Terug

Volg Hart van Nederland

Cultuursector komt in opstand, gemeenten zeggen wél te gaan handhaven

Milieu en Gezondheid

18 jan 2022, 20:25

Coronaversoepelingen voor de culturele sector blijven uit en daarom vinden meerdere instellingen dat het de hoogste tijd is voor actie. Dinsdagochtend vroeg opende het Stedelijk Museum Coevorden al haar deuren om een belangrijk statement te maken. Woensdag start de landelijke actie Kapsalon Theater. Meerdere theaters, musea en andere cultuurinstellingen hebben aangegeven mee te doen aan de actie, maar gemeenten hebben al aangegeven wel te gaan handhaven.

De landelijk actie is opgezet door acteur Diederik Ebbinge en cabaretier Sanne Wallis de Vries. Het duo riep theaters op om woensdag open te gaan als kapsalon, pedicure of als massagesalon. Met succes want in heel Nederland worden in razend tempo theaterpodia omgetoverd tot salons.

'Beleid voelt teleurstellend en onterecht'

Directeur Rik Klaucke van het Museum Coevorden: "Het besluit van de regering om culturele instellingen niet de mogelijkheid te geven om te openen voelt teleurstellend en onterecht", vertelt hij tegen Hart van Nederland. Klaucke ziet namelijk geen verschil tussen een commerciële doorstroomlocatie als de Bijenkorf en een culturele doorstroomlocatie als een museum. "We gaan dinsdag gewoon open om 09.30 uur", zegt hij standvastig. "We zijn een klein museum en normaal gesproken hebben we maar zo'n zes bezoekers per dag", maar tijdens de actie verwacht Klaucke meer bezoekers.

Wat is Kapsalon Theater?

Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector zijn onvrede laten zien over het coronabeleid. Alle sectoren zijn inmiddels namelijk weer open, behalve de bioscopen, theaters, musea en de horeca. Theaters door heel Nederland worden omgebouwd tot kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon. Ook musea gooien hun deuren open en gaan een soort gymles geven, omdat sporten wel weer mag.

"Ik hoor zoveel mensen zeggen: 'Oh eindelijk weer eens naar een museum!' We zitten in hetzelfde pand met een bieb en die hebben ruim 60 bezoekers per dag. Behoorlijk wrang. We kunnen het niet alleen meer redden met woorden, maar nu ook met daden. Ik wilde permanent opengaan maar in goed contact met de burgemeester kan dat gewoon niet. Nu zijn we een dag open om een statement te maken."

Veel instellingen doen mee

De directeur van het Museum Coevorden hoopt dat ook andere culturele instellingen zich hierdoor gesterkt voelen en weer open gaan voor het publiek. Zo hebben dinsdag het Amsterdamse Concertgebouw, de Kleine Komedie en de Amsterdamse bioscoop Tuschinski ook aangegeven hun deuren woensdag te openen voor de actie.

Maar ook kleine instellingen doen mee aan de actie. Het kleinste theater van Nederland staat in Emmen. Jeanette Westerbrink van het Rensentheater: "Wij wilden meteen meedoen. Alle vrijwilligers van het theater hebben zich aangemeld om te helpen. De koelkast zit al vol met eten", zegt Westerbrink. Het kleinste theater in ons land is zo klein dat er maar een stoel op het podium past. "We zetten kappersstoelen neer in de foyer en we zetten buiten een tent op. Tijdens de behandelingen zijn er optredens van artiesten. We doen dit vooral voor de artiesten en ZZP’ers in de culturele sector en voor het publiek dat het theater al zo'n tijd moet missen.”

Handhaven

Meerdere gemeenten en burgemeester hebben al gewaarschuwd dat er wel gehandhaafd gaat worden. Actie of niet. Zo heeft burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen al gezegd dat hij geen toestemming geeft voor de actie. Alle instellingen die van plan waren iets te organiseren zijn dinsdag door de gemeente gewaarschuwd dat er gehandhaafd gaat worden als zij de deuren openen. Ook de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waarbij 22 gemeenten zijn aangesloten, heeft gewaarschuwd.

Ook in de hoofdstad gaan de boa's handhaven. Halsema stelt begrip te hebben voor de onvrede en financiële zorgen die binnen de sector leven. "Kunst en cultuur brengen troost en zijn een belangrijk fundament van onze stad", aldus de burgemeester, die ook aangeeft dat Amsterdam "onophoudelijk aandacht" vraagt in Den Haag voor de situatie. "Tegelijkertijd bevinden we ons nog steeds in een pandemie en gelden de landelijke coronamaatregelen", zegt Halsema. "Die heeft het college te handhaven." De burgemeester geeft aan dat een protestactie in de openbare ruimte wel nog mogelijk is.

Ondanks dat er in meerdere steden op gehandhaafd zal worden gaat de actie toch door. Initiatiefnemer Diederik Ebbinge zei dinsdagavond in talkshow M op NPO 1 dat de cultuursector als "het braafste jongetje van de klas" besloten heeft om "dat dan maar niet meer te zijn".

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.