Terug

Volg Hart van Nederland

Kans op gameverslaving neemt toe tijdens coronacrisis: 'Games zijn leuk, maar zeker niet onschuldig'

Milieu en Gezondheid

14 apr 2020, 20:01

De kans op een gameverslaving neemt toe nu kinderen en jongeren hele dagen thuiszitten. Daarom is Tactus Verslavingszorg gestart met een speciale advieslijn. “Voorkomen is beter dan genezen”, aldus initiatiefnemer Gijs van Houwelingen. De preventiemedewerker van Tactus zegt dat de coronacrisis een risico vormt voor mensen die gevoelig zijn voor welke verslaving dan ook: “Gebrek aan dagritme, stress en angst spelen daarbij een rol.” De drempel om contact op te nemen met een verslavingsinstelling is echter hoog. Toch merkt Van Houwelingen dat veel mensen zich zorgen maken. Die mensen kunnen nu bellen voor een luisterend oor en advies.

Vluchten in virtuele wereld

Veel ouders hebben vragen over het gamegedrag van hun kind. Michiel Smit snapt dat. Hij was zeven jaar lang verslaafd aan gamen en schreef daarover het boek Gameboy. Volgens hem scheppen de maatregelen tegen corona precies de omstandigheden waarin gamegedrag makkelijker problematisch kan worden. “Als je omgeving minder uitdagend wordt, wordt de kans op verslaving groter", aldus Smit. Volgens hem draait verslaving om pijnverdoving: “Jongeren willen de saaiheid verdoven.” Ook eventuele spanningen thuis vormen een risico. “Ze vluchten in een virtuele wereld die wel veilig is.” Dat is ook hoe Smit zelf verslaafd raakte. Het begon toen hij het zwaar kreeg in de brugklas. “Gamen deed ik steeds minder voor de lol en steeds meer om mijn verwarring en frustratie te bestrijden. In de gamewereld ben je een epische figuur. De aansluiting op de gewone wereld werd steeds lastiger.”

Rol ouders

Volgens Smit moeten ouders zich zorgen maken als gamen een gewoonte wordt en als kinderen zich gaan verdedigen als je het vele gamen ter sprake brengt. Daarnaast is afleiding noodzakelijk. “Gamen moet niet de voornaamste uitlaatklep worden.” De rol van ouders daarin is belangrijk. “Maak duidelijke afspraken over de schermtijd en help je kinderen om zichzelf te vermaken zonder dat scherm. Daag ze uit, geef ze opdrachten. Dat is wat er in games ook gebeurd.”

Schadelijke gevolgen van gamen

Dat het voorkomen van een gameverslaving belangrijk is, weet Smit uit eigen ervaring maar ook omdat hij inmiddels onderzoek doet naar het effect van gamen op het brein. “De functionaliteit van je hersenen wordt erdoor aangetast. Je brein gaat anders werken. Je concentratie wordt minder, je wordt impulsiever. Het heeft echt gevolgen voor je persoonlijkheid.” Volgens de ex-gameverslaafde worden de schadelijke gevolgen van een gameverslaving onderschat. “Games zijn leuk, maar zeker niet onschuldig.” Zoek je hulp of heb je vragen? Tactus Verslavingszorg is van 09:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 088 382 28 87.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.