Terug

Volg Hart van Nederland

Drugsdealers slaan slaatje uit sluiting coffeeshops: '1 gram wiet voor 30 euro'

Drugsdealers slaan slaatje uit sluiting coffeeshops: '1 gram wiet voor 30 euro'

Milieu en Gezondheid

16 mrt 2020, 10:36

De sluiting van coffeeshops is een ramp voor ondernemers en verstokte blowers. Straatdealers spelen in op de sluiting door wiet en hasj via andere kanalen voor een veel hogere prijs aan te bieden. "Een slechte zaak", aldus de branche. Het kabinet kondigde zondag om 17.30 uur nieuwe maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Scholen blijven minimaal drie weken dicht en ook alle horecazaken - waaronder coffeeshops - moesten hun deuren vanaf 18.00 uur sluiten. Lees ook: Lange rijen bij coffeeshops voor aangekondigde sluiting De aangekondigde sluiting zorgde voor een ware run op wiet en hasj. Bij shops in heel Nederland stonden rijen van soms honderden mensen die nog hoopten snel een paar gram te kunnen halen.

Briefjes uitdelen in de rij

En daar begon de lobby van straatdealers al. "Ze stonden briefjes uit te delen in de rij, heel brutaal", vertelt Joachim Helms, mede-eigenaar van coffeeshop Green House in Amsterdam en woordvoerder van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD). Wiet kost normaal zo'n tien euro per gram. De prijzen bij een dealer liggen een stuk hoger: voor één gram betaal je al gauw 17,50. Of meer. "We horen dat een grammetje wel dertig euro kost op straat nu. Het is begrijpelijk dat ze op de vraag inspelen, maar de situatie is natuurlijk niet wenselijk", vertelt Helms. "Kopers weten niet wat voor wiet ze krijgen en bovendien verkopen deze dealers naast wiet ook harddrugs." In de advertenties, die rondgestuurd worden via Whatsapp en Telegram, wordt onder andere xtc, mdma, ketamine, cocaïne en speed aangeboden. Lees ook: Liveblog met laatste ontwikkelingen over het coronavirus Volgens Helms zijn mensen die normaal gesproken wiet of hasj bij de coffeeshop halen lang niet altijd alleen recreatieve gebruikers. "Veel mensen gebruiken wiet als zelfmedicatie. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn en alleen pijnvrij zijn als ze een jointje roken." Van deze klanten krijgt hij veel vragen. "Maar helaas kunnen ook zij nu alleen terecht bij de dealers op straat." Tekst gaat verder onder foto. [caption id="attachment_1196966" align="alignnone" width="540"] Screenshot Whatsapp-bericht dealer[/caption]

Economisch een ramp

Helms begrijpt heel goed dat coffeeshops onder de noemer horecaondernemingen vallen en daarom moeten sluiten. "Er is vanuit de branche veel begrip voor de maatregel, veiligheid voor klanten en personeel staat immers voorop", legt hij uit. "Maar economisch is het natuurlijk een ramp. Zeker omdat we niet weten wat er na 6 april gaat gebeuren." Her en der gaan geruchten dat er met overheden wordt gesproken over het kunnen afhalen of bezorgen van wiet, net zoals dat nog kan bij afhaalrestaurants. "Daar wordt nog niet concreet over gesproken, maar dat gesprek gaat wel gevoerd worden denk ik", stelt Helms. "Dat kan alleen als er écht een manier is om het veilig te doen, en die is er nu nog niet." [caption id="attachment_1196976" align="alignnone" width="540"] Screenshot Telegram-bericht dealer[/caption]

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.