Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Grapperhaus wil minder parkeerplaatsen komst naar centra te ontmoedigen

LIVEBLOG | Grapperhaus wil minder parkeerplaatsen komst naar centra te ontmoedigen

Milieu en Gezondheid

30 nov 2020, 06:00

Nederland is weer terug in de 'gedeeltelijke' lockdown. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt al een tijdje stabiel, de vraag is de komende periode dan ook hoe de feestdagen gevierd zullen worden. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 4.610, dat zijn er 987 minder dan op zondag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 1.721, dat zijn er 21 meer dan op zondag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 481, dat zijn er 25 minder dan op zondag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:27 - 'Nieuw onderkomen Tweede Kamer makkelijk coronaproof te maken'

Het gebouw waar de Tweede Kamer vanaf volgende zomer een aantal jaar zal worden ondergebracht, is vrij makkelijk coronaproof te maken. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de Tweede Kamer en het Rijksvastgoedbedrijf is uitgevoerd. Er moeten wel wat spatschermen worden opgehangen in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, en 'Kamerbewoners' moeten via een specifieke ingang naar binnen, afhankelijk van hun werkplek. De Kamer moet tijdelijk naar het gebouw aan de Bezuidenhoudseweg omdat het Binnenhof wordt gerenoveerd. Het gebouw is tegen de zomer klaar om in gebruik te worden genomen, maar het dagelijks bestuur van de Tweede Kamers had twijfels over de verhuizing. Kamervoorzitter Khadija Arib wilde meer laten onderzoeken om er zeker van te zijn dat de coronaregels kunnen worden nageleefd in het gebouw, zonder dat het werk van de Tweede Kamer in het geding komt. Dat is het geval, schrijven twee onderzoekbureaus die hiernaar hebben gekeken. Wel moet een aantal maatregelen worden genomen, zowel organisatorisch als bouwkundig. Naast het ophangen van de spatschermen, moet een deur worden verbreed zodat er meer ruimte is in bepaalde ruimten. Ook moet er in verschillende 'sessies' worden geluncht om drukte te voorkomen, en moeten er looproutes worden aangegeven. Daarnaast moeten er duidelijke regels komen over hoeveel mensen er bijvoorbeeld in een lift kunnen.

Update 22:15 - Geen landelijke regels om drukte in winkelcentra tegen te gaan

Er komen geen landelijke maatregelen om de drukte in winkelgebieden tegen te gaan. "Hoe je met de drukte omgaat, is lokaal maatwerk", zeggen zowel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's maandagavond na een overleg. "Alles sluiten, gaan we niet doen", aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad waarin de burgemeesters wekelijks samenkomen. "Voor de economie en voor de mensen is het van belang dat zij naar een winkel kunnen", licht Grapperhaus toe.

Lees ook: Mondkapjesplicht gaat morgen in: wat zijn de uitzonderingen en mogen spatschermen?

Op heel veel plekken in Nederland ging het afgelopen weekeinde goed, stellen de bewindvoerders. In de steden waar het wel te druk was, hebben de burgemeesters op maat gesneden maatregelen getroffen. "Een van de basisregels is om drukte te vermijden. Als ergens te veel mensen zijn, dan keer je om. Doe je inkopen online. Ga niet funshoppen. Mensen gebruik je verstand", benadrukt Grapperhaus nog eens de verantwoordelijkheid van alle Nederlanders.

Update 21:59 - Veiligheidsberaad: winkelier neem je verantwoordelijkheid

Winkeliers moeten klanten die weigeren een mondkapje te dragen, buiten zetten. Doen zij dat niet dan kunnen burgemeesters de ondernemer een boete opleggen of zelfs een winkel sluiten. Hiervoor waarschuwt het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's zitten. Het mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes dat dinsdag ingaat, stond op de agenda van het wekelijkse overleg van de 25 burgemeesters. De detailhandel moet de eigen verantwoordelijkheid nemen en de wet gehoorzamen, anders zijn ze volgens de burgemeesters de klos. "Een winkelier bepaalt zelf wie er in de zaak komt. Het merendeel dat geweigerd wordt, gaat gewoon weg. Lukt het niet, dan kunnen zij de politie of boa's waarschuwen", stelt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandagavond na afloop van het beraad.

