Milieu en Gezondheid
29 juni 2021, 06:22
Sinds dit weekend is de lockdown verleden tijd en kunnen de mondkapjes eindelijk af. Alleen de anderhalvemeterregel geldt nog en op plekken waar geen afstand gehouden kan worden, blijft een mondkapje verplicht. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 552, dat zijn er 28 minder dan op maandag
Op dinsdag 29 juni testte 3,2 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 309, dat zijn er 22 minder dan op maandag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 127, dat zijn er 15 minder dan op maandag
Op dinsdag zijn er 4 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.745 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 15.553.035 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken kloppen lang niet altijd. Informatie over vaccinatie-eisen of het al dan niet beëindigen van de avondklok is bij verschillende landen hopeloos achterhaald, meldt BNR. Touroperators en het ministerie erkennen dat reizigers soms foute informatie krijgen voorgeschoteld.
Zo is in Luxemburg de avondklok weken geleden afgeschaft, maar volgens de website van Buitenlandse Zaken geldt deze op het moment van schrijven nog altijd. En de Italianen maakten halverwege deze maand bekend dat een van de twee prikken niet langer genoeg is om het land in te mogen. Toch staat de eis pas sinds deze week op de website van het ministerie.
Dat de informatie niet altijd klopt, erkent ook een woordvoerder van het ministerie. "Het kan voorkomen dat we fouten maken. Die proberen we zo snel mogelijk aan te passen." Dat wijzigingen niet of pas veel later op de site staan, komt ook door de gebrekkige communicatie van sommige landen.
Het effect van de coronacrisis op de toename van het personen- en goederenverkeer is op lange termijn "waarschijnlijk beperkt". Dat staat in een analyse van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het stuk is bedoeld voor het nieuwe kabinet.
De Integrale Mobiliteitsanalyse 2021 gaat uit van twee scenario's. Het eerste kent een lage economische groei van 1 procent, het tweede een hoge groei van 2 procent. Daarbij wordt dan rekening gehouden met een bevolkingsgroei van respectievelijk 5 en 16 procent tot 2040.
Het vervoer over het spoor blijft groeien. Het aantal reizigerskilometers met de trein groeit in beide varianten: 18 procent met een lage groei en 40 procent als de economische wind meezit. Ook over weg (5 tot 27 procent) en water (6 tot 20 procent) laat het goederenverkeer groei zien.
Bij de auto is het beeld volgens het ministerie "diffuser". Als het economisch mee zit wordt een flinke toename (32) procent van het aantal afgelegde autokilometers verwacht. Dan is er wel een "zeer hoge kans" op files overal op de autowegen. Maar in het scenario van lage groei daalt het aantal afgelegde kilometers met de auto juist met 6 procent ten opzichte van 2018.
Alleen de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid heeft nog het risiconiveau 'ernstig'. Een week geleden waren dat nog vijf regio's, blijkt uit cijfers op het coronadashboard. Het risiconiveau daalt omdat er steeds minder besmettingen met het coronavirus zijn en ook het aantal ziekenhuis- en ic-opnames daalt.
Onder de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid vallen onder meer de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Gorinchem en Hoeksche Waard.
Er zijn in Nederland vier risiconiveaus. Sinds vorige week is geen enkele regio meer op het hoogste niveau 'zeer ernstig'. Daarna volgen de categorieën 'ernstig', 'zorgelijk' en 'waakzaam'.
Het aantal regio's dat de kwalificering 'zorgelijk' heeft, is met vier gestegen naar achttien, terwijl het aantal regio's waar de situatie 'waakzaam' is steeg van twee naar tien regio's. Het laatste niveau geldt voor de provincies Groningen, Drenthe, Flevoland en Limburg en een groot deel van Noord-Holland en Overijssel.
Vakbonden vinden dat het stoppen met de coronasteun per eind september te vroeg komt. "In zeker niet alle sectoren gaat het nog rooskleurig. Kijk naar de culturele sector, reisorganisaties en de evenementenbranche", zegt voorzitter Tuur Elzinga van FNV.
