Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Rutte roept alle Nederlanders op: draag mondkapje in publieke ruimtes

LIVEBLOG | Rutte roept alle Nederlanders op: draag mondkapje in publieke ruimtes

Milieu en Gezondheid

30 sep 2020, 16:00

Het coronavirus is bezig met een comeback. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op, er komen steeds meer patiënten op de ic's te liggen en ziekenhuizen zijn weer begonnen met het verspreiden van patiënten. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland van woensdag 30 september. - Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen woensdag: 3.294 - Aantal mensen dat sinds de coronacrisis positief getest is op virus: 120.845 - Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis: 701 - Aantal coronapatiënten dat sinds de coronacrisis opgenomen geweest in ziekenhuis: 12.664 - Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care: 150 - Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.406 in totaal - Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:38: 'Mondkapjesadvies lastig voor supermarkten'

De oproep van premier Rutte aan alle Nederlanders om in publieke ruimtes een mondkapje te dragen plaatst supermarkten voor een lastige situatie. "Het is onduidelijk voor klanten", reageert eigenaar Nawien Paul van Boons Markt in Utrecht bij Hart van Nederland. "Het moet of wel of niet zijn, dit halfslachtige is voor ons lastig. Klanten begrijpen het niet meer." Medewerker Ron Kramer is het met zijn baas eens. "Dit werkt niet zo. Het is nu heel vaag en onduidelijk. Klanten lopen binnen en vragen zich af of ze een mondkapje op moeten. Ik heb ook al meegemaakt dat een klant als enige een mondkapje droeg en zich opgelaten voelde, daarom is het beter dat het wel of niet moet."

Update 21:27: Ontheffing voor 13 culturele instelling en podia in Groningen

Dertien grote culturele instellingen en podia in de provincie Groningen mogen meer dan dertig personen per zaal in hun gebouwen toelaten. Daarbij gaat het onder meer om De Oosterpoort, de Stadsschouwburg en Vera in Groningen, Theater van Beresteyn in Veendam en Cultuurhuis De Klinker in Winschoten. De Groningse burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, Koen Schuiling, gaf de dertien podia ontheffing van de nieuwe coronamaatregel om niet meer dan dertig personen in een zaal in een gebouw toe te laten. Zogenoemde doorstroomlocaties zoals bijvoorbeeld musea en bibliotheken kunnen in overleg met hun gemeente afspraken maken over het aantal bezoekers en wat er binnen de 1,5 metergrens mogelijk is.

Update 19:17: Uitzonderingen voor zalen Breda en Tilburg, niet in Den Bosch

In Brabant wordt verschillend omgegaan met de nieuwe regel om niet meer dan 30 personen in gebouwen toe te laten. Waar de veiligheidsregio Brabant-Noord (Den Bosch) de komende drie weken geen ontheffingen gaat verlenen aan culturele instellingen, komen er in de regio Midden- en West-Brabant (Breda en Tilburg) wel uitzonderingen voor de grote schouwburgen en concertzalen. In Midden- en West-Brabant kunnen "instellingen met regulier meer dan 600 zitplaatsen" vrijstelling krijgen. Een woordvoerder zegt dat er bewust voor is gekozen om de uitzonderingsregels "summier" te verwoorden. Zo weten de grote zalen, zoals het Chassé Theater in Breda, in ieder geval zeker dat ze vrijstelling kunnen aanvragen. Met kleinere culturele instellingen zal nog in gesprek worden gegaan. Het gaat volgens haar bijvoorbeeld om bioscoopketen Pathé, die bijvoorbeeld niet een zaal heeft waar 600 mensen in kunnen, maar dat aantal wel kwijt kan in meerdere zalen. Brabant-Noord maakte eerder woensdag bekend geen vrijstelling te zullen verlenen. Volgens de woordvoerder van Midden- en West-Brabant is geprobeerd het beleid af te stemmen, maar is toch besloten om daarvan af te wijken. In deze regio zijn alleen woensdagavond twee uitzonderingen: de voorstellingen in de Verkadefabriek in Den Bosch en de Groene Engel in Oss gaan woensdagavond gewoon door. Het was te laat die alsnog af te blazen, blijkt uit een mededeling van voorzitter Jack Mikkers van de veiligheidsregio. De beperkingen gelden tot dinsdag 20 oktober.

