 21 april testte 10,5 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2.613, dat zijn er 69 minder dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 837, dat zijn er 2 minder dan op donderdag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op vrijdag: 14 er zijn tot nu toe 17.016 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 4.952.724 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 23:11 - Kerkdiensten niet langer vrijwel alleen online: bezoekers welkom

Het advies aan Nederlandse kerken om erediensten bij voorkeur alleen online te houden om verspreiding van corona te voorkomen, komt vanaf woensdag te vervallen. Koepelorganisatie Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) zegt dat diensten dan weer mogelijk zijn met dertig bezoekers. De medewerkers van de dienst komen daar nog bij.

In kerken die meer dan 300 zitplaatsen hebben, geldt een bezettingsgraad van maximaal 10 procent. Voorwaarde is wel dat alle voorzorgsmaatregelen rond corona in acht worden genomen, aldus het CIO vrijdag. De organisatie vraagt de aangesloten kerkgenootschappen om de eigen gemeenten en parochies hierover te adviseren. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft de kerken gevraagd terughoudend om te gaan met de versoepeling en die bij voorkeur stapsgewijs door te voeren.

Woensdag (28 april) is ook de dag dat de horeca de terrassen weer mag openen, in eerste instantie van 12.00 tot 18.00 uur. Tijdens de persconferentie van het kabinet, dinsdag, werden de kerken niet apart genoemd.

Update 23:05 - Advies voor hervatting gebruik Janssen-coronavaccin in VS

Het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC) heeft aanbevolen om het gebruik van het Leidse Janssen-coronavaccin te hervatten. Experts van de gezondheidsdienst stellen dat de voordelen van het middel opwegen tegen de nadelen.

De VS schortten het gebruik van het vaccin van het dochterbedrijf van farmaceut Johnson & Johnson vorige week dinsdag op nadat zeker zes relatief jonge mensen na vaccinatie te maken kregen met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Een van hen overleed, en later kwam er nog een tweede sterfgeval bij.

In de VS waren een kleine 7 miljoen prikken met het Janssen-vaccin gezet. Volgens nieuwszender CNN beschikken de VS nog over ruim 9 miljoen doses.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) had het Janssen-vaccin goedgekeurd voor gebruik in de EU, maar Johnson & Johnson riep na het Amerikaanse besluit op het voorlopig niet te gebruiken. Na een nieuwe positieve beoordeling van het EMA dinsdag, werden deze week ook in de EU de eerste Janssen-prikken gezet. In Nederland was dat woensdag in Leiden.

Update 19:15 - Belg mag tot 22.00 uur op het terras, met vier personen

Belgen mogen over twee weken voortaan tot 22.00 uur op het terras zitten. Ze kunnen met maximaal vier personen een tafeltje nemen, heeft premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

Dat de terrassen van cafés en restaurants in België zaterdag 8 mei weer open mochten, was al aangekondigd. Maar over de sluitingstijd was nog veel onenigheid. Deskundigen en de regering mikten op 20.00 uur, maar de horeca en veel burgemeesters vonden dat te vroeg. Op dat uur gaan mensen nog niet naar huis, maar zoeken ze elkaar alsnog op, stelden zij. Dat zou het virus meer in de kaart spelen dan wat extra tijd op een terras met zorgvuldige coronaregels.

Een gezelschap mag maximaal vier personen tellen, zouden de verantwoordelijke ministers vrijdag tijdens hun jongste coronacrisisberaad overeen zijn gekomen. Een grotere tafel is alleen toegestaan als alle tafelgenoten behoren tot hetzelfde huishouden.

Update 18:31 - Zeven aanbieders zorgen voor meer capaciteit sneltests corona

Voor het maken van testbewijzen die kunnen worden gebruikt bij allerlei sociale activiteiten worden, verdeeld over het land, zeven sneltestbedrijven ingezet. De namen van de bedrijven waar Stichting Open Nederland in mei mee gaat samenwerken zijn vrijdag bekendgemaakt.

