Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Van Dissel over versoepelingen: 'Somber dat we met elkaar kerst kunnen vieren'

LIVEBLOG | Van Dissel over versoepelingen: 'Somber dat we met elkaar kerst kunnen vieren'

Milieu en Gezondheid

26 nov 2020, 18:00

Nederland is weer terug in de 'gedeeltelijke' lockdown. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt al een tijdje stabiel, de vraag is de komende periode dan ook hoe de feestdagen gevierd zullen worden. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 4.506, dat zijn er 435 minder dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 1.781, dat zijn er 58minder dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 524, dat zijn er 5 minder dan op dinsdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:46 - Van Dissel somber over versoepelingen coronamaatregelen

Jaap van Dissel, hoofd Infectiebestrijding bij gezondheidsdienst RIVM, is somber over versoepelingen van de coronamaatregelen in december. "Het gaat traag en moeizaam met de daling van besmettingscijfers. Hierdoor is de zorg nog te veel belast", zei hij donderdagavond in Nieuwsuur. Het wordt volgens de viroloog daarom te onzeker om een voorspelling te doen. "Ik ben er somber over dat we met elkaar kerst kunnen vieren." Kerst kan ook als een katalysator werken als mensen te veel bij elkaar komen, denkt hij. "Een week later staat alweer oud en nieuw op het programma. Als we dat ook samen gaan vieren kan het virus zich alleen nog maar meer verspreiden." Het Outbreak Management Team, waar Van Dissel voorzitter van is, adviseerde het kabinet eerder deze week ook al om de coronamaatregelen volgende maand niet te versoepelen. Volgens Van Dissel hangt het van onszelf af wanneer corona onder controle zal zijn. "Veel factoren hebben we zelf in de hand." Als iedereen in het tweede kwartaal van volgend jaar een vaccinatie heeft gekregen, verwacht de viroloog dat we tegen de zomer ons 'normale' leven "weer kunnen oppakken".

Update 21:22 - Mes in ov: 10 procent dienstregeling verdwijnt

Het openbaar vervoer staat zwaar onder druk en zal volgend jaar 10 procent in de bestaande dienstregeling moeten snijden om financieel overeind te blijven. Dat zeggen branchevereniging OV-NL en verschillende ov-bedrijven tegen BNR. Nu al lijdt het ov vanwege de coronacrisis 500 miljoen euro verlies. Branchevereniging OV-NL verwacht dat de reizigers na de coronacrisis niet allemaal terug zullen keren naar de bus, tram, metro of trein. Dat betekent dat het voor de sector dramatische jaar 2020 niet zal worden goedgemaakt. Het wegsnijden van zo'n 10 procent van de dienstregeling moet de sector financieel overeind houden. Het gigantische verlies dat in 2020 door wegblijven van reizigers werd geleden, wordt voor 93 procent door de overheid gedekt. Maar de resterende 7 procent - 400 tot 500 miljoen euro - moet door ov-bedrijven zelf worden opgehoest. De 93 procent-dekking door de overheid geldt ook nog in de eerste helft van 2021, maar de ov-sector is er niet gerust op dat deze compensatieregeling ook daarna nog door wordt getrokken, gezien er eerst nog verkiezingen zijn.

Update 19:49 - GGD Amsterdam komt met checklist voor feestdagen

De GGD Amsterdam heeft donderdag een checklist gelanceerd om de feestdagen thuis coronaproof te laten verlopen. In de lijst staan regels en advies voor het vieren van Kerstmis in eigen huis in een klein gezelschap. Voor het inkopen van de kerstboodschappen wordt aangeraden dit op tijd te doen en vooral in de ochtend en doordeweeks naar de winkels te gaan. Ook wordt uitgelegd hoe mensen het beste kunnen videobellen met elkaar. Met oud en nieuw is het advies om buiten met elkaar, op afstand, te toasten op het nieuwe jaar. Kinderen tot 12 jaar mogen samen zingen, aldus de GGD. Kinderen tot 18 jaar mogen met elkaar dansen. Als je ouder bent, is het advies om alleen buiten te dansen op minimaal 1,5 meter afstand, behalve als je danst met iemand uit je eigen huishouden. Ook wordt gevraagd om extra te letten op mensen die eenzaam zijn.