Update 18:04: Rutte: Trouwen kan, maar vier feestje later

Mensen die de komende drie weken willen trouwen, zullen hun trouwfeest later moeten vieren vanwege de geldende beperking voor groepsgrootte. Dat zegt premier Mark Rutte in een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. "Doe dat later, als het weer veilig is." Bij een burgerlijk huwelijk mogen maximaal dertig mensen aanwezig zijn, maar voor een huwelijksfeest geldt een limiet van vier personen. Voor trouwdiensten in gebedshuizen gelden geen beperkingen, omdat alle religieuze diensten zijn uitgezonderd van de beperkte groepsgrootte. Wel moet daar de 1,5 meter afstand worden nageleefd. Rutte snapt dat dit voor veel mensen zwaar is, zegt hij. "Je zou willen zeggen: kom met een paar duizend mensen bij elkaar ergens in een zaaltje. Maar het kan niet."

Update 18:02: Limburgse Zuyderland Ziekenhuis sluit twee operatiekamers om ziekmeldingen

Het Zuyderland Medisch Centrum heeft twee van de negentien operatiekamers gesloten. In verband daarmee zijn vijftig geplande operaties afgezegd. Volgens het ziekenhuis met vestigingen in Heerlen en Geleen komt dat door het hoge ziekteverzuim onder het personeel. Het ziekenhuis ondervindt naar eigen zeggen veel hinder van het coronavirus, en van griep en verkoudheid onder het medisch personeel. De sluiting van de ok's duurt tot volgende week vrijdag. Spoed- en oncologieoperaties gaan wel door. Zuyderland had gehoopt dat ook de reguliere zorg ondanks corona op peil kon blijven. Maar dat lukt niet door de vele ziekmeldingen. '‘We realiseren ons dat het voor patiënten echt heel vervelend is dat we een aantal operaties op korte termijn moeten afzeggen, maar door nu tijdelijk twee ok’s te sluiten, hopen we de impact zo klein mogelijk te houden", zegt bestuursvoorzitter David Jongen. Operaties die nu niet doorgaan, worden later wel ingehaald.

Update 17:07: Meerderheid podia in afwachting over mogelijke ontheffing nieuwe maatregelen

Zeker 80 procent van de podia is nog in afwachting van een bericht van de veiligheidsregio over mogelijke ontheffing van de nieuwe maatregelen om corona te bestrijden. Door het uitblijven van een duidelijk antwoord, zijn vele podia genoodzaakt om de deuren te sluiten of een selectie te maken uit honderden kaarthouders om op de toegestane dertig personen uit te komen. Dat zegt de De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). De premier liet maandag weten dat zalen met een cultureel aanbod mogelijk ontheffing kunnen krijgen van de nieuwe maatregel dat er maximaal dertig personen in een ruimte mogen. Deze ontheffing moeten de instellingen zelf aanvragen bij hun veiligheidsregio.

Update 17:04: Rechtbanken blijven open na verscherping coronamaatregelen

De verscherpte coronamaatregelen hebben vooralsnog geen invloed op de rechtbanken. Pers en belangstellenden blijven op beperkte schaal welkom bij fysieke zittingen. "Omdat alle gerechtsgebouwen inmiddels coronabestendig en volgens de anderhalve meternorm zijn ingericht, kunnen fysieke zittingen in rechtszalen op een veilige manier doorgaan", laat de Raad voor de rechtspraak weten. Hoe in de gerechtsgebouwen omgegaan zal worden met het woensdag door premier Mark Rutte uitgesproken "dringend advies" om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen, kon de raad nog niet zeggen. Daar volgt nu overleg over, waarschijnlijk wordt er donderdag meer duidelijk.

Update 17:02: Brabant-Noord houdt strikt vast aan coronaregels

De komende drie weken verleent de veiligheidsregio Brabant-Noord geen ontheffingen op samenkomsten met meer dan dertig personen in gebouwen. Alleen woensdagavond zijn er twee uitzonderingen: de voorstellingen in de Verkadefabriek in Den Bosch en de Groene Engel in Oss gaan woensdagavond gewoon door. Het was te laat die alsnog af te blazen, blijkt uit een mededeling van voorzitter Jack Mikkers van de veiligheidsregio, tevens burgemeester van Den Bosch. De beperkingen gelden tot dinsdag 20 oktober. Anders dan in Amsterdam staat Mikkers geen grotere bijeenkomsten toe in theaters of bioscopen. Veel culturele instellingen hadden om een ontheffing gevraagd aan de veiligheidsregio, maar zij krijgen nul op het rekest. Volgens Mikkers is dat "om de verspreiding van het coronavirus, die op dit moment een opleving kent, tegen te gaan. Doel is te voorkomen dat er een groep van meer dan dertig personen samenkomt en hiervoor gaat reizen."

