Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Deel mensen uit 1963 per ongeluk al uitgenodigd voor coronaprik

LIVEBLOG | Deel mensen uit 1963 per ongeluk al uitgenodigd voor coronaprik

Milieu en Gezondheid

29 apr 2021, 08:03

Nederland is sinds gisteren weer een klein beetje van het slot. Zo is de avondklok verleden tijd, is het thuisbezoek uitgebreid, zijn de terrassen 's middags open en kunnen winkeliers weer bezoekers ontvangen zonder afspraak. Wat gaan deze versoepelingen doen met de cijfers? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 7.344, dat zijn er 1.369 minder dan op woensdag

  • Tussen 19 april en 25 april testte 10,6 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.704, dat zijn er 93 meer dan op woensdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 813, dat is er 1 minder dan op woensdag

  • Op woensdag zijn 11 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.104 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 5.293.851 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 19:52 - Kabinet laat publiek toe bij Eurovisie Songfestival

Bij het Eurovisie Songfestival kan volgende maand in Rotterdam Ahoy zoals gepland publiek aanwezig zijn. Ondanks het nog altijd hoge aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames heeft het kabinet besloten dat het Fieldlab-experiment tijdens het evenement op een veilige manier kan doorgaan, meldt het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Lees hier meer

Update 17:34 - Europees Parlement stemt in met invoering coronacertificaat

Het Europees Parlement stemt in met de invoering van een EU-breed erkend, gratis certificaat waarmee de houder bewijst dat hij tegen Covid-19 is ingeënt, recent negatief is getest of is hersteld van de ziekte en voldoende antilichamen heeft. Met het bewijs moet het vrij reizen binnen Europa in coronatijd gemakkelijker worden. De lidstaten mogen houders van het certificaat niet verplichten om bij aankomst in quarantaine te gaan of een coronatest eisen, stelt het parlement.

Het parlement stemde met 540 voor, 119 tegen en 31 onthoudingen in met het voorstel van de Europese Commissie voor de invoering van zo'n door alle lidstaten erkend digitaal of papieren certificaat maar wil wel een paar veranderingen. Zo wil het parlement dat het document "EU Covid-19-certificaat" gaat heten in plaats van Digitaal Groen Certificaat zoals het dagelijks EU-bestuur voorstelt. Ook moet het certificaat niet worden beschouwd als een reisdocument en moet het systeem na twaalf maanden worden geschrapt.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is bij met het resultaat. "Dit is een belangrijke stap richting vrij en veilig reizen deze zomer", twittert ze. Het parlement, de lidstaten en de commissie gaan nu onderhandelen over de details van het 'coronacertificaat'. Volgens Von der Leyen moet het systeem eind juni operationeel zijn.

Update 17:25 - Ook na zomer mogelijk nog maatregelen in mbo en hoger onderwijs

Het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten ook na de zomervakantie nog rekening houden met beperkingen in verband met het coronavirus. Dat staat in een brief die onderwijsminister Ingrid van Engelshoven aan bestuurders van onderwijsinstellingen heeft gestuurd.

In het "meest waarschijnlijk" geachte scenario kan in het nieuwe studiejaar weer fysiek les worden gegeven en hoeven studenten dan geen 1,5 meter afstand meer te houden. Van Engelshoven gaat daarbij ervan uit "dat een aanzienlijk deel van de bevolking is gevaccineerd en het epidemiologische beeld het mogelijk maakt om veel maatregelen af te schalen".

Het blijft wel zaak de 'basismaatregelen' te blijven volgen, zoals vaak de handen wassen en thuisblijven bij klachten. Andere maatregelen die waarschijnlijk nog zullen gelden zijn het vrijwillig zelftesten en een maximale groepsgrootte. Daarmee moet worden voorkomen dat het virus zich snel verspreidt, als een student die besmet is toch naar college komt.

