Terug

Volg Hart van Nederland

Hooikoortsseizoen in aantocht: zo voorkom je gesnotter

Hooikoortsseizoen in aantocht: zo voorkom je gesnotter

Milieu en Gezondheid

7 mei 2021, 17:41

Komende week komt het eerste gras tot bloei en dat betekent slecht nieuws voor mensen met hooikoorts, meldt Wageningen University. Voor de ongeveer 2 miljoen Nederlanders die allergisch zijn voor graspollen neemt de kans op klachten komende week toe. En hoe voorkom je dat gesnotter? De universiteit deelt tips.

Later dan gewoonlijk

Het hooikoortsseizoen begint dit jaar wat later dan gewoonlijk. Dit weekend stijgt het kwik, maar afgelopen weken was het relatief koud weer. Daardoor loopt de ontwikkeling in de natuur zeker twee weken achter in vergelijking met afgelopen jaren, aldus de universiteit. Normaal staan rond Koningsdag de bermen al vol met bloeiende vossenstaarthalmen, de grassoort die vaak als eerste tot bloei komt.

Wageningen University voorspelt dat de piekperiode van het graspollenseizoen, wanneer de meeste mensen hooikoortsklachten hebben, dit jaar vanaf midden juni tot en met begin juli plaatsvindt. Maar hoe snel het gras vanaf nu precies zal gaan bloeien, is afhankelijk van de temperaturen komende weken. Bij aanhoudende warmte kan de piekperiode ook al eerder in juni zijn.

De tot nu toe koude lente maakt dat ook het berkenpollenseizoen dit jaar anders verloopt dan normaal. De eerste berken begonnen al begin april te bloeien, maar de bloesem komt door de kou maar langzaam op gang. Mensen die allergisch zijn voor berkenpollen kunnen daarom tot ver in mei nog klachten ervaren.

Tips

Wie last heeft van hooikoortsklachten wordt aangeraden preventief medicatie te gebruiken, maar er zijn ook andere trucjes die de klachten kunnen verminderen. Wageningen University raadt mensen aan voor het slapengaan een douche te nemen, om pollen uit het haar te wassen. Ook het regelmatig wassen van kleding kan helpen, evenals het dichthouden van ramen en deuren en het dragen van een zonnebril om stuifmeel uit de ogen te houden. Ook kan een mondkapje - wegens de coronapandemie in veel binnenruimtes verplicht - helpen. De universiteit raadt mensen aan hem buiten te dragen op zonnige dagen.

Tekst: ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.