Milieu en Gezondheid
28 apr 2020, 06:26
De intelligente lockdown blijft tot eind mei grotendeels intact om verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen. Basisscholen gaan deels weer open, maar grote evenementen en sportwedstrijden zijn tot zeker 1 september geschrapt. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 4.566.
In totaal zijn er tot nu toe 38.416 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 10.609 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment in totaal 905 patiënten op de intensive care.
Bekijk op deze kaart het aantal ziekenhuisopnames per gemeente.
Dit liveblog is voor vandaag gesloten. Voor het laatste nieuws, houd onze site in de gaten. Vanaf morgenochtend weer een vers liveblog met de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
Als het aan de voorzitter van het Veiligheidsberaad, burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, ligt kan een versoepelingen in de coronamaatregelen alleen stap voor stap. "Als je nu te snel te veel maatregelen neemt, loop je twee risico’s. Dat het dan toch weer te druk wordt en die anderhalve meter niet goed wordt opgepikt. En nog veel erger: dat dat dus als gevolg heeft dat het virus zich weer verder gaat verspreiden. Ik denk dat de tegenslag bij de Nederlanders nog groter gaat worden als je een maatregel heel blij aankondigt, maar vervolgens deze weer moet terugtrekken." Lees verder.
GroenLinks vindt het te ver gaan dat je bij een boete voor de overtreding van coronamaatregelen ook direct een strafblad hebt. Woensdag vraagt de partij het kabinet om de straf te verlichten. Als je bijvoorbeeld op de bon wordt geslingerd omdat je niet anderhalve meter afstand houdt. Je krijgt dan direct een strafblad. En met een strafblad kun je sommige beroepen wel op je buik schrijven. "Meteen een aantekening op je strafblad vinden we buitenproportioneel. Dat kan meteen enorme consequenties hebben voor bijvoorbeeld het vinden van een baan na je afstuderen”, aldus GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld in het AD.
De gemeente Rotterdam opent woensdag weer de eerste speelveldjes voor de jeugd die wekenlang gesloten waren vanwege de coronaregels. Het gaat om vijf speelterreinen waar kinderen en jongeren onder professionele begeleiding kunnen sporten volgens de RIVM-richtlijnen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen op deze Krajicek Playgrounds en Cruyff Courts sporten in groepen van maximaal twaalf, voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar geldt een maximum van acht jongeren. Als dit goed gaat, volgen vanaf 11 mei activiteiten op meer speelveldjes, kondigt de gemeente aan. Speeltuinen en scoutingverenigingen in Rotterdam mogen vanaf 4 mei weer open voor de jeugd. Sportclubs en -verenigingen kunnen vanaf woensdag op hun terrein weer sportieve buitenactiviteiten organiseren voor kinderen en jongeren. Officiële wedstrijden zijn voorlopig niet toegestaan en ook kantines blijven gesloten. In Den Haag hebben zestig verenigingen afgelopen week plannen bij de gemeente ingediend om de sportactiviteiten weer op te pakken. De gemeente verwacht dat de komende dagen nog meer clubs volgen, al zijn ze aan strikte regels gebonden. Zo mogen ouders en supporters niet mee de terreinen op.
De Nederlander Vincent Munster staat aan de leiding van een succesvolle proef van een eventueel coronavaccin. Het is getest op apen in de Verenigde Staten. De tests zitten nog in de beginfase. Maar volgens wetenschappers van de universiteit van Oxford zou er in september een werkend vaccin op de markt kunnen zijn, zo schrijft het AD. De tests werden uitgevoerd op resusapen. Ze kregen allemaal het vaccin toegediend en werden vervolgens blootgesteld aan een grote hoeveelheid van het coronavirus. Alle apen waren na vier weken nog kerngezond. Eind mei zou het vaccin al klaar moeten zijn voor tests onder zesduizend mensen. Nog voor de bewezen werking willen de Britse onderzoekers het vaccin al op grote schaal produceren. En wel bij Halix in Leiden.
