Milieu en Gezondheid
4 jan 2023, 23:03
Slechts 29 procent van de mensen die blind of slechtziend is, heeft een betaalde baan. De VVD wil hier op Wereld Braille Dag verandering in brengen met een plan om werken voor die groep makkelijker te maken.
Dat is hard nodig, weet ook de blinde student Sam Hageraats. "Vorig jaar was een stage al een hele klus. Toen ik bij een bedrijf was aangenomen met mijn hbo-studie rechten, ging het mis. De aanpassingen die ze moesten doen waren zo groot, dat ik er toch niet terecht kon", vertelt hij tegen Hart van Nederland.
Gelukkig kon hij uiteindelijk terecht bij de gemeente Leusden, maar ook dat ging niet vlot. "Pas na een maand was alles echt in orde op de werkplek."
Dat moet anders, vindt Tweede Kamerlid Daan de Kort. Hij is zelf slechtziend en komt nu met een plan. "Een centraal loket waar werkgevers en werknemers terecht kunnen voor hulp en advies, is wat ik graag wil. Het ligt nu bij de 342 gemeenten, en dat is niet goed", zegt hij tegen Hart van Nederland.
Er is al zo’n 600.000 euro beschikbaar voor het plan, maar dat is volgens De Kort niet voldoende.
Om meer blinden en slechtzienden aan een baan te helpen, is er nu de zogenaamde ‘Taskforce arbeid’. Een van de mensen daarachter is de nieuwe burgemeester van Waalre, Marcel Oosterveer. Ook hij is slechtziend.
Oosterveer ziet naast het feit dat nog geen derde van de visueel beperkten werkt, nog iets anders bijzonders: “Mensen die hoger opgeleid zijn, vinden lastiger een baan, terwijl dat bij mensen die wel goed kunnen zien dat exact omgekeerd is.”
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.