https://t.co/fhpYAOVQdi

— GGD Amsterdam (@GGDAmsterdam) November 26, 2020

Update 18:25 - Amsterdam geeft 15.000 mondkapjes aan de voedselbank

De gemeente Amsterdam stelt een lading van 15.000 herbruikbare mondkapjes beschikbaar aan de voedselbank om uit te delen aan klanten. Dat laat het college weten aan de gemeenteraad. De mondkapjes worden in de eerste week van december uitgedeeld bij de uitgifte van de voedselpakketten. Ontvangers mogen per persoon drie mondneusmaskers meenemen. Ongeveer 4.500 Amsterdammers maken wekelijks gebruik van de voedselbank. De gemeenteraad had het stadsbestuur eerder opgeroepen de mogelijkheden te onderzoeken voor het uitdelen van mondkapjes aan kwetsbaren. Het college benadrukte toen dat er al veel op andere locaties in de hoofdstad mondkapjes worden uitgedeeld. Voedselbanken verwachten door corona meer drukte, maar komen tegelijkertijd in problemen doordat supermarkten minder verspillen. Hier lees je daar meer over

Update 17:34- Tweede Kamer steekt tegen stokje voor mondkapjesplicht

De landelijke mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes lijkt er dan echt te komen. Niets staat de invoering op 1 december nog in de weg. De Tweede Kamer had tot donderdag om een stokje te steken voor de nieuwe coronamaatregel, maar deed dat niet. Moties om de mondkapjesplicht tegen te houden kregen niet voldoende steun. De Kamer had nog wel zorgen over de praktische uitvoering van de maatregel. Zo wil SP-Kamerlid Maarten Hijink weten wanneer de mondkapjesplicht weer kan worden opgeheven en dat het in de routekaart wordt opgenomen. Ook moeten er volgens hem "eenduidige ondersteuning en regels" komen voor mensen die geen mondkapje kúnnen dragen vanwege een beperking of ziekte. Beide voorstellen werden gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.

De mondkapjesplicht: honderduizenden mensen met een beperking of een longaandoening kunnen er niet aan voldoen. Het kabinet stelt wel de plicht in maar regelt niks. Je moet in de trein je medicijnen maar laten zien, stelt De Jonge. Niet ok, bij een plicht hoort ook ondersteuning.

— Maarten Hijink (@MaartenHijink) November 24, 2020

Update 14:39 - 90 procent heeft halfjaar na coronabesmetting nog antistoffen

De overgrote meerderheid (90 procent) van de mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, had een halfjaar later nog steeds antistoffen tegen het virus in het bloed. De antistoffen worden na verloop van tijd bovendien sterker, waardoor er minder van nodig zijn om hetzelfde werk te doen. Die conclusies trekken onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een groot lopend onderzoek naar immuniteit tegen het virus. Antistoffen vormen een natuurlijke afweer van het lichaam tegen virusinfecties. Ze zorgen ervoor dat het lichaam het virus als indringer herkent en kan opruimen. Bij Sars-CoV-2 is nog niet helemaal duidelijk in hoeverre mensen die ooit besmet zijn geraakt met het virus er daarna tegen beschermd zijn, en voor hoe lang. Inmiddels zijn wel al veel voorbeelden beschreven van mensen die voor een tweede keer besmet zijn geraakt.

Update 14:19 - Aantal coronagevallen daalt licht, totaal naar ruim half miljoen

Het aantal coronagevallen is iets gedaald. Tussen woensdagochtend en donderdag werden 4506 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op woensdag meldde dat instituut iets minder dan 5000 nieuwe gevallen. Lees meer.

Update 14:15 - RIVM geeft 'stookalert' voor zeven provincies

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert de inwoners van zeven provincies om donderdag geen hout te stoken. De weersomstandigheden zijn in die provincies volgens het instituut ongunstig, waardoor de rook blijft hangen. Rook kan zorgen voor gezondheidsklachten en stankoverlast. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen kunnen last hebben van rook. Het stookalert geldt voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Het RIVM wijst erop dat er meer mensen thuis zijn door de coronacrisis. "Houd rekening met elkaar in deze tijd", aldus het instituut. Het RIVM begon vorig jaar met de waarschuwing tegen het stoken van hout bij windstil en mistig weer. In 2019 is er ongeveer tien keer een waarschuwing uitgedaan, waaronder een landelijk alert tijdens de jaarwisseling. Mensen kunnen het stookalert ook via de telefoon of op hun mail ontvangen. De waarschuwing die donderdag is gegeven geldt volgens het RIVM tot in de nacht. Daarna gaat het harder waaien, waardoor rook zich beter kan verspreiden en de luchtkwaliteit verbetert.

