Terug

Volg Hart van Nederland

Mogelijk goedkoop medicijn voor coronapatiënten kost nog geen euro per dag

Mogelijk goedkoop medicijn voor coronapatiënten kost nog geen euro per dag

Milieu en Gezondheid

18 apr 2020, 13:37

Het klinkt te mooi om waar te zijn: een goedkoop medicijn voor coronapatiënten dat helpt tegen de ernstige klachten. Toch wordt er nu onderzocht of Valsartan ervoor kan zorgen dat er minder patiënten naar de intensive care (ic) hoeven. Het middel kost nog geen euro per dag en wordt nu gebruikt tegen een hoge bloeddruk. Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus. Cardiologen van het Radboudumc zijn een groot onderzoek gestart naar de behandeling van coronapatiënten met Valsartan. “Als wij aantonen dat dit medicijn ernstige complicaties bij coronapatiënten voorkomt, kunnen we snel vele patiënten helpen", aldus cardioloog Roland van Kimmenade.

Zo werkt het (hopelijk)

Bij veel ernstig zieke coronapatiënten komt vocht uit de bloedvaten in de longen, waardoor vochtophopingen ontstaan en ze voor beademing naar de ic moeten. De cardiologen kijken of het gebruik van Valsartan vochtophopingen in de longen tegengaat. "We hopen dat hierdoor minder coronapatiënten ernstige complicaties krijgen of komen te overlijden", aldus de Hartstichting in een persbericht. De stichting steunt en financiert het onderzoek in het Radboudumc. Aan het onderzoek doen zeshonderd coronapatiënten mee. De ene helft van de patiënten krijgt Valsartan, de andere helft een placebo. Binnen een half jaar hopen de onderzoekers te weten of het medicijn werkt tegen de heftigste complicaties van het coronavirus.

Goedkoop medicijn voor coronapatiënten

Als Valsartan blijkt te werken, kan het snel worden toegepast. Nederland beschikt over grote voorraden van dit medicijn en het is bovendien goedkoop. "Het gebruik ervan kost slechts een paar tientallen centen per dag", laat een woordvoerder van de Hartstichting weten. Lees ook: Wetenschappers: 'Java-apen geschikt om medicijnen tegen corona te testen' Valsartan zou dan niet alleen coronapatiënten snel kunnen helpen, maar ook de hoge kosten van IC-opnames kunnen terugdringen. Ook zou het een grote rol kunnen spelen bij de bestrijding van de ziekte in minder welvarende landen. Het Radboudumc is al begonnen met het onderzoek. Sinds zaterdag doen er twee patiënten van het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis aan mee. De financiering voor het onderzoek is nog niet rond.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.