Milieu en Gezondheid
23 nov 2021, 22:08
Over tien dagen zitten de intensive care-afdelingen in 'code zwart', waarbij ziekenhuizen moeten besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet. Dat zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. "Ik denk dat er nu een momentum is om keiharde maatregelen te nemen en dat zo snel mogelijk", zegt hij tegen de Tweede Kamer.
"Het is écht 1 minuut voor 12. Als wij over tien dagen in dit zwarte scenario zitten, dan is de wereld te klein", aldus Gommers. Hij zou Kamerleden eigenlijk bijpraten over 2G-bewijzen, maar volgens hem moeten er eerst veel strengere maatregelen voor iedereen komen. Anders is het kabinet veel te laat met maatregelen "om een zorginfarct eind volgende week te voorkomen".
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verklaarde maandag dat we nog "heel ver vandaan" van een code zwart in de ziekenhuizen zijn. Ook voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zei toen niet te verwachten dat dit scenario zich al de komende dagen of weken zal voordoen. Het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen belandt blijft stijgen. Daaraan komt naar verwachting komende dagen nog geen einde.
In reactie op de uitspraken van Diederik Gommers herhaalt De Jonge dinsdagavond in de Eerste Kamer dat code zwart volgens hem niet in de buurt staat: "Ik kan niet voorspellen dat we daar over tien dagen wel zitten. Het lijkt mij dat de heer Gommers dat ook niet kan voorspellen." De Jonge zegt wederom dat opschalen van het aantal beschikbare bedden nog steeds kan.
De ic-baas heeft dan ook zijn collega's uit het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd of ze niet eerder konden vergaderen, "morgen in plaats van vrijdag". Hij wil snel adviseren over strenge maatregelen, "omdat wij niet in code zwart kunnen komen terwijl het land nog open is. Dat kan niet." Als er onverhoopt een groot tekort ontstaat op de ic van bemande bedden, kan het niet zo zijn dat mensen nog kunnen winkelen en de kroeg in kunnen, aldus Gommers.
"De uitstroom aan personeel is zo groot geweest dat we veel minder rek hebben, en dat we veel minder ic-capaciteit hebben", legt Gommers uit. "Dus de bedden staan er, de beademingsapparaten staan er, de monitoren zijn er, maar we missen de verpleegkundigen." Daarom kan de intensive care niet zo opschalen zoals het in de eerste golf deed.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.