Piet Fortuin, het hoofd van CNV, is het daarmee eens. "Veel bedrijven zijn nog niet hersteld van de coronacrisis. Deze abrupte afbouw brengt veel ondernemers onnodig in de problemen. En daarmee werkenden in veel sectoren die onder druk staan", zo geeft hij aan. In de ogen van de bonden zou het kabinet de steun aan bedrijven juist moeten verlengen. Als het aan FNV ligt tot eind dit jaar. Dan zouden er wel voorwaarden aan moeten worden gesteld. Zo wil de bond dat bedrijven in Nederland niet langer steun mogen ontvangen als hun buitenlandse moederbedrijven wel gewoon bonussen en dividend uitkeren.
Corona is al maanden duidelijk op zijn retour en de vaccinatiecampagne loopt goed. Toch valt niet uit te sluiten dat het virus na de zomer opnieuw om zich heen zal grijpen. Deskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreken van een "kwetsbaar evenwicht". Ze benadrukken het belang van de vaccinaties en waarschuwen voor een herhaling van dingen die vorig jaar misgingen. Toen nam het aantal besmettingen na een rustige zomer weer snel toe in het najaar, met een hevige nieuwe besmettingsgolf tot gevolg.
"We zijn ons bewust van de risico's", zegt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. Een van die risico's is dat vakantiegangers het virus in het buitenland oplopen en na thuiskomst verder verspreiden in Nederland.
Topepidemioloog Jaap van Dissel roept daarom iedereen op zich na terugkeer van vakantie te testen op het virus. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deed dat eerder op de dag ook al.
Reisbrancheorganisatie ANVR noemt de kabinetsmededeling dat de coronasteun voor bedrijven na het derde kwartaal gaat stoppen, een klap in het gezicht. "Dit is onacceptabel", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam. Volgens hem zal het besluit leiden tot "veel ontslagen en veel faillissementen" bij reisorganisaties die het nog steeds erg moeilijk hebben.
"Een groot deel van de wereld zit nog steeds op slot", aldus Oostdam, die "zeer onaangenaam verrast is". "We zitten aan het begin van het herstel. Volgend jaar gaat het waarschijnlijk wel weer aardig. Maar dit jaar nog niet." Hij denkt dat de reissector dit jaar gemiddeld nog zo'n 60 tot 70 procent minder omzet draait dan in 2019, het laatste jaar voor de crisis.
De reissector is een van de sectoren die het hardst werd geraakt door de coronacrisis. Voor de virusuitbraak telde de sector ongeveer 20.000 medewerkers. Volgens Oostdam moest de reisbranche door de moeilijke omstandigheden al afscheid nemen van veel personeel. Nu zijn er nog tussen de 12.000 en 15.000 medewerkers over, schat hij in.
Van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar wil 90 procent zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Susan van den Hof van het RIVM liet dat dinsdag weten in een gesprek met journalisten. Ze is blij met het relatief hoge cijfer, omdat een hoge vaccinatiegraad belangrijk is om het virus onder de duim te houden.
Van den Hof is hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten. De 90 procent die ze noemde, komt uit het laatste gedragsonderzoek van het RIVM. De complete resultaten daarvan worden pas vrijdag gepubliceerd, laat een woordvoerder weten.
De vorige keer dat het RIVM de vaccinatiebereidheid peilde, kwam die bij de 16- tot en met 24-jarigen uit op bijna 85 procent. Dat percentage is dus nog iets verder gestegen. Van alle Nederlanders die meededen aan de vorige meetronde, begin mei, toonde 90 procent zich bereid tot vaccinatie. Van de overige 10 procent twijfelt de helft nog, de andere helft ziet het niet zitten.
Iets minder dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben vorige week een prik gekregen tegen het coronavirus. Dat is een fractie meer dan de week ervoor. Nog een week eerder was er een recordaantal van bijna 1,7 miljoen prikken. Dat record kan in de loop van juli sneuvelen.
Het is volgende week een half jaar geleden dat de eerste mensen in Nederland werden ingeënt tegen het coronavirus. Daarmee was Nederland het laatste land in de Europese Unie waar de vaccinatiecampagne begon.
Volgens de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er inmiddels 15,3 miljoen prikken gezet. Dat zijn er 1,47 miljoen meer dan vorige week. Bijna 10 miljoen mensen hebben een eerste prik gehad en bijna 5,4 miljoen kregen een tweede prik.
