Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Nog iets meer dan vierhonderd coronapatiënten in ziekenhuizen

LIVEBLOG | Nog iets meer dan vierhonderd coronapatiënten in ziekenhuizen

Milieu en Gezondheid

23 juni 2021, 07:51

Het einde van de coronacrisis komt in zicht. Vanaf zaterdag gaat Nederland vrijwel weer open zoals voor de uitbraak. Alleen de anderhalvemeterregel en het testen bij evenementen blijven voorlopig nog van kracht. Ondertussen wordt er stevig doorgeprikt. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 679, dat zijn er 27 minder dan op dinsdag

  • Op maandag 21 juni testte 3,1 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 425, dat zijn er 37 minder dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 170, dat zijn er 15 minder dan op dinsdag

  • Op woensdag zijn sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.734 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 14.276.342 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 19.25 - D66: maak ventilatie basismaatregel corona

Het ventileren van ruimten moet net zo belangrijk worden als de 1,5 meter afstand en andere basismaatregelen tegen het coronavirus, vindt D66. Kamerlid Jan Paternotte wil het plan donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer bespreken.

Tot nu toe wordt vooral de noodzaak om 1,5 meter afstand te houden, handen te wassen, thuis te blijven bij klachten en te testen genoemd. Goede ventilatie hoort daar volgens Paternotte bij, vooral nu horecazaken, nachtclubs en andere plekken vanaf zaterdag weer meer mensen mogen ontvangen. "Het virus doet het goed in bedompte ruimtes met veel mensen, dat hebben we wel gezien tijdens carnaval, of bijvoorbeeld bij kerkdiensten waar veel mensen besmet raakten."

Volgens Paternotte heeft het kabinet het nu te weinig over ventileren. "Tijdens de vorige persconferentie werd het niet eens genoemd, terwijl ook het OMT stelt dat ventilatie van groot belang is. Vooral nu grotere groepen gaan samenkomen in onder andere restaurants en disco's."

Update 19.00 - Festival Tomorrowland gaat niet door

Het Belgische dancefestival Tomorrowland gaat deze zomer toch niet door. De regering probeerde plaatselijke burgemeesters nog te overtuigen hun verzet tegen het festival te staken. Maar de organisatoren zien dat niet meer gebeuren en hebben de moed opgegeven.

De organisatoren kondigen "met een zwaar gemoed" aan het festival, dat steevast ook veel Nederlanders trekt, dit jaar te annuleren. Ze hadden de editie van 2021 al anderhalve maand uitgesteld, in de hoop dat de coronacrisis dan verder zou zijn bedwongen. Maar de burgemeesters van Boom en Rumst zien het ook eind augustus nog niet zitten om het massale dansfeest te herbergen.

Update 17.32 - Prikken terwijl een dj plaatjes draait

De GGD in Utrecht maakt een feestje van het prikken: tijdens een van de zogenoemde priknachten komt een dj optreden. Aankomende vrijdag en volgende week woensdag en donderdag kunnen mensen van 21.00 uur 's avonds tot 01.00 uur 's nachts terecht in de Jaarbeurs in Utrecht voor een prik. Vrijdag draait een deejay muziek op de locatie.

Het prikken met Janssen gebeurt landelijk vanaf vrijdag. "Het is fijn als er nog zoveel mogelijk mensen een prik kunnen halen voor zaterdag de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen ingaan", aldus een woordvoerster van de GGD Utrecht. Omdat overdag in de Jaarbeurs al afspraken voor prikken met Pfizer/BioNTech en Moderna gepland staan, wordt Janssen 's avonds gezet.

Update 16.58 - Tot nu toe 70.000 afspraken voor prik Janssen-vaccin

Ongeveer 70.000 mensen zijn erin geslaagd een afspraak te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Het speciale telefoonnummer dat woensdagochtend daarvoor in gebruik is genomen, was nauwelijks bereikbaar doordat zoveel mensen tegelijk probeerden een afspraak te regelen.

Het telefoonnummer kreeg 3,6 miljoen telefoontjes van ongeveer 186.000 bellers, zegt minister De Jonge. Dat betekent dat de gemiddelde beller ongeveer twintig keer heeft geprobeerd een medewerker van het callcenter aan de lijn te krijgen.

Het Janssen-nummer, 0800-1295, is inmiddels weer redelijk bereikbaar. Ook het algemene nummer voor prikafspraken (0800-7070) is weer in de lucht, net als het telefoonnummer voor testafspraken (0800-1202).