Update 21:00 - Curaçao voert strengere coronamaatregelen in

Curaçao komt vanaf 1 december met strengere maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De maatregelen gelden in ieder geval voor de komende drie weken. Zo mag er onder meer geen alcohol geschonken worden in bars, cafés en restaurants. Ook mag er geen alcohol gedronken worden op straat en moeten alle casino’s dicht. Restaurants mogen geen gasten binnenlaten, maar alleen eten bezorgen of laten afhalen. Minister van Justitie Quincy Girigorie heeft maandagmiddag aangekondigd dat er geen lockdown komt. De geldende avondklok van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ‘s ochtends blijft wel gelden voor de komende drie weken. Het wordt verder ten strengste afgeraden om thuis feesten te organiseren. Thuiswerken wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. Op het eiland is sinds een maand sprake van een stijgende lijn van het aantal coronabesmettingen. Inmiddels zijn al meer dan 1200 mensen besmet. Vier mensen zijn overleden.

Update 19.39 - Grapperhaus wil minder parkeerplaatsen om komst naar centra te ontmoedigen

Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) denkt aan aanvullende maatregelen als minder parkeermogelijkheden om de trek naar winkelcentra te ontmoedigen. Het afgelopen weekeinde deden meerdere steden de winkels in hun binnensteden voortijdig op slot, omdat het er veel te druk was. De minister en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreken maandagavond tijdens het veiligheidsberaad of het kabinet harder moet ingrijpen om het aantal besmettingen harder te doen dalen, en zo ja welke maatregelen genomen moeten worden. De burgemeesters zijn verdeeld over de aanpak. Onder anderen burgemeester John Jorritsma van Eindhoven roept op om hardere regels in te stellen. Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden zegt dat het noorden met het huidige landelijke pakket "uit de voeten kan". Wouter Kolff van Dordrecht pleit juist voor regionaal maatwerk.

Lees ook: Mondkapjesplicht verdeelt Nederland: ‘Je pakt de vrijheid van mensen af’

Update 18:01 - Belgische burgemeester: gooi shoppende Belgen op de bon

Burgemeester Marino Keulen van de Belgische grensgemeente Lanaken bij Maastricht vindt dat Nederlanders Belgen die de grens oversteken om te komen winkelen, op de bon moeten gooien. "Men mag de grens niet over om te funshoppen. De Nederlanders hadden de moed moeten hebben om hun tanden te laten zien en de Belgen of terug te sturen, of op de bon te gooien", zegt de gemeentebestuurder van Lanaken. Keulen reageert op de klachten over drukte in de grenssteden, met name veroorzaakt door shoppende Belgen. "Het is jammer dat steden als Hulst, Breda, Maastricht, Roermond, Eindhoven, ja zelfs Dordrecht deze sancties niet hebben genomen", zei Keulen.

Update 17:35 - Historisch begrotingstekort van 49 miljard, lager dan verwacht

Omdat de economie het deze zomer wat beter deed dan eerst gedacht, valt het begrotingstekort dit jaar iets lager uit dan de eerste schattingen van het kabinet. Toch is het tekort met 49 miljard euro (6,2 procent van het bruto binnenlands product) "historisch hoog", meldt minister van Financiën Wopke Hoekstra in de Najaarsnota. In zo'n nota wordt de Kamer bijgepraat over de uitvoering van de begroting, nadat de Miljoenennota op Prinsjesdag is gepresenteerd. De staatsschuld loopt naar verwachting op tot 449 miljard euro, oftewel 57,4 procent van het bbp (de waarde van wat inwoners van Nederland samen produceren). Dat is 54 miljard euro hoger dan eind vorig jaar. Hiermee breekt het kabinet net geen record, "maar de snelheid waarmee de schuld is gestegen is wel enorm", aldus Hoekstra.