Iedereen in de omgeving van jongeren moet klaarstaan om hen te helpen bij het besluit om al dan niet een vaccin tegen het coronavirus te nemen. Dat zegt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). De Gezondheidsraad adviseerde dinsdag om alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar uit te nodigen voor een prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech.
Het NJi benadrukt het belang van goede informatievoorziening voor jongeren over vaccinatie. Als het ouders om bepaalde redenen niet lukt om hun kind goed te informeren, bijvoorbeeld omdat ze in een scheiding liggen of de Nederlandse taal niet machtig zijn, dan kunnen ook andere volwassenen daarbij helpen.
"Dat kan familie zijn, maar bijvoorbeeld ook een huisarts of jongerenwerker", aldus expert bij het NJi Anita Kraak. Ook school speelt een rol. "Kinderen kunnen natuurlijk ook met vragen naar bijvoorbeeld hun mentor stappen. Docenten kunnen alert zijn op vragen of twijfels die jongeren hier misschien over hebben."
Sinds de mondkapjesplicht zaterdag op veel plekken is afgeschaft, dragen een stuk minder mensen een mondkapje in het openbaar vervoer. Dat zegt de landelijke branchevereniging OV-NL. Vooral op perrons en stations worden minder vaak mondkapjes gedragen.
Precieze cijfers heeft de vereniging niet, daar is het nog te vroeg voor. "Maar iedereen ziet het." Dinsdag hield de vereniging een overleg met alle vervoerders in Nederland, waaronder de NS, Connexxion en GVB en ook spoorbeheerder ProRail. "Zij zien een duidelijke toename in het aantal mensen dat op stations en perrons geen mondkapje draagt."
Dat is verklaarbaar, meent de woordvoerder. "Daar is de directe en sociale controle een stuk minder dan in bijvoorbeeld de bus of trein." Hoewel de sterkste toename sinds zaterdag zichtbaar is, is dit een trend die zich al drie weken voordoet. De woordvoerder van OV-NL noemt de toename "zorgelijk".
treinen
Er is nog geen bewijs gevonden dat dit weekend negatieve testbewijzen zijn afgegeven voor de app CoronaCheck terwijl er helemaal geen test is afgenomen. Als dat alsnog wordt vastgesteld, kan sprake zijn van valsheid in geschrifte en aangifte worden gedaan, zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdag op vragen uit de Tweede Kamer. De minister kijkt met tevredenheid terug op het eerste weekend dat de app op grote schaal gebruikt kon worden. Wel erkende hij dat er het een en ander mis ging. Dat kwam door technische problemen met de systemen achter de app, problemen met de controles van negatieve coronatests en een hackpoging waardoor negatieve coronatests niet goed doorkwamen.
Er zijn dit weekend twee miljoen vaccinatiebewijzen afgegeven en 250.000 testbewijzen, benadrukte de minister. "In 1 procent van de gevallen" duurde het lang voor de testbewijzen werden doorgegeven, of kwamen ze helemaal niet door.
Het kabinet past het coronasteunpakket voor bedrijven iets aan, en is op dit moment niet van plan het na september nog eens te verlengen. Dat heeft te maken met de sterk verbeterde economische vooruitzichten, melden de ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Stef Blok (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer.
Nu de meeste coronabeperkingen zijn opgeheven gaat het volgens het kabinet "wezenlijk beter" dan toen het nieuwe steunpakket vier weken geleden werd aangekondigd. Daarom wordt de loonkostensubsidie NOW iets versoberd.
De uitgaven aan deze regeling vallen daardoor naar schatting 35 miljoen euro lager uit. De totale kosten van het pakket zouden in het derde kwartaal 6 miljard euro bedragen.
Piet Fortuin van vakbond CNV vindt dat het afbouwen van de coronasteunpakketten te vroeg komt. "Veel bedrijven zijn nog niet hersteld van de coronacrisis. Deze abrupte afbouw brengt veel ondernemers onnodig in de problemen. En daarmee werkenden in veel sectoren die onder druk staan", zegt hij.
Het aantal positieve coronatests is dinsdag voor de vierde achtereenvolgende dag onder de zeshonderd uitgekomen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwamen er tussen maandagochtend en dinsdagochtend 552 nieuwe coronagevallen bij. Dat zijn er 148 minder vergeleken met vorige week dinsdag.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 4208 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 601 nieuwe gevallen per dag.
Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met vier. Dat wil niet zeggen dat deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Maandag werden geen overlijdens geregistreerd en zondag slechts één.
Opnieuw hebben honderden mensen het coronavirus mee teruggenomen van hun zomervakantie. Zeker 400 mensen die in de afgelopen week positief zijn getest, waren in de twee weken ervoor in het buitenland. De kans is groot dat ze het virus daar hebben opgelopen.
Zeker 139 positief geteste mensen zijn onlangs in Spanje geweest, blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is 34,8 procent van de positief geteste reizigers. Verder heeft 17,8 procent recent een bezoek gebracht aan Portugal. In de cijfers van vorige week was ruim 40 procent in Portugal geweest en bijna 23 procent in Spanje. Nog een week eerder kwam 37 procent net uit Spanje en 26 procent uit Portugal.
De cijfers melden niet hoe ze het virus daar hebben opgelopen. Het is dus niet duidelijk of ze daar in contact zijn geweest met toeristen uit Groot-Brittannië, waar veel mensen besmet zijn geraakt met de Delta-variant (voorheen de Indiase variant). Het is ook niet bekend welke coronavariant deze toeristen hebben opgelopen.
De daling van het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van Covid-19 houdt nog altijd aan. Het besmettingscijfer ging in de afgelopen week wel iets langzamer naar beneden dan in de weken daarvoor. In totaal testten 4208 mensen positief, 26 procent minder dan een week eerder, zo blijkt uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Een week eerder bedroeg de afname in het aantal positieve testen 36 procent, weer een week daarvoor 38 procent. Het aantal nieuwe gevallen komt neer op 25 per 100.000 inwoners.
Geen enkele coronapatiënt hoefde in de afgelopen 24 uur te worden opgenomen op een intensive care. Dat is voor het eerst sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding half oktober begon met het delen van die gegevens.
Volgens de gegevens van Stichting NICE, die verder teruggaan, waren op 29 juli vorig jaar voor het laatst geen nieuwe opnames op de ic's.
Mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus en daarom maar één vaccinatie hebben gehad, kunnen nu ook een vaccinatiebewijs aanmaken in de CoronaCheck-app. Het technische probleem waardoor dat de afgelopen dagen niet mogelijk was is opgelost, meldt demissionair zorgminister Hugo de Jonge.
"Daarmee zijn eigenlijk alle grote bugs in de app opgelost", zegt De Jonge. Mensen melden zich af en toe nog wel met "kleine dingetjes" bij de helpdesk. Maar al met al werkt de app "behoorlijk vlekkeloos", vindt de minister. Inmiddels hebben zo'n 2,5 miljoen mensen een QR-code aangemaakt waarmee zij kunnen aantonen dat zij beschermd zijn tegen het virus. "Dat is ongelofelijk veel."
De Jonge gaat ervan uit dat de app straks ook werkt voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn en zich daarom moeten laten testen voordat zij bijvoorbeeld op vakantie gaan. Zij kunnen vanaf woensdag met een negatieve testuitslag een QR-code aanmaken in de CoronaCheck-app. "Dat zou gewoon echt goed moeten gaan."
coronacheck
Gezonde jongeren vaccineren tegen het coronavirus is belangrijk om het virus dit najaar onder de duim te houden én het is goed voor hun eigen gezondheid, vindt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). "We moeten alles op alles zetten om de Delta-variant onder de duim te houden en nieuwe lockdowns en discussies over schoolsluitingen te voorkomen", zegt voorzitter Károly Illy.
De Gezondheidsraad heeft het kabinet dinsdag geadviseerd om ook gezonde jongeren vanaf 12 jaar in aanmerking te laten komen voor vaccinatie. De kinderartsen vinden dat een goede zaak. "De kans voor jongeren om heel ziek te worden van het coronavirus is veel kleiner dan bij volwassenen, maar nog altijd groter dan de kans op bijwerkingen. Die zijn mild en ze komen ook minder vaak voor dan onder volwassenen", aldus Illy, die verwijst naar ervaringen in andere landen. Onder meer in de Verenigde Staten, Israël en Canada zijn al miljoenen jongeren gevaccineerd.
De kinderarts wijst erop dat ook kinderen heel soms worden getroffen door 'long Covid'. Onder die term vallen langdurige klachten waar een deel van de coronapatiënten mee kampt. Sommigen houden maandenlang last van vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn en andere problemen, waaronder ook psychische klachten.
