Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Flinke stijging aantal besmettingen, Rutte 'niet heel optimistisch' over verbetering

LIVEBLOG | Flinke stijging aantal besmettingen, Rutte 'niet heel optimistisch' over verbetering

Milieu en Gezondheid

27 nov 2020, 06:00

Nederland is weer terug in de 'gedeeltelijke' lockdown. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt al een tijdje stabiel, de vraag is de komende periode dan ook hoe de feestdagen gevierd zullen worden. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 5.790, dat zijn er 1.284 meer dan op donderdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 1.769, dat zijn er 12 minder dan op donderdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 518, dat zijn er 6 minder dan op donderdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 16:50 - Ook te druk in Amsterdamse winkelstraten

Na Rotterdam is het op deze 'Black Friday' nu ook te druk in het winkelgebied in de binnenstad van Amsterdam. De gemeente roept iedereen op om daar niet meer te komen shoppen. Ook wordt er in de Kalverstraat en de Nieuwendijk eenrichtingsverkeer ingesteld. Op de Nieuwendijk mogen mensen vanaf de passage bij de Primark alleen richting de Dam lopen. In de Kalverstraat geldt eenrichtingsverkeer vanaf het Spui tot de Dam. De gemeente benadrukt dat mensen het beste feestinkopen kunnen doen op een doordeweekse dag en in de ochtend. Eerder was het op vrijdagmiddag ook in het centrum van Rotterdam te druk, waardoor de coronamaatregelen lang niet overal in het winkelgebied opgevolgd werden door shoppers. De gemeente plaatste daar matrixborden om mensen erop te wijzen dat ze drukte moeten vermijden.

⚠️ Het is op dit moment te druk in het winkelgebied in de binnenstad. Daarom roepen we iedereen op om daar niet meer te komen winkelen.

Feestinkopen doen? ↴ ? Kom doordeweeks ? Kom in de ochtend ? Vermijd drukte ↔️ Houd afstand#HoudAfstand #VermijdDrukte pic.twitter.com/vCinJ9OICr — Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) November 27, 2020

Update 15:53 - Rutte reageert op laatste coronacijfers

Premier Mark Rutte is "niet heel optimistisch" dat de coronacijfers de komende anderhalve week gaan verbeteren. Dat zei hij vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. "Het daalt niet zoals je zou willen." Volgens hem is het beeld hetzelfde als vorige week vrijdag. Ook toen zei hij dat het niet waarschijnlijk is dat er coronamaatregelen worden versoepeld voor de kerst. Op basis van de huidige cijfers herhaalde hij die boodschap nu opnieuw. Op 8 december moet er meer duidelijkheid over komen. Ruim twee weken geleden zag de premier het nog zonniger in. Tijdens de vorige corona-persconferentie, op dinsdag 17 november, schetste hij nog het scenario dat er halverwege december mogelijk meer kon. Ook toen hielden Rutte en minister Hugo de Jonge de slag om de arm dat de daling in de coronacijfers moet doorzetten.

Update 14:44 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets gedaald

Ziekenhuizen behandelen iets minder coronapatiënten dan op donderdag. Momenteel liggen 1769 mensen vanwege een besmetting in een ziekenhuis, het laagste aantal sinds 19 oktober. Het zijn 12 patiënten minder dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalde van 1257 naar 1251. Op de intensive cares liggen nu 518 mensen met het coronavirus onder de leden, tegen 524 een dag eerder.

Update 14:25 - Centrum Rotterdam 'te druk' door Black Friday-shoppers

Het is met het oog op het coronavirus te druk in het centrum van Rotterdam, vinden de gemeente en de veiligheidsregio. De gemeente plaatst op dit moment matrixborden om mensen erop te wijzen dat ze drukte moeten vermijden. Een woordvoerder bevestigt vrijdag berichtgeving hierover door Rijnmond.nl. Het is met name druk in de omgeving van de Koopgoot, de Lijnbaan en het Binnenwegplein. Een woordvoerder van de gemeente vermoedt dat de drukte te maken heeft met Black Friday, waarin veel artikelen met korting worden verkocht. Volgens Rijnmond.nl heeft de veiligheidsregio de bevoegdheid om maatregelen te nemen als de drukte niet minder wordt. Het zou dan kunnen gaan om het sluiten van winkels. Eerder riepen ondernemers publiek op om niet massaal naar de stad te komen met Black Friday. https://twitter.com/rotterdam/status/1332304313008476160

Update 14:21 - Flinke stijging van aantal coronagevallen afgelopen etmaal

Het aantal coronagevallen is flink gestegen. Tussen donderdag en vrijdagochtend werden 5790 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag meldde dat instituut ongeveer 4500 nieuwe gevallen en op woensdag ruim 4900. Het aantal sterfgevallen steeg vrijdag met 84. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Op donderdag meldde het RIVM 75 sterfgevallen door het virus. Het waren er aanvankelijk 76, maar dat is vrijdag bijgesteld. Van ruim 9200 Nederlanders is nu vastgesteld dat ze aan het virus zijn overleden.