Update 16.30 - Last-minute prikken in Kennemerland

Mensen uit de regio Kennemerland kunnen zich vanaf donderdag inschrijven op een reservelijst voor een versnelde coronavaccinatie. Als de GGD aan het einde van de dag vaccins over heeft, worden mensen die op de lijst staan opgeroepen om last-minute een prik te komen halen.

"Aanmelden kan ook wanneer er al een afspraak op een later moment gepland staat", benadrukt de gezondheidsdienst van Haarlem en omstreken. Die gebruikte al langer zogeheten surpluslijsten om te voorkomen dat overgebleven doses coronavaccin aan het eind van de dag in de prullenbak zouden belanden.

Update 15:58 - Nieuwe coronatest ontwikkeld: check scherm van mobiele telefoon

Het scherm van een mobiele telefoon is een prima manier om vast te stellen of iemand het coronavirus onder de leden heeft. Een monster nemen van het display geeft een even duidelijk antwoord als de veelgebruikte PCR-test, waarbij mensen teststaafjes in hun neus en mond krijgen. Dat concluderen Britse onderzoekers.

De methode heet Phone Screen Testing (PoST) en is ontwikkeld door een team van University College in Londen. Als mensen met corona praten tijdens het bellen, kunnen virusdeeltjes op het scherm terechtkomen. Bovendien hebben ze mogelijk virusdeeltjes op de vingers waarmee ze swipen.

Het testen van het telefoonscherm is minder ingrijpend dan teststokjes in neus en mond steken. Mensen zullen dan eerder bereid zijn om zich te laten testen, denken de onderzoekers. Bovendien is de testmethode goedkoper voor arme landen, waar minder mensen gevaccineerd zijn tegen het virus en dus meer mensen nog kans lopen besmet te raken.

Coronabesmettingen worden momenteel vooral vastgesteld met slijmmonsters uit neus en keel. Het is ook mogelijk om in het bloed te zoeken naar antistoffen tegen het coronavirus, om duidelijk te maken of iemand besmet is geweest. Daarnaast zijn er ademtests en China heeft soms anale coronatests uitgevoerd, onder meer bij Amerikaanse diplomaten.

Update 15:29 - RIVM noteert minder dan 700 coronabesmettingen

In de afgelopen 24 uur zijn 679 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er aanzienlijk minder dan vorige week woensdag, toen het instituut 1027 positieve testen noteerde. Het gemiddelde aantal dagelijkse meldingen is daarmee ook weer verder gedaald, tot 764.

Steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Het betere weer helpt volgens het RIVM ook. Ruim een maand geleden registreerde het instituut nog zo'n 6000 positieve testen per dag. Dat aantal is dus in korte tijd gekelderd. Het aantal positieve testen ligt nu al zes dagen achtereen onder de duizend per dag. Tussen maandag- en dinsdagochtend werden 724 besmettingen gemeld.

Rotterdam telde afgelopen 24 uur de meeste gevallen: 36. In Utrecht kregen 33 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Amsterdam registreerde 32 positieve tests, in Den Haag waren 29 nieuwe gevallen en in Breda 16.

In 150 gemeenten testte helemaal niemand positief op het coronavirus. In 88 gemeenten werd één besmetting geconstateerd. In de overige 114 gemeenten kwamen meerdere coronagevallen aan het licht.

Van vier mensen is doorgegeven dat ze zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus bij bijna 1,7 miljoen mensen vastgesteld. Van hen zijn er volgens de officiële cijfers 17.748 overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Update 15:22 - Afsprakennummer voor coronatesten is weer bereikbaar 

Mensen kunnen weer telefonisch een afspraak maken voor een coronatest. Het nummer 0800-1202 is weer bereikbaar.

Het telefoonnummer van de GGD'en was woensdag enkele uren achtereen moeilijk te bereiken. Dat kwam door enorme drukte bij het speciale nummer waar mensen een afspraak kunnen maken voor vaccinatie met het Janssen-vaccin. Meer dan 100.000 mensen belden tegelijk met het nummer 0800-1295, waardoor de lijnen overbelast waren.

Vervolgens probeerden mensen het algemene nummer voor prikafspraken (0800-7070) te bellen, waardoor ook dat nummer overbelast raakte. Vervolgens sloegen de problemen over naar het nummer voor testafspraken.

Update 14:29 - Nog iets meer dan vierhonderd coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is verder gedaald tot 425. Dat is het laagste aantal sinds eind september. In de afgelopen twee maanden zijn ongeveer 2200 bedden vrijgekomen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 255 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met vijftien naar 170.