De zeven partijen moeten samen zorg dragen voor een extra capaciteit van 120.000 testen per dag. Voor alle zeven regio’s in Nederland hadden zich 44 partijen ingeschreven en meerdere daarvan hadden zich gekwalificeerd. Daarom is door een notaris geloot om per regio één partij aan te wijzen.

De zeven aanbieders zijn Tunica Trading (Noord-Nederland), Daza (Gelderland, Twente), Ecolog (Flevoland, Utrecht, Gooi- en Vechtstreek), Bobeldijk (Amsterdam, Noord-Holland Noord, Zaanstreek), Check (Haaglanden, Hollands Midden), Platalea (deel Brabant, deel Gelderland, Limburg) en Spoedtestcorona (deel Brabant, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid).

Update 17:51 - 'Verplaatsing coronapatiënten naar Duitsland nu niet aan de orde'

Nederland hoeft vooralsnog geen beroep te doen op Duitsland om coronapatiënten die op de intensive care liggen over te nemen. Een woordvoerster van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) laat weten dat de contacten met Duitsland er wel zijn, maar "het is nu nog niet aan de orde".

Nederland heeft eerder patiënten naar Duitsland gebracht. Vooralsnog kan het LCPS patiënten over de Nederlandse ziekenhuizen verspreiden. "Maar het houdt niet over", zegt de woordvoerster.

Ze benadrukt dat er terughoudend wordt omgegaan met verplaatsing van patiënten naar Duitsland. Want voor de patiënten en familie "is het al een ellende" om in eigen land naar een ander ziekenhuis te moeten, laat staan naar Duitsland, stelt ze. Zeker als iemand ook nog eens komt te overlijden.

Update 16:06 - EMA: voordeel AstraZeneca belangrijker dan risico's volwassenen in alle leeftijdsgroepen

De voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca wegen zwaarder dan de risico's ervan voor volwassenen in alle leeftijdsgroepen. Dat heeft het Europees geneesmiddelenbureau EMA laten weten na een nadere bestudering van het vaccin.

Het EMA concludeerde eerder wel dat een combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) een zeer zeldzame bijwerking kan zijn van het vaccin. Maar de organisatie zegt nu dat de ernstige bijwerking naar schatting voorkomt bij 1 op de 100.000 gevaccineerde mensen.

De nadere studie levert volgens het EMA niet meer inzichten op wat betreft voordelen en risico's ten aanzien van mannen en vrouwen. Wel is het duidelijk geworden dat de voordelen van prikken met AstraZeneca toenemen naarmate iemand ouder is en naarmate het aantal besmettingen groeit.

Het EMA houdt vast aan het advies om de tweede dosis van het vaccin te geven vier tot twaalf weken nadat de eerste prik is gezet.

Update 16:04 - Geen plek in ziekenhuis: 600 coronapatiënten krijgen thuiszorg

Zo'n 600 coronapatiënten die eigenlijk ziekenhuiszorg nodig hebben verblijven thuis, krijgen daar zuurstof toegediend en worden op afstand in de gaten gehouden door het ziekenhuis. Dat meldt NU.nl op basis van opgevraagde cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De honderden coronapatiënten zouden bij voldoende ruimte in de ziekenhuizen op een verpleegafdeling hebben gelegen. Het gaat dus niet om patiënten die intensivecarezorg nodig hebben, die kunnen gewoon op de intensive cares terecht, benadrukt een woordvoerder van het LCPS.

De zogeheten telemonitoringpatiënten worden echter niet meegeteld in de dagelijkse coronacijfers van ziekenhuisopnames. Donderdag lagen er bijna 2700 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, waarvan 1843 op een verpleegafdeling.

Update 15:37 - RIVM meldt 9292 nieuwe coronabesmettingen

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn bij het RIVM 9292 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 321 minder dan de dag ervoor.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 58.215 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 8316 nieuwe besmettingen per dag. Het vorige weekgemiddelde stond nog op 8288 nieuwe besmettingen per dag.

Update 15:18 - Flinke daling aantal ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames is vrijdag afgenomen ten opzichte van een dag ervoor. Op de verpleegafdelingen liggen vrijdag 1776 coronapatiënten, 67 minder dan donderdag. In totaal liep het aantal patiënten met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen terug met 69 tot 2613. Dat is de grootste daling van deze maand.

