Terug

Volg Hart van Nederland

Ambulancebroeder Ben heeft long covid en wil compensatie: 'Van applaus kom ik niet rond'

Milieu en Gezondheid

29 dec 2021, 17:38

Vakbond FNV wil dat er een speciaal fonds komt voor zorgmedewerkers die corona opliepen tijdens hun werk in de frontlinie en daar nog altijd last van hebben. Door hun langdurige ziekte komen ze nu in de financiële problemen. "Ik moet waarschijnlijk mijn huis uit."

Volgens de vakbond melden zich steeds meer zorgmedewerkers met long covid. Ze zitten vaak al meer dan een jaar in de ziektewet en vallen daardoor terug in salaris. Ook zouden gemaakte kosten voor hun revalidatie niet worden vergoed. Om de omvang van het probleem beter in kaart te kunnen brengen heeft FNV een meldpunt geopend.

Geen beschermingsmiddelen

Tot nu toe zijn daar al meer dan honderd meldingen op binnengekomen, vooral van zorgpersoneel. "Dit zijn ook allemaal mensen die aannemelijk kunnen maken dat ze op het werk besmet zijn geraakt. Vaak had hun ziekte voorkomen kunnen worden door het gebruik van de juiste beschermingsmiddelen", stelt de vakbond.

Ambulanceverpleegkundige Ben van Ommen kan erover meepraten. In april vorig jaar liep hij corona op. Ruim anderhalf jaar later heeft nog altijd last van die besmetting. "Long covid uit zich bij mij in vermoeidheid en brain frog", vertelt de zorgmedewerker aan Hart van Nederland. "Ik kan 800 meter lopen en dan ben ik zo kapot dat ik moet zitten."

Aan het begin van de corona-uitbraak stond Ben in de frontlinie. "Het een onveilige situatie geweest door het tekort aan beschermingsmiddelen en onduidelijke richtlijnen", blikt hij terug op die periode. "Tegen ons werd er gezegd: hoest het en komt het uit China? Loop dan terug om een pak te pakken. Dat werkt natuurlijk niet."

Na twee jaar in de WIA

Uiteindelijk wordt Ben ziek, net als veel van zijn collega's. Al snel trekken de bonden aan de bel voor financiële compensatie aan zorgpersoneel dat door hun werk langdurig ziek is geworden. Toenmalig zorgminister Tamara van Ark beloofde in april dat er een fonds zou komen. "Maar sindsdien er is nog weinig gebeurd", aldus FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

Volgens haar wordt als reden daarvoor gegeven dat de oprichting van een fonds niet haalbaar is zolang het kabinet nog demissionair is. "Maar de problemen van deze mensen stapelen zich op", benadrukt ze. "Over drie maanden belandt de eerste groep zorgmedewerkers met long covid in de WIA omdat ze dan al twee jaar ziek zijn."

30 procent minder inkomen

Voor Ben duurt het nog even voordat hij in de WIA terechtkomt, maar dat hij erin komt, is een kwestie van tijd. "In april verlies ik 30 procent van mijn salaris, dat is echt heel veel geld", zucht de zieke ambulanceverpleegkundige. "Als ik straks mijn salaris helemaal kwijt ben, moet waarschijnlijk ook nog eens mijn huis uit", vreest hij.

En die angst is niet onterecht, aldus Jong. "Sommige slachtoffers moeten hun huis verkopen omdat de lasten niet meer te dragen zijn", weet de vakbondsvrouw. "Dat is heel zuur als je je bedenkt dat dit in heel veel gevallen ook de mensen zijn die hun eigen gezondheid in de waagschaal stelden om in deze coronapandemie zorg te kunnen blijven verlenen."

'Wij zijn dubbel slachtoffer'

"De mensen in de frontlinie hebben echt het gevoel dat ze dubbel slachtoffer zijn", legt Jong uit. "Ze worden in hun gezondheid geraakt én in hun portemonnee." Ook voor Ben voelt het zo: "Iedereen klapte voor het zorgpersoneel, maar met klappen en stukken pizza kunnen wij onze rekeningen niet betalen", zegt hij tot slot.

FNV hoopt dat met de binnengekomen meldingen de ernst van het situatie duidelijk wordt in politiek Den Haag en roept het nieuwe kabinet op om zo snel mogelijk werk te maken van een speciaal compensatiefonds, zoals Van Ark de zieke zorgmedewerkers eerder dit jaar beloofde.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.