Voor de maatschappij als geheel is het vaccineren van jongeren ook van belang, vindt de NVK. Zeker nu de extra besmettelijke Delta-variant in ons land rondgaat en naar verwachting snel de meest voorkomende coronavariant zal worden. "Uit de RIVM-modellen wordt nu al duidelijk dat we in september of oktober een nieuwe piek in de besmettingen krijgen", zegt de voorzitter van de kinderartsenvereniging. Het vaccineren van jongeren kan volgens hem zeker helpen die piek zo laag mogelijk te houden.
Onderwijsbond AOb staat helemaal achter het advies van de Gezondheidsraad om gezonde tieners een prik tegen corona aan te bieden. De club is vooral blij voor de leerlingen, de onderwijskrachten worden immers al in een rap tempo geprikt. Wel is goede voorlichting aan jongeren van belang, aldus een woordvoerder.
Volgens de wet mogen kinderen vanaf 12 jaar uiteindelijk zelf bepalen of ze het coronavaccin willen of niet. "Je kunt jongeren niet opleggen om zich te laten vaccineren, het is aan henzelf om die keuze te maken", zegt de zegsman. "Maar daar moeten zij dan wel van op de hoogte zijn." Daarom moeten jongeren goed worden geïnformeerd over hun rechten en plichten, stelt de AOb. Die verantwoordelijkheid ligt volgens de bond niet bij scholen, maar bij de GGD's, overheid en ouders.
Ook nu is nog steeds voorzichtigheid geboden met corona, zegt de woordvoerder verder, wijzend op een recente uitbraak op een school in Goes waardoor een leerkracht op de ic belandde.
Alle kinderen van 12 jaar en ouder zouden de kans moeten krijgen om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor hen beschikbaar moeten worden gesteld, adviseert de Gezondheidsraad.
Het is niet gelukt om vanaf 1 juli een digitale quarantaineverklaring mogelijk te maken, schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Reizigers zouden vanaf die datum de verklaring op hun telefoon kunnen opslaan, maar die optie blijkt volgens De Jonge nu "niet voldoende werkbaar".
Gebruikers kunnen de digitale verklaring niet altijd goed terugvinden in hun telefoon, blijkt uit klantonderzoek. Ook zouden privacy-instellingen de opslag kunnen belemmeren. Bovendien verwachtten gebruikers een bevestigingsmail te krijgen, maar die optie is nu nog niet mogelijk. Aan deze problemen wordt nu gewerkt, aldus De Jonge. Hij verwacht dat de digitale verklaring in "de tweede helft van juli" beschikbaar is.
Het gaat vaker fout met de ontwikkeling van digitale hulpmiddelen tijdens de coronacrisis. Onlangs waren er nog problemen met de CoronaCheck-app, waarin gebruikers een toegangsbewijs kunnen maken. Dat bleek niet mogelijk voor mensen die eerder corona hebben gehad en nog maar een prik hebben gehad. Vorig jaar liep de uitrol van de CoronaMelder-app ook vertraging op, maar dat kwam omdat de wet nog niet was goedgekeurd toen de app al klaar was.
Reizigers vanuit gebieden met een zeer hoog risico moeten tien dagen in quarantaine. Ook moeten ze een negatieve coronatest en een uitgeprinte quarantaineverklaring overleggen. Als iemand na vijf dagen weer een negatieve coronatest heeft, is de quarantaine voorbij. Wie de plicht niet naleeft krijgt een boete van 339 euro.
Opsporingsdienst FIOD heeft twee mannen van 22 jaar aangehouden omdat ze via sociale media vervalste coronatestcertificaten te koop aanboden. In deze Covid-19-testuitslagen stond dat iemand coronavrij was, zonder dat de persoon daadwerkelijk was getest.
De aanhoudingen waren afgelopen week en zijn nu pas naar buiten gebracht. De verdachten komen uit Baarn en Utrecht. Bij huiszoekingen zijn onder meer mobiele telefoons en computers in beslag genomen.
"De mannen boden de negatieve testuitslagen aan voor een paar tientjes, een aanzienlijk lager bedrag dan de prijs bij de commerciële partijen", aldus de FIOD dinsdag. De verdachten zouden tientallen verklaringen hebben verstrekt. Hoeveel geld met de fraude is gemoeid, is nog niet precies bekend.
