Milieu en Gezondheid
25 okt 2020, 08:08
De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft in rap tempo oplopen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown'. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 10.211, dat zijn er 1.542 meer dan zaterdag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 2.147, dat zijn er 32 meer dan zaterdag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 490, dat zijn er 11 minder dan zaterdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.974 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Het kabinet wil de besmettingscijfers van de komende paar dagen nog afwachten voor het een definitief besluit neemt over mogelijk nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Het aantal positieve testen ligt inmiddels rond de 10.000 per dag. Premier Mark Rutte en de meest betrokken bewindslieden spraken zondag weer op het Catshuis met deskundigen onder wie Jaap van Dissel van het RIVM. Ze spraken informeel ruim twee uur met elkaar in de residentie van de minister-president.
Nederland gaat waarschijnlijk in een volledige lockdown als aankomende week een afvlakking van het aantal coronabesmettingen uitblijft. Dat melden bronnen aan De Telegraaf. Maar vooralsnog kan er uit de laatste viruscijfers hoop worden geput, klinkt het. Het aantal besmettingen neemt nog wel toe, maar niet langer exponentieel. Dat zou er volgens bronnen op kunnen wijzen dat er een afvlakking op handen is. "We staan nu echt op een kruispunt", zo duidt een ingewijde de situatie. De uitspraken volgen na een nieuw Catshuisberaad zondag waarbij negen ministers aanwezig waren, evenals het RIVM. Het kabinet wil nu eerst bezien of de afvlakking van de coronacijfers er ook daadwerkelijk komt. Een nieuwe persconferentie op dinsdag is volgens bronnen dan ook nog niet ingeboekt.
Ook zondag blijken er kerken in Nederland te zijn die meer mensen toelaten dan het dringend geadviseerde maximum van dertig in een binnenruimte. Zo woonden zondagochtend in Leerdam in de Sealthiëlkerk zo’n 230 mensen de dienst bij. Een woordvoerder van de kerk zegt zondag dat de kerk de helft van de gemeente uitnodigt, wat neerkomt op driehonderd mensen als iedereen komt. "Wij vinden de kerkdiensten een wezenlijk onderdeel van het belijden van ons geloof. Daarom hebben wij ervoor gekozen om binnen de wet- en regelgeving meer mensen toe te laten." Lees hier meer
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben voor komende week, na hun 'anders dan anders' herfstvakantie, vooralsnog een lege publieke agenda. Voor de koning zijn alleen voor donderdag videogesprekken aangekondigd met vertegenwoordigers van de medische sector op Curaçao. Gepraat wordt over de coronacrisis en de gezondheidszorg in dit deel van het Koninkrijk. Eerder voerde Willem-Alexander al zulke gesprekken met zorgwerkers op Aruba en Sint Maarten. Dat de openbare agenda leeg is, wil niet zeggen dat er geen werkbezoeken zijn gepland. Vanwege de coronamaatregelen worden veel bezoeken van het koningspaar niet meer van tevoren aangekondigd om te voorkomen dat er drukte ontstaat op de plekken waar koning en koningin komen. Media zijn ook niet meer vrij om verslag te doen van de werkzaamheden, maar worden door de Rijksvoorlichtingsdienst geselecteerd en uitgenodigd. Dat gebeurt mede om op die manier bijvoorbeeld de afstandsregels te kunnen handhaven.
Het afgelopen etmaal is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen toegenomen met 32. Daarmee is het totaal aantal besmette mensen dat nu in een ziekenhuis wordt behandeld opgelopen tot 2147, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares liggen nu 490 coronapatiënten, 11 minder dan een dag ervoor. Dat is inclusief twee patiënten die in Duitsland zijn. Daarnaast liggen er 419 andere patiënten op de ic's, 12 minder dan zaterdag. Buiten de intensive cares, op de verpleegafdelingen, liggen nu 1657 coronapatiënten, 43 meer dan gisteren.
Op het Catshuis overlegt een deel van het kabinet onder leiding van premier Mark Rutte weer informeel met deskundigen onder wie Jaap van Dissel van het RIVM over de aanpak van de coronacrisis. Het is dinsdag twee weken geleden dat het kabinet een gedeeltelijke lockdown afkondigde.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 10.211 positieve coronatesten geregistreerd. Dit dagcijfer geeft waarschijnlijk wel een vertekend beeld, omdat zaterdag een gedeelte van de cijfers ontbrak. Die data zijn alsnog toegevoegd aan de rapportage van zondag, legde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) eerder uit.