Update 16:25: Rutte: mondkapje in publieke ruimte nu overal dringend advies

Voor heel Nederland geldt vanaf nu een dringend advies om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen. Dat zei premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer. Veel partijen hadden om een landelijke richtlijn gevraagd. Het kabinet moet de precieze regeling nog uitwerken.

Het dragen van mondkapjes publieke binnenruimtes in heel Nederland wordt een dringend advies, zegt premier Rutte net in het debat over het #coronavirus

— Tomas Riemens (@TomasRiemens) September 30, 2020

Update 15:59: In tien zalen in Amsterdam mogen meer dan dertig personen

Tien culturele instellingen in Amsterdam krijgen een ontheffing voor de coronamaatregel dat ze ten hoogste dertig mensen tegelijk mogen ontvangen. Onder de instellingen zijn Carré, het Concertgebouw, ITA, Paradiso, Muziekgebouw aan het IJ en de Kleine Komedie. Zij mogen maximaal 250 bezoekers per programma binnenlaten, die wel 1,5 meter afstand moeten kunnen houden. De ontheffing geldt tot 19 oktober. Volgens burgemeester Femke Halsema, als voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, gaat het om culturele instellingen die van groot internationaal, nationaal of regionaal belang zijn en een vitale rol spelen voor de culturele infrastructuur. Volgens Halsema kan er volgende week eventueel nog een instelling bijkomen, maar is het niet zo dat alle instellingen nu een verzoek kunnen indienen. "Ik realiseer me de willekeur, maar het blijft lastig, zeker met de hoeveelheid instellingen die wij hebben", zei ze in de gemeenteraad.

Update 15:20: Aantal coronapatiënten in ziekenhuis 'beperkt gestegen'

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis ligt, is in het afgelopen etmaal licht gestegen. Maar het is "logischerwijs te vroeg" om te zeggen dat dit te danken is aan de nieuwe coronamaatregelen die de overheid heeft genomen, benadrukt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Ziekenhuizen behandelen in totaal 701 coronapatiënten. Dat zijn er acht meer dan op dinsdag. Voor het eerst sinds begin juni komt het aantal boven de 700 uit. De beperkte stijging geeft regio's de tijd om patiënten "optimaal te spreiden". Om drukke ziekenhuizen te ontlasten, worden patiënten sinds vorige week weer verplaatst naar andere delen van het land. In de afgelopen 24 uur zijn 12 mensen overgebracht naar verpleegafdelingen in andere regio's. Op de verpleegafdelingen liggen 551 mensen vanwege het coronavirus, evenveel als op dinsdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg van 142 naar 150. Dat is het hoogste aantal sinds 2 juni. Op de intensive cares liggen ook 599 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die kanker of hartklachten hebben, maar ze kunnen ook betrokken zijn geweest bij een zwaar ongeval. In totaal behandelen de ic's nu 749 mensen. Dat is het hoogste aantal sinds 21 mei. Bij de gewone capaciteit hebben de ic's nog ongeveer 400 bedden over, maar de verwachting is dat het aantal ziekenhuisopnames in elk geval de komende weken nog wel blijft stijgen.

Update 14:41: Synagogen volgen landelijke richtlijnen maximale groepsgrootte, gedeelte kerken en moskeeën niet

Synagogen zien af van hun uitzonderingspositie op het gebied van groepsgrootte en volgen de landelijke richtlijn. De Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk Nederland (PKN) blijven hun vieringen en diensten openstellen voor meer dan dertig personen, net als de Marokkaanse Moskeeën. Waar in alle openbare gelegenheden sinds dinsdagavond door de aangescherpte coronamaatregelen een maximum van dertig mensen geldt, is het belijden van een godsdienst ontheven van een maximale gezelschapsgrootte. Nederlandse synagogen maken geen gebruik van de uitzonderingspositie die bij het uitdragen van een levensovertuiging is gesteld. "Wij houden ons aan de algemene landelijke richtlijn en vinden meer dan dertig mensen bij elkaar onverstandig", zegt Ruben Troostwijk, voorzitter NIHS-Joodse Gemeente Amsterdam. "Wij roepen alle sjoels en organisaties op zich achter dit standpunt te scharen", zo valt te lezen in een bericht van het NIHS-bestuur aan de negen aangesloten synagogen. Daarnaast is een mondkapje in de synagoge verplicht, net als 1,5 meter afstand en mag er naast de voorganger niet gezongen worden.