Update 17:16 - Helft ziekenhuizen kan kritieke planbare zorg nog op tijd geven

Nog maar 49 procent van de ziekenhuizen kan alle zogenoemde kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet plaatshebben om gezondheidsschade te voorkomen, nog op tijd geven. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit, de NZa. Vorige week kon 63 procent dit nog. Acute en semi-acute zorg kunnen nog steeds wel altijd worden geleverd. Lees hier meer

Update 16:40 - Deel mensen uit 1963 per ongeluk al uitgenodigd voor coronaprik

Door een administratieve fout hebben donderdag 40.000 mensen die in 1963 zijn geboren te vroeg een uitnodiging voor een coronaprik ontvangen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De leeftijdsgroep is eigenlijk nog niet aan de beurt voor een vaccin, maar de mensen die toch al een uitnodiging ontvingen, mogen bij wijze van uitzondering wel een afspraak maken bij de GGD.

Deze week ontvangen mensen geboren in 1955 en de eerste mensen uit 1961 een uitnodiging voor een coronaprik. Daarna zijn dan eigenlijk eerst nog de mensen geboren in 1962 aan de beurt, voor die uit 1963 in aanmerking komen voor het vaccin. Mensen die tussen 1956 en 1960 zijn geboren worden niet via de GGD, maar via de huisarts ingeënt.

Update 15:41 - Coronatestservice moet zwaar dokken bij uitvoering verboden test

De gezondheidsinspectie heeft de Coronatestservice in Badhoevedorp een dwangsom opgelegd voor elke keer dat deze dienst nog een coronatest afneemt. De testservice nam er, ondanks een verbod om dat te doen wegens slechte hygiëne, nog zeker twaalf af.

De service, officieel Q-Comed geheten, mocht vanaf 14 april geen enkele vorm van zorg meer verlenen of aanbieden die te maken heeft met testen op het coronavirus. "Volgens de bestuurder van de Coronatestservice gaat het om testen die bij het personeel zijn uitgevoerd. Maar dit is ook zorgverlening die te maken heeft met testen en is daarmee de aanwijzing overtreden", zegt de inspectie.

Iedere test die alsnog wordt uitgevoerd zal Q-Comed een bedrag van 25.000 euro kosten, dreigt de inspectie nu.

Update 15:31 - Aantal nieuwe coronagevallen afgenomen

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gedaald en onder het weekgemiddelde uitgekomen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7344 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is er sprake van een daling van 220 positieve tests. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7564 besmettingen per etmaal.

Ook vergeleken met vorige week donderdag, toen het aantal besmettingen op bijna 9600 uitkwam, nam het aantal nieuwe besmettingen fors af. Dat was het hoogste aantal sinds begin januari.

Update 14:30 - Ziekenhuisopnames stijgt naar hoogste peil sinds 7 januari

De druk op de ziekenhuizen is in de afgelopen dag flink toegenomen. Op dit moment zijn er 2.704 coronapatiënten opgenomen, dat zijn er 93 meer dan op woensdag. De stijging is geheel voor rekening van de verpleegafdelingen: het aantal ic-opnames daalde juist met één.

Update 13:46 - WHO: meer coronavaccinaties in Europa dan besmettingen

Het aantal mensen in Europa dat volledig is ingeënt tegen het coronavirus, ligt inmiddels hoger dan het aantal vastgestelde besmettingen. Dat maakte de regionale topman bekend van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Directeur Hans Kluge zei donderdag dat 462 dagen geleden de eerste coronagevallen zijn vastgesteld in Europa. Sindsdien heeft volgens de WHO 5,5 procent van de bevolking het virus opgelopen, terwijl 7 procent van de Europeanen inmiddels volledig is gevaccineerd.

De WHO rekent meer dan vijftig landen tot Europa. Het gaat om EU-lidstaten als Nederland, maar ook om landen als Kazachstan en Oezbekistan in Centraal-Azië. In de regio zijn ongeveer 51 miljoen besmettingen geregistreerd, waarvan bijna 1,37 miljoen in de afgelopen week.

Kluge stelde dat in totaal ongeveer 215 miljoen vaccindoses zijn toegediend in Europa. Zo'n 16 procent van de bevolking zou tenminste één dosis hebben gehad. Van de meeste coronavaccins worden twee doses toegediend voor maximale bescherming.

Update 13:44 - Onderzoekers zien 'sociale kloof' in vaccinatiebereidheid

Mensen die weinig vertrouwen hebben in de overheid of slecht kunnen rondkomen zijn veel minder geneigd zich te laten prikken tegen het coronavirus. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Haagse Hogeschool waarschuwen voor "een sociale kloof" in de vaccinatiebereidheid. Ze raden de overheid aan om mensen uit kwetsbare groepen niet alleen een vaccinatieoproep te sturen, maar ze ook "proactief te benaderen".