Het noodpakket voor de culturele sector dat het kabinet vorige week aankondigde is niet voldoende om de sector door de coronacrisis te helpen. Dat zei minister Ingrid van Engelshoven dinsdag in een debat met de Tweede Kamer. Ze zei de vele zorgen en vragen te begrijpen, maar vroeg de Kamer ook om enig geduld om het noodpakket uit te werken. Het kabinet liet onlangs weten 300 miljoen euro uit te trekken voor de cultuursector. Dat geld is voor de eerste maanden, benadrukte de minister, en verdere steun is niet uitgesloten. Het is volgens Van Engelshoven nu eerst zaak het pakket uit te werken en het geld zo snel mogelijk naar de plekken te krijgen waar het het hardst nodig is. Een groot deel van het geld is bedoeld voor de zogenoemde culturele basisinfrastructuur en de rijkscultuurfondsen. Het is vervolgens aan die instellingen en instanties om ook weer kleinere ondernemers en kunstenaars in de cultuursector aan het werk te zetten.
Drie grote bedrijven gaan de komende weken gezamenlijk 7 miljoen mondkapjes maken in Nederland. Daarmee leveren zij een kwart van de acute behoefte aan medische mondkapjes voor de zorgsector. Zorgminister Martin van Rijn nam dinsdag in het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum de eerste exemplaren van de neus- en mondmaskers in ontvangst van de topmensen van het speciaal voor dit doel opgerichte samenwerkingsverband. Hij noemde de productie op eigen bodem "ongelooflijk belangrijk". Het Nederlandse consortium van Auping, AFPRO Filters en DSM levert met de grootschalige productie van 1 miljoen mondkapjes per week een kwart van de 4 miljoen die per week nodig zijn om zorgmedewerkers te beschermen tegen het coronavirus. De eerste duizenden zogeheten FFP2-mondkapjes uit Nederland worden deze week aan zorginstellingen geleverd via het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. De maskers worden met de hand gemaakt volgens de geldende richtlijnen. De drie bedrijven leveren ze tegen kostprijs aan de overheid en zullen transparant zijn over de gemaakte kosten.
In Den Haag heeft een groepje van ongeveer 100 à 200 man gedemonstreerd tegen onder andere de lockdown en 5G. De demonstranten hielde zich niet aan de anderhalvemeterregel. De politie heeft daarom een einde gemaakt aan de demonstratie. Lees verder.
Specialisten ouderengeneeskunde vinden het nog te vroeg om weer bezoek aan verpleeghuizen toe te staan. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei maandag in een interview dat hij vanaf 11 mei bij wijze van proef weer bezoekers wil toelaten in een klein aantal verpleeghuizen. Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso is "verrast door het benoemen van deze specifieke datum". De vereniging signaleert dat het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in verpleeghuizen nog steeds toeneemt. Lees ook: De Jonge: vanaf 11 mei proef met bezoek aan verpleeghuizen Tot nog toe zijn volgens cijfers uit patiëntenregistraties die Verenso verzamelt inmiddels 1403 verpleeghuispatiënten overleden die aan de ziekte Covid-19 leden, of van wie de behandelend arts dat vermoedde. Het aantal sterfgevallen is sinds afgelopen vrijdag met 218 toegenomen. Verenso ziet wel een lichtpuntje in het aantal nieuwe besmettingen: "Dat lijkt minder snel te stijgen dan in april". Voordat het bezoekregime kan worden versoepeld, moet echt sprake zijn van afvlakking, vindt Verenso.
Het aantal patiënten op de intensive care met een coronabesmetting is opnieuw afgenomen. Er liggen nu 861 patiënten op de intensive care. Gisteren waren dit er nog 905. Een daling van 44 patiënten.