Door de leegloop hebben ziekenhuizen meer en meer ruimte voor mensen met andere aandoeningen. Op de intensive cares liggen nu 578 zogeheten non-Covid-patiënten, 37 meer dan op maandag. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een operatie hebben ondergaan vanwege kanker of ernstige hartklachten, of die het slachtoffer zijn geworden van een ernstig ongeluk.

Ongeveer een maand geleden behandelden de intensive cares meer coronapatiënten dan non-Covid-patiënten. Dat is sindsdien helemaal omgeslagen, er zijn ruim vierhonderd niet-coronapatiënten meer op de ic's. Dat is het grootste verschil sinds 3 oktober, bijna negen maanden geleden.

De leegloop komt doordat steeds minder coronapatiënten in een ziekenhuis hoeven te worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur belandden 29 mensen vanwege corona op een verpleegafdeling of intensive care. Vorige week woensdag waren het er 40, de woensdag ervoor 55 en nog een woensdag eerder 77. In de afgelopen week zijn 212 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld ongeveer 30 per dag. Dit is het laagste peil sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in oktober begon met het delen van die gegevens.

Update 13:49 - ANWB gaat uit van 'normale pre-coronazomer'

De ANWB gaat ervan uit dat "we weer een zomerseizoen krijgen", en dus wordt de capaciteit op de alarmcentrale opgeschaald, zegt een woordvoerder. Woensdagochtend werd bekend dat onder meer Frankrijk en België vanaf donderdag weer op code geel staan. "We houden er rekening mee dat dit jaar wordt als een normale pre-coronazomer."

"Dat betekent dat we ook weer zestien wegenwachten naar Frankrijk en Italië sturen, om extra te helpen als je met pech langs de weg staat", zegt de woordvoerder. Op dit moment zit de ANWB nog in het voorseizoen en dus met een bezetting van zo'n 450 mensen op de alarmcentrale in Den Haag en bij de vestigingen in het buitenland. Vanaf juli, als de eerste regio's vakantie krijgen, wordt opgeschaald naar duizend mensen.

De populairste vakantielanden voor Nederlanders om met de auto (door)heen te gaan, zijn Frankrijk, België, Italië en Duitsland. In de afgelopen coronazomer zette de ANWB nauwelijks meer mensen in dan de rompbezetting van 450 man op de centrales. "In een normale zomer hebben we ruim 700.000 inkomende gesprekken in heel Europa. Afgelopen zomer waren dat er 450.000."

Verwacht wordt dat in het zomerseizoen de wegen weer vollopen, of zelfs overvol raken. "We denken dat mensen nu vooral met de auto op pad gaan, ook de mensen die anders een vliegtuig zouden pakken." De Fransen hebben de beruchte zwarte zaterdagen, de drukste dagen van het jaar, al voorspeld op 31 juli en 7 augustus, "als de Fransen zelf weer op vakantie gaan en niet alleen Nederlanders, maar ook Duitsers, Italianen en Belgen het land bezoeken". Verder heeft alleen nog Italië een zwarte zaterdag voorzien, eveneens op 31 juli.

Update 13:02 - Delta-variant nu al 40 procent van de besmettingen in Amsterdam

Bij ruim 40 procent van de positieve coronatesten die bij de GGD in Amsterdam zijn afgenomen, is de besmettelijker Delta-variant van het virus aangetroffen. Dat vertelt Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD aan het ANP. Vorige week meldde coronaminister Hugo de Jonge nog dat in de grote steden 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn.

Het gaat om een voorlopige uitslag van een steekproef van de testmonsters uit de week die liep tot 20 juni, die de GGD door het Amsterdam UMC heeft laten analyseren. Zo'n honderd monsters werden bekeken. In de steekproef van een week eerder werd nog maar in 7 procent van de gevallen de Delta-variant aangetroffen.

De Delta-variant, eerder de 'Indiase variant' genoemd, kan volgens Van Duijnhoven volgende week al dominant zijn in de hoofdstad.

Update 12:12 - De Jonge: meer dan 130.000 mensen belden voor Janssen-vaccin

Het speciale telefoonnummer voor prikafspraken met het coronavaccin van Janssen, dat om 10:00 uur geopend werd, is inmiddels al ruim twee miljoen keer gebeld, twittert coronaminister Hugo de Jonge. Meer dan 130.000 mensen wilden een afspraak maken.

Door de enorme belangstelling ligt het nummer 0800-1295 al enige tijd plat. De GGD vraagt mensen om voorlopig niet naar het speciale telefoonnummer te bellen. "Alleen dan kunnen we terug in de lucht komen", aldus een woordvoerster.