Bij voorkeur gebeurt dat "door mensen die zij vertrouwen". Dat kan de huisarts zijn, maar leiders van religieuze organisaties en jongerenwerkers zouden ook kunnen bijdragen aan het "overtuigingsoffensief", schrijven de wetenschappers.

Ruim 24.000 mensen deden aan het onderzoek mee. De grote meerderheid (85 procent) wil zich wel laten vaccineren tegen het coronavirus, maar onder een aantal specifieke groepen blijkt die bereidheid veel lager. Zo wil slechts 28 procent van de ondervraagden die "heel weinig vertrouwen" in de overheid zeggen te hebben een coronavaccin. Mensen die wel vertrouwen hebben in de overheid, willen de beschermende prikken juist bijna allemaal. Daartussenin zit nog een groep die "niet veel/niet weinig" vertrouwen heeft in de autoriteiten. Die zit ongeveer op het gemiddelde: 87 procent van deze mensen is van plan zich te laten vaccineren.

Naast vertrouwen blijkt een sterk verband tussen vaccinatiebereidheid en de financiële situatie. Van de ondervraagden die aangeven dat ze niet of "heel moeilijk" rondkomen, wil vier op de tien zich niet laten vaccineren. Van de mensen die zeggen dat ze "heel makkelijk" rondkomen, wil 91 procent de beschermende prikken.

Ook onder respondenten met een niet-westerse migratieachtergrond is de vaccinatiebereidheid volgens het onderzoek lager: 75 procent. Laagopgeleiden zijn minder geneigd het vaccin te accepteren dan hoogopgeleiden: 79 procent versus 90 procent.

Update 13:41 - 'Pauze CoronaMelder voor bestrijding epidemie niet heel erg'

Voor de bestrijding van de epidemie maakt het niet heel veel uit dat de CoronaMelder gebruikers twee dagen geen meldingen geeft als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft de melder tijdelijk uit de lucht gehaald, om te controleren of privacyproblemen met de app zijn opgelost.

Volgens het RIVM heeft de CoronaMelder de meeste toegevoegde waarde als mensen veel "onbekende contacten" hebben. Zulke contacten hebben mensen nu vanwege de nog steeds geldende lockdown weinig. Door het openen van de terrassen en de afschaffing van de avondklok afgelopen woensdag neemt het aantal onbekende contacten weliswaar toe, maar relatief gezien zijn het er nog steeds weinig, aldus een woordvoerder van het instituut.

Voor sommige mensen is de CoronaMelder echter ook nu een belangrijk instrument, bijvoorbeeld omdat ze dagelijks met het openbaar vervoer naar hun werk reizen. Het RIVM hoopt dan ook dat de melder snel weer gebruikt kan worden. "Maar hoe meer versoepelingen, hoe belangrijker hij wordt voor de infectiebestrijding."

Ook viroloog Marion Koopmans denkt dat het effect van de pauze "niet dramatisch" is, omdat slechts een kwart van de Nederlanders de app heeft gedownload. "Het belangrijkste is dat mensen zichzelf blijven melden bij klachten", aldus Koopmans.

Update 13:31 - Coronatestlocatie Ahoy tijdelijk dicht, wachtende vrouw overleden

Het paviljoen bij Rotterdam Ahoy waar mensen zich kunnen laten testen op het coronavirus, is donderdag tijdelijk gesloten. Een vrouw werd onwel toen ze in de rij stond te wachten op een test. Medewerkers hebben geprobeerd haar te reanimeren, maar ze overleed ter plaatse.

De GGD Rotterdam-Rijnmond zegt dat het nog niet duidelijk is wanneer de locatie weer open gaat. Mensen met een afspraak voor een test worden doorverwezen naar een andere locatie.

Update 12:56 - Voorlopig geen publiek meer bij voetbal in Eredivisie

De test van het afgelopen weekeinde met toeschouwers bij wedstrijden in de Eredivisie is vooralsnog eenmalig geweest. Het kabinet heeft de KNVB laten weten hier niet mee door te willen gaan. Clubs hadden er op gerekend het komende weekeinde weer fans toe te kunnen laten.