Update 17:19 - Huisartsen willen garanties over voldoende vaccins

Huisartsen willen de garantie dat de overheid zorgt voor genoeg coronavaccins. Ze willen graag meewerken aan de vaccinatiecampagne die eraan zit te komen, maar willen geen herhaling van de problemen die dit najaar ontstonden met de griepprik. Daarvan bleken er onvoldoende beschikbaar; de vraag was groter dan het aanbod van 3,88 miljoen vaccins. Vaccins tegen het coronavirus zullen niet direct na goedkeuring door de Europese gezondheidsautoriteiten met miljoenen tegelijk worden afgeleverd bij het RIVM in Bilthoven. Ze zullen gefaseerd beschikbaar komen, zoveel is duidelijk. Dat de bevolking dus ook in fases wordt gevaccineerd, vindt de LHV op zich werkbaar, zolang voor iedere groep die is aangewezen maar genoeg doses voorhanden zijn. Kwetsbare mensen zijn het eerst aan de beurt: verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen. Daarna volgen 60-plussers met een medische indicatie, vervolgens is het de beurt aan alle 60-plussers en dan aan mensen onder de 60 met een medische indicatie en veel zorgmedewerkers. Wie jong en gezond is, komt als laatste aan de beurt.

Update 14:59 - Burgemeester Eindhoven sluit complete lockdown niet uit

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven sluit een complete lockdown in de strijd tegen het coronavirus niet uit. "We moeten nu echt onorthodox doorpakken om dat virus een halt toe te roepen. Er blijven weinig andere keuzes over dan harde maatregelen", zei hij maandag in het radioprogramma 1Op1 van KRO-NCRV. Hoe lang een complete lockdown zou moeten voortduren, wil Jorritsma laten afhangen van adviezen daarover van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Outbreak Management Team (OMT).

Update 14:55 - Zorgbonus gaat 800 miljoen meer kosten door extra aanvragen

Het kabinet heeft voor veel meer zorgmedewerkers aanvragen ontvangen voor de coronabonus van 1000 euro dan was verwacht. Daardoor gaat de zorgbonus dit jaar 800 miljoen euro meer kosten dan de 1,4 miljard euro die ervoor was gereserveerd. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws.

Update 14:42 - Politie deelt weer minder coronaboetes uit

De politie heeft vorige week weer minder coronaboetes uitgeschreven dan een week eerder. Ook het aantal waarschuwingen ging omlaag. In totaal deelde de politie vorige week 568 coronaboetes uit, terwijl het er een week eerder nog 721 waren. Het valt wel te verwachten dat de cijfers nog naar boven worden bijgesteld. De politie is doorgaans op maandag nog niet op de hoogte van alle boetes die de week daarvoor zijn uitgeschreven. Zo blijkt nu dat twee weken geleden ruim 50 boetes meer zijn uitgedeeld dan de politie eerder meldde. Nederlanders zijn ook veel minder gewaarschuwd voor het overtreden van coronaregels. Agenten gaven vorige week 885 keer zo'n waarschuwing, tegen 1837 een week eerder. Het valt ook te verwachten dat het aantal waarschuwingen uiteindelijk iets hoger uitvalt dan de politie nu meldt.

Update 14:41 - Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Nederlandse ziekenhuizen hebben het aantal coronapatiënten maandag iets zien toenemen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1721 coronapatiënten. Dat zijn er 21 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensivecareafdelingen liggen nu 481 coronapatiënten, 25 minder dan de dag ervoor. De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling. In totaal gaat het nu om 1240 mensen, een toename van 46. Door de aanhoudende drukte zijn het afgelopen etmaal 8 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, van wie 1 ic-patiënt. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag liggen nog altijd veel coronapatiënten in het ziekenhuis.

Update 14:22 - 4610 nieuwe besmettingen, bijna 1000 minder dan zondag

Het aantal nieuwe coronagevallen is weer eens flink gedaald na een forse stijging. Tussen zondagochtend en maandagochtend werden 4610 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op zondag meldde dat instituut ongeveer 5600 nieuwe gevallen en op zaterdag bijna 4500. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 34.000 nieuwe gevallen vastgesteld, tegen ruim 37.000 in de week ervoor en iets meer dan 38.000 nog een week eerder. De daling van het aantal gevallen stagneert, concludeerde het RIVM al.