Update 14:33: Ongeveer 3.300 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld

Het aantal coronabesmettingen is tussen dinsdagochtend en woensdagochtend met 3294 gestegen. Dat is een nieuw dagrecord in de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 20.000 nieuwe besmettingen gemeld. Het RIVM registreerde de afgelopen 24 uur dertien sterfgevallen, evenveel als in het etmaal ervoor. Dat wil niet zeggen dat die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden of opgenomen, omdat zulke gegevens soms wat later worden verwerkt.

Update 13:35: PvdA: kabinet neemt gevaarlijke gok met coronamaatregelen

Het kabinet neemt volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher "een gok" door met een pakket maatregelen te komen dat bedoeld lijkt om het tempo waarin het coronavirus zich verspreidt, precies ver genoeg omlaag te brengen. "Ik vind dat een gevaarlijk vooruitzicht", zegt hij tijdens een Kamerdebat over de ontwikkelingen rond het coronavirus. "Ik denk dat de problemen groter zijn en dat je dus eigenlijk nu sneller meer zou moeten doen om de gezondheid én de economie te beschermen", zegt Asscher. Het maandag aangekondigde pakket geldt voor in ieder geval de komende drie weken, maar de PvdA-voorman denkt dat de kans dat daarna weer kan worden versoepeld "eigenlijk nul" is. Hij vindt dat het kabinet "sinds de zomer kostbare tijd heeft verspeeld".

Update 13:19: Gemeente Amsterdam gaat mondkapjes uitdelen in eigen kantoren

De gemeente Amsterdam gaat het dragen van mondkapjes actief bevorderen. Op het gemeentehuis en bij de stadsloketten gaat de gemeente mondkapjes uitdelen aan mensen die iets komen regelen. https://twitter.com/AmsterdamNL/status/1311270449259708418 Daarmee geeft de gemeente invulling aan het "dringende advies" om op openbare plaatsen een mondkapje te dragen. De kapjes liggen vanaf woensdag klaar op gemeentelijke kantoren.

Update 12:52: Venlo vraagt Duitsers weg te blijven

De gemeente Venlo vraagt Duitsers af te zien van een bezoek aan het Limburgse stadje aan de grens. Burgemeester Antoin Scholten (VVD) van Venlo waarschuwt dat bij drukte winkels, straten en parkeergarages dicht gaan. Dit in verband met de snelle toename van het aantal besmettingen met corona. https://twitter.com/gemeentevenlo/status/1311239831888986112 Op 3 oktober herdenken de Duitsers dat hun land dertig jaar geleden werd verenigd. Traditioneel steken de Duitsers die dag massaal de Limburgse grens over om in Roermond en Venlo te gaan shoppen. Dat leidt vaak tot verkeersinfarcten en grote drukte in de winkelcentra. Maar, waarschuwt Scholten: "Het aantal besmettingen, ook in Venlo, gaat niet de goede kant op. Extra maatregelen zijn daarom nodig".

Update 12:31: VVD wil nu ook landelijke mondkapjesplicht voor binnenruimtes, meerderheid in Kamer

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil dat er een landelijk advies of een landelijke plicht komt om mondkapjes te dragen in binnenruimtes, zoals winkels en horeca. Ook regeringspartij D66 is niet blij is met het huidige mondkapjesadvies, dat alleen geldt in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de regio Eindhoven. Daarmee is er nu een Kamermeerderheid voor een landelijke richtlijn. Maandag maakte het kabinet bekend dat de horeca in heel Nederland om 22.00 uur dichtgaat, er geen publiek weer wordt toegelaten bij sportwedstrijden voor zowel amateurs als profs. In de grote steden geldt daarnaast een ‘dringend advies’ om een mondkapje te dragen in openbare gebouwen, zoals winkels. Winkeliers mochten zelf het deurbeleid voeren om die laatste maatregel te handhaven. Maar over dat mondkapjesadvies leeft veel onduidelijkheid bij winkelier en klant.