Het afgelopen weekeinde werd in het kader van de zogenoemde Fieldlab-experimenten voor het eerst sinds eind september een hele speelronde in de Eredivisie met beperkt publiek afgewerkt. Dat is volgens de KNVB zonder problemen verlopen en daarom kwam de bond meteen met het verzoek het project te verlengen.

In de Keuken Kampioen Divisie wordt alleen op 30 april in beperkte mate publiek ontvangen, maar dat stond eerder al gepland voor de betreffende pilot. Vooralsnog blijft het ook hierbij, net als in de Eredivisie.

Update 12:54 - Ministerie: streven blijft 1 juli iedereen een eerste prik

Volgens het ministerie van Volksgezondheid blijft "het streven" dat iedere volwassene die dat wil voor 1 juli een eerste coronaprik kan krijgen. Ook het plan om in de tweede helft van mei alle 60-plussers en mensen met een hoog medisch risico te hebben geprikt, hoeft volgens het ministerie niet te worden bijgesteld. Donderdag bleek dat deze week minder coronavaccins worden toegediend dan eerder werd verwacht.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schatte eerst dat deze week 729.732 prikken gezet zouden worden, maar heeft die verwachting naar beneden bijgesteld. Op het coronadashboard van de overheid staat nu dat 649.762 mensen een dosis zullen ontvangen tussen 26 april en 2 mei. Dat zijn er 11 procent minder dan de aanvankelijke inschatting.

Uit de wekelijkse rapportage over de vaccinatiecampagne blijkt dat vorige week, tot en met zondag, bijna 634.000 prikken zijn gezet. Dat zijn er ruim 90.000 per dag. Als de laatste verwachting uitkomt, gaat het tempo momenteel dus omlaag in plaats van omhoog, zoals eigenlijk de bedoeling is.

Volgens een woordvoerster van het ministerie hebben de schommelingen op het coronadashboard te maken met de wisselende leveringen van coronavaccins. De leveringen van met name AstraZeneca vallen geregeld tegen, maar volgens de woordvoerster worden de schommelende leveringen meegenomen in de planning.

Update 12:00 - Politie schreef in totaal 95.000 avondklokboetes uit

De politie heeft in ruim drie maanden tijd meer dan 95.000 boetes uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok. Er zijn in de periode januari tot en met april ruim 1500 demonstraties geweest. De maatregel had een behoorlijke impact op de samenleving en het werk van agenten, stelt de politie in een terugblik

De politie vindt dat de vrijheidsbeperkende maatregelen haar verbindende taak onder druk zet. "Zo hebben agenten de afgelopen maanden vaker repressief moeten optreden dan gebruikelijk", zegt de politie over het aantal avondklokboetes. Daarbij hebben agenten ook moeten ingrijpen bij diverse coronademonstraties, waarbij het soms uitliep op hevige rellen.

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben medewerkers van de politie ruim 212.000 overuren gemaakt, een stijging van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de demonstraties waren daar de oorzaak van. Het aantal van 1500 demonstraties is een verdubbeling vergeleken met de protesten in de eerste vier maanden van 2020. In dezelfde periode van 2019 telde de politie 1300 demonstraties.

Vooral bij de Mobiele Eenheid (ME) en Aanhoudingseenheid draaiden veel medewerkers langere diensten en vaak meerdere weekenden achter elkaar. "Er is een groot beroep gedaan op politiemedewerkers die te weinig zijn toegekomen aan rust, vrije tijd en aandacht voor thuis", zegt politiechef Willem Woelders.

Update 11:42 - Veel minder soatests door corona-uitbraak, effect onduidelijk

Door de corona-uitbraak hebben vorig jaar veel minder mensen zichzelf laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Het aantal tests daalde met 30 procent.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet niet wat de gevolgen voor de verspreiding van soa's kunnen zijn. Aan de ene kant zijn er misschien mensen rond blijven lopen met een niet-ontdekte aandoening als chlamydia, gonorroe of syfilis. Aan de andere kant hadden mensen minder seksuele contacten door alle corona-maatregelen, dus was er minder kans voor zulke soa's om zich te verspreiden. "Het is niet duidelijk welke van deze verschillende effecten het grootst is", aldus het RIVM.

