Milieu en Gezondheid
8 apr 2020, 22:56
Jaarlijks worden gemiddeld zo’n 85.000 mensen opgenomen op de intensive care. Door de coronacrisis zal dat aantal dit jaar behoorlijk oplopen. Een ic-opname is een ingrijpende en soms traumatische gebeurtenis voor zowel patiënten als hun dierbaren. Tijdens en na een ic-opname kunnen lichamelijke en psychische problemen ontstaan. Een ic-dagboek kan helpen met de verwerking. Marc Buise, arts in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, bedacht een digitaal dagboek dat door familieleden en verpleegkundigen van een ic-patiënt kan worden bijgehouden. Zo kan het zwarte gat dat er bij ic-patiënten is na hun opname, gereconstrueerdworden. Een ic-patiënt heeft weinig tot geen herinnering aan zijn of haar opname, maar kan wel behoorlijke angsten en trauma's oplopen. Die kunnen in psychiatrische klachten resulteren, het Post Intensive Care Syndroom.
Dat ondervond ook Daphne Bolman, die ruim zes jaar geleden twee maanden op de intensive care lag na complicatie bij een operatie. "Mijn echte gevecht begon eigenlijk pas na de ic", vertelt Daphne aan Hart van Nederland. "Dagboeken bijhouden tijdens de opname helpt écht bij de verwerking. Omdat mijn man opschreef wat er gebeurde, kon ik teruglezen waar die beelden in mijn hoofd vandaan kwamen." Lees ook: Voor het eerst neemt het aantal coronapatiënten op de ic af Daphne heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het digitale dagboek. Zelf heeft ze veel baat gehad bij het reconstrueren van haar ic-opname met behulp van het dagboek van haar zus en de e-mails die haar man stuurde om familie en vrienden op de hoogte te houden. "Je hebt geen herinneringen en dus ook geen info. Dingen vielen niet op z'n plek. Als mensen het ergens over hadden, had ik geen idee. Je bent eigenlijk de regie kwijt over dat deel van je leven."
Daphne gaf de ontwikkelaars tips om het digitale dagboek nog beter te maken. "Ik heb gezegd dat het handig en fijn is om met foto’s en geluidsfragmenten te kunnen werken. Piepjes van de machines om je heen kunnen bijvoorbeeld een trigger voor angsten zijn."
Lees ook: Onzichtbare spuugwolkjes blijven in de lucht tijdens het hardlopen
Momenteel is Daphne werkzaam als vrijwilliger bij patiëntenorganisatie IC Connect, onderdeel van stichting FCIC, die zich inzet om de impact van een ic-opname te beperken. "Die impact is heel groot en het is belangrijk dat daar aandacht voor komt. Zeker nu er een grote groep patiënten aan zit te komen die met het coronavirus op de ic hebben gelegen", aldus Daphne. (Voormalig) ic-patiënten kunnen voor informatie en lotgenotencontact terecht op de Facebookpagina van de organisatie.
Ook verpleegkundigen kunnen meeschrijven in het dagboek. "Dit kan de patiënt en de familieleden helpen om achteraf een vollediger beeld van de opname te hebben", zo is te lezen op de website. Het Catharina Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland waar het dagboek wordt ingezet. Eigenlijk zou dit pas in oktober gebeuren, maar door de coronacrisis is dit naar voren gehaald.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.