Update 12:23: Mondkapjes voorlopig niet verplicht op universiteiten

Mondkapjes worden voorlopig niet verplicht gesteld op universiteiten, maakte de universiteitenkoepel VSNU bekend. "Wel kan het zijn dat een individuele universiteit in overleg met de veiligheidsregio het gebruik van mondkapjes dringend adviseert, bijvoorbeeld bij verplaatsingen in de gebouwen", aldus de Vereniging van Universiteiten. De koepelorganisatie merkt daarbij op dat in universitair medische centra andere regels kunnen gelden. "Universiteiten wachten het OMT-advies en regeringsbesluit over mondkapjes af en zullen het landelijke of regionale beleid ten aanzien van mondkapjes volgen", aldus de VSNU. De Vereniging Hogescholen laat weten geen aanbeveling aan haar leden te doen over het wel of niet dragen van mondkapjes in de onderwijsgebouwen. "We hebben er alle begrip voor als hogescholen in (een deel van) hun gebouwen verplichten om mondkapjes te dragen, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam", aldus de scholenkoepel. Volgens de vereniging staat voorop dat hogescholen hierover zelf besluiten, zodat ze daarin ook de adviezen van hun eigen burgemeesters of veiligheidsregio's kunnen betrekken.

Update 11:57: Paradiso en Melkweg stellen mondkapjes verplicht

De Amsterdamse poppodiums Paradiso en de Melkweg hebben een mondkapjesplicht ingesteld. Hoewel nog steeds veel onduidelijk is voor Amsterdamse theaters en concertzalen na de maandag aangekondigde coronamaatregelen hebben beide poppodiums dit alvast besloten. In Paradiso is het overal verplicht een mondkapje te dragen. "Alleen als je op je stoel zit mag je deze afdoen. Ga je naar de bar of het toilet? Dan zet je deze weer op totdat je weer op je plek zit. We verzoeken je om je eigen mondkapje mee te nemen", is te lezen op de website van de poptempel. Ook in de Melkweg moeten bezoekers hun mond en neus bedekken. "We verzoeken je om je mondkapje bij binnenkomst op te zetten en tijdens alle loopbewegingen op te houden. Zodra je plaats neemt op je stoel mag je het mondkapje afzetten." Dinsdag werd bekend dat alle culturele instellingen in Amsterdam vooralsnog geen ontheffing krijgen om meer dan dertig bezoekers te ontvangen. Hierdoor werden dinsdagavond veel geplande voorstellingen afgelast.

Update 11:11: 'Nu harder ingrijpen en later eerder regionaal ingrijpen'

Het kabinet moet nu harder ingrijpen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Als de stijging eenmaal weer onder controle is, moet bij een nieuwe lokale opleving sneller worden ingegrepen. Dat zeiden Wim Schellekens en Bert Slagter van het Red Team, een onafhankelijke expertgroep gericht op preventie en bestrijding van het coronavirus, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. De huidige stijging moet met "een kordate klap" naar beneden worden gebracht, verklaarde wiskundige Slagter. Het nieuwe pakket maatregelen dat het kabinet onlangs naar buiten bracht is volgens het tweetal te beperkt. Ze pleiten onder meer voor mondkapjes. Dat heeft "toegevoegde waarde", zei Schellekens die oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGZ) is.

Update 10:53: Haags Medisch Centrum stelt mondkapjes verplicht

Patiënten, bezoekers en zorgverleners van het Haags Medisch Centrum (HMC) moeten vanaf nu in de meeste gevallen een mondkapje dragen. Alleen voor patiënten die zijn opgenomen op de verpleegafdeling is een mondkapje niet verplicht. De maatregel geldt op alle locaties van het ziekenhuis. Het ziekenhuisbestuur neemt de maatregel naar aanleiding van de oproep van burgemeester Jan van Zanen om mondkapjes te dragen in openbare binnenruimtes. Van Zanen is tevens voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden, die samen met drie andere veiligheidsregio's het gebruik van mondkapjes wil uitbreiden. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Zuidoost. Lees hier verder