De cijfers komen van de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) van de regionale gezondheidsdiensten. Wie denkt een seksueel overdraagbare aandoening te hebben opgelopen, kan zich daar laten testen. Vorig jaar voerden de centra bijna 106.000 tests uit, tegen ruim 150.000 in het jaar ervoor. Voordat het coronavirus Nederland bereikte, testten de centra ongeveer 3000 mensen per week. Begin april vorig jaar, bij de eerste coronagolf, was dat gedaald naar 570 in een week. Daarna klom het weer richting ongeveer 2000 tests per week.

Onder de bijna 106.000 uitgevoerde tests zijn bijna 45.000 "mannen die seks hebben met mannen".

Update 11:33 - RIVM probeert effect avondklok nog uit te rekenen

Het RIVM weet niet hoe Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, erbij komt dat de invoering van de avondklok geen effect heeft gehad. "Wij weten niet waar Ernst zich op baseert, wij zijn nog aan het kijken wat het heeft opgeleverd, maar dat is nog work in progress", zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

"Onze beste inschatting vooraf was dat de gecombineerde maatregel van de avondklok en de eenpersoonsbezoekregeling een reductie van ongeveer 10 procent zou opleveren. We kijken nu of we daar berekeningen op los kunnen laten om daar nog een preciezer netto-effect uit te distilleren. Maar die hebben we nu nog niet", aldus de zegsman van het RIVM.

Update 11:26 - Verwachte aantal prikken deze week lager dan eerdere schatting

In Nederland worden deze week minder coronavaccins toegediend dan eerder werd verwacht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schatte eerst dat 729.732 prikken gezet zouden worden, maar heeft die verwachting donderdag naar beneden bijgesteld. Op het coronadashboard van de overheid staat nu dat 649.762 mensen een dosis zullen ontvangen tussen 26 april en 2 mei. Dat zijn er 11 procent minder dan de aanvankelijke inschatting.

De reden is niet direct duidelijk. Bij het verwachte aantal op het coronadashboard staat overigens een disclaimer: "Het echte aantal kan anders zijn, bijvoorbeeld doordat mensen hun afspraak afzeggen of door problemen met de leveringen van vaccins."

Update 10:55 - 'Veel meer drukte in winkelstraten door versoepeling maatregelen'

Het was woensdag veel drukker in de winkelstraten door de versoepeling van de coronamaatregelen, waardoor niet meer op afspraak geshopt hoeft te worden in niet-essentiële winkels zoals kleding- en schoenenzaken. Volgens cijfers van onderzoeksbureau RMC was het bijna 44 procent drukker dan een week eerder.

Directeur Huib Lubbers van RMC spreekt dan ook van een enorme toename van de drukte in de winkelstraten. Met name in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven kwamen meer mensen winkelen. Volgens Lubbers werden de grote steden eerder nog het hardst geraakt door de coronacrisis en de gedwongen sluiting van niet-essentiële winkels om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Maar ook in de kleinere steden was het drukker dan voorheen, zo blijkt uit de metingen van RMC. Kleinere steden werden eerder juist minder sterk geraakt door de pandemie omdat in die binnensteden vaker winkels als supermarkten zijn te vinden, die wel open konden blijven en dus voor bezoekers zorgden.

Update 10:53 - Ruim 500 handtekeningen voor vaccinatiecampagne achterstandswijk

Een petitie voor het starten van vaccinatiecampagnes die zijn gericht op mensen in achterstandswijken is in minder dan een week 529 keer ondertekend. De initiatiefnemers, de Rotterdamse huisarts Shakib Sana en Robin Peeters, internist in het Erasmus MC, maken zich zorgen over de lage vaccinatiepercentages in de wijken met kwetsbare mensen.

De artsen pleiten voor "een snelle en brede informatiecampagne over de kleine risico's van vaccins en de grote noodzaak tot vaccinatie". Volgens hen is is de kans om besmet te raken in achterstandswijken en de kans om aan corona te overlijden beide tweemaal zo hoog.

