Milieu en Gezondheid
1 apr 2020, 23:11
Het lot van de passagiers van de MS Zaandam, een cruiseschip dat inmiddels voor de kust van Florida is aangekomen, is nog altijd onzeker. Woensdag maakte de Amerikaanse kustwacht bekend dat cruiseschepen voorlopig niet de haven in mogen. De bemanning moet alle zieke mensen de komende tijd aan boord behandelen. Er zijn twintig Nederlanders aan boord van de Zaandam. Mensen die geen ziektesymptomen vertoonden zijn eerder overgebracht naar het cruiseschip Rotterdam, dat ook nog niet mag aanmeren in de VS. Op het 238 meter lange schip bevinden zich 1.242 passagiers en 568 bemanningsleden.
Anne Weggeman (26) zit al sinds januari op het cruiseschip de MS Zaandam, waar ze werkt. Haar vader Arthur wil zijn dochter graag weer in de armen sluiten. Hij vertelt aan Hart van Nederland dat het naar omstandigheden goed gaat met zijn dochter, maar dat het toch een soort drijvende gevangenis is. “Sinds gister is ze drie dagen klachtenvrij. Ze mag dus nu ook weer werkzaamheden verrichten. Ze is ontzettend druk met de vele interne telefoontjes die ze moet doorzetten aan de front office van het schip.” Lees ook: Einde in zicht voor moeizame reis: 'Eerst zien dan geloven' Als afleiding aan boord heeft ze een paar dagen geleden een lied gezongen waarbij ze zichzelf begeleid op gitaar. Het filmpje is inmiddels ruim duizend keer gedeeld op Facebook en Arthur Weggeman krijgt telefoontjes van over de hele wereld. “Ik had net een telefoontje van CBS12 News uit Florida en ook de Washington Post heeft me gebeld. Ik moest Anne beroemd maken, nou dat is aardig aan het lukken.” Tekst gaat verder onder video.
Het is onbekend wanneer de mensen het cruiseschip mogen verlaten. Donald Trump zei dinsdagavond (lokale tijd) dat hij de situatie bekijkt. "Ik ga doen wat het juiste is, niet voor ons, maar voor de mensheid. Er zijn mensen die op het schip sterven of ernstig ziek zijn", aldus de Amerikaanse president. Er zijn tot nu toe vier mensen overleden aan boord van MS Zaandam. Daarbij zat ook een Nederlander. Van de ruim duizend passagiers werd eerder twee derde overgebracht naar het zusterschip de Rotterdam.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.