Er liggen twee coronapatiënten minder op de Nederlandse intensive cares dan op donderdag. In totaal liggen 837 mensen op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal Covid-patiënten op de ic's ligt al sinds afgelopen zaterdag boven de 800.

Update 14:57 - Kabinet neemt advies over van Raad van State over sluiting kerken en moskeeën

Gemeenten krijgen de bevoegdheid om ook kerken, moskeeën en andere levensbeschouwelijke gebouwen tien dagen te sluiten, als zich daar veel coronabesmettingen voordoen. Het kabinet neemt een advies daartoe van de Raad van State over, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Het kabinet wil bij wet vastleggen dat gemeenten bijvoorbeeld bedrijven, winkels en horecagelegenheden tien dagen mogen sluiten in het geval van een coronabrandhaard. Het wilde aanvankelijk levensbeschouwelijke gebouwen daar evenwel van uitsluiten, in verband met het grondwettelijke recht op godsdienstvrijheid.

Update 14:40 - Raad van State: ook kerken moeten gesloten kunnen worden in strijd tegen corona

Ook kerken, moskeeën en andere godsdienstige gebouwen zouden tien dagen gesloten moeten kunnen worden als dat kan helpen een coronabrandhaard te bestrijden. Dat staat in een advies van de Raad van State.

Het kabinet wil bij wet vastleggen dat gemeenten bijvoorbeeld bedrijven, winkels en horecagelegenheden tien dagen mogen sluiten als zich daar veel coronabesmettingen voordoen. Het wil levensbeschouwelijke gebouwen daar evenwel van uitsluiten, in verband met het grondwettelijke recht op godsdienstvrijheid.

Update 14:42 - Circa 130.000 testafspraken gemaakt voor proefuitjes

Testen voor Toegang heeft inmiddels in totaal ongeveer 130.000 aanmeldingen binnengekregen voor de gratis sneltests die toegang verlenen tot voetbalwedstrijden, dierentuinen, musea en andere evenementenlocaties.

Voor evenementen op doordeweekse dagen werden deze week 18.000 testafspraken gemaakt. Dit weekend, als een beperkt aantal fans welkom is in enkele voetbalstadions, staan vooralsnog meer dan 40.000 testafspraken op de planning. De overige afspraken werden eerder al gemaakt.

Volgens cijfers van de Rijksoverheid waren er van het begin van de pilot, twee weken terug, tot en met komend weekend zo'n 210.000 plekken voor mensen die eropuit willen. Daarvan lijkt nu dus 62 procent geboekt.

Het is mogelijk met één negatieve sneltest binnen veertig uur naar meerdere poppodia, attractieparken of andere aangesloten evenementenlocaties te gaan.

Update 13:54 - 'Momenteel ruwweg 100.000 operaties uitgesteld door corona'

De druk op ziekenhuizen door corona heeft geleid tot een stuwmeer van uitgestelde operaties, waardoor op dit moment "100.000 operaties nog moeten worden ingehaald". Die "ruwe schatting" sprak Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging, vrijdag uit in het radioprogramma 1op1 van KRO-NCRV.

Volgens hem zijn er nog nooit zoveel operaties uitgesteld als in deze periode van de coronacrisis. "De situatie is zorgelijk", aldus Peeters.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zei donderdag dat de reguliere zorg in ziekenhuizen steeds meer wordt afgeschaald. Operaties die binnen zes weken moeten gebeuren, worden in veel ziekenhuizen uitgesteld. De zorgcapaciteit is nodig om coronapatiënten te kunnen behandelen.