Update 11:17 - LUMC wil gezonde mensen met corona besmetten voor onderzoek

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt de mogelijkheden om gezonde mensen met het coronavirus te besmetten. Daarmee hoopt het ziekenhuis meer te weten te komen over de reactie van het lichaam op een coronabesmetting, vertelt internist-infectioloog Meta Roestenberg aan Omroep West. Volgens haar kan de proef beginnen zodra de financiering rond is en een ethische commissie zich over het onderzoek heeft gebogen. "We zijn een draaiboek aan het maken om te zien hoe dat onderzoek zou moeten gebeuren, en hoe we de risico's zo klein mogelijk houden", aldus Roestenberg. Bij het onderzoek krijgt een groep gezonde proefpersonen een kleine dosis van het coronavirus toegediend. "We kunnen hier ontzettend veel van leren. We richten ons op mensen van tussen de 18 en 30 jaar die vaak infecties oplopen, maar dat soms niet eens merken. We willen weten welke verschillen er tussen die mensen zijn. We willen zien of we van tevoren kunnen voorspellen wie het virus kan krijgen. Dan kunnen we de maatregelen effectiever inzetten", zegt de infectioloog tegen de omroep. Het LUMC heeft al vaker soortgelijke onderzoeken naar besmettingen uitgevoerd, bijvoorbeeld met malaria.

Update 10:48 - 'Ook zonder lockdown zouden consumenten minder uitgeven'

Ook zonder lockdown zouden consumenten minder geld hebben uitgegeven. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn novemberraming. Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet zou de infectiegraad zonder beperkende maatregelen langer hoog liggen. Daardoor zouden consumenten uit angst voor het virus geen risico's willen nemen en minder naar restaurants, winkels en evenementen gaan. Na het uitbreken van de coronacrisis is de consumptie van Nederlandse huishoudens sterk gedaald. Zo verschilde het uitgavenpatroon in april tijdens de lockdown zo'n 17 procent met dat van een jaar eerder. Ook na het opheffen van de maatregelen bleven de consumentenbestedingen 6 procent achter bij normaal, gedreven door de vrees voor besmettingen. Het CPB wijst ook naar een onderzoek in de Verenigde Staten, waar de aanpak van corona per staat anders is. Het effect van een hogere besmettingsgraad op de consumptie was daarbij veel groter dan het effect van een lockdown. Dat wekt de suggestie dat consumenten bij hoge besmettingsgraden wel twee keer nadenken alvorens vrienden, familie of een kroeg te bezoeken. "Het leert ons dat economisch gedrag mede gedreven kan worden door zorgen om gezondheid", aldus het CPB.

Update 07:21 - Weer zorgen op Aruba over stijging coronabesmettingen

Het aantal besmettingen met corona op Aruba begint weer zachtjes aan te stijgen. Woensdag waren er voor het eerst sinds 11 november meer dan honderd met corona besmette personen. Het Covid-19 Crisisteam van de overheid heeft de bevolking woensdagavond op het hart gedrukt zich aan de regels te houden. Woensdag werden 27 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het aantal actieve besmettingen kwam daarmee op 101. Op het eiland zijn sinds maart 45 coronaslachtoffers overleden. Momenteel liggen zeven coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie twee op de intensive care.

Update 07:17- Huisarts heeft kritiek op mondkapjesplicht: 'Je pakt de vrijheid van mensen af'

Vanaf komende dinsdag is het dragen van mondkapjes in openbare gebouwen verplicht. Maar er is veel kritiek op het beboeten van niet-dragers. Want hoe kun je iets verplichten als wetenschappers elkaar tegen spreken over of mondkapjes echt werken? En gaat zo’n mondkapjesplicht effect hebben als veel mensen ertegen zijn? “Met de mondkapjesplicht pak je een stukje vrijheid van mensen af,” vindt huisarts Felix van der Wissel. “Daar moet je voorzichtig in zijn. Als het geen toegevoegde waarde heeft moet je de mensen vrij laten,” pleit Van der Wissel. “En ga geen boetes opleggen op basis van iets waar geen harde feiten voor zijn.” Lees meer.

Update 07:10 - 'Driekwart Nederlanders hekelt losse omgang coronaregels'

Driekwart van de Nederlanders ergert zich aan de manier waarop andere mensen omgaan met de coronaregels, meldt het AD op basis van onderzoek dat de krant liet doen. Ook denkt de helft van de mensen dat er meer maatregelen nodig zijn om het aantal besmettingen met het coronavirus omlaag te brengen. Het aantal positieve tests daalt niet verder, waardoor een eerder gehoopte versoepeling van de maatregelen rond de feestdagen er niet in lijkt te zitten. Bijna 89 procent van de ondervraagden zegt zich goed tot zeer goed aan de coronaregels te houden zoals 1,5 meter afstand houden, terwijl driekwart zich ergert aan de losse wijze waarop anderen daarmee omgaan.

