Terug

Volg Hart van Nederland

Hatsjoe! Waarom kun je ineens last hebben van hooikoorts? En kom je er ook zo snel weer vanaf?

Milieu en Gezondheid

24 mei 2023, 18:09

Jarenlang nergens last van hebben, maar plotseling kun je niet stoppen met hoesten, jeuken je ogen of kom je niet van die loopneus af. Hoe kan het toch dat je ineens - ook op latere leeftijd - hooikoorts kunt krijgen? En kun je er dan ook ineens weer vanaf komen?

De komende weken worden zwaar voor veel hooikoortspatiënten. Volgens experts komt er een piek aan van graspollen in de lucht. De helft van de mensen met hooikoorts is allergisch voor gras en dit jaar zal je er meer last van hebben dan bijvoorbeeld vorig jaar.

Het leven van Yola wordt beheerst door haar hooikoorts:

Last van hooikoorts? De komende weken komt er een graspollenpiek
2:06
Last van hooikoorts? De komende weken komt er een graspollenpiek

"Dat komt doordat we dit jaar veel regen hebben gehad en nu krijgen we droog weer, dus het gras gaat bloeien", legt bioloog Arnold van Vliet uit. Dat is heel anders dan vorig jaar, toen het droger was. Dit kan dus een reden zijn dat je dit jaar heftigere klachten hebt dan voorgaande jaren. Maar kun je ook plotseling hooikoorts ontwikkelen?

Opbouwende klachten

Nee, dat kan eigenlijk niet. Hooikoorts is namelijk iets wat je waarschijnlijk al hebt, maar waar je later pas last van kan krijgen. "De klachten kunnen zich geleidelijk opbouwen", legt Van Vliet verder uit. "Dat zie je ook met cosmetica of het dragen van rubberen handschoenen. Door veelvuldig en langdurig gebruik kom je over een bepaalde grens waarna je lichaam het niet meer accepteert."

Daar komt ook bij dat het hooikoortsseizoen steeds langer en heftiger wordt. Dat komt door verschillende factoren. "Je kunt nu al met kerst klachten krijgen en ook het eind van het seizoen komt steeds later", aldus Van Vliet. Dat heeft alles te maken met klimaatverandering: het wordt steeds warmer en dus bloeit alles langer.

Maar luchtvervuiling heeft er ook mee te maken. "Door meer CO2 in de lucht gaan bomen en planten meer pollen produceren, want daar leven ze van", zegt Van Vliet. "Maar door slechte luchtkwaliteit worden je hooikoortsklachten ook erger, heeft onderzoek aangetoond."

Kom je er weer vanaf?

Je ontwikkelt dus niet zomaar hooikoorts, maar je kunt er dus wel dit jaar ineens last van hebben terwijl je nooit ergens last van had. Dat komt doordat de allergie in jouw lichaam erger is geworden en doordat het dit jaar een heftiger seizoen is. Balen, maar kom je er misschien wel ooit weer vanaf?

Dat kan, maar als volwassene heb je waarschijnlijk pech. "Kinderen die in de puberteit zitten en richting volwassenheid gaan, groeien weleens over hooikoorts heen", legt Mieke Koenders, hooikoortsspecialist, uit. "We weten niet waardoor dat komt. Het kan gebeuren dat een volwassene immuun wordt, maar daar is geen pijl op te trekken."

Als je er eenmaal last van hebt als volwassene, is de kans dus groot dat je voorlopig vastzit aan de jeukende ogen, verstopte neus en hoestbuien. Heb je er zoveel last van dat je al begint te niezen als iemand een groene trui aanheeft? Dan kun je daar wel wat aan doen.

"Mensen die heel ernstige hooikoorts hebben, kiezen er bijvoorbeeld voor om in het ziekenhuis een pilletje onder hun tong te leggen of een injectie te nemen waar pollen inzit. Op die manier raakt je lichaam gewend aan de graspollen. Maar dit werkt niet bij iedereen en je moet dan een aantal maanden lang iedere week naar het ziekenhuis", vertelt Koenders.

1. Neem je medicatie tegen hooikoortsklachten? Begin daar dan mee voordat het seizoen begint. Zo versterk je volgens bioloog Arnold van Vliet je afweersysteem en reageert je lichaam minder heftig op de pollen.

Let op: check wel bij je huisarts of dit een goed idee is met jouw specifieke medicatie.

2. Vraag bij de huisarts of een allergoloog kan testen voor welke pollen je precies allergisch bent. Vaak testen ze in het algemeen of je allergisch bent voor bomen, gras of kruiden, maar op deze manier weet je precies wanneer je veel last zult krijgen als je weet welke soort wanneer bloeit.

3. Smeer vaseline rond je ogen, neus en mond. Dat beschermt je huid tegen directe prikkeling van de pollen en de pollenkorrels blijven erin kleven, zodat ze niet in je slijmvlies komen.

4. Draag een bril of zonnebril, dan komen de pollen niet in je ogen 5. Droog je kleren niet buiten, dan kunnen er namelijk pollen op komen.

6. Houd je huis erg schoon. Vuil en stof verergeren hooikoortsklachten.

7. Check online hoeveel en welke pollen er in de lucht zitten. Dat wordt gemeten door het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en het LUMC in Leiden.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.