Update 13:49 - Gemeenten: verlaag boete voor schending verplichte quarantaine

Het wetsvoorstel over de invoering van de quarantaineplicht zou op twee punten verbeterd moeten worden, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In plaats van een plicht tot meewerken zouden mensen in quarantaine volgens de VNG verplicht moeten worden om bereikbaar te zijn, bijvoorbeeld door hun deur te openen als een toezichthouder van de gemeente langskomt. Ook moet het boetebedrag lager: van 435 euro naar 339 euro. De VNG wil graag dat het wetsvoorstel verbeterd wordt, om de quarantaineplicht zo goed mogelijk te kunnen handhaven. Zo is een plicht tot bereikbaarheid makkelijker te handhaven dan een meewerkplicht. Een toezichthouder kan immers meteen een boete uitschrijven als een persoon niet opendoet.

Bij een meewerkplicht moet de toezichthouder bij geen gehoor eerst een briefje in de bus doen en op een later tijdstip terugkomen. Dat kan zich een aantal keer herhalen, en "dat legt opnieuw een extra druk op de toch al overbezette toezichthouders in de gemeenten", aldus de VNG.

Ook pleit de vereniging voor een "logisch" boetebedrag van 339 euro. In het wetsvoorstel staat nu een bedrag van 435 euro, waarvoor een zogeheten zware handhavingsprocedure geldt. De toezichthouder moet dan meer procedures uitvoeren dan bij een lichte handhavingsprocedure, die bij boetes onder de 340 euro geldt.

Update 13:44 - LHV wil juridische duidelijkheid over AstraZeneca-prik 60-minners

Artsen moeten snel duidelijkheid krijgen over de juridische consequenties als ze het coronavaccin AstraZeneca toch geven aan andere mensen dan voor wie de overheid het ter beschikking stelt. Dat zegt de Landelijke Huisartsenvereniging LHV. Het is nu bijvoorbeeld niet uitgesloten dat ze aansprakelijk worden gesteld als een prik met AstraZeneca bij een patiënt jonger dan 60 verkeerd uitpakt, bijvoorbeeld door nabestaanden.

Huisartsen die onbedoeld op een dag AstraZeneca-prikken overhouden, omdat er te weinig mensen van 60 tot en met 64 jaar zijn komen opdagen, moeten die toedienen aan mensen van 65 en 66 jaar, zegt gezondheidsminister Hugo de Jonge.

Artsen kunnen onder bepaalde voorwaarden de prik ook geven aan 60-minners, maar alleen in individuele gevallen. Bovendien kunnen ze inderdaad aansprakelijk worden gesteld, aldus De Jonge vrijdag.

De LHV adviseert de prikken dus ook niet te geven aan mensen die nog geen 60 zijn totdat er juridische duidelijkheid over is. Ook de VvAA, collectief van ruim 124.000 zorgverleners en verzekeraar van zorgverleners op het vlak van rechtsbijstand én beroepsaansprakelijkheid, kwam al met een waarschuwing aan het adres van de artsen. De gevolgen staan niet vast.

Update 13:14 - Hockeybond beëindigt alle competities, hoofdklasse gaat wel door

De Nederlandse hockeybond heeft alle competities voor dit seizoen beëindigd, met uitzondering van de hoofdklasse. Dat besluit nam de KNHB, dat ruim 240.000 leden heeft, naar aanleiding van het gepresenteerde openingsplan van het kabinet met betrekking tot het coronavirus en de persconferenties van eerder deze maand.

"Volgens de routekaart en het openingsplan van de overheid is de eerstvolgende datum waarop nieuwe versoepelingen kunnen worden doorgevoerd dinsdag 11 mei. Op deze routekaart ontbreekt het bovendien op de korte termijn aan het benodigde perspectief om binnen dit lopende seizoen nog competitiewedstrijden te kunnen spelen", aldus de bond.

"Dat maakt dat het bondsbestuur van de KNHB de noodzakelijke voorbereidingstijd voor het opstarten van de competities voor alle teams te kort vindt om nog een eerlijke herstart mogelijk te maken en de huidige competities voor de helft uit te spelen."

Update 12:51 - St Jansdal Harderwijk schrapt planbare operaties komende 2 weken

Het Gelderse Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk heeft besloten om alle planbare operaties voor de komende twee weken af te zeggen. Die ingreep is nodig om de zorg voor coronapatiënten en acute zorg te kunnen blijven leveren, aldus het ziekenhuis vrijdag.

