Terug

Volg Hart van Nederland

Drie jaar corona in Nederland: de pandemie in tien foto's

Milieu en Gezondheid

27 feb 2023, 18:29

Maandag 27 februari is het drie jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland, 'patiënt nul', werd geconstateerd. De onafwendbare besmetting bleek een startsein voor een reeks van memorabele gebeurtenissen.

Hart van Nederland neemt je mee terug in de tijd met tien foto's ten tijde van de coronapandemie.

Foto 1: Eerste persconferentie: 'Geen handen meer schudden'
rutte van dissel elleboog corona persconferentie screenshot

rutte van dissel elleboog corona persconferentie screenshot

De allereerste officiële coronapersconferentie werd gehouden op 9 maart 2020. Drie dagen eerder was ook het eerste sterfgeval ten gevolge van het coronavirus te betreuren. Tijdens deze persconferentie werden de eerste algemene hygiënemaatregelen benoemd: handen wassen, in de elleboog niezen en papieren zakdoekjes gebruiken.

Ook vroeg premier Rutte aan de Nederlanders om te stoppen met het schudden van handen. Een paar minuten later gaf hij uit automatisme Jaap van Dissel zélf een hand, om vervolgens zijn fout te herstellen en een boks met de elleboog aan te gaan.

Foto 2: Eerste lockdown: heel Holland hamstert

Begin maart 2020 gaat het hard met de maatregelen. Op de persconferentie van zondag 15 maart – die begint om 17.30 uur – komt de anderhalve meter afstand voor het eerst ter sprake en moet de horeca die avond nog vanaf 18.00 uur gesloten zijn. Uit angst voor het sluiten van supermarkten en een totale lockdown hamsteren Nederlanders massaal de supermarkten leeg, waar vooral het wc-papier bijzonder populair blijkt te zijn.

Doventolk Irma Sluis gaat later in een andere persconferentie met haar vindingrijke uitbeelding van het woord 'hamsteren' viraal (zie foto bovenaan het artikel).

Foto 3: Nederland klapt voor de zorg

Op 17 maart 2020, nog geen drie weken na de eerste coronabesmetting in Nederland, wordt al snel duidelijk hoe zwaar de zorg het heeft. Om het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken, applaudisseert Nederland voor mensen in de zorg.

Foto 4: Intensive cares lopen vol

In het voorjaar van 2020 lijkt de druk op de zorg te groot te worden. Er wordt gewaarschuwd voor 'code zwart': een code om aan te duiden dat de instroom van patiënten op de intensive cares groter is dan het aantal beschikbare bedden. In dat geval moeten er dus keuzes gemaakt worden welke patiënt wel geholpen wordt en welke niet. Hoewel er veel (planbare) zorg werd uitgesteld, is code zwart – ondanks andere kritieke periodes in 2021 – nooit officieel bereikt.

Foto 5: Mondkapjesplicht

Op 1 december 2020 wordt in heel Nederland een mondkapjesplicht ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het mondkapje moet gedragen worden in onder andere winkels, musea en theaters. De mondkapjesplicht in het openbaar vervoerd was al vanaf 1 juni 2020 geldig.

Foto 6: Coronaprotesten
coronaprotest Amsterdam ANP

coronaprotest Amsterdam ANP

Eind 2020 en begin 2021 groeit de onvrede onder het Nederlandse volk over de coronamaatregelen. Mensen voelen zich beperkt in hun vrijheid en dat uit zich in protesten, zoals hierboven in Amsterdam.

Foto 7: Eerste vaccinatie

Op 6 januari 2021 krijgt deze verpleeghuismedewerker, Sanna Elkadiri, als allereerste Nederlander het coronavaccin toegediend. In deze eerste vaccinatieronde zijn volgens het coronadashboard in totaal ruim 12,4 miljoen prikken gezet.

Foto 8: Avondklok in Nederland

Vanaf 23 januari 2021 geldt in heel Nederland een avondklok. Mensen mogen tussen 21.00 uur 's avonds en 04.30 uur 's ochtends niet meer buiten zijn, tenzij ze via een officieel formulier kunnen verklaren dat ze bijvoorbeeld van werk komen. Het gevolg is zichtbaar op de foto: lege winkel- en uitgaansstraten.

Foto 9: 'Dansen met Jansen'
ANP

ANP

Vanaf 25 september 2021 is het in cafés, restaurants, bioscopen en theaters verplicht om een coronatoegangsbewijs te tonen. Mensen die niet gevaccineerd zijn of geen corona hebben gehad, moesten een negatieve coronatest laten zien voordat zij naar binnen mochten.

Even daarvoor, eind juni, werden jongeren met de leus 'Dansen met Jansen' aangemoedigd om het Janssen-vaccin te halen, bedoeld om coronabesmettingen in de nachtclubs terug te dringen. Omdat men geen rekening had gehouden met de inwerktijd van het vaccin, moesten jongeren later toch vier weken wachten op een geldige QR-code.

Foto 10: Weg met anderhalve meter
sticker verwijderen anderhalve meter weghalen

sticker verwijderen anderhalve meter weghalen

Vanaf 25 februari 2022 geldt de verplichte afstand van anderhalve meter niet meer. Die werd in september 2021 al eens afgeschaft, maar later weer heringevoerd. Met de definitieve afschaf van de anderhalvemetermaatregel wordt een belangrijke stap gezet in het verder openen van Nederland. Ook de meeste andere coronaregels – zoals de sluitingstijden van publiek toegankelijke locaties – vervallen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.