Update 12:31 - PO-Raad: verlengen kerstvakantie basisscholen is "een allerlaatste redmiddel"

Het verlengen van de kerstvakantie is "een allerlaatste redmiddel", vindt de koepel van basisscholen, de PO-Raad. Die is geen voorstander van het plan en hoopt dat het niet nodig is, maar zal zich wel aan een eventueel besluit van het kabinet houden. Volgens de PO-Raad heeft een sluiting van scholen "veel impact op leerlingen, leraren, schoolleiders en ouders". Sommige leerlingen kunnen achterstanden oplopen. Rinda den Besten, voorzitter van de koepel, voegt daaraan toe: "Leraren moeten onder de kerstboom het afstandsonderwijs weer in de steigers zetten en schoolleiders hebben ook enorm veel te regelen, waaronder devices, thuiswerk en noodopvang voor leerlingen met ouders in vitale beroepen en leerlingen met een kwetsbare thuissituatie." Het kabinet overweegt om basisscholen en middelbare scholen begin januari een week langer dicht te houden. Dit moet het aantal coronabesmettingen terugdringen. Onder tieners neemt het aantal gevallen nog altijd toe, terwijl het onder volwassenen daalt.

Update 12:12 - Blok en Knops: Curaçao heeft niet gevraagd om code geel te houden

De regering van Curaçao heeft niet onlangs bij het Nederlandse kabinet erop aangedrongen het reisadvies op code geel te houden, terwijl code oranje hiervoor wellicht gepaster zou zijn. Dat zeggen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad op vrijdag. "Bij beoordelingen van reisadviezen baseren we ons puur op het RIVM", zegt Blok. Economische belangen hebben ook deels meegewogen, zegt Knops, maar die worden volgens hem "net zoals in Nederland" altijd meegenomen in het grotere plaatje. De eilanden zijn sterk afhankelijk van toerisme. Dit heeft in ieder geval niet zwaarder gewogen dan de gezondheidsbelangen, aldus de staatssecretaris. De Curaçaose gevolmachtigde minister Anthony Begina zei twee weken geleden dat code geel goed was voor het eiland en dat hij daar ook voor gepleit had. Op dat moment lag het aantal besmettingen veel lager en was de situatie dus anders, zegt Knops.

Update 11:54 - Commerciële teststraten weten soms niet genoeg van hygiëne

Commerciële coronatestlocaties hebben niet altijd genoeg verstand van hygiëne. Dat concludeert de toezichthouder, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na steekproefbezoeken aan de teststraten. De inspectie benadrukt dat het merendeel voldoet aan de richtlijnen. Volgens de inspectie was er soms niet genoeg aandacht voor mogelijke 'kruisbesmetting', waarbij de geteste persoon het virus overdraagt aan de tester of andersom. Bovendien worden de zogenoemde antigeensneltesten vaak buiten afgenomen. Het testmateriaal moet daarvoor minstens 15 graden warm zijn, maar in de winter is dit lastig. De inspectie heeft inmiddels contact gehad met ruim honderd van de ongeveer tweehonderd commerciële testers. Na de steekproeven gaat er strenger en gerichter gecontroleerd worden, kondigt de inspectie aan.

Update 11:37 - Overheid begint campagne over mondkapjesplicht

De overheid begint vrijdag met een publiekscampagne om mensen te wijzen op de mondkapjesplicht, die dinsdag ingaat. Vanaf dan is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten. Door middel van onder meer radiospotjes, reclamebanners op websites en posts op social media wordt aan mensen uitgelegd wat er wel en niet onder een mondkapje wordt verstaan, en hoe je deze correct en veilig gebruikt. De plicht geldt voor publiek toegankelijke binnenruimtes, waar onder meer winkels en de openbare delen van overheidsgebouwen onder vallen. Er kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt, als iemand bijvoorbeeld om medische redenen geen kapje kan dragen.