Over schaarste van Janssen-vaccins maakt De Jonge zich voorlopig nog niet druk: "gelukkig hebben we 200.000 Janssen-vaccins beschikbaar".

Update 11:28 - 'Covid-19 was vorig jaar meest gemelde beroepsziekte'

Covid-19 was in 2020 de meest gemelde beroepsziekte, schrijft het Amsterdam UMC woensdag. Per 100.000 werknemers zijn naar schatting 128 mensen op het werk besmet geraakt met het coronavirus.

In 2020 werden er 1918 meldingen van Covid-19 gedaan door 231 bedrijfsartsen. 48 procent van die meldingen kwam van verpleeg- en verzorgingstehuizen. Bij ruim de helft van alle meldingen had de medewerker in kwestie op werk onbeschermd contact gehad met een besmet persoon.

Het totale aantal meldingen van beroepsziekten was 4.856, gemeld door 738 bedrijfsartsen. De meeste meldingen van beroepsziekten worden gedaan in de gezondheidszorg, overheidswerk, industrie, bouw en onderwijs.

Update 11:15 - Ook afsprakennummer voor coronatesten moeilijk bereikbaar 

Mensen kunnen ook het telefoonnummer voor afspraken voor coronatests (0800-1202) moeilijk bereiken. Dat komt door de enorme drukte bij twee andere nummers van de GGD. Dit zijn de lijnen voor afspraken met het Janssen-vaccin (0800-1295) en het algemene nummer voor prikafspraken (0800-7070). Daar ligt alles op dit moment plat.

De GGD vraagt mensen online een afspraak te maken voor een coronatest of een vaccinatie.

Update 10:44 - Afsprakennummer Janssen onbereikbaar door vele bellers

Mensen kunnen momenteel niet bellen met het speciale telefoonnummer voor prikafspraken met het coronavaccin van Janssen. Dat nummer, 0800-1295, is door "extreem grote belangstelling" niet bereikbaar. Alle lijnen liggen plat, zegt de organisatie GGD GHOR Nederland.

Het nummer was sinds 10.00 uur in de lucht. In de eerste paar minuten waren er "70.000 belpogingen", zegt de GGD. De GGD vraagt mensen om voorlopig niet naar het speciale telefoonnummer te bellen. "Alleen dan kunnen we terug in de lucht komen", aldus een woordvoerster.

Update 10:02 - Telefoonnummer voor prikafspraak Janssen is 0800-1295

Het telefoonnummer waar mensen vanaf woensdag naartoe kunnen bellen voor het maken van een afspraak voor een prik met het coronavaccin van Janssen is 0800-1295. Vanaf 10.00 uur is het nummer beschikbaar. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakte het nummer woensdagochtend op zijn ministerie bekend.

Het is voor het eerst dat mensen in heel Nederland kunnen kiezen welk coronavaccin ze nemen.

Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. In elke regio is minimaal één locatie beschikbaar waar dat kan gebeuren. De voorraad is nog beperkt, in de eerste twee weken kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van de vraag hoeveel doses Janssen kan leveren.

Mensen die het Janssen-vaccin krijgen, hebben maar één prik nodig. Bij de andere beschikbare vaccins moeten twee inentingen worden gedaan voor een goede werking. Janssen is volgens De Jonge "een ideaal vaccin als je echt klaar wil zijn met die ene prik. Klaar voor de zomer, klaar voor een zomer vol festivals. Dansen met Janssen."

Mensen die al een afspraak voor een prik met een ander vaccin hebben staan, kunnen bellen met het nieuwe telefoonnummer van de GGD om de afspraak om te zetten. Ook mensen die nog geen afspraak hebben en Janssen willen, kunnen naar het nummer bellen.

Update 09:15 - Vakanties naar België en Frankrijk mogen vanaf morgen weer

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor meer landen in Europa versoepeld. Vanaf donderdag geldt onder andere voor België en Frankrijk code geel. Dat betekent dat een negatieve test en thuisquarantaine bij terugkomst niet meer nodig zijn.

Nederlanders mogen vanaf donderdag ook weer op vakantie naar Estland, Litouwen en Slovenië. Bovendien gaat heel Griekenland dan ook terug naar 'geel', met uitzondering van de hoofdstad Athene. Datzelfde geldt voor België, waar alleen voor Brussel straks nog code oranje geldt. Tot slot kleurt ook de regio Sjeverna Hrvatska in Kroatië weer 'geel'.

Update 08:00 - Campagne om mensen weer terug in het ov te krijgen

Te weinig mensen weten nog dat alle reizigers weer welkom zijn in het openbaar vervoer. Om dit duidelijk te maken start branchevereniging OV-NL vandaag een campagne onder de noemer 'Het OV is OK'.