Steeds meer ondernemers kloppen vanwege de coronacrisis voor een lening aan bij hun bank. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een driemaandelijkse enquête. De toezichthouder vraagt daarin zeven Nederlandse banken naar de kredietverlening in het afgelopen kwartaal en de verwachtingen voor het komende. Volgens het onderzoek is de vraag naar leningen door bedrijven in de eerste maanden van dit jaar met 72 procent gestegen. De toegenomen financieringsbehoefte wordt volgens banken voor het grootste deel gedreven door uitgaven voor voorraden en werkkapitaal. Verder komen er meer verzoeken binnen voor heronderhandeling en herstructurering van bestaande leningen. Voor het lopende kwartaal zal de vraag naar bedrijfskredieten nog sneller stijgen, is de verwachting. Daarbij houden de banken rekening met een toename van 98 procent. Dan gaat het vooral over leningen met een korte looptijd en over leningen aan kleine en middelgrote bedrijven.
Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is gestegen tot 4.566. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 48 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 88 naar 10.609. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.
Het aantal dagelijkse gesprekken bij 113 Zelfmoordpreventie ligt nog nagenoeg gelijk, maar de stichting bereidt zich voor op een toename van de hulpvragen door de coronacrisis. ''We houden rekening met een toename en zijn bezig onze bezetting op te schalen'', zegt een woordvoerster. De crisislijn krijgt met zo’n 250 gesprekken per dag nu vooral veel vragen van mensen die thuis zitten en niet bij een hulpverlener terecht kunnen of coronagerelateerde vragen. De meldingen gaan twee kanten op. Mensen maken zich zorgen over het coronavirus. Maar er zijn ook mensen die aangeven dat ze eerst met zelfmoordgedachten bezig waren en nu alleen maar met het coronavirus bezig zijn. Lees verder.
De coronacrisis brengt veel spanningen met zich mee. Daarom begint de overheid dinsdag een nieuwe campagne. “Somber of gespannen door het coronavirus? Praat erover”, is de boodschap, die via Instagram, Facebook, Twitter en de radio wordt verspreid. “Mensen die meer last hebben van psychische klachten, of die niet lekker in hun vel zitten in deze periode, moeten weten dat ze niet alleen zijn”, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Hij roept mensen op ” om echt naar de huisarts te gaan als ze hulp nodig hebben”. https://twitter.com/PaulBlokhuis/status/1255090343592243200
Het Amsterdamse ov-bedrijf GVB bevestigt dat het drukker wordt in het openbaar vervoer in de hoofdstad. Dinsdagochtend verschenen op sociale media foto's van metrostellen waarin de meeste bankjes bezet waren, met de klacht dat 1,5 meter afstand houden zo niet mogelijk is. Volgens het GVB klopt het dat er met name in de spits merkbaar meer reizigers zijn. Maar de verantwoordelijkheid voor het in acht nemen van coronamaatregelen ligt bij de reizigers zelf, aldus het vervoerbedrijf. "De oproep om niet met het openbaar vervoer te gaan tenzij het echt moet of als je een vitaal beroep hebt, is nog steeds van kracht." Wel wordt woensdag de dienstregeling iets verruimd, tegelijk met die van de NS, om het toenemend aantal reizigers te kunnen opvangen.
Nederlanders vinden het steeds moeilijker om zich aan de coronamaatregelen te houden, zoals hoesten en niezen in de elleboog en 1,5 meter afstand houden. Toch blijft een meerderheid bereid zich hiernaar te voegen. Dat meldt adviesbureau Citisens op basis van een eigen onderzoek aan BNR Nieuwsradio. De helft van de Nederlanders vindt het volgens de onderzoekers steeds moeilijker om zich aan de maatregelen te houden. Drie weken geleden leefde dit sentiment nog bij twee op de tien mensen. Men leeft de coronamaatregelen ook minder na dan drie weken geleden, toen de bereidheid om mee te werken het grootst was. Maar de overgrote meerderheid zegt zich er nog steeds naar te voegen. Zo geven zeven op de tien Nederlanders aan dat ze ook de ook de komende maanden 1,5 meter afstand van elkaar willen houden. Een kwart van de ondervraagden wil geen afstand meer houden tot vrienden of familie.