Update 03:34 - Driekwart Nederlanders: landgenoten, ga niet op wintersport

Driekwart van de Nederlanders vindt het onverantwoord als mensen deze winter op vakantie gaan naar het buitenland. De helft meent dat meer maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat blijkt uit een opiniepeiling die bureau Markteffect vorige week hield in opdracht van het AD. Premier Rutte riep begin deze maand op om zeker tot half januari niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar verschillende skigebieden in Oostenrijk en Zwitserland zijn van plan begin december alsnog open te gaan. Gisteren zei reisorganisator TUI tegen deze site ook dat er onder Nederlanders ‘veel animo’ is voor wintersport. "We verwachten veel last minute boekingen als de pistes open gaan", zei een woordvoerder. Maar uit de enquête blijkt dat 71 procent van de Nederlanders het eens is met de stelling dat het ‘onverantwoord is als mensen deze winter naar het buitenland gaan’. Een verklaring voor dit hoge percentage is mogelijk dat veel Nederlanders de zomervakantie zien als een belangrijke oorzaak van de tweede coronagolf die in september begon.

Update 03:30 - Half miljoenste Nederlander positief getest op coronavirus

Het aantal Nederlanders met het coronavirus stijgt tot meer dan een half miljoen. Het aantal positieve tests komt donderdag boven die grens uit, net geen negen maanden na de eerste vastgestelde besmetting. De teller stond woensdag op bijna 499.000 gevallen. Gemiddeld komen er ruim 5000 positieve tests per etmaal bij. De 100.000e besmetting werd gemeld op 23 september, dag 210 van de uitbraak. Drie weken en een dag later was dat al verdubbeld. Op 15 oktober, dag 232 van de uitbraak, kwam het aantal bevestigde gevallen boven de 200.000 uit. Elf dagen later werd de grens van 300.000 gevallen gepasseerd en twaalf dagen daarna werd de 400.000e positieve test verwerkt. Inmiddels gaat de stijging iets rustiger. Donderdag is dag 274 van de uitbraak. Het heeft negentien dagen geduurd voor er weer 100.000 gevallen bij kwamen. Amsterdam heeft veruit de meeste besmettingen van Nederland. In de hoofdstad zijn 38.345 inwoners positief getest. Rotterdam telt 32.962 bevestigde gevallen, Den Haag 21.544 en Utrecht 13.460. Van meer dan 9100 mensen is zeker dat ze door het coronavirus zijn overleden. Rotterdam telt 580 sterfgevallen, Amsterdam 412, Den Haag 368 en Tilburg 202. In de loop van december overlijdt waarschijnlijk de 10.000e Nederlander aan een coronabesmetting.

Update 01:12 - Premier Curaçao: stijging coronabesmettingen alarmerend

De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath maakt zich zorgen over een nieuw recordaantal coronabesmettingen dat woensdag op het eiland is geregistreerd. Woensdag werden 105 nieuwe besmettingen geregistreerd nadat 553 mensen waren getest; eveneens een record voor Curaçao. Daarmee zijn er op het eiland 869 actieve besmettingen. Er liggen tien mensen in het ziekenhuis. Rhuggenaath noemt de cijfers alarmerend. Op 19 november werden 79 besmette personen geregistreerd, dat was tot nu toe het hoogste aantal besmettingen op één dag op het eiland. Rhuggenaath waarschuwde woensdag de bevolking: "Als we ons niet beter aan de maatregelen houden, dan komen we in een lockdown. Doen we het niet zelf, dan zorgt het buitenland wel voor een lockdown." Momenteel geldt code geel voor passagiers uit Nederland, per 1 december wil het eiland haar grenzen openen voor bezoekers uit een groot deel van de Amerikaanse staten.

Update 00:01 - Sterfte door coronavirus in zuiden 8 keer zo hoog als in noorden

De eerste golf van coronabesmettingen heeft in de zuidelijke provincies beduidend meer levens geëist dan in de rest van het land. Dat het zuiden het zwaarst werd getroffen was op zich wel bekend, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt met regionale cijfers duidelijk hoe groot de verschillen precies zijn. Zuid-Nederland telde relatief gezien ruim acht keer zoveel coronaslachtoffers als Noord-Nederland. Het CBS maakte eerder al bekend dat van begin maart tot eind juni in totaal meer dan 10.000 Nederlanders zijn overleden aan het virus. Vooral veel ouderen lieten het leven na te zijn besmet met corona. Van alle overledenen kwamen er volgens de nieuwe cijfers 3.861 uit Zuid-Nederland (Noord-Brabant en Limburg). Lees meer. Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.