"Door het afschalen van de operatiecapaciteit komen handen vrij die heel hard nodig zijn voor de ic-zorg", stelt St Jansdal in een verklaring. Op de intensive care van het ziekenhuis neemt de druk toe. "De huidige situatie begint op de situatie van het voorjaar van 2020 te lijken", zegt een ic-verpleegkundige van het ziekenhuis.

Landelijk stijgt het aantal coronagerelateerde ic-opnames. Donderdag bleek uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al dat de situatie in ziekenhuizen steeds penibeler wordt. Meer dan een derde van de ziekenhuizen slaagt er door de toestroom van coronapatiënten niet meer in alle "kritiek planbare zorg" volgens planning uit te voeren, stelde de NZa toen al.

Update 12:30 - De Jonge: eventueel restant AstraZeneca naar 65- en 66-jarigen

Huisartsen die onbedoeld op een dag AstraZeneca-prikken overhouden, omdat er te weinig mensen van 60 tot en met 64 jaar zijn komen opdagen, moeten die toedienen aan mensen van 65 en 66 jaar. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge vrijdag.

Artsen kunnen onder bepaalde voorwaarden de prik ook geven aan 60-minners, maar alleen in individuele gevallen. Bovendien kunnen ze aansprakelijk worden gesteld als er dan iets mis zou gaan, omdat deze doelgroep niet binnen de richtlijnen valt, aldus De Jonge.

Hij reageerde op een Twitterbericht van een huisarts die zestig vaccins de prullenbak in gooide, omdat er te weinig mensen van 60 tot 64 jaar langskwamen. Deze doelgroep is nu aan de beurt.

De Jonge noemt dat "doodzonde" en wijst erop dat "we voorzichtig om moeten gaan met AstraZeneca", omdat de leveringen van deze leverancier elke week verschillen en tegenvallen. Volgens de demissionair bewindsman zijn er bovenarmen genoeg om te prikken van mensen boven de 60 jaar.

Update 11:34 - Minder coronatestbewijzen en -uitslagen door storing

Door een storing geeft de CoronaCheck-app momenteel niet aan iedereen de testbewijzen die toegang verlenen tot de uitjes van de proef Testen voor Toegang. Ook wachten sommige mensen al sinds donderdag op een sneltestuitslag, die normaal binnen het half uur bekend is. Dat meldt Testen voor Toegang aan het ANP. Hoe lang de storing nog duurt, en hoeveel mensen erdoor zijn getroffen, is niet bekend.

De CoronaCheck-app, waarin een negatieve sneltestuitslag wordt omgezet in een QR-code die toegang verleent tot proefuitjes, heeft moeite met speciale tekens, zoals spaties of streepjes, in namen. Daardoor kan het nu zo zijn dat iemand met de naam Jan-Willem zijn testuitslag niet krijgt omgezet in een testbewijs.

Mensen die problemen ervaren met de CoronaCheck-app mogen bij de ingang van de evenementenlocatie de mail met de testuitslag tonen, in plaats van de QR-code. Wie wacht op een sneltestuitslag moet contact opnemen met de helpdesk van sneltestaanbieder Lead Healthcare, adviseert Testen voor Toegang.

Update 11:00 - Vierdaagsefeesten Nijmegen gaan toch niet door

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen gaan in juli toch niet door. De stichting die de feesten rondom de Vierdaagse organiseert heeft maandenlang gewerkt aan verschillende scenario's om het grootste buitenevenement van Nederland toch binnen de coronaregels te kunnen organiseren. Deze week is echter in overleg met de gemeente Nijmegen en de hulpdiensten besloten dat het niet gaat lukken binnen aanvaardbare risico's, zegt directeur-bestuurder Joris Bouwmeister van de Stichting Vierdaagsefeesten.

De Vierdaagsefeesten trekken jaarlijks ruim 1,6 miljoen bezoekers. "Daar zijn we enorm trots op, maar het maakt de feesten nu juist onmogelijk, zelfs in beperkte vorm", aldus Bouwmeister. Er is volgens hem lang gewerkt aan een plan om bezoekers verplicht te laten zitten op terrassen en in omheinde parken met 1,5 meter tussenruimte. Daarvoor zouden mensen vooraf moeten reserveren en een kaartje moeten kopen, terwijl de feesten gewoonlijk zeven dagen lang gratis toegankelijk zijn.

