Terug

Volg Hart van Nederland

Zorginfarct dreigt door griepgolf: 'Niet iedereen die zorg nodig heeft krijgt het nu'

Milieu en Gezondheid

5 jan 2023, 22:10

Ziekenhuizen hebben het enorm druk met de zorg voor patiënten met RS-virus of griep. Met name een toename aan drukte bij de huisartsen kan leiden tot een zorginfarct. Thuisblijven tijdens griepklachten om verdere verspreiding te voorkomen is noodzakelijk, toch blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland dat 67 procent van de mensen dit niet doet.

Voor de tweede week op rij is Nederland in de ban van een griepepidemie. "Als je na een paar dagen nog steeds ziek bent en verergering merkt, dan is het tijd om goed te gaan opletten en naar de huisarts te gaan," adviseert woordvoerder Lex Kloosterman van het Groningse UMCG.

Zorginfarct op de loer

In het Elizabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg herkennen ze de drukte. Woordvoerster Marieke van Bommel spreekt van een zorginfarct en vertelt aan Hart van Nederland: "De zorgvraag kan nog niet voldoende tegemoet worden gekomen. Niet iedereen die zorg nodig heeft krijgt het nu."

Dit beaamt ook Mark Kramer, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De druk op de zorg is in veel regio's groot, een toename aan drukte zien we vooral bij huisartsen," laat een woordvoerster van Kramer aan Hart van Nederland weten.

Het is geen vreemde tijd voor een griepuitbraak: "Door corona hebben we minder weerstand opgebouwd door de jaren," aldus UMCG-woordvoerder Kloosterman.

Plan ligt klaar

Toch is de belasting op de zorg anders dan bij de coronapandemie. De ziekenhuizen waren destijds met het onbekende corona verrast terwijl de griepgolf altijd jaarlijks wordt verwacht.

Volgens een woordvoerster van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ligt een plan zeker klaar: "Covid was vervelend, maar in heel leerzaam voor als het nu weer uit de hand loopt."

Stormloop bij drogisterijen

Niet alleen bij de ziekenhuizen en huisartsen, maar ook bij de drogisterijen loopt het momenteel storm. "Tijdens corona was het wel heel heftig, maar ik merk nu met deze epidemie dat we echt veel verkopen," laat Loes van Drogisterij Jacob Hooy aan Hart van Nederland.

Voornamelijk weerstand verhogende middelen gaan als warme boordjes over de toonbank: "Vitamine C-, antigrippine-tabletten en neusspray doen het goed, maar ook pijnstillers zoals paracetamol," vertelt Loes.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.