Studenten zijn overwegend positief over de manier waarop hun hogeschool of universiteit de afgelopen weken onderwijs op afstand heeft gegeven. Van de studenten die meededen aan een enquête van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), is de meerderheid tevreden. Twee derde van de ondervraagden noemt de toegankelijkheid van het onderwijs goed. Ook over de communicatie van de onderwijsinstellingen tonen de meesten zich tevreden: 70 procent voelt zich "voldoende geïnformeerd over de situatie rond het coronavirus". Over de kwaliteit van de onlinelessen, werkgroepen en begeleiding op afstand verschillen de meningen wel. Met de stelling "de kwaliteit van mijn onderwijs is goed" is 41 procent van de 427 ondervraagden het (zeer) eens, 28 procent is neutraal en 31 procent vindt het onvoldoende.
Op Sint Maarten heeft de politie maandag een illegaal carnavalsfeest beëindigd. Normaal gesproken begint rond deze tijd het carnavalsseizoen op het eiland en enkele bewoners hielden met harde muziek een straatfeest. De politie moest optreden om het feest te beëindigen. Minister-president Silveria Jacobs was boos over het ‘roekeloze' gedrag van de carnavalsvierders en zei te overwegen om de lockdown op het eiland, die sinds 5 april geldt in verband met corona, nu langer aan te houden.
Voor mbo'ers die zich na hun studie willen laten omscholen, zou een basisbeurs beschikbaar moeten blijven. Met zo'n tegemoetkoming kunnen ze ervoor kiezen een opleiding met betere carrièreperspectieven te volgen nu de arbeidsmarkt zo veranderd is door de coronacrisis. Dat bepleit de MBO Raad, zo bevestigt een woordvoerder dinsdag berichtgeving in de Telegraaf. "Vanwege de economische gevolgen van de coronacrisis zijn er studenten die een overstap willen maken naar een opleiding met betere perspectieven op werk", zegt waarnemend voorzitter Frank van Hout tegen de krant. Niet alle studenten hebben voldoende studiefinanciering beschikbaar om een nieuwe opleiding te bekostigen en dus moeten zij noodgedwongen geld lenen. "Hierdoor ontstaan schulden en dat willen we voorkomen." Voor een deel van de mbo-opleidingen geldt dat de beurs een gift is en geen lening.
Politieke jongerenorganisaties en studentenorganisaties hebben bezwaren geuit tegen scholen die een te ingrijpende digitale surveillance doen bij toetsen die studenten thuis afnemen. Volgens de jongeren heeft deze een grote impact op de privacy van studenten. Bij deze vorm van controle wordt met een webcam en bepaalde software gekeken naar het gedrag van een student en of die bijvoorbeeld niet spiekt. Maar de Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangegeven dat deze vorm van controle alleen mag als er geen alternatieven zijn, zeggen de politieke jongerenorganisaties. De politieke jongerenorganisaties DWARS, Jonge Democraten, JOVD, Jonge Socialisten, Oppositie, PerspectieF, P!NK en ROOK en studentenorganisaties JOB, ISO en LSVb hebben de zorgen over privacy in een brief geuit aan alle mbo-scholen, hogescholen, universiteiten en het ministerie van Onderwijs. Ze vragen de scholen om naar alternatieven te zoeken.
Zonder een goed vaccin tegen het coronavirus is het ook volgend jaar lastig om de Olympische Spelen in Tokio te houden. Dat vertelde voorzitter Yoshitake Yokokura van de Japanse gezondheidsorganisatie tijdens een persconferentie. "Ik zeg nu niet of we de Olympische Spelen volgend jaar wel of niet moeten laten doorgaan", stelde hij. "Maar ik zeg wel dat het zonder een goed vaccin heel moeilijk wordt. Laboratoria in verschillende landen werken op dit moment aan een vaccin dat mensen tegen het coronavirus kan beschermen. Yokokura vreest dat het nog wel even kan duren voordat er een goed vaccin op de markt komt.
De politie in Den Haag heeft afgelopen nacht rond 02.00 uur een huisfeestje aan de Westbaenstraat beëindigd. "Toen collega's ter plaatse waren, werd de deur voor hun neus dicht gegooid", aldus de wijkagent op Twitter. Eenmaal binnen werden zeven volwassen aangetroffen. Zij kregen allemaal een boete van 390 euro voor het overtreden van de corona-maatregelen. https://twitter.com/Wijkagent\_Onno/status/1255002028985769985?s=20
De winkels van IKEA in Nederland gaan dinsdag weer open. Vanwege het rondwarende coronavirus werden de filialen op 17 maart gesloten. Het bedrijf heeft de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De restaurants van IKEA en de speelplaatsen van Småland blijven nog dicht.