"Veel mensen en bedrijven weten nog niet dat ze weer van harte welkom zijn in het ov. Dus ook voor niet-noodzakelijke reizen. Reden voor alle ov-bedrijven in Nederland om samen een landelijke campagne in te zetten", zegt voorzitter Pedro Peters van OV-NL.

Tijdens de lockdown waren treinen, bussen, trams en metro's alleen bedoeld voor mensen die voor hun werk moesten reizen. Die beperkingen zijn inmiddels opgeheven. Wel moeten reizigers in het openbaar vervoer en op de stations nog een mondkapje dragen, ook als die plicht op andere plekken zaterdag wordt opgeheven.

Verder wordt mensen gevraagd om te grote drukte te mijden en bijvoorbeeld zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. "Uiteraard begrijpen we dat de perceptie van drukte voor ons allemaal door corona is veranderd", aldus Peters. De verschillende vervoerders doen volgens hem "hun uiterste best om reizigers te helpen om drukte te mijden".

Het aantal reizigers neemt volgens OV-NL toe. "Hopelijk zitten we aan het eind van dit jaar op 70-80 procent van het aantal reizigers dat zijn weg weer terug heeft gevonden naar het ov", hoopt de voorzitter. "Met deze landelijke campagne willen we de reiziger laten zien dat het ov, ok is. Waar je ook naar toegaat. Het kan met het ov."

Update 07:30 - 'Een derde coronasubsidie onderwijs naar private partijen'

Naar schatting een derde van de ruim negentig miljoen euro die middelbare scholen het afgelopen jaar ontvingen voor het wegwerken van corona-achterstanden in het onderwijs, is uitgegeven aan private partijen. Het gaat hierbij om huiswerk-, bijles en examentrainingsbedrijven.

Dat meldt Trouw na een enquête van onderzoeksplatform Investico. De enquête werd gehouden onder 574 middelbare scholen, waarvan er 135 reageerden. Het onderzoek wijst uit dat een derde van de scholen de subsidie binnen de eigen instelling besteedt. Veel schoolleiders zijn volgens Trouw tevreden met de diensten van de huiswerkbedrijven.

Toch voelen ze zich er niet fijn bij dat ze taken uitbesteden die ze voorheen zelf vervulden. De directeur van het Haagse Segbroek College legt tegen de krant uit dat al veel wordt gevraagd van de eigen docenten, en dat het aantrekken van extra docenten niet lukt vanwege het lerarentekort.

Update 06:45 - Iedereen kan vanaf vandaag prikafspraak voor Janssen maken

Voor het eerst kunnen mensen in heel Nederland zelf kiezen welk coronavaccin ze krijgen. Vanaf woensdag kunnen geïnteresseerden een prikafspraak maken voor het Janssen-vaccin. Daarvoor wordt een speciaal telefoonnummer geopend. Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. Nederlanders die nog geen vaccinatie hadden ingepland en voor Janssen willen gaan, kunnen vanaf woensdag bellen voor een prikafspraak. Ook mensen die al een afspraak voor een ander middel hebben staan, maar nog geen eerste prik hebben gehad, kunnen bellen om hun afspraak om te zetten naar Janssen.

Update 06:00 - Steeds meer studenten kiezen voor hbo-opleiding verpleegkunde

Studenten kiezen steeds vaker voor een hbo-opleiding verpleegkunde. Het aantal eerstejaars neemt sinds 2014 bijna ononderbroken toe en die ontwikkeling zette dit collegejaar door. Dat meldt statistiekbureau CBS. In de zorgsector is al langer een grote behoefte aan personeel en dat is het afgelopen jaar versterkt door de uitbraak van het coronavirus.

In het huidige studiejaar 2020-2021 begonnen 9.100 hbo-studenten aan de opleiding voor verpleegkunde. Dat is een toename van 12 procent vergeleken met het collegejaar ervoor en een verdubbeling vergeleken met tien jaar geleden. De onderzoekers zien vooral de laatste twee jaar een sterke toename. Met name het aantal voltijdstudenten neemt toe.

Ook het totale aantal hbo-studenten met een opleiding in de richting zorg en welzijn neemt toe. Dit jaar begonnen ongeveer 52.000 studenten aan zo'n opleiding, tegen krap 46.000 een jaar eerder. Op het mbo is het beeld gemengd. Ongeveer evenveel studenten kozen het afgelopen jaar voor een middelbare beroepsopleiding verpleegkunde.

verpleegkunde

verpleegkunde

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.