"De steeds wisselende strategie heeft voor angst en twijfel gezorgd. Mensen die toch al beperkte en vaak eenzijdige informatie uit hun omgeving ontvangen, blijken hun keuzes op die angst en twijfel te baseren", schrijven de artsen. Ze willen dat mensen uit alle lagen van de bevolking op basis van juiste informatie en eventueel een persoonlijk gesprek, een afweging moeten kunnen maken.

Update 10:51 - RIVM stelt vaccinatiecijfers bij: 220.000 prikken minder

Het geschatte aantal coronavaccinaties is met 220.000 naar beneden bijgesteld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Door "een programmeerfout" zijn op 13 april te veel vaccinaties gerapporteerd. Op die dag voerde het instituut een nieuwe rekenmethode in en werden achterstanden weggewerkt. Het aantal gezette prikken schoot in één keer met circa 700.000 omhoog. Een overschatting, zo blijkt nu.

Het RIVM schat na de correctie in dat tot en met afgelopen dinsdag bijna 5,2 miljoen vaccins zijn toegediend. De wijzigingen zijn donderdag doorgevoerd op het coronadashboard van de overheid.

Tijdens het programmeren van de nieuwe rekenmethode is een fout gemaakt, waardoor het aantal gezette vaccinaties door huisartsen en zorginstellingen met zo'n 10 procent is overschat. Voor het totaal aantal gezette vaccinaties, waar dus ook die door bijvoorbeeld de GGD'en bij zijn gerekend, is de overschatting zo'n 4 procent.

Het Outbreak Management Team (OMT) uitte in zijn jongste advies zorgen over het achterblijven van de registratie van het aantal gezette coronavaccins. Volgens het OMT staat naar schatting 70 procent van het aantal gezette vaccinaties in het landelijke vaccinatieregister. 90 procent van die geregistreerde vaccinaties komt van de GGD'en. Vooral van huisartsen en instellingen ontbreekt informatie.

Om toch zo precies mogelijk in te kunnen schatten hoeveel mensen gevaccineerd zijn, maakt het RIVM gebruikt van een schattingsmethode. Die is onder meer gebaseerd op het aantal geleverde vaccins en een inschatting van het percentage vaccin dat wordt verspild (zo'n 1 procent). Het RIVM roept huisartsen en zorginstellingen op achterstallige vaccinregistratie bij te werken.

Update 09:53 - EU-parlement stemt in met invoering 'coronapaspoort'

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de invoering van een 'coronapaspoort' dat in de hele EU erkend moet worden. Met zo'n bewijs kunnen burgers aantonen dat zij gevaccineerd zijn, recent negatief getest hebben of voldoende antilichamen hebben na een besmetting.

Daarmee moet vrij reizen binnen Europa in makkelijker worden in coronatijd. EU-lidstaten mogen houders van het certificaat overigens niet verplichten om bij aankomst in quarantaine te gaan. Ook mogen landen bij binnenkomst geen coronatest eisen, heeft het parlement besloten.

Het parlement stemde met 540 voor, 119 tegen en 31 onthoudingen in met het eerdere voorstel van de Europese Commissie. Wel wil het parlement een paar veranderingen, zoals de naam voor het certificaat. Ook moet het (digitale) papiertje niet worden beschouwd als reisdocument en moet het systeem na twaalf maanden worden geschrapt.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is bij met de goedkeuring. "Dit is een belangrijke stap richting vrij en veilig reizen deze zomer", schrijft ze op Twitter. Het parlement, de lidstaten en de commissie gaan nu onderhandelen over de details. Volgens Von der Leyen moet het systeem eind juni operationeel zijn.

Update 09:06 - Ziekteverzuim licht gedaald in eerste kwartaal 2021

Na een coronajaar met op het werk de hoogste verzuimcijfers sinds vele jaren is het ziekteverzuim in de eerste drie maanden van 2021 in een aantal sectoren licht gedaald. In het onderwijs en bij de overheid was het aantal verzuimdagen, na een piek, weer vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2020. In de zorg bleef het verzuim onverminderd hoog, vergelijkbaar met de eerste drie maanden van vorig jaar toen de Arbo Unie in zorginstellingen 40 procent meer verzuimdagen telde.

Gekeken naar heel 2020 was in de industriële sector het aantal verzuimdagen gemiddeld 19 procent hoger dan een jaar eerder. In die sector werd tijdens de coronapandemie grotendeels op locatie doorgewerkt.