Ondanks de coronacrisis kunnen oorlogsmonumenten op 4 mei, Dodenherdenking, toch rijkelijk worden voorzien van bloemen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft hiervoor een samenwerking gesloten met Tikkie, de betaaldienst van ABN Amro. Het idee achter de actie 'Bloemen voor 4 mei is dat via de Tikkie-app particulieren en bedrijven een bedrag van 4,50 euro kunnen doneren voor bloemen, ter herdenking van de oorlogslachtoffers. "Bloemen en herdenken worden zo op een bijzondere manier samengebracht", zegt Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Wie de app opent, wordt geattendeerd op de mogelijkheid te doneren. Bedrijven worden op de actie geattendeerd met een mailtje. Behalve ervoor zorgen dat er bloemen komen bij de monumenten, is de actie ook bedoeld als een steun in de rug voor de sierteeltsector. Deze ligt volledig stil en wacht op kopers. "Bloemtelers verkopen op deze manier toch hun bloemen en oorlogsmonumenten worden, ondanks dat er geen reguliere herdenking zal zijn, voorzien van boeketten."
Een oproep van de Nederlandse pensioenfondsen en andere grote beleggers aan de top van bedrijven om hun salaris te korten als ze staatssteun ontvangen, is niet aan dovemansoren gericht, meldt FD. Inmiddels zijn er elf beursgenoteerde bedrijven waarvan de top het eigen salaris tijdelijk heeft gekort. De manier waarop verschilt, zowel qua hoogte van de korting als de looptijd. De grote institutionele beleggers, verenigd in hun lidmaatschap van Eumedion, vinden dat als er van werknemers en aandeelhouders een offer wordt gevraagd het 'onvermijdelijk' is dat ook het bestuur pijn lijdt, schrijft directeur Rients Abma van Eumedion. Hoe? Door te korten op het eigen salaris.
Een groot gedeelte van de 7000 kinderen die sinds de coronacrisis ’zoek’ zijn en met wie scholen geen contact hebben gehad, heeft volgens onderzoeker Hans Bellaart van Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) een migratieachtergrond. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. Vooral gezinnen met meervoudige problematiek worden hard geraakt. "Deze crisis vergroot de problemen die al in deze gezinnen spelen." "De coronacrisis raakt alle gezinnen, maar voor kinderen met een migratieachtergrond in combinatie met complexe problematiek zijn het extra moeilijke tijden", aldus Bellaart. "Cultuurverschillen kunnen een rol spelen, maar ook armoede en opvoedingsproblemen kunnen in gezinnen met meervoudige problemen de spanningen hoog doen oplopen. Deze coronacrisis legt wat dat betreft een vergrootglas op deze families." "Problemen komen onder alle verschillende bevolkingsgroepen voor", zei de onderzoeker tegen de krant. "Maar maatschappelijke problematiek komt relatief veel voor bij migrantengezinnen."
De drugshandel is niet afgenomen sinds de strenge maatregelen tegen het nieuwe coronavirus in maart werden aangekondigd. Dat zegt eenheidschef van de Rotterdamse politie Fred Westerbeke tegen het AD. Volgens hem komen er nog steeds grote partijen cocaïne binnen in de Rotterdamse haven. "We zien geen enkele vermindering van de partijen drugs die binnenkomen. Criminele passen zich razendsnel aan", aldus Westerbeke. Ook het handelen op straat gaat door. Dealers hebben zich volgens de politiechef verplaatst naar drukkere plekken, omdat ze anders te veel op zouden vallen. Volgens Westerbeke is de misdaad op bepaalde fronten flink gedaald door de coronacrisis. "We krijgen minder meldingen van inbraak en ook van zakkenrollen." Het aantal overlastmeldingen is juist toegenomen, aldus Westerbeke.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.