Milieu en Gezondheid
18 apr 2021, 13:29
Ook in de gemeenteraad van Breda klinkt er onvrede over het geplande festival 538 Oranjedag. De SP neemt het voortouw en roept het college op om het feest af te blazen. Het College wijst op haar beurt naar het Kabinet voor een beslissing.
Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons liveblog
Uit rondvraag van Hart van Nederland onder meerdere partijen uit de Bredase gemeenteraad blijkt dat het Fieldlab-experiment lang geheim is gehouden en dat de raad niet betrokken is bij de besluitvorming.
De petitie komt van chirurg Rogier Crolla en zijn medewerkers, die namens "verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen" stellen dat "dit ondoordachte pseudo-experiment" moet worden afgeblazen. Rond 15.00 uur was de petitie ruim 170.000 keer ondertekend. De chirurg laat weten "ontzettend verrast te zijn door de overweldigende aandacht voor de petitie." "Het succes van deze petitie en alle media-aandacht, laat zien hoe zeer dit in Nederland leeft en hoe hier over gedacht wordt", zegt hij.
Het College kan volgens de SP, die met vijf zetels in de raad zit, niet anders dan het 538-feest met 10.000 mensen op het Chasséveld na alle kritiek af te blazen. Als het College zelf niet tot dat inzicht komt, dan roept SP Breda ook andere partijen op zich hier maandagavond tijdens de extra raadsvergadering over uit te spreken.
“Wij zijn zeker niet tegen een feestje," laat fractievoorzitter Inge Verdaasdonk in een statement aan Hart van Nederland weten, "maar dan wel voor en door Bredanaars en vooral op een verantwoorde manier. ”Dit feest door Radio 538 midden in ons centrum is een opgestoken middelvinger naar onze zorg, horeca en al die Bredanaars die al meer dan een jaar gebukt gaan onder de strenge coronamaatregelen.”
De eventuele consequenties van het afblazen komen wat SP Breda betreft volledig voor rekening van het College van B&W. “Het college heeft zelf besloten de gemeenteraad niet van te voren te informeren”, zegt Verdaasdonk. “Jammer want dat dit besluit slecht zou vallen in onze stad, dat hadden wij van te voren kunnen vertellen.”
De gemeente Breda legt de verantwoordelijkheid voor het wel of niet door laten gaan van Fieldlab-experiment 538 Oranjedag in een schriftelijke reactie bij het Kabinet. "Wij hebben het Kabinet de vraag voorgelegd of zij er nog steeds achterstaan het onderzoek te laten plaatsvinden en wachten nu op een antwoord," laat een woordvoerder weten aan Hart van Nederland.
In het statement zegt de gemeente dat de maatschappelijke onrust en petitie hen heeft bereikt, maar dat het kabinet initiatiefnemer is van de Fieldlabs. Daarom moeten zij besluiten of het evenement door kan gaan. Het College ging in eerste instantie akkoord om het festival in hun stad te houden, omdat "zij wil helpen bij de realisatie van de doelstellingen van de Fieldlabs." Het voornaamste doel is om de samenleving uiteindelijk weer te openen.
Ook organisator Radiozender 538 heeft zondag gereageerd op de commotie:
We betreuren de ophef die is ontstaan. We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat. 538 Oranjedag in Breda wordt georganiseerd in het kader van een reeks Fieldlab experimenten. Dit gebeurt met goedkeuring van het kabinet en gemeente Breda is graag gaststad.
Fieldlab Evenementen brengt adviezen uit aan het kabinet om te kunnen werken aan de terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit, daar werken we graag aan mee. Zolang Fieldlab Evenementen en de landelijke overheid achter dit experiment staan, zijn wij vereerd om het op een verantwoorde manier uit te voeren.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.