De Arbo Unie zag een verschuiving in de soorten verzuim in 2020. In het voorjaar, het begin van het coronajaar, was er relatief meer verzuim vanwege psychische klachten, onder meer in de zorg en de zakelijke dienstverlening. In de tweede helft van vorig jaar was er een meer traditionele verdeling van verzuimoorzaken, behalve in het openbaar bestuur en in het onderwijs. Na de zomer was daar relatief wat meer verzuim vanwege longaandoeningen, maag/darmklachten en hart- en vaatzieken.

Update 09:00 - Viruswaarheid neemt uitspraak Kuipers mee in zaak tegen avondklok

Actiegroep Viruswaarheid voelt zich in zijn strijd tegen de avondklok gesteund door uitspraken van Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. De ziekenhuisbaas zei bij de RTL-talkshow Beau dat de invoering van de avondklok geen enkel effect heeft gehad.

"Verbazingwekkend. Het effect van de avondklok is niet meetbaar omdat de maatregel tegelijkertijd met andere maatregelen is genomen", reageert Jeroen Pols, jurist van Viruswaarheid. "Dus waar baseer je zo'n uitspraak nu op? Maar ik vind het prima dat hij het zegt, het ondersteunt ons verhaal", vervolgt hij.

Kuipers gaf aan dat bij de invoering van de avondklok de berekening was dat het besmettingen met 10 procent zou verminderen. "Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect", aldus Kuipers in de talkshow.

Jurist Pols wijst erop dat er maandag een kort geding in Den Haag is tegen de avondklok. "Wij gaan eisen dat de Staat niet opnieuw het middel van een avondklok gaat inzetten. En daar draagt de uitspraak van Kuipers zeker aan bij." Aanvankelijk draaide de zaak om het het opheffen van de avondklok.

Update 08:10 - Afschaffen van avondklok gevierd met vuurwerk

Gisteravond mochten Nederlanders voor het eerst in ruim drie maanden weer na 22.00 uur de straat op: de avondklok is verleden tijd. Op verschillende plekken werd het afschaffen van de spertijd heus gevierd, met (illegaal) vuurwerk aan toe.

Update 07:54 - Moderna verhoogt productiecapaciteit coronavaccins

Farmaceutisch bedrijf Moderna gaat zijn productiecapaciteit voor coronavaccins flink verhogen. Het Amerikaanse bedrijf investeert in nieuwe productielijnen en kan daardoor volgend jaar tot 3 miljard doses leveren. Dit jaar worden dat er tussen de 800 miljoen en 1 miljard. Eerder ging Moderna voor dit jaar uit van minimaal 700 miljoen vaccins.

Moderna steekt onder meer geld in nieuwe productielijnen in Zwitserland en Spanje en ook de productie in de Verenigde Staten wordt opgevoerd. Omdat de investeringen nu worden gedaan, verwacht Moderna dat de extra capaciteit laat dit jaar en begin volgend jaar beschikbaar wordt.

De precieze hoeveelheid vaccins die de farmaceut kan leveren hangt onder meer af van de aard van de bestelling. Eén coronavaccin van Moderna bestaat nu uit 100 microgram, maar bij derde doses die bedoeld zijn om de immuniteit weer op peil te brengen zou dat de helft kunnen zijn. Ook voor kinderen zou 50 microgram volstaan.

Update 07:17 - 'Kantoor wordt ontmoetingsplek, thuiswerken is productiever'

Als het aan werknemers ligt blijven ze ook na de coronapandemie thuiswerken. In veel gevallen zullen mensen thuiswerken als ze zich voor hun werk moeten concentreren en naar kantoor komen voor samenwerking, om elkaar te ontmoeten en om sociale contacten te leggen.

Als de coronamaatregel waarbij wordt gestimuleerd zoveel mogelijk thuis te werken niet meer geldt, wil de overgrote meerderheid van de huidige thuiswerkers blijven thuiswerken, meldt TNO op basis van eigen onderzoek. Een kwart van de thuiswerkers wil dan grotendeels of helemaal thuiswerken.

Bijna een op de zes (16 procent) werknemers zegt nog steeds bang te zijn voor een besmetting op het werk. De angst om besmet te raken met corona is het hoogst in het onderwijs (31 procent).

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.