Update 10:34 - ACM blokkeert doorschakeldienst naar aanbieder coronatesten

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een commerciële doorschakeldienst geblokkeerd die bellers doorverbindt naar een aanbieder van betaalde coronatesten. De kosten voor het bellen via de doorschakeldienst bedragen 90 cent per minuut en tikken door nadat de beller is doorverbonden.

Het gaat om dezelfde doorschakeldienst die bellers tot voor kort via een ander 0906-nummer doorverbond naar onder meer de GGD voor het maken van een afspraak voor een coronatest. Ook toen greep de ACM in door het nummer te blokkeren.

De opschorting duurt maximaal acht weken. In die tijd kan het nummer niet worden gebeld en krijgt de nummergebruiker geen inkomsten uitgekeerd. De ACM zal in deze periode verder onderzoek doen. Daarbij wordt onder meer gekeken of het nummer kan worden ingetrokken.

Update 08:22 - VS onderzoeken nieuw sterfgeval na prik met coronavaccin Janssen

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft een onderzoek ingesteld naar nog twee patiënten die na vaccinatie met het Janssen-vaccin ernstige klachten kregen. Een vrouw uit Oregon kwam te overlijden en in Texas belandde een vrouw in het ziekenhuis na het krijgen van een prik.

De autoriteiten in de VS adviseerden vorige week het gebruik van het Leidse coronavaccin tijdelijk stil te leggen. Zeker zes mensen hadden na vaccinatie te maken gekregen met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. De VS hadden toen al zo'n zeven miljoen mensen gevaccineerd met het middel.

De vrouw uit Oregon kreeg het vaccin toegediend voordat was besloten tot een prikpauze, zeggen de gezondheidsautoriteiten in de staat. Ze ontwikkelde "binnen twee weken na de vaccinatie een zeldzame bloedprop". Er moet nog worden vastgesteld of het coronavaccin die klachten veroorzaakte.

De nieuwe meldingen over gezondheidsproblemen bij gevaccineerde mensen komen op een gevoelig moment. Adviseurs van het Centrum voor Ziektepreventie (CDC) bespreken vrijdag hoe het verder moet met het coronavaccin van Janssen.

Update 05:03 - Coronasteun voor woonlasten verschilt sterk tussen gemeenten

Van maximaal 2000 euro per maand in Amstelveen tot slechts 150 euro in Nissewaard: het bedrag dat mensen bij wijze van coronasteun kunnen aanvragen om hun vaste woonkosten te betalen verschilt sterk per gemeente.

Dat meldt datajournalistiek persbureau LocalFocus op basis van een onderzoek naar de zogeheten Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Gemeenten bepalen zelf hun beleid omtrent de TONK-regeling, die in het leven is geroepen om huishoudens die inkomsten mislopen door de coronamaatregelen te helpen met het betalen van hun vaste woonkosten zoals de huur, hypotheek en gemeentelijke heffingen.

Twee op de drie gemeenten maken op hun website de hoogte van hun financiële tegemoetkoming bekend. Daarvan hanteren Aalsmeer en Amstelveen de hoogste maximumtarieven: 12.000 per half jaar, ofwel 2000 euro per maand.

Het Limburgse Heerlen is qua beleid het meest ruimhartig en hanteert helemaal geen maximumtarief. Heel anders is dat in gemeenten als Nissewaard, Laren of Eemnes die slechts 900 euro per zes maanden aanbieden. Op een twintigtal gemeentesites is informatie over de TONK-regeling niet makkelijk vindbaar. Dat is onder meer het geval in Schiedam, Roosendaal en Dordrecht.

Update 03:31 - EMA komt met meer info over AstraZeneca

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA komt naar verwachting in de loop van vrijdag met een nieuwe analyse van het coronavaccin van AstraZeneca. Eerder concludeerde het EMA dat een combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) een zeer zeldzame bijwerking kan zijn van het vaccin. Maar de voordelen van de prik zijn over het algemeen genomen nog steeds veel groter dan de nadelen, aldus het EMA.