Duitsland, dat met 83 miljoen inwoners een bijna vijf keer zo grote bevolking heeft als Nederland, registreert dagelijks maar iets meer positieve testen dan Nederland. Zondag steeg het officiële aantal besmettingen met ruim 11.000, in Nederland waren het er vrijdag bijna 10.000. Toch nemen de zorgen ook in Duitsland toe, omdat het aantal positieve testen recentelijk fors is gestegen.
De Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel ontving zondagmorgen opnieuw tweehonderd bezoekers. Daarmee ging de kerk weer voorbij aan het advies van het kabinet en de oproep van de burgemeester om bijeenkomsten tot dertig mensen te beperken. Komende week is er overleg met de burgemeester, meldt het AD. Lees meer.
PSV begint de uitwedstrijd tegen Vitesse zonder Denzel Dumfries. De aanvoerder heeft positief getest op het coronavirus. Naast Dumfries ontbreken met middenvelder Pablo Rosario en aanvaller Cody Gakpo nog twee belangrijke basisspelers. Zij testten woensdag al positief op het virus en deden daardoor donderdag niet mee in de ontmoeting met Granada (1-2) in de Europa League. Rosario en Gakpo mogen ook nu nog niet meedoen. PSV heeft nu zes positieve spelers. Naast Dumfries, Rosario en Gakpo zijn dat Timo Baumgartl, Maxime Delanghe en Joel Piroe.
Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag in het Overijsselse Hengelo een groep jongeren betrapt die feestvierden in een sauna op wielen. "Wij zijn hier echt van geschrokken. Er worden met de dag steeds meer mensen ziek en toch worden er feesten gehouden met alle gevolgen van dien", schrijft de Hengelose politie op Facebook. De agenten gingen een kijkje nemen na een melding over een feest op een parkeerplaats naast een eetgelegenheid aan de Holtersweg. De controle leverde negen bekeuringen op voor onder meer het overtreden van de coronamaatregelen en het niet bij zich hebben van een identiteitsbewijs.
Het duurde bijna zeven maanden voordat de 100.000e Nederlander positief testte op het coronavirus. Het duurde iets meer dan drie weken om dat te verdubbelen. Minder dan twee weken later wordt de volgende mijlpaal al bereikt. Op maandag of dinsdag wordt voor de 300.000e keer een coronabesmetting vastgesteld. De teller stond zaterdag op meer dan 280.000 positieve tests. Lees meer.
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een groot illegaal feest vlakbij Hilversum. Zo'n driehonderd feestgangers uit het hele land negeerden de coronamaatregelen. Twee personen werden aangehouden, eentje omdat ze een politieagent mishandelde. Lees meer.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert zondagmiddag nieuwe cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Door ict-problemen bij de GGD'en waren de cijfers zaterdag incompleet. Het RIVM meldde 8669 positieve testuitslagen. In werkelijkheid waren het er meer. Data die ontbraken, worden alsnog toegevoegd aan de cijfers die het RIVM zondag naar buiten brengt. Die zullen dus ook een vertekend beeld geven, maar juist hoger uitvallen dan zonder de computerproblemen het geval zou zijn geweest. Vrijdag registreerde het RIVM 9996 positieve testen. Dat getal was in eerste instantie iets hoger, 10.007, maar werd zaterdag gecorrigeerd. Het aantal besmettingen bleef afgelopen week stijgen, ondanks de aangescherpte coronamaatregelen. Die gingen woensdag 14 oktober om 22.00 uur in. De cijfers van het RIVM kunnen iets zeggen over de effectiviteit van het coronabeleid, al moet er altijd wat tijd overheen gaan om conclusies te kunnen trekken. Zaterdag was de tiende dag waarop de nieuwste maatregelen, waaronder de horecasluiting, de hele dag van kracht waren. Volgens het RIVM ontwikkelt 99 procent van de besmette mensen die klachten krijgen die binnen tien dagen na besmetting. Het zou dus kunnen dat sommige mensen die vorige week woensdag het coronavirus hebben opgelopen, aan het begin van dit weekend pas gezondheidsklachten hebben gekregen en zich nog moeten laten testen. Meestal ontstaan klachten echter al na vijf of zes dagen, aldus het RIVM. Mogelijk zijn dus al heel wat mensen getest die het virus ná de aanscherpingen hebben opgelopen. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.