Milieu en Gezondheid
30 aug 2023, 21:47
Dat bewerkt voedsel slecht voor ons is wisten we al. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat we ons toch meer zorgen moeten maken om deze zogenoemde ultra-processed foods. Maar wat is 'ultrabewerkte' voeding en waar moeten we ons zorgen over maken?
Ultrabewerkt voedsel is voedsel dat in een fabriek wordt gemaakt. "Geconcentreerde suikers, koolhydraten en vetten vormen vaak de basis van ultrabewerkt voedsel", vertelt Jan Buining van TastyBasics aan Hart van Nederland. Ultrabewerkt voedsel, ook wel UPF genoemd, is vooral te herkennen aan de hoeveelheid ingrediënten.
Gelukkig eten Nederlanders een stuk gezonder, bleek uit onderzoek dat in februari werd gepubliceerd:
Bevat een product meer dan vijf ingrediënten en zijn deze niet terug te vinden in je keukenkastje? Dan kan je ervan uit gaan dat het ultrabewerkt is. Denk aan kant-en-klaarmaaltijden, pizza, gezoete ontbijtgranen, hartige snacks, ijs, koekjes, zoete (zuivel)dranken en chips. Maar ook brood valt onder de categorie UPF.
Volgens voedingsdeskundige Marjanne Prins bestaat 70 tot 80 procent van het voedsel wat je vindt in de supermarkt uit ultrabewerkt voedsel. "Bij voedsel wat in de aanbieding is loopt het zelf op tot 90 procent", vertelt Prins tegen Dagblad van het Noorden.
Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die vaak ultrabewerkt voedsel eten, 24 procent meer kans hebben op een hartaanval of beroerte. Ook blijkt dat 39 procent meer kans heeft op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk.
Directe gevolgen van UPF's zijn overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Ondanks het feit dat deze gevolgen zich steeds vaker uiten op jongere leeftijd wordt het nog steeds niet als urgent gevoeld.
De door marketing aangewakkerde korte termijn hunkering naar nietsontziend lekker en goedkoop ultra-processed food zal daarom volgens Jan Bruining van TastyBasics altijd krachtiger blijven dan het grote risico op 'jong ziek worden'.
Als 70 tot 80 procent van het voedsel in de supermarkt ultrabewerkt is, wat blijft er dan nog over? De tip is: kook minder uit pakjes en meer met verse producten. Verse groente en fruit of zelf gemaakt brood bevatten veel meer benodigde vezels en voedingsstoffen.
Volgens Jan Bruining moeten we ook stoppen met het benoemen van UPF's als voeding. "Het is belangrijk dat we het eetbaar fabrieksproducten gaan noemen. De term voeding moeten we gebruiken voor de eetbare producten die ons niet ziek maken en juist zorgen voor meer gezonde jaren."
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.