Update 10:17 - Nederlandse banken verleenden 30,6 miljard euro aan coronasteun

De coronasteun van banken is verder toegenomen. Nederlandse banken hebben sinds de uitbraak van het coronavirus in maart inmiddels 30,6 miljard euro aan steun verleend. Het ging daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen. Daar maakten ruim 169.000 ondernemers en meer dan 37.000 particulieren gebruik van, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Bij de peiling vorige maand ging het nog om een totaalbedrag van 28 miljard euro. Met het uitstel van aflossingen is in totaal 3,1 miljard euro gemoeid, evenveel als een maand geleden. Ondernemers konden vanaf het begin van de crisis eind maart tot afgelopen zomer voor zes maanden uitstel van aflossingen aanvragen. "De cijfers lijken nu te weerspiegelen dat veel ondernemers de crisis nog relatief goed weten te doorstaan", zegt Chris Buijink, voorzitter van de NVB. "Het aantal klanten dat niet in staat is om weer aan zijn aflossingsverplichtingen te voldoen, is op dit moment zeer beperkt."

Update 10:02 - Nederlandse deskundige speurt met WHO naar herkomst corona

Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam maakt deel uit van een internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat onderzoek gaat doen naar de herkomst van het coronavirus. Het virus stak vorig jaar voor het eerst bij mensen de kop op in de Chinese stad Wuhan, maar waar het toen precies vandaan kwam is tot op heden nog niet helemaal duidelijk. Het Erasmus bevestigde een bericht van NRC en de Britse The Telegraph over de deelname van de prominente Nederlandse. De wetenschappers hopen zo snel mogelijk ter plaatse onderzoek te doen. In de missie zitten verder virologen, volksgezondheidsspecialisten en diergezondheidsexperts uit het Verenigd Koninklijk, de Verenigde Staten, Australië, Denemarken, Japan, Qatar, Duitsland, Vietnam en Rusland.

Update 02:24 - Opnieuw recordaantal coronabesmettingen op Curaçao

Op Curaçao zijn donderdag 119 mensen met een coronabesmetting geregistreerd. Dat is opnieuw een recordaantal. Woensdag waren het er 105 en dat was toen het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. Er zijn nu in totaal 965 mensen besmet op het eiland. Twaalf patiënten liggen in het ziekenhuis, waarvan zes op de intensive care. Het is opmerkelijk dat van de 119 nieuwe besmettingen, 108 gevallen niet gelinkt kunnen worden aan al bekende besmettingen. Het Epidemiologische Team op het eiland zegt hier verder onderzoek naar te doen. Curaçao leek lange tijd gevrijwaard te blijven van een groot aantal coronabesmettingen. Er zijn sinds maart drie personen aan de ziekte Covis-19 overleden. Tot begin november steeg het aantal actieve besmettingen nauwelijks boven de driehonderd. Maar de afgelopen dagen is er sprake van een flinke stijging. Op het eiland geldt al een avondklok (van negen uur 's avonds tot half vijf 's ochtends) en is het dragen van mondkapjes in winkels verplicht. Ook zijn bijeenkomsten van meer dan vier personen niet toegestaan.

Update 0:01 - CBS: aantal overlijdens daalt verder, nog wel hoger dan normaal

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat het aantal sterfgevallen vorige week daalde, maar nog steeds hoger was dan normaal. De tweede golf van sterfgevallen die vermoedelijk wordt veroorzaakt door het coronavirus heeft tot nu toe minder slachtoffers geëist dan de eerste, maar duurt wel langer. Vorige week kwamen naar schatting 3350 mensen te overlijden. Dat zijn er 350 meer dan de afgelopen jaren normaal was rond deze tijd. Wel wordt de dalende trend van de afgelopen weken voortgezet. Een week eerder telden de statistici nog 3530 overlijdens. Het is nu al negen weken zo dat er meer mensen overlijden dan normaal. In die periode overleden in totaal 3900 meer mensen dan gebruikelijk. Dat is minder dan tijdens de eerste golf, toen in negen weken 9000 mensen meer overleden dan gewoonlijk. De tweede golf lijkt zich wel uit te strekken over een langere tijd. In de negende week van de eerste golf had het sterftecijfer weer een normaal niveau bereikt en dat is nu nog niet het geval.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.