Update 12:40 - Politie Hilversum slingert 24 mensen op de bon om negeren coronaregels in horecapand

De politie en BOA's in Hilversum hebben 24 mensen bekeurd om het niet naleven van de coronaregels. Op 28 november werd de groep mensen aangetroffen in een horecapand aan de Larenseweg, zij hielden zich niet aan de geldende coronamaatregelen. Komende week wordt bekeken of het pand 14 dagen kan worden gesloten.

Update 11:58 - Burgemeesters: drukte in winkels is erg wisselend

De drukte in de winkels verschilde in het afgelopen weekeinde erg per gemeente. In steden als Rotterdam, Maastricht, Eindhoven en Apeldoorn was het duidelijk te druk, maar in andere populaire winkelsteden zoals Arnhem ging het goed. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio en die samen met Veiligheidsberaad vormen, gaan daarom maandagavond met elkaar bespreken of het nodig is om landelijke maatregelen tegen de winkeldrukte te nemen. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft daarom gevraagd. Maatregelen zouden kunnen zijn het aanpassen van de openingstijden van winkels. "Maar dan maak je de tijd dat mensen inkopen kunnen doen nog korter en wordt het misschien nog drukker", aldus de woordvoerster van het Veiligheidsberaad. Datzelfde geldt voor afschaffen van koopzondagen, waar beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, nog niet veel voor voelt.

Update 10:56 - Burgemeester Penn van Maastricht tegen sluiten Belgische grens

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht noemt het sluiten van de grens met België onacceptabel. Dat zei ze maandagochtend op de Belgische omroep VRT Radio 1. Sluiten van de grens zou een manier zijn om de grote toestroom van Belgen naar Maastricht en andere steden te stoppen. Volgens haar woordvoerder heeft Penn eerder ook stevig gelobbyd om de Belgische grenzen weer open te krijgen bij de eerste lockdown, toen België de grens had gesloten. Penn ziet niets in zo'n sluiting. Eerder dit jaar heeft Penn ook opgeroepen voor meer en beter overleg tussen Den Haag, Brussel en Berlijn. Volgens de burgemeester zijn extra maatregelen komend weekend mogelijk niet meer nodig omdat de winkels dinsdag in België - met beperkingen - weer open mogen. Afgelopen weekend was het erg druk in Maastricht, met name door de toestroom van Belgen die de grens overstaken omdat in eigen land veel winkels als gevolg van coronamaatregelen dicht zijn. De Belgen kwamen daarom in Maastricht hun kerstinkopen doen. Dat leidde ertoe dat de burgemeester zondag dreigde de winkels te sluiten. Zover kwam het niet, na oproepen om niet meer naar de binnenstad te komen. Penn maakte zondag een opmerking over bezoekers uit het buitenland. "Heel teleurstellend om te zien dat met name (buitenlandse) toeristen zich niet aan de maatregelen en adviezen houden!", schreef ze op Facebook.

Update 10:30 - RIVM: mensen voorzichtiger en eenzamer door tweede coronagolf

De Nederlanders houden zich over het algemeen meer aan de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Door de tweede coronagolf mijden mensen bijvoorbeeld vaker drukke plekken. Tegelijk groeit de eenzaamheid, komt naar voren uit een enquête van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut vroeg mensen ook of ze bereid zijn zich te laten vaccineren, zodra een vaccin beschikbaar is. Iets meer dan de helft wil dat. Nog eens 5 procent wil eerst weten of zij al corona hebben gehad. Zo'n 12 procent wil zich niet laten inenten. Een op de drie mensen weet het nog niet. Twee op de drie mensen geven aan dat ze drukke plekken mijden. Bij de vorige enquête, anderhalve maand geleden, was dat 58 procent. Bovendien houden meer mensen afstand van anderen.

