Milieu en Gezondheid
27 feb 2023, 08:57
Een jaar na het einde van de 'anderhalvemetersamenleving' moeten nog meer dan 7000 coronaboetes beoordeeld worden door justitie. Zo'n 4000 zaken moeten nog naar de rechter, maar daar hebben ze geen tijd. Inmiddels dreigen de eerste zaken zo te verjaren, meldt EenVandaag.
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het ooit zo ingrijpende virus inmiddels als een alledaagse infectie bestempeld. Maar terwijl corona in de maatschappij ondertussen naar de achtergrond is geraakt, zijn ze er het bij het Centrale Verwerkingsparket van het Openbaar Ministerie nog iedere dag druk mee.
De afdeling van het OM behandelt normaal gesproken voornamelijk verkeersovertredingen, maar kreeg ook de afhandeling van coronaboetes op haar bordje. De beoordelaars kregen hierdoor te maken met bijna een verdubbeling van het werk. Normaal behandelen ze 200.000 zaken per jaar, daar kwamen nog eens 180.000 zaken bovenop.
Toch wil het OM de zaken absoluut niet seponeren, vertellen ze aan het nieuwsprogramma. "Het gaat om de norm. We vonden het toen belangrijk en dat is nog steeds zo", zegt officier van justitie Achilles Damen. "Dit strepen we niet weg."
De coronamaatregelen lijken lang geleden, maar begin 2021 mochten verreweg de meeste mensen 's avonds maandenlang de straat niet op. Dat leidde tot een hoop protest, en uitgestorven stadscentra. Hoe dat er ook alweer uitzag zie je in de video hieronder:
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.