Die nadelen werden vooral geconstateerd bij vrouwen jonger dan 60 jaar. Naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad van vrijdag 9 april besloot het kabinet om het AstraZeneca-vaccin dan ook alleen aan te bieden aan mensen geboren in 1960 of eerder. Zelf iets anders kiezen is niet mogelijk.

Update 03:30 - Bekendmaking gekozen sneltesters voor deels heropenen Nederland

Stichting Open Nederland maakt vrijdag bekend welke aanbieders van coronasneltesten het project Testen voor Toegang kunnen helpen met het deels heropenen van Nederland. Extra testcapaciteit is nodig om het doel van het kabinet te halen, dat 1,1 miljard uittrok om eind mei dagelijks 400.000 afgenomen sneltests mogelijk te maken. Er zijn 44 bedrijven die hun diensten hebben aangeboden voor zeven plekken, een voor alle zeven regio's waarin Stichting Open Nederland het land heeft opgedeeld.

Onder de gegadigden zitten ook enkele sneltestaanbieders die meededen aan het recente kort geding tegen Stichting Open Nederland. Als in een regio meerdere partijen voldoen aan de gestelde voorwaarden, zal een loting uitsluitsel bieden.

Vorige week spanden dertig sneltestbedrijven een kort geding aan tegen de stichting, omdat alleen het Baarnse Lead Healthcare was benaderd voor het eerste deel van de pilot om Nederland weer deels te heropenen. Lead Healthcare kreeg die taak zonder een gebruikelijke openbare aanbesteding, waardoor andere geïnteresseerde partijen geen kans maakten op de opdracht. Daar was voor gekozen omdat een openbare aanbesteding zes tot acht weken kost, zei coronaminister Hugo de Jonge in de Tweede Kamer. De rechtbank in Amsterdam stelde Stichting Open Nederland in het gelijk.

Update 00:28 - PvdA vrijwel alleen met roep op uitstel coronaversoepelingen

De PvdA staat vrijwel alleen in de Tweede Kamer met haar pleidooi om de voor volgende week geplande coronaversoepelingen uit te stellen. Het voorstel om te wachten tot de druk op de ziekenhuizen echt is afgenomen, kreeg uiteindelijk alleen steun van Sylvana Simons van BIJ1.

De PvdA vindt dat de besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en de druk op de intensive cares nu niet toestaan dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Fractieleider Lilianne Ploumen vindt het "onverantwoord" dat het kabinet dat, tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) in, toch wil doen.

"Rutte leek vorige week nog doordrongen van de ernst van de situatie", aldus Ploumen. Dat nu toch wordt versoepeld, noemde zij "willekeur". Zij riep op om alsnog de adviezen van het OMT te volgen. Het was voor het eerst dat de PvdA met een motie een kabinetsbesluit over de coronamaatregelen probeerde tegen te houden.

Update 00:02 - Huisarts gooit 60 vaccins AstraZeneca weg: 'Opkomst laag'

Huisarts Marco Blanker is boos en teleurgesteld. Donderdagavond heeft hij 60 spuiten met het AstraZeneca-vaccin moeten weggooien. Dat meldt RTL Nieuws. Hij deelde een foto van een volle prullenbak op Twitter. "De opkomst was onvoorstelbaar laag."

Twee weken geleden hebben wij onze grote prikdag gehad", vertelt Blanker, huisarts in Zwolle. Het was vlak na het weekend dat bekend werd dat AstraZeneca niet meer aan 60-minners gegeven mocht worden. Er kwamen weinig mensen opdagen. Te weinig. "We hebben toen een grote no-show gehad." Vanavond had hij een inhaalavond gepland. Hij nodigde rond de 250 mensen uit. Er kwamen slechts 72 mensen voor een prik.

Het baart hem zorgen dat er een grote groep 60 tot 65-jarigen ervoor kiest om zich niet te vaccineren.

Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.