Update 08:47 - Zorgen bij internisten over stagnerende daling coronabesmettingen

Medisch specialisten zijn bezorgd over de stagnerende daling van het aantal coronabesmettingen. De periode waarin wekelijks meer dan 1000 nieuwe patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis worden opgenomen duurt nu al drie weken langer dan tijdens de eerste golf in het voorjaar, waarschuwt de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). "De hoge druk op de ziekenhuizen houdt daarmee langer aan. Er zijn nu al ruim 1450 patiënten meer met Covid-19 opgenomen geweest op de verpleegafdeling dan in de eerste golf", aldus de NIV. De afgelopen weken stagneerde de afname van het aantal besmettingen. "In het ziekenhuis daalde het aantal opgenomen patiënten weliswaar, maar niet snel genoeg. Extra capaciteit op de afdelingen interne geneeskunde is nog steeds nodig om de Covid-19-patiënten op te kunnen vangen. De druk blijft daardoor onverminderd groot en duurt nu dus ook nog eens aanzienlijk langer", stelt de internistenvereniging. De organisatie zegt zich grote zorgen te maken over patiënten wiens reguliere zorg niet veel langer kan worden uitgesteld, als de besmettingscijfers niet afnemen. "De stagnerende daling en de drukte in de winkelstraten stemmen weinig hoopvol voor de decembermaand."

Update 08:46 - Minder verkeersslachtoffers op Spoedeisende Hulp tijdens lockdown

Tijdens de lockdown van 16 maart tot en met 10 mei werden 27 procent minder slachtoffers met ernstig letsel behandeld op de Spoedeisende Hulp (SEH) dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft VeiligheidNL becijferd op basis van gegevens van SEH's van twaalf ziekenhuizen verspreid over het land. Er waren tijdens de lockdown vooral minder slachtoffers van een auto-ongeval. Tijdens de versoepeling van de coronamaatregelen toen het weer drukker werd op de weg nam dit aantal juist weer toe. Het doel van dit onderzoek was om inzicht te krijgen in de invloed van de Covid-maatregelen op het aantal verkeersslachtoffers.

Update 08:12 - Koopwoede houdt aan, maar niet in kledingwinkels

De Nederlandse winkels hebben in oktober 7,1 procent meer omgezet dan vorig jaar in dezelfde maand, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april daalden de verkopen tijdens de eerste coronagolf, maar daarna gingen ze flink omhoog. De stijging van oktober is wel de kleinste sinds mei. Daarbij stegen de verkopen in zowel de foodsector als de non-foodsector. Kleding- en schoenenwinkels hebben het nog altijd moeilijk. Opvallend is dat het volume aan artikelen dat vorige maand verkocht werd met 4,7 procent omhoog ging. Dat betekent dus dat er niet alleen meer, maar ook duurdere producten werden verkocht. Online lag de omzet van de verkopen ongeveer de helft hoger dan dezelfde maand vorig jaar. De omzetcijfers werden gecorrigeerd voor de samenstelling van de koopdagen in oktober. Op sommige dagen van de week wordt namelijk meer verkocht dan op andere dagen. Zonder die correctie was er sprake van een omzetstijging van 8,8 procent ten opzichte van oktober 2019.

Update 07:18 - ABN AMRO gaat tot 15 procent van banen schrappen

ABN AMRO gaat de komende vier jaar tot 15 procent van de banen schrappen. Dat doet de bank om kosten te besparen. Het merendeel van de banen zal pas na 2022 verdwijnen, liet ABN AMRO weten bij de bekendmaking van zijn strategie voor de komende jaren. ABN AMRO denkt door natuurlijk verloop en omscholing van medewerkers het aantal gedwongen ontslagen beperkt te kunnen houden. Eind vorig jaar werkten er zo'n 18.000 mensen bij de bank, waarvan 14.800 in Nederland.

Update 07:00 - Zoektocht naar 70.000 extra stembureauleden wegens corona

Gemeenten gaan vanaf maandag op zoek naar 70.000 extra mensen om stembureaus te bemannen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Extra handjes zijn nodig bij onder meer het tellen en te kijken of de coronaregels wel worden nageleefd. "Het zijn bijzondere verkiezingen in bijzondere tijden. Ik hoop dan ook dat veel mensen zich in maart willen inzetten voor de democratie. Want elke stem telt", zegt minister Kajsa Ollongren (Binnenlansde Zaken) hierover. Haar ministerie helpt gemeenten vanaf maandag met het werven van extra mankracht voor de stembureaus. Ambtenaren die voor de Rijksoverheid, waterschappen en provincies werken, worden opgeroepen zich aan te melden. Om de verkiezingen goed te laten verlopen zonder dat mensen elkaar besmetten tijdens het uitbrengen van hun stem, wordt een aantal extra maatregelen genomen. Sommige stemlokalen gaan bijvoorbeeld al twee dagen eerder open. Om ervoor te zorgen dat mensen zich houden aan de regels, zijn er volgend jaar gemiddeld niet drie, maar vier leden per stembureau. Ook zijn er meer stemmentellers nodig. Op de website elkestemtelt.nl kunnen mensen zich aanmelden.