Update 08:44: Grote zorgen bij huisartsen over ziekteverzuim en werkdruk

Huisartsen maken zich grote zorgen over de continuïteit van de huisartsenzorg de komende maanden. Daarbij zijn ze ontevreden over de zorg die ze nu leveren, blijkt uit een peiling onder 1600 huisartsen van de Landelijke Huisartsen Vereniging. "Zorgen over kwetsbare patiënten, de oplopende werkdruk, het eigen team en uitval door verkoudheidsverschijnselen zijn aan de orde van de dag. We moeten er samen voor zorgen dat huisartsenpraktijken overeind blijven en zoveel mogelijk zowel de gewone zorg als coronazorg kunnen blijven bieden", aldus de LHV. Huisartsen zijn vooral bezorgd over de effecten van de corona-uitbraak op kwetsbare groepen. "In de afgelopen periode hebben huisartsen minder tijd kunnen besteden aan contact met en sociale visites aan ouderen en sociaal zwakkeren". Uit de peiling blijkt ook dat huisartsen in de afgelopen maanden anders gaan werken. Zo verloopt contact met patiënten veel vaker via beeldbellen en e-consult.

Update 08:14: Meer dan 10.000 coronadoden in België

Het aantal mensen dat in België is overleden als gevolg van het coronavirus staat op inmiddels op 10.001. Gezondheidsinstituut Sciensano heeft dat gemeld. In België zijn 117.115 besmettingen vastgesteld. Gemiddeld kwamen er afgelopen week dagelijks 1550 bij. Het aantal ziekenhuisopnames per dag ligt op 67. Er liggen 716 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 150 op de intensive care. In Nederland ligt het aantal mensen dat is overleden na de gevolgen van corona op 6.393.

Update 07:54: Bouwconcern BAM schrapt mogelijk honderden banen

Bouwconcern BAM gaat vanwege de coronacrisis waarschijnlijk honderden banen schrappen. Het bedrijf heeft een grote reorganisatie aangekondigd, maar gaat nog in overleg met ondernemingsraden en vakbonden over het precieze aantal arbeidsplaatsen. In totaal telt BAM ongeveer 18.000 medewerkers. Het Nederlandse bedrijf is in meerdere landen actief. BAM verwacht dat dit programma zal zorgen voor kostenbesparingen van 100 miljoen euro per jaar.

Update 07:24: Rode Kruis drukt de overheid op het hart: vergeet meest kwetsbaren niet

De overheid moet tijdens de tweede coronagolf de meest kwetsbare mensen niet uit het oog verliezen bij de hulpverlening en de ontwikkeling van steunmaatregelen. Die oproep doet het Rode Kruis woensdag. De hulporganisatie is bezorgd over de situatie van kwetsbare mensen in Nederland tijdens de tweede golf. Volgens de organisatie hebben steeds meer mensen hulp nodig door de crisis. "Niet iedereen die zijn baan verliest of tijdelijk niet kan werken, heeft nu recht op overheidssteun. Een deel van hen, zoals seizoenarbeiders en schoonmakers die informeel werk doen, komt zonder inkomen al snel in ernstige omstandigheden terecht." Informeel werk is werk dat niet staat geregistreerd bij de Belastingdienst. Lees hier verder

Update 06:40: VO Raad: 100.000 scholieren thuis door coronavirus

Door het toenemend aantal coronagevallen op scholen komen steeds meer kinderen thuis te zitten. Het gaat om tien procent van de middelbare scholieren, zo’n 100.000 kinderen. Dat meldt De Telegraaf op basis van de VO Raad. Hierdoor komt volgens de krant het scenario van afgelopen voorjaar, waarbij alle scholieren thuisonderwijs krijgen, steeds dichterbij. Op ongeveer 400 scholen zijn inmiddels coronagevallen geconstateerd. Daarnaast maken leraren zich zorgen over het feit dat snotterende leerlingen tot dertien jaar gewoon weer in de klas mogen verschijnen. Vooral de scholen in de grote steden worden hard getroffen door het virus. Volgens het Scholenmeldpunt, dat coronagevallen in de klas registreert, gaat het in Den Haag om 23 instellingen. Ook in Amsterdam (20) en Groningen (17) neemt het aantal scholen met coronagevallen in rap tempo toe. "We krijgen zoveel meldingen dat het nauwelijks meer bij te houden is", zegt een woordvoerder van het platform.