Om te kunnen reizen naar bepaalde landen moet een negatieve testuitslag worden getoond. De kosten van zo'n test moet de reiziger zelf betalen.
Organisatoren van traditionele zeiltochten kunnen vanaf dinsdagmiddag coronasubsidie aanvragen. Met die steun kunnen ze onder meer onderhoudskosten aan de historische charterjachten betalen. Daarnaast kunnen deze ondernemers al gebruik maken van de tegemoetkoming in de vaste lasten.
Het gaat om subsidie voor de maanden april tot en met december van vorig jaar. Een bedrijf kan maximaal 124.999 euro subsidie krijgen. Het kabinet heeft een speciale subsidieregeling geopend voor deze "bruine vloot" omdat de zeiltochten de afgelopen tijd vaak niet konden doorgaan wegens de coronamaatregelen. De vloot "levert een belangrijke bijdrage aan het levend en toegankelijk houden van de Nederlandse geschiedenis als zeevarende natie".
De subsidieregeling moet voorkomen "dat historische zeilschepen als gevolg van de coronacrisis verloren gaan".
Organisatoren van de zeiltochten die hun omzet tussen april en december met 30 procent zagen dalen ten opzichte van het jaar ervoor, komen in aanmerking. Tot 24 augustus kunnen zij terecht bij het subsidieloket, bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
De Gezondheidsraad komt dinsdag in de loop van de dag met zijn advies over het wel of niet prikken tegen Covid-19 van gezonde tieners van 12 tot en met 17 jaar.
Minister Hugo de Jonge zei eerder voorstander te zijn en hoopt op een positief oordeel van de deskundigen. Als jongeren worden geprikt, wordt de kans op besmettingen in met name klassen kleiner. Zo zal de samenleving "zo goed mogelijk beschermd" zijn tegen het virus, zei De Jonge onlangs.
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt nog steeds snel. Het gaat wel iets minder hard dan in de voorgaande weken. In de afgelopen week is het aantal positieve tests waarschijnlijk met een kwart gedaald naar ruim 4000. In de weken ervoor zakte het aantal positieve tests steeds met meer dan 30 procent.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen. Vorige week meldde het instituut dat het in de week ervoor 5714 meldingen van nieuwe gevallen had gekregen. Dat was zo'n 36 procent minder dan in de week ervoor. Nog een week eerder daalde het aantal gevallen met 38 procent.
In de zes dagen na de laatste update zijn 3668 positieve tests geregistreerd. Dat zijn gemiddeld iets meer dan 600 gevallen per dag. Daarmee zou het weekcijfer kunnen uitkomen op 4200 tot 4300. Dat zou 25 procent minder zijn dan de week ervoor.
Vorige week meldde het RIVM dat de Delta-variant (de nieuwe naam van de Indiase variant) aan een opmars bezig is. De mutatie zal in de loop van de zomer de Alfa-variant (Britse variant) van de troon stoten en het meest voorkomen in Nederland. In het najaar kan dat leiden tot een nieuwe golf besmettingen en ziekenhuisopnames.
In de wekelijkse update becijfert het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen en hoeveel mensen zijn overleden aan het virus. Vorige week meldde het instituut dat 160 mensen in het ziekenhuis waren beland, van wie 32 op de intensive care, en dat 17 mensen waren overleden. Dat was fors lager dan de week ervoor, en die daling zet waarschijnlijk door.
Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal. Dat cijfer is sinds april aanzienlijk gedaald, wat erop wijst dat het virus steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. Afgelopen vrijdag stond het getal op 0,79.
Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen vorige week zijn gevaccineerd. Het zijn er waarschijnlijk ongeveer 1,4 miljoen, vrijwel gelijk aan de week ervoor.
Huishoudens, verzekeraars en de overheid hebben vooral vanwege de uitbraak van het coronavirus in 2020 fors meer geld uitgegeven aan zorg. Zij gaven hier gemiddeld per persoon 6660 euro aan uit, 475 euro meer dan in 2019. Niet alleen de zorg aan coronapatiënten leidde tot extra kosten, maar ook bijvoorbeeld de inkoop van mondkapjes en de bonus voor zorgmedewerkers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.