Update 06:02 - Minder patiënten op Spoedeisende Hulp bij lockdown

Tijdens de lockdown werden er 27 procent minder slachtoffers met ernstig letsel behandeld op de Spoedeisende Hulp (SEH). De daling van het aantal gewonden was het sterkst bij sporters, waarvan er 52 procent minder met een ernstige blessure een ziekenhuis werden binnengebracht. Dat meldt De Telegraaf. In de acht weken van 16 maart tot en met 10 mei dit jaar werden er in totaal zo’n 36.000 slachtoffers met ernstig letsel behandeld op de SEH’s en dat waren er 14.000 minder dan de 50.000 in dezelfde periode van 2019. Dat blijkt volgens de krant uit cijfers van VeiligheidNL op basis van data uit het Letsel Informatie Systeem van twaalf ziekenhuizen - zoals het Amsterdam UMC, en het Radboud UMC - die representatief voor ons land zijn.

Update 06:00 - 'Testen en behandelen van hiv-patiënten verstoord door corona'

De coronapandemie raakt ook de strijd tegen hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Bijna driekwart van alle lopende hiv-testprogramma's en meer dan de helft van alle behandelprogramma's is ernstig verstoord geraakt door corona, concludeert het Aidsfonds. Volgens het fonds neemt het aantal hiv-infecties toe in grote delen van de wereld. De combinatie met het coronavirus heeft "een desastreus effect op de wereldwijde aidsbestrijding", zegt het Aidsfonds. Zo zijn de hiv-testlocaties momenteel vooral bezig om mensen op besmetting met het coronavirus te testen. Testen op hiv bij mensen thuis gaat een stuk moeilijker dan voorheen. Het gevolg is dat er minder hiv-gevallen worden opgespoord, waardoor de kans groeit dat mensen nietsvermoedend anderen besmetten, of dat hun besmetting te laat wordt ontdekt om ze nog te kunnen redden. Bovendien durven hiv-patiënten soms niet naar een ziekenhuis of een kliniek te gaan uit angst voor corona. Directeur Mark Vermeulen stelt: "De enorme vooruitgang die we met vereende kracht in 40 jaar aidsbestrijding hebben geboekt, wordt nu genadeloos afgeremd. De toevoer en beschikbaarheid van levensreddende hiv-medicijnen is in veel landen ernstig in het gedrang gekomen." Het Aidsfonds komt met zijn waarschuwing omdat het dinsdag Wereld Aids Dag is. Momenteel lijden ongeveer 38 miljoen mensen wereldwijd aan hiv.

Update 03:30 - Burgemeesters over extraatje voor jeugd, vuurwerk en drukte

Drukte in winkelgebieden - nu het sinterklaasfeest en Kerstmis er aan komen - vuurwerk en de mogelijkheid 'iets extra's' voor jongeren tijdens de jaarwisseling te organiseren. Deze onderwerpen staan maandagavond op de agenda tijdens het wekelijkse overleg van de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen. Ook veiligheidsminister Ferd Grapperhaus is daarbij. Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, opperde twee weken geleden al dat het misschien verstandig zou zijn om jongeren "iets kleinschaligs" toe te staan tijdens de feestdagen. Hij vreest dat groepen jongeren elkaar toch wel gaan opzoeken, ondanks het vuurwerkverbod en andere coronamaatregelen. "Dat wordt handhavingstechnisch een hele forse klus. Dan kun je beter besluiten dat de jeugd wat extra ruimte krijgt, zodat ze stoom kunnen afblazen", vindt hij. De burgemeesters overleggen met Grapperhaus of en zo ja welke ruimte er dan eventueel komt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.