Milieu en Gezondheid
27 mrt 2020, 15:11
Mensen ouder dan 70 jaar én mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar als ze het coronavirus krijgen. Toch hoeft dat niet te betekenen dat ouderen met serieuze aandoeningen hoe dan ook aan corona bezwijken. Dat bewijst long- en hartpatiënt Annie van der Heijden (77) uit het Brabantse Keldonk. Na een week in het ziekenhuis mag ze alweer naar huis. Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus Vorige week vrijdag meldde Annie zich bij het Bernhoven Ziekenhuis in Uden. Het ziekenhuis dat zoveel coronapatiënten moet verzorgen dat het water er aan de lippen staat. Daarom werd Annie na enkele onderzoeken vrijwel direct overgeplaatst naar een ziekenhuis in Emmen, 200 kilometer verderop.
Annie's zoon André en de rest van de familie bleven vertwijfeld achter. Hun moeder lag aan de andere kant van het land te vechten tegen het coronavirus en bezoek was uit den boze. Ze konden niets anders dan afwachten. Alleen Annie's 80-jarige man Toon mocht elke dag even met haar bellen. Lees ook: Indrukwekkende beelden van de ic: met z'n vijven één coronapatiënt omdraaien Twee keer per dag werden Annie's kinderen door de arts op de hoogte gebracht van de situatie. "Het kon de goede kant of de verkeerde kant op gaan", vertelt André. De familie besefte maar al te goed dat het wel eens spannend zou kunnen worden of hun moeder en oma het virus overleeft, ze heeft namelijk een uitgebreide medische geschiedenis. "Mijn moeder heeft astma, COPD en een openhartoperatie gehad aan haar hartkleppen", aldus André. Echt zorgwekkend werd het gelukkig nooit. "De eerste dag was spannend, maar daarna kregen we te horen dat haar situatie stabiel was. Toen hadden we wel het vertrouwen dat het goed zou komen."
Een week later is de situatie verbeterd. Het gaat zelfs zo goed, dat Annie het ziekenhuis mag verlaten. Ze moet thuis uitzieken. Vrijdagochtend is ze opgehaald door haar zoon. Tijdens de lange rit naar huis vertelt André hoe het nu met zijn moeder gaat. "Best goed", aldus André die met een mondkapje op zijn moeder is komen ophalen. "Ze heeft in het ziekenhuis extra zuurstof toegediend gekregen, maar de afgelopen twee dagen was dat al niet meer nodig. Ze kan ook weer zelf eten en drinken." Hoe het komt dat Annie het coronavirus heeft overleefd? André heeft wel een idee. "Ze is een taaie. Maar ook doordat andere ziekenhuizen mijn moeder wilden opnemen. Daar zijn we heel dankbaar voor, ondanks dat het ver weg is" Lees ook: Dit zijn alle (nieuwe) corona-maatregelen op een rij
André's moeder luistert op de achtergrond mee. Ze wordt zichtbaar emotioneel als haar zoon vertelt over de afgelopen periode. Ondanks dat er in Nederland al 546 mensen zijn overleden aan corona, heeft Annie nooit gedacht het leven voor haar zou eindigen in het ziekenhuis in Emmen. "Daar wil ik niet aan denken", zegt ze. Wat Annie het eerste gaat doen als ze weer thuis is? "Misschien wel een potje huilen. Omdat het zo goed is afgelopen en omdat ik blij ben om weer thuis te zijn in een vertrouwde omgeving." Ze steekt opgelucht haar duim omhoog. Foto: Annie's man Toon is blij dat zijn vrouw weer thuis is.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.