Update 06:21: Kamer debatteert met Rutte en De Jonge over nieuwe coronaregels

Het kabinet debatteert woensdag weer met de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Ditmaal staan de nieuwe maatregelen die afgelopen maandag werden aangekondigd centraal. Premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge staan tegenover een kritische Kamer. De oppositie vindt de aangescherpte coronamaatregelen veelal te laat of onvoldoende. Maandag maakte het kabinet bekend dat de horeca in heel Nederland om 22.00 uur dichtgaat, er geen publiek weer wordt toegelaten bij sportwedstrijden voor zowel amateurs als profs en dat winkelbezoekers in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het advies krijgen een mondkapje te dragen. Winkeliers mogen deurbeleid voeren om die laatste maatregel te handhaven. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen maakt zich "grote zorgen" over de effectiviteit van de maatregelen. Ook vraagt ze zich af of het niet beter is om richtlijnen, zoals het mondkapjesadvies, landelijk in te voeren in plaats van regionaal. De PvdA en GroenLinks sluiten zich hier bij aan. Ook Rob Jetten, fractievoorzitter van coalitiepartij D66, vindt het verschil in maatregelen moeilijk te begrijpen, zegt hij dinsdag tegen Nieuwsuur. GroenLinks wil weten waarom er niet meer is geluisterd naar het Outbreak Management Team (OMT). Dat was bereid verder te gaan dan het kabinet uiteindelijk ging, onder meer door een avondklok in te stellen. De Volkskrant berichtte dinsdag dat een deel van het OMT zich buitenspel gezet voelt door de politiek. De Jonge schreef dinsdag aan de Kamer dat er mogelijk toch een avondklok komt als de groei van het aantal coronabesmettingen niet afneemt.

Update 06:05: 'Versobering steunpakket moet worden teruggedraaid'

Het kabinet moet de versoberingen van het derde steunpakket terugdraaien. Die oproep doen vakbonden FNV en CNV in De Telegraaf. Nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt, is het volgens de bonden noodzakelijk om de steun voor ondernemers juist uit te breiden om een slagveld aan reorganisaties en faillissementen te voorkomen. In het versoberde derde steunpakket, dat donderdag ingaat, wordt onder meer de looncompensatie voor bedrijven verlaagd. De bonden vrezen een versnelling van ontslagen en reorganisaties. "We zouden het verstandig beleid vinden als het kabinet het tweede steunpakket langer laat doorlopen", zegt Zakaria Boufangacha, cao-coördinator van vakbond FNV. "Dit is een kwestie van timing", meent voorzitter Piet Fortuin van CNV. "Én extra strenge maatregelen tegen corona én de steun afbouwen leidt onherroepelijk tot verlies van werkgelegenheid."

Update 05:54: Mogelijke privacyfout CoronaMelder niet in landelijke app

Een mogelijke privacyfout in de corona-app CoronaMelder, die nu regionaal getest wordt, zit niet in de landelijke versie wanneer deze gelanceerd wordt. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid, naar aanleiding van berichtgeving door de Volkskrant. Volgens de krant konden GGD-medewerkers zien of besmette personen wel gebruik maakten van de corona-app. Daardoor konden zij hen mogelijk onder druk zetten. GGD-medewerkers konden een groen vinkje zien als besmette personen een waarschuwingsmelding via de app deelden met hun nauwe contacten. Daardoor konden zij gebruikers geruststellen dat het versturen gelukt was. Sommige gebruikers wisten dit niet zeker, vanwege vertaalproblemen in sommige besturingssystemen. Volgens een woordvoerder was het altijd al de bedoeling om die functionaliteit te schrappen in de landelijke versie. Inmiddels hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen de app gedownload, maar deze is nu bij wijze van proef alleen nog in vijf regio's te gebruiken. Volgens het ministerie is daar inmiddels zestig keer een melding gedaan via de app. Naar verwachting buigt de Eerste Kamer zich op 6 oktober over de wet die de app mogelijk maakt.

Update 05:41: Soldaat van Oranje ligt stil vanwege coronabesmettingen

Een flinke tegenvaller voor de productie en de bezoekers van Soldaat van Oranje. Vanwege coronabesmettingen binnen de cast, ligt de productie al een week stil. Fred Boot, de producent van de populaire musical, laat aan Shownieuws weten dat ongeveer de helft van de cast, zo'n 15 man, positief getest is op het coronavirus. In overleg met de GGD is besloten dat de musical tot en met zondag 4 oktober niet wordt gespeeld. Alle bezoekers hebben inmiddels persoonlijk een bericht ontvangen over de ontwikkeling. Lees hier verder

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.